Повикване на линейка струва 100 лв.

Българинът плаща по 10 лв. годишно за Спешна помощ
Обновена: 5 май 2011 11:08 | 5 май 2011 11:07,
169
Повикване на линейка струва 100 лв.
Снимка: Архив Булфото

Здравният министър Стефан Константинов започна популяризирането на Концепцията за спешната помощ. Пред БНТ той даде пример за несвойствените дейности, които в момента извършват екипите.

"Спешната помощ е скъпо удоволствие. Ако погледнем, българинът дава около 10 лева годишно за Спешна помощ. Това не са много пари. Но, от друга страна, едно повикване на линейка струва около 100 лева. За 100 лева ние не можем да си позволим хората да се обаждат да идват линейки, за да ги преглеждат по къщите, защото ние за 200-300 лева може да имаме 24 часа оборудван кабинет, където да преглежда лекар, където дори има лаборатория и да предлагаме тези услуги.“

За тази цел се изграждат кабинети към болниците, които ще обслужват граждани, желаещи спешен преглед.

„Това е мястото, където хората, които имат оплаквания, искат да заведат децата си или имат някакъв друг проблем, могат да отидат и там да получат решение на въпроса. Не е пътят, по който трябва да вървим - да викаме линейките. Това е скъпо нещо и ще става още по-скъпо в следващите години".

Ще се създаде списък на болниците, които могат да покрият критериите за реакция при спешни случаи, т.е. притежават необходимата апаратура и квалифицирани медици. Така спешните екипи ще се освободят от излишна натовареност.

Още за Концепцията

Идеята за изнесени екипи за бърза реакция не е нова. В градове с над 200 хил. души, ще има повече от една стартова точка за линейките, се предвижда в стратегията. Подходящи за това са ДКЦ-тата или болниците. В районите, където над 10% от населението се намира на разстояние, предполагащо над 20 мин време за достъп до спешна помощ, ще има временно базирани екипи.

Още по темата
В момента в системата има 28 центъра в отделните области със 198 филиала към тях, които се намират в различни общини. Те няма да се преструктурират или закриват в скоро време, успокои вчера министърът.

"Проблем със сградите няма – обясни министърът. – Те не са държавна собственост, но договорите им са за 10 г. или безвъзмездни", т.е. няма да се харчат повече пари за обезпечаване на сградния фонд на съществуващите или нови филиали на Спешната помощ.


Базата

75 млн. лв. годишно над сегашния бюджет за здраве са необходими, за да се осъществят всички мерки в Концепцията. 60 млн. лева от тях ще отиват за заплати, 10 млн. лв. – за поетапно обновяване на автопарка, 3 млн. лв. – за поддържане на материално-техническата база, 1 млн. лв. – за поддържане на информационната система, и 1 млн. лв. – за обучение на персонал.

В момента системата разполага с 813 санитарни автомобила, от които 400 са купени през последните 4 години. Те са оборудвани по европейски стандарт с дефибрилатори, ЕКГ и всичко необходимо при оказване на спешна помощ. След 2-3 години обаче ще е необходима поетапна подмяна на техниката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
4
 
5
 
! Отговори
бургас преди 13 години
тройната коалиция е виновнаааааааааааа
105
2
 
24
 
! Отговори
rosi преди 13 години
"Спешната помощ е скъпо удоволствие."Aбе ***,ако живота на твоите деца зависеше от спешната помощ нямаше да мислиш така.Точно това"скъпо удоволствие" спаси живота на едно 14 годишно момче на 30.04.2011 вечерта,което издъхваше в ръцете ми.БЛАГОДАТЯ НА ЕКИПА НА ЛИНЕЙКАТА която пътува по спешност до с.СЕМЕРДЖИЕВО-РУСЕНСКО,И НА ДЕЖУРНИТЕ В СПЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ-РУСЕ.*** ТАКЪВ!!!ДАНО ДА НЕ ЗАЗБЕРЕШ НИКОГА КАКВО Е УСЕШТАНЕТО ЧЕ ДЕТЕ УМИРА В РЪЦЕТЕ ТИ.
104
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как 10лв?! Здравните вноски са 8% при средна заплата 500лв това са 40лв на МЕСЕЦ! А пък тези на максисмума, като мен, дават по 160лв на месец! Дори безработните плащат повече от 10лв, защото плащат върху 420лв МОД!!!
103
1
 
10
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
много ми е чудно как ги изчисли тия 100 лв., при положение, че средните заплати в бърза помощ са твърдо под 1000 лв. на месец или просто така му е дошла цифрата :)))
102
1
 
4
 
! Отговори
милко калайжията преди 13 години
Само едно малко уточнение,това което е казал министера се отнася за всички,но не се отнася за нас ***,ний не можем и не исками да плащами за тва което ни са полага по закон,линейките за нас са безплатни!
101
2
 
9
 
! Отговори
valentin преди 13 години
В цивилизованите страни има Зоополиция която следи как се гледат животни-дали гладуват-дали се изтезават и глобяват стопаните им дори и ако животните нямат достатъчно пространство-а тук се закриват Болници за Хора!!!80 процента от населението трябвало да живее на 20 км. от някоя Бърза Помощ!!!А другите 20 процента!!???
100
1
 
1
 
! Отговори
info преди 13 години
До 73, аз не претендирам за компетентност относно разходите в бърза помощ. Но пък ти може да кандидадтсваш за работа в министерството и да оправиш положението. Гледамам че си страшно уникално компетентен
99
2
 
