Чакаме Свещения огън от Ерусалим

Той ще обиколи епархиите за великденското вечерно богослужение
Обновена: 23 апр 2011 12:55 | 23 апр 2011 10:52,
207
Чакаме Свещения огън от Ерусалим
Снимка: архив Булфото

 Църковно-държавна делегация замина за Йерусалим, за да донесе Свещения огън от Ерусалим. В делегацията са Пловдивският митрополит Николай, Знеполският епископ Йоан - викарий на патриарх Максим, Емил Велинов, игуменката на манастира в Банкя, свещенослужители от Българската православна църква. 

Премиерът Бойко Борисов е разрешил за пренасянето на Свещения огън от Ерусалим да се използва правителственият самолет "Фалкон". Очаква се делегацията да кацне с благодатния огън в 20.00 часа на правителствения ВИП на Летище-София. 
 
Българската група ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Ерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Свещеният огън, наричан още Благодатен.
 
На Велика събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Ерусалим, за да станат свидетели на чудото.
 
Според православното вярване този огън слиза от небето и то само в навечерието на православния Великден - смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно.
 
"Слизането на Небесния огън" е смятано за едно от големите чудеса в света. Вярва се, че огънят "идва" след молитва на Йерусалимския патриарх, пише БТА. 
 
Свещеният огън ще се пренесе от Ерусалим у нас за седма поредна година. На летището митрополити и свещеници ще вземат част от огъня, за да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден. Частица от огъня ще бъде отнесена същата вечер и в българския манастир "Св. Георги Зограф" на Атон. 
 
В София от летището огънят ще бъде занесен в параклиса в сградата на Светия синод, откъдето с литийно шествие ще бъде внесен на вечерната пасхална служба в храма "Св. Александър Невски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още по темата: Свещен огън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
2
 
! Отговори
Ананас преди 13 години
О, мой боже, правий боже!Не ти, що си в небесата,а ти, що си в мене, боже -мен в сърцето и в душата...Не ти, комуто се кланяткалугери и поповеи комуто свещи палятправославните скотове;не ти, който си направилот кал мъжът и жената,а човекът си оставилроб да бъде на земята;не ти, който си помазалцаре, папи, патриарси,а в неволя си зарязалмойте братя сиромаси;не ти, който учиш робътда търпи и да се молии храниш го дор до гробътсамо със надежди голи;не ти, боже, на лъжците,на безчестните тирани,не ти, идол на глупците,на човешките душмани!А ти, боже, на разумът,защитниче на робите,на когото щат празнуватденят скоро народите!Вдъхни секиму, о, боже!любов жива за свобода -да се бори кой как можес душманите на народа.Подкрепи и мен ръката,та кога въстане робът,в редовете на борбатада си найда и аз гробът!Не оставай да изстинебуйно сърце на чужбина,и гласът ми да преминетихо като през пустиня!...
126
1
 
2
 
! Отговори
samodiva преди 13 години
145 страхотно е това което си написал обаче мислиш ли че някой го разбра ?
125
0
 
5
 
! Отговори
Babek преди 13 години
Дали е възможно да има някаква новина, в която името на лицето Борисов да не се споменава?
124
2
 
1
 
! Отговори
Ананас преди 13 години
До 145Едни момчета от ВМРО искат да ти дадат интервю...
123
0
 
0
 
! Отговори
Зайо преди 13 години
Огънят току-що слезе на Божи гроб!
122
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Премиерът Бойко Борисов е разрешил за пренасянето на Свещения огън от Ерусалим да се използва правителственият самолет "Фалкон". "Скоро Йерусалим и еврейте ще пренесат "свещенния си огън" по цялата земя с американския F16 Fighting Falcon.Виждаме ги какви са свещенници и те и как постъпват с палестинците. Господ да ни пази от такъв "свещен" огън и алчността на българските попове.
121
3
 
6
 
! Отговори
ГОСПОД БОГ преди 13 години
Как сте бе, чада мой?
120
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 13 години
MNOGO PROSTACI BE.........AKO IMA KOI DA RAZCHISTI TAZI STRANA OT REZI DRASKACHI TUK
119
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЕТОГО ДЯВОЛА В СРЕДАТА НА СНИМКАТА,НАЛИ КОЗЕЛЪТ Е ДЯВОЛА
118
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да вярва ли човек в Бог или да не вярва. Всеки има право на избор. Единствено католическата християнска секта е изгаряла преди векове тези, които не са признавали католическата секта. Православната църква никога не е убивала хора, които не я признават и затова сега Православната църква има пет пъти по-малко хора, които я признават от католическата християнска секта. За мюсюлманите въобще по-добре да не говорим, колко народ са избили за да има повече мюсюлмани по света не е истина.
117
3
 
6
 
! Отговори
Helzo преди 13 години
Ето защо будизмът ще е най - просперираща накрая. Първо, това е философия, а не религия и тя учи за духовно равенство на човека с вътрешното си АЗ. Учи за баланса и за това, че човек е свой единствен Бог и няма никой по - висш в това отношение. Това е истината, защото всички религии учат на омраза към другите, които не вярват в това, докато будизма е отворен за всички.
116
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И тоя форум отива на кино без намесата на ***. До 2 месеца тук ще пишат само *** като 138
115
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА Е ПРОДАЖНА ,ПЪЛНА СЪС ПРОДАЖНИЦИ,АЗ МОЖЕ ДА ВЯРВАМ НО НИКОГА НЯМА ДА ОТИДА НА ЦЪРКВА И ДА ЦЕЛУВАМ РЪКА НА ТЕЗИ МАЗНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ АГЕНТИ,ЗА ТЯХ ПОДАРАЦИТЕ ОТ ДОГАН СА ПО ВАЖНИ ОТ ГОСПОД
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дедовците взеха решение за баташки и новоселски мъченици и бучането че са доносници не умаловажава новите светци.
113
1
 
3
 
! Отговори
Ishmael преди 13 години
Не знаех, че белият фосфор може да създава "свещен" огън... добре че е тази статия да се ограмотя ;)
112
1
 
0
 
! Отговори
Зайо преди 13 години
А в Габрово тази година няма да има благодатян огън, за съжаление...
111
4
 
2
 
! Отговори
ПЕНЕ преди 13 години
ДО 128 :А ти защо богохулстваш ????Кой те упълномощи да говориш от Негово име !?И кой ти разреши да споменаваш името Му !?Аз напоследък имам усещането , че само Тиквочът е "упълномощен" за тези неща !? Или поне се държи така сякаш е !
110
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Глас народен: -свет от невечерняго света...
109
2
 
4
 
! Отговори
ДО 127 преди 13 години
ДО ТУК НИКОЙ НЕ Е ОПЛЮЛ ПРАВОСЛАВИЕТО ,ТИ У РЕД ЛИ СИ ? АКО ТЕЗИ ХРАНТУТНИЦИ ДОНОСНИЦИ КОИТО СЕ ИЗДЪРЖАТ НА ГАРБА ВЯРАТА ЗА ТЕБ СА ПРАВОСЛАВИЕТО ТО ЖАЛКО ЗА ТЕБ
108
3
 
2
 
! Отговори
Парясници преди 13 години
Всички Българи да *** хванат за мекия

Спонсорирани публикации