Намериха ценна находка под връх Кози грамади

Лабрисът е открит от екипа на д-р Иван Христов
5 юли 2011 11:35,
46
Намериха ценна находка под връх Кози грамади
Д-р Иван Христов с находката. Снимка: НИМ

Двуостра желязна брадва с формата на лабрис бе открита от археологическия екип на гл. ас. д-р Иван Христов от НИМ, който работи под връх Кози грамади в Средна гора. Находката е намерена в близост до главната порта на укрепената одриска резиденция, обект на основно проучване от специалистите. 

Това е вторият подобен предмет, открит на тракийския обект. Първият лабрис бе намерен през лятото на 2005 г. в дворцовата сграда в средата на комплекса.

„Новата находка е изключително запазена”, каза д-р Христов. „Тя е дълга 22 см, масивна. За предназначението на сечивото има няколко хипотези. Допуска се, че лабрисът е използван по-скоро за определен вид процесии, отколкото за традиционните битови и военни нужди.

Другата версия произлиза от паралелите, които можем да направим с известни изображения върху македонски стенописи, мозайки както и от стенописите върху Александровската гробница в Тракия, където двойната брадва се носи от участници в т.нар. царски лов. Може да се допусне, че брадвата е използвана ако не от самия владетел, то поне от някой от неговото обкръжение по време на лов.

В този смисъл намирането на желязното оръжие в резиденцията никак не е случайно. Може само да гадаем какво е било всекидневието на аристократичната персона на Кози грамади преди 2400 г., когато горите наоколо са били изключително подходящи за ловуване на различни животни.”

Д-р Христов  обяснява, че терминът лабрис (labrys) има лидийски произход. В митологията е популярен като двуостра брадва на Зевс Лабраундос от о. Крит. Приема се, че първите изображения на лабриси се появяват през II хил. пр. Хр.

В древна Тракия те са известни най-рано от края на бронзовата епоха. За пръв път в балканските земи лабрисът се появява като владетелски символ върху бронзовите монети на одриския цар Амадок в края на V в. пр.Хр.

Лабрисът присъства върху монетните печати и на одриските владетели Амадок Стария, Амадок и Терес II. До този момент в българските земи са известни по-малко от 20 находки с формата на лабрис.

В района на Кози грамади, без да броим откритите одриски царски монети с изображения на лабрис, желязната двуостра брадва е четвъртата форма на лабрис в развалините на резиденцията.

Новата находка ще допълни колекцията на Националния исторически музей с тракийски аристократични инсигнии и ще заеме подобаващо място след реставрация в постоянната експозиция на музея, към която миналата година проучвателят на Кози грамади прибави железен лабрис – скиптър с позлата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 123Как някои хора не разбират, че стават жалки в желанието си да се изкажат по всеки въпрос... Ако четеше повече книжки, щеше да знаеш как става датирането в археологията!
25
2
 
2
 
! Отговори
jasemi преди 12 години
До 11 "идеоти".....Направо паднах от смях! А иначе хората са се забавлявали с коментарите какво толкова!
24
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе кво се хвали тоя с тва иманярско брадве на има нема 20-30 години !!!
23
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отчайващо е,колко елементарни хора има...Археологическите находки дават ценни сведения за миналото и за живота по нашите земи.Тракийската култура е една от първите и най-развити,траките са дали много на хората в онези времена. Това,че ние не ги познаваме добре,че нямаме интерес дори да научим повече е жалко....Ние сме част от култура и традиции ,за незнанието на които трябва да се срамуваме,а не с такова самочувствие да демонстрираме
22
15
 
7
 
! Отговори
Мими преди 12 години
Пуснете подробен материал за съкровището открито в Индия. Какво ни се фукате с тез тенекии ?
21
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този доктор няма ли си пациенти, че е тръгнал по чукарите да събира скрап? ;)
20
20
 
7
 
! Отговори
123 преди 12 години
и как разбраха на колко години е този ръждилник. Сетих се, то сигурно 6000 члена на БАН са се включили.
19
4
 
9
 
! Отговори
Калин преди 12 години
мхм.. и като разкопаха какво опазиха ли го.. каквото изровят ..и в чували за износ :)
18
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
толкова запазена? по-скоро е от близкото ТКЗС
17
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не съм от тия дето плюват всичко и всеки, обаче хората под мен са прави в случая. Да й се не види и находката..
16
0
 
8
 
! Отговори
До 15 преди 12 години
Всъщност пише "преди 2400 години" а не "2400 години преди христа". Тоест брадвата е от четвърти век преди христа. ;)
15
5
 
3
 
! Отговори
до "13" преди 12 години
Казаха ти хората - 2400 г. пр. Хр. ..... ама то трябва и да се чете малко :)
14
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***, въобще не осъзнавате какво е намерено
13
0
 
11
 
! Отговори
?? преди 12 години
Така и не можахме да разберем от кой век е .
12
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
големо чудо! раждива брадвичка...
11
9
 
25
 
! Отговори
Az преди 12 години
Леле, чета тука и се отчайвам! Може 10 поста и 10те сякаш писани от малки деца без грам мозък в главите? За науката златото не значи нищо, дами и господа, много по-важно е значението на намереното....но вие сте идеоти и сте същите, които по цял ден се занимавате с ГЕРБ и БСП в коментарите си. Само чакате някоя новина, за да почнете да си пишете простотиите.
10
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искрено се съмнявам, че този "лабрис" е от тракийско време. Освен ако тогава не са имали умения да обработват неръждаема стомана :) .
9
17
 
8
 
! Отговори
Big Bad Wolf преди 12 години
Така като го гледам това ръждясалото е по-вероятно е преди стотина години някой да е ходил в гората за дърва и като го е подгонил горския да си е загубил брадвичката.
8
4
 
9
 
! Отговори
KOSTAS PAVLOS EVROPA преди 12 години
VARNAHME GO TAPKANO....NA INDIICITE.....
7
22
 
15
 
! Отговори
Indiana Jones преди 12 години
Тия пък, открили желязна брадва някаква ... в Индия откриха съкровище за над 20 милиарда долара, ние тук някаква си брадва. Поне да беше златна.