11
 
! Отговори
майната им преди 13 години
Граждани за европейско развитие на България - /колко хубаво звучи/ се срива непрестанно . Хората са много разочаровани от правителството на ГЕРБ.Инфлация , безработица , престъпност, глад, мизерия ,бедност - ето тези неща докара на народа властимащите. Бедствието наречено ГЕРБ е по-страшно от земетресение . Хората изнемогват , липса на всякаква стратегия за справяне с кризата... Все повече хора си спомнят за времето когато всичко беше ефтино. Все повече хора искат да се върне безплатното здравеопазване , което беше истинско завоевание на социализма. Много грешки на властта през последните 20 години , които доведоха страната до колапс. Но те са умишлено създадени с цел изстребването на българите. Няма осъдени политици за престъпната безотговорност към поверените им държавни задължения. Мафията се срастна към държавата. Вече не вярвам на правосъдието , на институциите като президент , министър-председател , народно събрание. Те защитават едрия капитал , а останалите да се изнасят за чужбина...Народа няма никакви права. Има само задължения- да си внася осигуровките , да плаща данъци , да плаща акцизи . Бюрокрацията беше увеличена драстично с цел , ако някои му хрумне да прави частен бизнес да му се искат пари за 150 документи,щото без тях не може...Цените продължават да растат , а никои не иска да спре увеличението им , а заплатите даже са намалени.А тези , които грабиха милиони и милиарди от държавата вече управляват задкулистно. Когато видят ,че Б.Борисов не им върши работа ще си докарат ново "справедливо", пардон крадливо правителство.И така още 20 години демокрация!
98
2
 
7
 
! Отговори
Ran преди 13 години
Никога не съм очаквал, че тия комунисти ще се окажат по-зле и от социалистите. Това е най-безхаберното управление. Просто разрушиха всичко.
97
3
 
8
 
! Отговори
bravos преди 13 години
Браво на Г-н Минстъра!!!!! Евалата!!!! "Спешната помощ е скъпо удоволствие." Докторе, знаеш ли какво удоволствие ще ми е да получа инсулт,а?? Върха на удовослтвието ще е. Да помниш, че си се клел в Хипократовата клетва,а???? Там да се споменава,че ще предприемаш действия, които не вредят на никой??
96
1
 
6
 
! Отговори
gul преди 13 години
bg narod pred izchezvane
95
1
 
10
 
! Отговори
МОР И ЧУМА преди 13 години
ГЕРБ НИ СЪСИПА.ПЪРВОТО ПРАВИТЕЛСТВО КОЕТО ЛИШИ ЕДНА ЧАСТ ОТ МЕЧКИТЕ В РЕЗЕРВАТА ОТ ХРАНА И ТЕ ОЗВЕРЯХА ОТ ГЛАД И ПОЧНАХА ДА НАПАДАТ ХОРА. ПОСЛЕ ГЛАСУВА ДА СЕ ИЗБИЯТ ЕДНА ЧАСТ.БЪЛГАРИНО ОТВОРИ СИ ОЧИТЕ.
94
1
 
7
 
! Отговори
Deko преди 13 години
Колкото и да оплюват станишевци тия ***, видя се че никога няма да достигнат стандарта при Станишев-това е факт.
93
2
 
10
 
! Отговори
бравос преди 13 години
Браво на Г-н Минстъра!!!!! Евалата!!!! "Спешната помощ е скъпо удоволствие." Докторе, знаеш ли какво удоволствие ще ми е да получа инсулт,а?? Върха на удовослтвието ще е. Да помниш, че си се клел в Хипократовата клетва,а???? Там да се споменава,че ще предприемаш действия, които не вредят на никой??
92
1
 
4
 
! Отговори
анти преди 13 години
А какво искате без да плащате да ви седят диван чапраз и да ги викате да ви закачат примерно пердетата или , че е засърбяло някоя.....
91
3
 
6
 
! Отговори
кръстовището преди 13 години
Може ли този Смехурко от снимката да каже - В колко страни в ЕС има отделна Правителствена болница и кого обслужва тя!!!! Кой плаща престоя в нея - например за детето на Дянков или пияндето Батето - който не знам като какъв бе в Правителствена болница.
90
0
 
5
 
! Отговори
Sin преди 13 години
Най-радващото от всичко е, че се вижда краят на последното комунистическо управление. Дано не унищожат и това, което имахме. Комунист кожата мени си-но нрава никога
89
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 13 години
И защо трябва да плащам по 10лв на година? Ще плащам и когато викна бърза помощ, след половин час и повторно позвъняване да ми кажат, че нямат екип и аз да си транспортирам болния. Аман от ***. Тоя министър да си ходи в Кюстендил да лекува шунтите на ***.
88
0
 
6
 
! Отговори
Chico преди 13 години
Наистина тия гербави комунисти се оказаха за съжаление най-некадърното правителство. За две години разсипничесто и плюене по предшествениците си, оправдавайки некомпетентното си управление и измислените си милиционерски сводки-нищо не сътвориха.
87
4
 
2
 
! Отговори
info преди 13 години
до 79. Вие цял живот чакате на държавата, на общината, на майка си, на децата си..Я малко помислете от кой се състои държавата, да не би от комшиите? Ами Вие къде сте? Колко пъти сте подали сигнал за корупция? Колко пъти дадохте пари на ченгетата? Всеки един от нас учавства активно в срутването на тая държава