Повикване на линейка струва 100 лв.

Българинът плаща по 10 лв. годишно за Спешна помощ
Обновена: 5 май 2011 11:08 | 5 май 2011 11:07,
169
Повикване на линейка струва 100 лв.
Снимка: Архив Булфото

Здравният министър Стефан Константинов започна популяризирането на Концепцията за спешната помощ. Пред БНТ той даде пример за несвойствените дейности, които в момента извършват екипите.

"Спешната помощ е скъпо удоволствие. Ако погледнем, българинът дава около 10 лева годишно за Спешна помощ. Това не са много пари. Но, от друга страна, едно повикване на линейка струва около 100 лева. За 100 лева ние не можем да си позволим хората да се обаждат да идват линейки, за да ги преглеждат по къщите, защото ние за 200-300 лева може да имаме 24 часа оборудван кабинет, където да преглежда лекар, където дори има лаборатория и да предлагаме тези услуги.“

За тази цел се изграждат кабинети към болниците, които ще обслужват граждани, желаещи спешен преглед.

„Това е мястото, където хората, които имат оплаквания, искат да заведат децата си или имат някакъв друг проблем, могат да отидат и там да получат решение на въпроса. Не е пътят, по който трябва да вървим - да викаме линейките. Това е скъпо нещо и ще става още по-скъпо в следващите години".

Ще се създаде списък на болниците, които могат да покрият критериите за реакция при спешни случаи, т.е. притежават необходимата апаратура и квалифицирани медици. Така спешните екипи ще се освободят от излишна натовареност.

Още за Концепцията

Идеята за изнесени екипи за бърза реакция не е нова. В градове с над 200 хил. души, ще има повече от една стартова точка за линейките, се предвижда в стратегията. Подходящи за това са ДКЦ-тата или болниците. В районите, където над 10% от населението се намира на разстояние, предполагащо над 20 мин време за достъп до спешна помощ, ще има временно базирани екипи.

Още по темата
В момента в системата има 28 центъра в отделните области със 198 филиала към тях, които се намират в различни общини. Те няма да се преструктурират или закриват в скоро време, успокои вчера министърът.

"Проблем със сградите няма – обясни министърът. – Те не са държавна собственост, но договорите им са за 10 г. или безвъзмездни", т.е. няма да се харчат повече пари за обезпечаване на сградния фонд на съществуващите или нови филиали на Спешната помощ.


Базата

75 млн. лв. годишно над сегашния бюджет за здраве са необходими, за да се осъществят всички мерки в Концепцията. 60 млн. лева от тях ще отиват за заплати, 10 млн. лв. – за поетапно обновяване на автопарка, 3 млн. лв. – за поддържане на материално-техническата база, 1 млн. лв. – за поддържане на информационната система, и 1 млн. лв. – за обучение на персонал.

В момента системата разполага с 813 санитарни автомобила, от които 400 са купени през последните 4 години. Те са оборудвани по европейски стандарт с дефибрилатори, ЕКГ и всичко необходимо при оказване на спешна помощ. След 2-3 години обаче ще е необходима поетапна подмяна на техниката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
13
 
! Отговори
Е Нямат равни тия! преди 13 години
Плащам съвестно здравните си осигуровки години наред и сега ако не дай си боже ми потрябва бърза помощ един път на 5 години ще я получа срещу солидна сума пари ?!?е за какво съм здравно осигурен ?!? страхотно здравеопазване се заформя.... тия задминаха всички предишни по тъпотия.
145
0
 
9
 
! Отговори
Борис преди 13 години
Много хора май незнаят каква е ролята на институциите, като например НАП, НОИ, ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ, КАТ и др. Когато човек си плаща данъците иска съответната услуга от даден институция. Това означава институцията да работи в услуга на граждания, да го улеснява, а не обратно. И ще дам следния пример: "Когато ходите в магазин и не Ви харесва обслужването, просто сменяте магазина нали? Ако можеже така да се сменя и държавата толкова лесно, тук щеше да има само *** и кучета !!!"
144
0
 
5
 
! Отговори
Борис преди 13 години
Хахаха. Ако човек може да отиде до даден лекар за да изрази притесненията си, не се налага бърза помощ. Но ми е много странно ако получи инсулт, счупи, повръщане и др. проблеми при които близките или приателите около този човек могат да се панират, сигурно и тогава трябва да отиде при лекар болния. Това е абсурдно. Правят го с цел да се спре фълшивото повикване, но дали това е решението ???? Или това просто е по-лесния вариант.
143
2
 
