Последно сбогом на Батето

Хиляди хора се простиха с Иван Славков
Обновена: 5 май 2011 19:46 | 5 май 2011 19:46,
241
Последно сбогом на Батето
Хиляди хора отдадоха последна почит на Иван Славков – Батето. Снимка: Архив БТА

Политици, легенди в спорта, действащи спортисти и много приятели отдадоха последна почит на Иван Славков – Батето, и поднесоха цветя на поклонението във фоайето на Националния стадион „Васил Левски”.

Сред отдалите почит бяха премиерът Бойко Борисов и президентът Георги Първанов. На церемонията присъства и Стефка Костадинова, която наследи Славков на поста президент на БОК. Свои представители на поклонението изпратиха и спортните организации в страната.

Още отрано стотици хора чакаха своя ред, за да си вземат последно сбогом с Иван Славков, който остава в паметта на хората с неповторимото си чувство за хумор.

В знак на памет ЦСКА отмени празника по случай 63-тия рожден ден на футболния клуб.

Бившият директор на Българската телевизия, президент на БОК и Футболния съюз почина в неделя след дълго боледуване.

Другата седмица – на 11 май, Батето щеше да навърши 71 години.

Иван Славков е роден на 11 май 1940 г. в семейството на интерниста Борис Славков. Завършва ВМЕИ. Спортува водна топка като студент в отбора на "Септември".

По време на комунистическия режим в България сключва брак с Людмила Живкова, дъщерята на Генералния секретар на БКП Тодор Живков. По-късно им се ражда син Тодор Славков.

От 1967 до 1969 г. Славков работи като журналист в икономическия отдел на в. "Труд". В края на 70-те години е ръководител на футбола в ПФК „Левски“. Назначен е за генерален директор на Българската телевизия през 1972 г. Той остава на този пост до 1982 г., след което е избран за председател на Българския олимпийски комитет. През 1987 г. става пожизнен член на Международния олимпийски комитет.

Славков е носител на титлата доктор хонорис кауза на Националната спортна академия и е бивш член на комисията на ФИФА по организацията на световните първенства. Професор е по спортен мениджмънт и социално управление към Киевския университет.

На 17 октомври 2003 г. Славков е предложен за орден "Стара планина първа степен" по повод 80-годишнината от създаването на Българския олимпийски комитет и приноса му за развитието на физическата култура и спорта. Предложението идва от спортния министър Васил Иванов – Лучано. Указът на президента Георги Първанов за награждаване е издаден на 23 октомври.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Напиши коментар Коментари
205
0
 
1
 
! Отговори
велзевул преди 12 години
добре дошел.комунистическа свинко.ей там ти е казана с катран.никой няма да те помни.с нищо ни с хубаво ни с лошо.като умреш си мъртъв и край.е виж коментарите.всяко чъдо за 3 дена.
204
2
 
0
 
! Отговори
hose преди 13 години
..." Четете и помнете какви е чеда раждала България" Много скоро ще разберем какво сме загубили! Такива хора са национално богатство а ние го попиляхме.Простини БАТЕ и ни закриляй от там където и да си сега " дано да е по добро място от това в което живя" Поклон и винаги ще те помним.
203
0
 
0
 
! Отговори
Крас преди 13 години
Бог да го прости. Лека му пръст !
202
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много *** този Б'р'атето! Патриот на водката и революционер на ракийката, инкасатор на салатката и домакин на бирата! Айде стига комунистически хуморезки. Шехерезада пасти и баклави да беше орупала!
201
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БАТЕТО Е ВЕЛИК БЪЛГАРИН! ГОЛЯМ ЧОВЕК С ГОЛЯМО СЪРЦЕ И ДУША, ПАТРИОТ! А който не го харесва, както се казва: който го е яд да се хапне отзад!
200
1
 
5
 
! Отговори
мнение преди 13 години
Направете партия на злобните и мразещите.Тя ще е с най-голям електорат. Поради тази причина ви очаква изборна победа и управление на злощастната ни родина. Та... да спрете да плюете, мразите и ненавиждате всеки и всичко. А...като се окажете управляващи, ще разберете какви безпомощни комплексари сте.
199
0
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
bateto si pojivia dobre ,edno vreme hodesh za bytilka yiski do anglia s pravitelsvenia samolet taka za kef ,no koito i da e taka bi pravil ,povecheto koito go plyiat zavijdat na smelosta my po vremeto na tato da pravi kakvoto si iska i sled tova za tia neshta se izka smelost a i toi si beshe chovek ot naroda ,takache ne zavijdaite i vie bihte si pojiviali po sashtia nachin .
198
4
 
4
 
! Отговори
До # 227 преди 13 години
До # 227: Защо се занимаваш с тези, които плюят Ив.Славков? Не виждаш ли,че това са РЗС-ари, от тези дето са един файтон хора, гащите им са лайнени, ама плюят по всички, които им посочи благодетелят! Като започнеш от Янето, минеш предз Ат.Семов и този, дето замеря колегите си депутати юристът-гамен Василев, всички все едно че един баща ги е правил нищо нормално не признават, по всичко плюят и се заканват, че пак ще вадят компромати?! Такава партия с такива активисти досега не е имало, може би само бившите кадри на ДС и тези от ръководството на БСП в първите години на демокрацията се заканваха на всеки, дръзнал да се противопостави на тях, ще му извадят досието, та хората да го четат. Ама и те си отидоха, и върхушката на РЗС ще си отиде заедно с компроматите и СРС-тата и техния идеолог и благодетел. Защото партия, разчитаща на доноси, информации, сигнали, никъде не се е задържала дълго. Остава само калта по засегнатите, и повече - по тези, които са я хвърляли с двете шепи!
197
3
 
