Помпат месото с вредна сол

От едно кило месо правят 1,5 кг. колбаси
Обновена: 30 май 2011 14:40 | 30 май 2011 07:07,
153
Помпат месото с вредна сол
Снимка: Архив Булфото

Производители масово киснат месото в разтвор от нитритна сол за да поеме вода като гъба. Така увеличават теглото с 50 процента и от кило мръвка правят кило и половина колбаси, пише в. "Телеграф".

Освен че ни мамят с теглото, проблемът е, че нитритната сол е канцерогенна. Различни фирми продават вредните добавки дори в интернет, рекламирайки, че дават рандеман 150 %.

Нитритната сол е смес между натриев нитрит, хранително качество и трапезна йодирана сол. Тя се използва главно за обработка на месо и месни продукти. Нитритната сол фиксира цвета, вкуса и аромата на продукта.

Тази добавка се намира в почти във всеки пакетиран продукт от месо, независимо дали е салам, наденица, кренвирш или бекон.

Преди седмици, земеделският министър  Мирослав Найденов обяви, че до 50 % от производителите влагат вода или разтвори от соли в месните продукти. Има производители, които чрез инжектиране на разтвори изкуствено увеличават теглото на месните продукти.

Още по темата

Този процес, който се нарича тумблиране, е вреден за здравето. Много често те ни предлагат не меса и не филе, а нещо, което е същото, но инжектирано с водни разтвори, които увеличават обема и масата, но за сметка на нашето здраве, коментира министърът.

В момента се изготвя наредба, която ще определи как, какво и доколко е позволено да се влага в месните продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
9
 
4
 
! Отговори
do avtorite преди 12 години
Po dobre nai-napred se informiraite i togava pishete gluposti.Az sam tehnolog ot 20 godini i moga da vi kaja che nitritna sol se e polzvala vinagi oshte ot vreme ono.NITRITNATA SOL VLIQE SAMO NA CVETA-I NA NISHTO DRUGO-ZAPOMNETE GO.Nitrita se svurzva s hemoglobina na mesoto i obrazuva suedinenito nitrozo mio glubin,koeto pri termichnata obrabotka se razpada na azotni suedineniq.
43
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблемът не е само наш! Отворете "зелените" сайтове на която щете държава и ще видите. че пишат абсолютно същото. На който не му изнася, ей я къде е Африка
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бензапирените, съдържащи се в дима са многократно по-мощен канцероген от натриевия нитрит. У нас се опушват над 90% от колбасите.
41
2
 
17
 
! Отговори
селото преди 12 години
Който иска качествена храна не може сам да се справи, трябва да се съберат едно село хора и да открият обществото наново чрез разпределение на дейностите. Така ще може и рибарници, и гъбарници, каквото се сетите. А нивите ще ги пазят стрелци и селото за по-сигурно може да се огради с крепостни стени и ров. Нещо като минидържава, в укрепените селища от средновековен тип е бъдещето и в пълното изолиране от глобализацията.
40
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има ли нещо в България, което да не е някаква далавера, някакво печелбарство? Ако има- нека за вбъдеще да оцелее и да постигне големи успехи, а всички безотговорни, лъжци и печелбари да фарилират и дълго да живея в бедност
39
3
 
16
 
! Отговори
БМ-13 преди 12 години
Миро Мършата: Ще въведем стандарт и за нитратната сол!
38
0
 
23
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
напълно си прав мен от 10 години (съзнателния ми живот)никой не може да ме накара да повярвам че в българия има контрол за каквото и да било
37
2
 
11
 
! Отговори
галактика преди 12 години
И какво от това, че няма да си купим краставици, внесени от Испания - нашите производители не предлагат нищо по-безопасно, при това умишлено!
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
34,Пак добре, че я откриха. Щото досега никой не си правеше труд и да я търси!
35
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И после ми говорет за излизане от кризата. Където ръчнеш, шарлатанство, кражби, мизерия! Такъв е бизнеса в България! Бизнес, който трябва да изведе страната от кризата. Срам и позор!!!!!!!!!!!
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да. Внесената от вън. Има и българска, но рядко се среща.
33
0
 
8
 
! Отговори
Би 58 преди 12 години
В Бг всичко е възможно - затова масово всеки втори прави бизнес у нас!
32
0
 
15
 
! Отговори
храносмилане преди 12 години
браво! откриха Америка ... на картата!пак бием барабана напразно!колкото и да е гадно - в пряк и преносен смисъл, това НЕ Е НАРУШЕНИЕ! Пише си го черно на бяло в европейски директиви и регламенти, а от там - в нашия Закон за храните и многото му наредби!Лед, добавки, съставки и всякакви други *** са разрешени! Технологиите на производителите се регистрират/одобряват в МЗХ... Що сега се писка...А и ние знаем, че като ядем шунка - по зъбите ни "скърца"
31
0
 
30
 
! Отговори
Aman преди 12 години
Е писна ми бреееее ....... има ли поне 1 вид храна в скапаната ни държава, която да е произведена годна за консумация????????
30
8
 
4
 
! Отговори
emos преди 12 години
Ейй когато гепите и тровите другите ви е гот и се чувствате най умните и най великите но когато вас ви преебат вие много трудно.Я кажете колко от вас не биха го правили ако имате възможност?
29
0
 
21
 
! Отговори
неутракеб преди 12 години
Никой и нищо няма да стане. В Бг всичко се прави - гледат се лични интереси - а за народа един голям сап.
28
0
 
31
 
! Отговори
do 16 преди 12 години
Интересно защо тогава натриевият нитрит е забранен в редица държави? Не знам кого се опитвате да убедите, че всичко е ок!? Достатъчно е човек да се позаинтересува малко какво точно представлява нитритната сол и ще се откаже завинаги да набива салами с нея. Дори и прехваленият стандарт "Стара планина" съдържа натриев нитрит. Може би норвежците са по-прости от нас и затова са го забранили, заедно с десетки други Е-та?! А по отношение на контрола- никой не може да ме убеди, че в България такъв има
27
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами те са почти всички фирми, а от българските 99,99%. И си го пишат на етикета. Има ли Е-250 това е натриев нитрит т.е. фирмата е от тези за които питаш.
26
3
 
15
 
! Отговори
мравка преди 12 години
Браво на министъра,вместо да затвори за винаги тези цехове които ни тровят и крадът,тепърва ще мисли наредби и какви ли не глупости.Затвори за винаги няколко цеха и всичко ще дойде на място.Фандъкова пък щяла да помоли мюфтията да намали малко ако обича воя на говорителите.Кактв кмет си Фандъкова след като не можеш да заставиш на мюфтията да спре говорителите?Всички в това управление сте некадърни,незнаещи,неможещи и меко казано ***.
25
0
 
25
 
! Отговори
имена? преди 12 години
ЩЕ ИМА ЛИ СЕРИОЗНО НАКАЗАНИ ЗА ТОВА?! КОИ СА ТЕ? ИСКАМЕ ФИРМИ И ИМЕНА! ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ ЛИ ТАЗИ ПРАКТИКА? СТИГА ВЕЧЕ РАЗНИ МОШЕННИЦИ И ПЕЧЕЛБАРИ СА СИ ИГРАЛИ С НАШЕТО ЗДРАВЕ- ЗАТВОР 1-2 ГОДИНИ ЗА ДА НЕ ГО ПРАВЯТ ПАК

Спонсорирани публикации