10
 
! Отговори
Гениално !!!! преди 13 години
Тоест викането на Бърза помощ да струва на един пенсионер половината или цялата му пенсия така ли да разбирам поредният български министър с гениални идеи? Аман от бизнесмени в тая държава !МИЛСИЯ че ГЕРБ съвсем умишлено продължава политиката на геноцид започната от предишните правителства Congratulations Boris-OFF
142
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ot 2009 до сега детската смъртност в България е скочила на 9,2 на 1000 и сме водещи в ЕС по този показател, другарю/господин министре. Не си дръж онова нещо с ръката в джоба, че говориш глупости.
141
0
 
17
 
! Отговори
Jitan преди 13 години
Повикването на линейка за човешки живот в опасност -100лв...А колко струва един здравен министър барабар с ордата около него на продънения ми джоб???
140
0
 
11
 
! Отговори
До 137 преди 13 години
Че е така така , е направи ми впечетление , че не знаеш сак се пише Сигурен -Осигурен- Осигуряване - Осигурителен "СИГОРНО" е грешкана клавиатурата но в 1 ред 2 пъти вероятността е 1:1000000Това предразполага повечето проблеми в Бг - неграмотността на населението
139
0
 
1
 
! Отговори
DoctorOnline.bg преди 13 години
Това е хипер-мега-ултра стара новина! Писахме го същото преди месец и нещо. Абе точно на 31 март в 16:26 ч...
138
2
 
1
 
! Отговори
akud преди 13 години
do 129 в щатите викането на линейка струва от 800 до 1000 долара , и не ми казвай те колко пари взимат, защото има много който работят за по 7,8 долара на час и то не всеки ден и то не по цял ден. така ц..............е няма да хабят ресурси
137
3
 
3
 
! Отговори
пазете се от тях преди 13 години
Не вярвайте на лекари и болнични служители-те работят за себе си и против вас...не се оставайте да бъдете рекетирани.
136
3
 
6
 
! Отговори
от Ямбол преди 13 години
Годишно умират в Ямбол около 1200 души.Някои погребални агенции съвместно с лекари,болнични и общински служители са си разделили града като пазар за дрога-затова и офисите на тези агенции са до болницата и общината.И бъдете сигорни пичелят много добре.Тарифа за осигоряване на труп започва от 50 до 400 лв.Всяко погребениеза тези агенции става с необходимото посредничество мошеническите фирми и тяхните съучастници си договарят суми ,които заплащаме ние.Пазете се от тях.Имате избор....
135
0
 
15
 
! Отговори
valentin преди 13 години
Ако тоя министър го ужилят 10 пчели го съветвам да не вика Бърза Помощ защото е Скъпо Удоволствие!!!D D D
134
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако след дваистата минута не дойде линейка на спешна помощ,веднага пращат катафалка.
133
0
 
6
 
! Отговори
дойде време преди 13 години
дойде време на палячовците, дойдоха с разбирането си че като такива могат да направят такъв цял народ.. бог да прости българия
132
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво означава Удоволствие!!!???
131
0
 
1
 
! Отговори
DO MIN NA SNIMKATA преди 13 години
A BE *** OTKOGA BOLEDUVANETO I BIRZATA POMOSHT STANAHA UDOVOLSTVIE.TOVA 4E VSE O6TE IMAME HLQB DA QDEM E UDOVOLSTVIE ZA VAS MAQMUNI MRISNI.
130
0
 
1
 
! Отговори
BSP преди 13 години
OTIVAITE V BELENE TAM PRASETATA 6TE VI QDAT BEZPLATNO DRUGARI
129
1
 
13
 
! Отговори
Докога ?! преди 13 години
При 180 лв пенсия и 240 лв мин.заплата !!!!!!!!!!!!!!Абе тези ни правят на луди !Или ние сме такива,че ги търпим ?
128
1
 
1
 
! Отговори
:-))))))) преди 13 години
EDINSTVENIQ ZDRAVEN MINISTAR DO SEGA KOITO SE OPITVA DA NAPRAVI NE6TO V SMRADLIVOTO I KRADLIVO ZDRAVEOPAZVANE.DANO OCELEE 4E ZASEGNA DOSTA INTERESI.
127
0
 
4
 
! Отговори
Вела преди 13 години
То и сега има такива изградени кабинети за спешна помощ.САМО ЧЕ- миналата година посетих през празничните дни около 24 май "спешното звено ".Ето прегледа ми там - НО ШПА за болките в бъбреците,изследвания НЯМА /с кръв в урината!!!!!/,съвет да посетя джипито СЛЕД празниците и естествено таксата за преглед-2.40.