Не оставяйте домашните любимци без вода в жегата

"Четири лапи" със съвети какво да правим в горещините
19 юли 2011 12:34,
46
Не оставяйте домашните любимци без вода в жегата
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Утре се очаква да бъде един от най-горещите дни от настоящата година, като на места у нас температурите ще достигнат до 40 градуса.

По този повод от „Четири лапи” припомнят, че сред най-сериозно засегнатите от летните жеги могат да бъдат нашите домашни любимци. Много често това се дължи на недоглеждане или незнание на собствениците им.

„В практиката си неведнъж сме имали случаи на пострадали от горещините животни. За съжаление причината за топлинните удари при животните почти винаги е една и съща – собствениците не си дават сметка колко опасни могат да бъдат летните жеги за питомците им,” разказва д-р Марина Иванова от „Четири лапи”.

„Най-често “прегряват” животни, оставени в затворени помещения с лоша вентилация като автомобили или витрини в зоомагазини, както и кучета, вързани на синджир, които нямат достъп до сянка и вода.

Предразположени са също така и онези домашни любимци, които не са приспособени към високите температури – най-вече кучетата от северните породи, като нюфаундленд или хъски. Важно е да се знае, че животните страдат от същите здравословни проблеми като хората.

Както и при нас, хората, възрастните животни и животните със сърдечни проблеми са по-чувствителни към жегите и за тях е абсолютно противопоказно да бъдат оставени на слънце по-продължително време.

Слънчевият или топлинен удар е хипертермия (повишаване на телесната температура) вследствие продължителното излагане на висока температура и/или слънчева светлина. Ако не се вземат бързи мерки, това може да доведе дори до мозъчен оток и смърт на животното.

„Признаците за топлинен удар са доста характерни: силно и учестено дишане на животното, зачервяване на езика, венците и конюнктивите, повишена телесна температура, нестабилна походка и повръщане”, обяснява д-р Иванова.

В случай на “прегряване” навременната и адекватна първа помощ е жизнено важна – преместете животното на сянка или в охладено помещение, дайте му вода за пиене, намокрете го със студена вода или покрийте главата му с мокра кърпа (но не и лед, тъй като голямата разлика в температурите може да доведе до шок за организма). Ако не е в съзнание – незабавно го отведете на ветеринарен лекар. Там то ще бъде сложено на системи и ще му бъде приложена противошокова терапия.

От „Четири лапи” съветват да не оставяте домашния си любимец на слънце дълго време и да се погрижите винаги да има  достатъчно вода за пиене. Ако се наложи да го оставите в колата – паркирайте на сянка, отворете леко поне един прозорец и не се бавете много.

Ако имате вързано на двора куче – уверете се, че има сянка, под която да може да се скрие. Избягвайте разходките в горещите часове на деня, те могат да бъдат опасни и за Вас. Ако сте на море с куче – не го водете на плаж, когато е най-горещо. Разходките по крайбрежието сутрин и привечер обаче биха били не само приятни, но и полезни за животното. Ако се грижите за животно или птица на улицата – не забравяйте да им осигурявате редовно поилка с вода. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: домашни любимци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
6
 
! Отговори
Маги преди 12 години
Разликата между сгазено куче и сгазен ***: пред кучето има следи от спирачен път...
45
0
 
10
 
! Отговори
до 43 преди 12 години
Или пък като почнат: "вместо това куче, що не си хванеш гадже"...Е за какво ми е гадже, гаджето няма да ме обича, само ще ми хаби нервите. А кученцето само ме обича!
44
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не забравяйте да сложите купички с вода и навън, за бездомните животинки
43
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само не разбрах, защо някои хора мислят, че след като имаш куче и обичаш животните не можеш да имаш дете. Като почнат, ама вие вместо това куче да вземете да родите едно дете... е направо ми причярнява! 1. Защото мога да имам и куче и бебе и 2. Кои са те, че да ми казват какво да правя?!
42
1
 
6
 
! Отговори
do 1 преди 12 години
Stiga s tiq deca be. Bulgaria gi otglejda i posle kato stanat na 18 si biat kamshika za chujbina - kakvo budeshte na Bulgaria sa. Samo razhod sa. Kato ne si chel kuchetata kolko sa pomagali i pomagat na choveka trai si. Osven tova az imam i deca i kuche. E kvo, ne moje da se suchetavat li?
41
0
 
4
 
! Отговори
do 34 преди 12 години
tochno kazano!
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Котето ми е от улицата, където щеше бързо да загине, ако не бях го взела. Като навърши една година го кастрирахме. Така не ми маркира в къщи и понеже не може да излиза,( живея в апартамент) и за него добре,че не се разгонва.
39
1
 
15
 
! Отговори
Атанасова преди 12 години
Запознах се с българка живееща в Германия. Тя каза, че там няма бездомни животни, защото кастрацията и чипирането са задължителни и стопанинът носи отговорност, ако ГО изхвърли или не го кастрира.Отделно там на "пумиярите" им казват домашни любимци. Няма го този комплекс за малоценност да се отглежда расово животно.КАто че ли ние сме със синя кръв всичките...Хората когато взимат животно, мислят за него, как ще живее, ще му бъде ли обърнато внимание...Да не говорим за купичките с вода по улиците!
38
1
 
4
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
Закачи си го на табелка с двуезичен надпис Роден съм в София / Proud to be born in Sofiaи съм сигурен, че всички ще ти правят път и ще ти се покланят самохвалко :)
37
1
 
7
 
! Отговори
Атанасова преди 12 години
Редно е стопаните да чистят след кучетата си. Редно е държавата да направи приюти за бездомните животни. Задължително е държавата да осъществява строг контрол всички стопани да кастрират любимците си за да не плюят после против бездомните, твърдейки едва ли не, как те нямат вина, че са изпуснали кучето си, което е направило Х броя бездомни.... Редно е гражданите !!! да се интересуват, къде са им парите от данъци на Екоравновесие, което трябва да осъществява контрол..., а не да краде и избива!
36
9
 
6
 
! Отговори
ДО №1 преди 12 години
За съжаление май така излиза.А тия от 4 лапи ли са какви са да хванат да си намерят някаква по-смислена работа!
35
1
 
20
 
! Отговори
Retro преди 12 години
34, да не забравяме и грижовните ***, които изпишкват и изакват отрочетата си насам-натам, а после хвърлят посрани хартии по тревата. :) То сигурно лапето не ***, а пуска диаманти... Само дебна някоя такава селска тарикатка, че да й го плесна връз челото. Аман. Естествено това не оправдава стопаните на кучета... и аз имам две, ама след тях си чистя като пич и толкоз.
34
7
 
23
 
! Отговори
до 26 преди 12 години
А най са ми смешни такива майки, дето детето им като се приближи до кучето ми ми викат: "кое е по-важно детето ми или кучето ви...защо водите тия кучета в парка, детето ми е алергично"... И на всичкото отгоре ми го казват на алеята пригодена за кучета от общината. Кучето ми много ясно, детето ти *** и без това ще е копелдаче, което ще се ожени за *** след 20 години, аз моето куче на каишка си го държа, това че не си научила малкото си *** да не пипа кучетата си е твой проблем
33
7
 
5
 
! Отговори
До 30 преди 12 години
За разлика от теб, аз съм роден в София и много добре помня как изглеждаше всичко преди великото преселение, на което дължим не само *** купчини из парковете, а и цялостната мизерия донесена от гастрольори като теб! Тишина!!!
32
4
 
5
 
! