ГЕРБ и БСП бранели паметника на Съветската армия

Сините общинари искат да се демонтира
29 юни 2011 19:25,
515
ГЕРБ и БСП бранели паметника на Съветската армия

Общинските съветници от СДС и ДСБ излязоха с остра декларация, в която изказват възмущението си от отказа на ГЕРБ да гласува внесеното от тях решение за демонтиране  на паметника на Съветската армия от центъра на София.

Столичният общински съвет приключи извънредното си заседание си по въпроса поради липса на кворум. След обявената почивка по искане на политическата група на ГЕРБ в  залата на съвета бяха 25 от необходимите за кворума 31 общински съветници и заседанието беше прекратено.

Според сините общински съветници групите на ГЕРБ и БСП целенасочено са провалили кворума на заседанието и са осуетили възможността да се демонстрира политическа воля за решаване на  проблема.

„Съветската армия създаде ново мнозинство в СОС – мнозинство между ГЕРБ и БСП. Общинските съветници на ГЕРБ и БСП в коалиция бранят паметника на Съветската армия.
Настояваме гласуването на проекта за решение за демонтаж и преместване на паметника на Съветската армия да се гласува на следващата редовна сесия на СОС“, пишат в декларацията си сините общинари. 

По време на все пак двучасовата дискусия  Стефан Иванов от СДС припомни историята със собствеността на паметника, който от изграждането си до момента е държавна
собственост.

Освен това по думите му той не влиза в спогодбата за запазването и съхранението на паметниците на Русия в България и на България в Русия, защото той не е изграден с руски пари в София, а с парите на държавата.

Иванов припомни и исторически факти, противоречащи на надписа "На съветските освободители, дали живота си за България". 

Още по темата
Според БСП обаче разговорът не бил заради градоустройството и премахването на паметника, а заради натиск от ДСБ и СДС към правителството за взаимоотношенията му с Русия.

Поля Станчева от ГЕРБ пък е на мнение, че паметникът трябва да остане там, където е, за да напомня за станалото, но от друга страна трябва да има референдум, за да се види какво мислят хората.

Предстои международен конкурс за обновяването и превръщането на пространството около паметника в оживено градско пространство. Гражданските организации са включени в подготовката на този конкурс.

Спорът около паметника на Съветската армия се завихри отново, след като преди близо две седмици осъмна изрисуван с американски комиксови герои и след това спешно почистен през нощта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


515
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
419
1
 
3
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
- Значи като срещнеш мечка, единствения начин да се спасиш, е да легнеш и да се правиш на умрял. Ааа и преди това обилно да се намажеш с ***. Мечката *** не яде ...- А откъде *** ?!- Ще има, ще има ...
418
1
 
3
 
! Отговори
до анус 424 преди 12 години
Не се и съмнявам, че има доста мераклии за подобно упражнение, неки даже се и опитаха. Питайте грузинците как е след това.... :LOL:
417
2
 
4
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
Мечката е толкова силно животно, че с един удар на лапата си чупи гръбнака на вол.На ВОЛ, на на такива ПЛАЗМОДИИ като вас ...
416
2
 
5
 
! Отговори
българин преди 12 години
425, цените на газа, тока и парното ГИ ВДИГАТ СЪЩИТЕ ЧЕРВЕНИ ***, КОИТО ЗАЩИТАВАТ ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКИТЕ ОКУПАТОРИ. Ти какво предлагаш да правим, да се прегърнем с тях, та дано спрат да ги вдигат или, още по-добре, да се примолим на батюшката Путин ли?
415
2
 
4
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
Господа-другари *** и анти-***. КОЛКО СТЕ ЖАЛКИ САМО !Додето вие се дърлите за паметника, днес ви вдигнаха цените на :- електриката- газта- парнотоНа печелившите - ЧЕСТИТО !Продължавайте да се дърлите. Разделяй и владей ! *** народ = беден народ
414
4
 
2
 
! Отговори
българин преди 12 години
до *** 421:Ния няма да се "ебаваме с Русия", а мислим да и го турим ***. метам, знаеш как е.
413
1
 
5
 
! Отговори
проф. Аврамов преди 12 години
Преди да се мисли за каквато и да била промяна в паметника е редно да се попитат за мнението им посланиците на страните съючници или поне на САЩ, Англия и Франция. "Редно ли е да се поругава или мести паметник на съюзна армия допринесла съществено за победата". Да се питат и Казахстан, Грузия, Армения и останалите републики от СССР за отношението им по този въпрос, дали би се отразило на доставките на газ и др подобни
412
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сините пръдльовци се опитват с чужда пита помен да правят. Колко време бяха на власт? Костов изкара ли цял мандат? Защо не го бутна този паметник? Защото знае,че не става толкоз лесно, че вредите в политически и икономически план ще бъдат много по-големи от ползите.Сега, ако подхлъзнат Бойко да го събори, той ще го отнесе, а те ще събират гилзите - все е ползичка някаква.Никой в Европа не събаря паметници на Съветската армия, независимо дали ги харесва или не - познайте защо?!
411
6
 
10
 
! Отговори
Килъра преди 12 години
Тия фрийкове от СДС ако бяха на власт лично щяха да излъскат паметника за да не им го тури другаря Путин! Никой не може да се *** с Русия, това трябва да го знаете!
410
12
 
11
 
! Отговори
електорат преди 12 години
Монумента да не се събаря а на него да се изсекат бюстовете на цялото цк. ръководство на сините начело с крадливия *** Лостов ,че те докараха България до този хал!!!!
409
3
 
6
 
! Отговори
факт преди 12 години
след историка всякакви коментарии са излишни,темата се изчерпва
408
8
 
11
 
! Отговори
Историк преди 12 години
416 ти не знаеш ли че сме били 500 под османско иго и ако не са дошли отвън да ни освободят още сме щели да сме си роби!Гръцки сценарий у БГ е немислим не защото хората не стават а защото както каза премиера ТИКВА ние сме като кучетата трябва да ни държат здраво и те го правят с 60000 хилядна милиция готова да лее реки от кръв по сташно ще стане и от априлското въстание 1876 г . Това го спомена ТИКВАТА като каза в едно изказване - В съседите по улиците се лее кръв ние строим магистрали .
407
2
 
9
 
! Отговори
Decho преди 12 години
Мартин Заимов организира заседание на общинския съвет за да се прави на герой по същото време, когато имаше гражданска дискусия. Кръвта вода не става. Внука на героя на съветския съюз прецака гражданите за да си прави ПР и то заедно с доносника на 6-ти отдел на ДС Иво Инджев. Мнооого гадно нали?
406
5
 
22
 
! Отговори
раноБУДЕН преди 12 години
Браво на "героичния" български народ !Такъв "смел" народ няма никъде по света !Докато "мързеливите" гърци воюват за правата си, ние тука "героично" рисуваме по паметници и правим революции във форумите.Има бъдеще нашия народ. Има ! Няма как такъв "умен" и "смел" народ да стане нечия долнопробна колония или вилает ...Смее ли някой да ни пороби ?!Ние ще му изрисуваме паметниците и после ще се хванем гуша за гуша във форумите дали сме оцветили добре картинката ...Хвала на такъв народ ! :)
405
3
 
17
 
! Отговори
Сини хунвейбини преди 12 години
Вие Сините само за това ли мислите. Ние в провинцията се чудим, как да свържем двата края, Софиянци ги гичени един паметник. То сините разбиха цялата ни икономика под предлог, че била социалистическа. Отчетете се пред това общество, нещичко да сте построили. Нищо, ама нищичко. Само разбойничите с събратята от БСП. Затова съм твърдо - столицата трябва да бъде далеч от разрушителни сили, каквито сте Софиянци. Защото това разрушение обхвана цялата страна.
404
4
 
5
 
! Отговори
Клошар преди 12 години
ЕСТЕСТВЕНО да са заедно интереса ги обединява пазят си гърбовете !Народа обеднява те се обединяват в името на собствения си келепир.Делим се на заможни и на бедни не на партий тука коментаторите са мекерета.
403
3
 
2
 
! Отговори
до 411 преди 12 години
"какво ще сложим на мястото на паметника?"Стоит статуя... совсем без ***!
402
1
 
0
 
! Отговори
DOBRO UTRO преди 12 години
DOBRO UTRO FEKALNI PSETA MUAXAXAXAXXA
401
3
 
7
 
! Отговори
стефко преди 12 години
преместване? преместване къде? колко ще струва това? кой ще го плати? какво ще сложим на мястото на паметника?не ме разбирайте погрешно, тоя паметник хич не го обичам, но е смешно господата и дамите от бивши политически сили със затихващи функции (за които съм гласувал неведнъж) да се опитват с подобна евтина демагогия да се опитват да повъзродят угасналия интерес към тях баш преди изборите. прозрачно и обидно. чак до бойко софия винаги е била синя. какво направиха с паметника през това време?
400
5
 
7
 
! Отговори
Урок по предателство преди 12 години
Лъжат, та се късат. От генералния им секретар, та до комуноидните блогари. Драги ми господа, госпожи и госпожички, какво е вашето мнение по въпроса за доброволно лишаване от държавен суверенитет? Положително, нали? В книгата си Срещу някои лъжи (1993 г.) Т. Живков отрича да е имало подобно нещо: Дълго отминавах инсинуациите, свързани с мое намерение за присъединяване на България към СССР. Струваше ми се несериозно да отговарям на лъжи, които биха били само пошли, ако не бяха толкова ***. Искам да заявя кратко и категорично: през 33-те години на моето управление и за момент не е съществувала подобна заплаха. Подобна мисъл дори.В Централния държавен архив, фонд 1Б, опис 5, архивна единица 600 е дълго укриваният Стенографски протокол от заседанието на пленума на Централния комитет на БКП, състояло се на 4.ХII.1963 год.Сега, ви предстои да прочетете най-невероятното (дръж се, българино!) и те моля сам да прецениш: мит ли е бил замисълът за присъединяването на България към Съветския съюз или е било истина?Предс. Митко Григоров: Другари, откривам заседанието на пленума на ЦК на партията. За дневен ред се предлага една-единствена точка: Обсъждане на въпроса за по-нататъшното най-тясно сближение и в перспектива за сливане на Народна република България със Съветския съюз. Доклад ще направи др. Тодор Живков.