6
 
! Отговори
Гражданин преди 13 години
Много от коментиращите плюят по Батето.За него вече чухме : бил зет на Тато, пияница, покерджия и т.н. Това го разбрахме; казвайте сега кого да уважаваме! Ама кажете конкретни имена, а не да разтягате локуми казвайте кого да изберем за президент; искате да махнем и ГЕРБ, казвайте кой предпочитате за премиер и коя политиска сила да бъде водеща! Иначе и последният овчар на село знае: като се напие, започне с викове "Долууу", ама без да уточнва нищо, сетне се сбива, накрая вади ножа и после се чуди какво да прави! Така че казвайте коя партия и кои хора са ви идолите!
196
5
 
8
 
! Отговори
И той кво? преди 13 години
Стига с това бате беееее, то ми писна да слушам...какво го изкарахте ангел сега...бре бре бре..
195
2
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
до НАБЛЮДАТЕЛУвеличи си диоптъра и не се излагай!...
194
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Премахнат поради нарушение на правилата на сайта"Днес пак малоумния *** ли е на работа?Как не те е срам , ти не си българин!Долен гъзоблизец!
193
3
 
3
 
! Отговори
ЯСТРЕБОВСКИ преди 13 години
Ако беше жив как би се натряскал от мъка и какво надгробно слово би дръпнал.
192
3
 
3
 
! Отговори
до 217 преди 13 години
Умно , точно, ясно ...Плачът и ревовете на "клиентите" продължават , докато си намерят нов "патрон" да ги храни...а то обикновенно е скоро , защото са свикнали да се хранят обилно и не им коства много - само да му повтарят колко е умен, велик,неповторим.....Страданието на мафиотите също свършва бързо, след период на вътрешни размествания се появява нов "капо" ...на когото трябва да се кълнат във вярност...много скоро тази смес от двете явления ще изчезне от съзнанието на всички ...
191
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Батето е една велика българска личност с приноса си за развитието на българския спорт, олимпийското движение, телевизонната журналистика, издигане на българската национална телевиция до недостигнат културен стандарт до сега и т.н. Той влезе в историята, колкото и да им е мъчно на някои завистливи душици
190
7
 
8
 
! Отговори
ъхъ преди 13 години
Етимологията на думатабате е известна- така се обръщат по по-малките към по-големия брат , но и към по-възрастните от тях роднини и нероднини от мъжки пол. Через това обръщение се засвидетелствува респект и уважение към съответната личност. В определени случаи още и други подобни обръщения се превръщат в прякори- например вуйчото, чичото,дядото, тато и др. Именно с цел да избегнат кръщаването си или на свой питомец с неприятен прякор, някои хора се самоназовават с положитено звучащи псевдоними . Така се появяват графове, крале, императори , двойници на известни личности... Именно с цел да се обезсилят всякакви , звучщи негативно прякори , на хора от властта и техните кръгове, в социалистическа България ролята на кръстник играеше специален отдел на Д.С. Така дървената глава беше кръстена тато, простака- вуйо, ***- Владко, нагаждача-батето, простакесата - каката , клеветниците-агенти , шпионите -разузнавачи , метресите - народни артистки , блюдолизците - заслужили деятели на културата и т.н. Ще се спря само на употребата на обръщението бате след промените. Така се обръщат просещите *** , мутрите от по-низко ниво към тези от по-горното или жриците на платената любов от улицата или околовръсното . Ето защо питам : към коя категория се самопричисляват използуващите това обръщение ...ощекъм един диказан *** ? Към просещит ***, към низко пълзящите мутри или пък към проституиращите труженички?
189
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Kolko e prost naroda. Kakvi gluposti pishat za tozi mazen,nagal moshennik!
188
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прилича силно на делфин. Казват, че всеки човек е и вид животно. Схванеш ли животното в човека, наясно си със самия човек. Един голям засмян делфин отплува завинаги от родния бряг.
187
4
 
10
 
! Отговори
наблюдателна преди 13 години
Поздрави,наблюдател-212.Много ми се иска да има повече ХОРА като Вас.Но за съжаление в близко бъдеще няма да стане.Докато не спрем да гледаме в паницата на другия,докато не започнем да търсим грешките у себе си,докато не си изградим правилно отношение към всички и всичко няма да станем истински ХОРА.Ще бъдем човешки същества с уродлива същност.Даже и животните са по-чувствителни от нас.Грижат се за малките си и тъгуват много ако се случи нещо с тях,за разлика от много така наречени "човеци".
186
12
 
12
 
! Отговори
наблюдателна преди 13 години
Хиляди хора се простиха с един добър човек,който поне не показваше омразата си към никой,а тук всички пишат лоши неща,щом са премахнати изказванията.Това показва колко злобен народ сме и с такава злоба се избиваме по пътищата,застрелваме се хладнокръвно и т.н.Погледнете по-човешки и на хубавите и на тъжните неща.Докъде ще стигнем с тая злоба,не знам.Поднасям искрени съболезнования на близките и поздрави за всички отдали последна почит на един уникален българин,от който всички трябва да се учим!!