200 000 души "не искат да живеят в България"

За 5 г. рязко се е е увеличило желанието за емиграция
17 май 2011 20:41,
1208
200 000 души "не искат да живеят в България"
20% от трудоспособните искат да напуснат страната. Снимка: Булфото

За 5 години рязко се увеличава желанието на българите да се преселят в чужбина. 

Нагласите на потенциалните емигранти са за по-дълъг престой зад граница, трайно установяване и спестяване на средства в държавата, в която живеят.

Това става ясно от изследване на българската диаспора в Западна Европа на Института за икономически изследвания на БАН. Последното такова е правено през 2007 година.

Данните показват, че близо 20% от трудоспособното население у нас желае да емигрира.

Докато при влизането на България в Европейския съюз емигрантите са посочвали професионалната реализация и семейните причини, за да се установят в чужбина, сега водещи са икономическите причини.

Половината от тях аргументират решението си с думите „просто не искам да живея в България”. Това са около 200 000 души, посочват експертите.

Изследването регистрира над 650 хил. сезонни или т.нар. циркулярни емигранти, които са близо 15% от трудоспособното население у нас, сочат данните от изследването.

Променени са и предпочитанията на българите към страните, в които желаят да емигрират.

Преди 5 години в челната тройка са били Испания, Гърция и Германия. Сега желаните дистанции са Англия, Германия и Испания.

Изпадането на южната ни съседка от предпочитаните дестинации, както и преместването на Испания от първа на трета позиция, се дължи основно на икономическите проблеми в тези държави, коментираха от изследователския екип.

Според тях българите избират страни, които по-бързо излизат от финансовата криза, което обяснява и защо към новите дестинации са прибавени Холандия и Швейцария за сметка на Турция и Белгия.

Без промяна остават САЩ и Италия, които и в двата периода на изследване са посочени съответно на 5-о и 7-о място.

Световната криза е увеличила броя на завърналите се емигранти. Проучването сочи, че за 5 години върналите се от чужбина са се увеличили с над 17%. Въпреки това относителният дял на текущо пребиваващите зад граница се запазва стабилен.

Сред основните причини за прибирането си в България сънародниците ни посочват: „семейни” и „здравни” причини – общо 47,6,%, а „съкратиха работното ми място” и „не си намерих никаква друга нова работа там” се изтъкват от около 40 на сто от запитаните.

Третата по важност причина е формулирана като: „върнах се временно, ще търся работа оттук за чужбина”, което показва трайна нагласа за емиграция.

Общо средствата, с които разполагат завърналите се и т.нар. настоящи емигранти днес, се оценяват на 1q280 млрд. евро.

Близо 1/5 от сънародниците ни зад граница не се интересуват какво става в България, а тези, които го правятq се информират за събитията основно от радио и телевизия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1208
Още по темата: емиграцияизследване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
 
7
 
! Отговори
до у преди 13 години
братле НЕ всички живеят в София и още повече Не всички са такива прасета!!! И най-накрая КОЙТО ИСКА ДА СЕ МАХА ОТ ТУК - НИКОГО НЕ ДЪРЖИМ НАСИЛА В БЪЛГАРИЯ!!!! Това са за мен лично предатели на своите деди , които са умирали за НАШАТА РОДИНА!!! . Така, че "х" - ходи да береш ягоди в Англия да те обиждат дебели охранени прасета.
2
 
8
 
! Отговори
y преди 13 години
Що слагате минуси на хиксчето, всичко което е написала е вярно. Така синтезирано много тъжно изглежда, но докато си заравяме главите в пясъка все ще ни уважават изотзадзе
4
 
2
 
! Отговори
DO 1132 преди 13 години
GRESHKA DO AMSTERDAM
13
 
5
 
! Отговори
до 1133 преди 13 години
Да,събрали сте се само страхливи п*тки и чистачи на ***, изметта на обществото
2
 
5
 
! Отговори
Do 1133 Amsterdam преди 13 години
BRAVO.JIVEIA IZVUN BULGARIA(PO NEVOLIA) NO ZA EDIN OBSHTONARODEN PROTEST SHTE SI DOIDA.PODKREPIAM TE ZA NAPISANOTO. Nai-lesno e biagstvoto,no tova e vremenno. Uspeh na teb Ra. I budete silni i turpelivi-bratia bulgari.
10
 
6
 
! Отговори
emigrant преди 13 години
tuka u holandia sme se sabrale samo iaki pi4ove i si jiveeme carski na socialni pomoshti a vie sedete pri boiko za 400 lv
17
 
12
 
! Отговори
Ra преди 13 години
Преди да ми напише някой нещо тъпо така или иначе няма да му отговоря,но ще кажа: Като не ви харесва излезте на площада бе! Що не излизате, ами бягате а? Защото е по-лесно нали? Страхливци. Вместо да ми слагате минуси давайте да излизаме на площада и да ги почваме наред! Колко още ще чакаме? Колко още ще търпим? Няма ли да ви е кофти да оставите събратята си да се борят,докато вие си правите кефа и работите като роби по 20 часа на ден? Да не говорим,че за нищо ви нямат в чужбина.
17
 
5
 
! Отговори
Ra преди 13 години
Хора казах ви,бягайте махайте се от тук никой не ви спира,но моля ви никога не се връщайте.Нямаме нужда от такива.А и може да съм луд според вас и да не живея много добре,но вярвам в способностите на българина.А и каквото си надробиш - това ще сърбаш са казали хората.Жалкото е ,че такива като вас го дробят след това друг им го сърба.Чао и всичко хубаво чужденци.Поне не се наричайте българи като изчезнете.
6
 
11
 
! Отговори
отврат преди 13 години
И аз макар и по на възраст не желая да живея в страната Тиквландия и ако тоя безмозъчен неграмотен таратутляк и цялата му бандидтско-милиционерска шайка продължи да управлява макар и още година ще направя всичко и аз да се изнеса, а тука нека си останат *** и мутрите та да видим от кого ще вземат данъци.
5
 
2
 
! Отговори
do "x" преди 13 години
zaebi ne mi se pishe ve4e
5
 
14
 
! Отговори
МОЛЯ ВИ , преди 13 години
не бягайте ,че няма кой да издържа *** !
12
 
0
 
! Отговори
do "x" преди 13 години
Sto se ne obadish da ti udarq i az edna piska
5
 
6
 
! Отговори
давай, преди 13 години
кога ще се махат ,много задръствания има ,чакаме ?Да ни стане по-широко ,или ще се окаже..... номер!
9
 
21
 
! Отговори
х преди 13 години
25.Полудявам от щастие когато установя, че са ми спряли тока, след като съм си платила сметката, и то, преди изтичане на крайния срок.26.Харесва ми, след като им се обадя да поправят "грешката", да се налага да чакам мин. 3 дни докато ми пуснат тока.27.Най-готиното е, че братята *** не са си плащали тока в продължение на 10 години и през цялото това време са си гледали сателитна телевизия!28.Радвам се когато контрольор в градския транспорт ми дава билетче 6-та употреба.
8
 
22
 
! Отговори
х преди 13 години
17.Страшно си падам да ме унижават новобогаташи.18.Обичам депутатите, които съм избрал да гласуват безсмислени закони.19.Луд съм от щастие, когато след година същите депутати, проумяват, че са направили "малка" грешка и гласуват за връщане на предишния закон. Полудявам напълно когато същите господа излизат с твърдения, че закона, който са избрали, е виновен за еди какво си.20.Държа да се осигурявам здравно и след като се разболея никой да не ми обръща внимание.21.Искам с парите ми за здравни осигуровки да си купуват Мерцедеси.22.Искам депутатите, за които съм гласувал, ежегодно да си купуват по 1-2 нови автомобила и да си създават по една банка.23.Кефя се на данъците, които са над 50% от цифрата обозначена на фиша ми за заплата.24.Обичам да плащам такса смет, която възлиза на стойност колкото 2 пенсии на баба ми и после пак да газя ***.
7
 
17
 
! Отговори
х преди 13 години
1.Панелните гарсионери ме кефят.12.Държа ЕЖЕДНЕВНО да срещам хора, които рядко изпитват радост от споделено добро и така занемаряват много неща, а най-вече себе си.13.Обичам съседите ми да си цепят дърва в хола.14.Обичам когато изляза на терасата да виждам как милите ми съседи си изхвърлят манджите и *** през балкона.15.Искам всяка седмица да се карам със съседите в блока относно това, кой си е разпломбирал радиатора и защо някой си не е платил 1.50 за чистачката.16.Дупките по пътищата
7
 
21
 
! Отговори
х преди 13 години
1.Защото много ми харесва да живея в ***.2.Защото обичам да дишам мръсен въздух.3.Обожавам да пия хлорирана вода от ръждясали тръби.4.Държа да умра от рак на 40.5.Страшно си падам да плащам външния дълг, дето не съм го направил/а аз.6.Приятно ми е да работя цял месец за 200 лева.6.Обичам да не ми плащат социалните осигуровки.7.Много ме радват сметките от по 500 лева за парно.8.Кефя се когато сметката на телефона ми е по-голяма от заплатата ми.9.Умирам от кеф цяла година да събирам пари за GSM втора употреба от Германия, почти като нов...10....и после да ме е страх да говоря по него, защото за 2 минути разговор трябва да работя 2 дни!
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти не си добре с главата,смени хаповете!!Пращат пари на родителите си,защото тея "силните " българи им дават по 180 лева пенсия.Потреблението няма как да се вдигне с тея заплати тип оцеляване.Икономиката се развива ако правителството прави нещо а не ако хората са тука!Вие пак ще сте силни,но 70% ще са с по няколко кални бани по рождение и няма да работят а ще са на помощи.Смелост имам да се подготвя 1-2 години да отида да започна от 0 и дас по кажа какво мога и да оценят реално!!!
6
 
13
 
! Отговори
acds преди 13 години
До "Марк до 1090": Живях в САЩ 10г. след което направих грешка и се върнах. Предполагам че не си успял да се приспособиш поради което България ти се е видяла ок, но всеки здравомислещ човек със способности и енергия не бива да губи време и да чака под вола теле. Поздрави от Австралия и много късмет, особенно с това "здравеопазване" и бюрократична лудост определено ще имаш нужда от такъв. Cheers :)
7
 
6
 
! Отговори
до 1119 преди 13 години
Ти наистина ли мислиш,че тези хора работят в чужбина за да пълнят хазната? Пращат пари по принуда така да се каже не,че искат.И тези хора ако са тук вместо там икономиката ще се развива,защото ще има повече потребление съответно по-голямо предлагане на стоки и услуги и ще се увеличат работните места.Също така ще сме много и ще сме силни.Но всичко си го правим сами.А и аз не лая,а хапя мога да ти докажа :) А и вместо да говориш се опитай да промениш нещо.Имаш ли смелост?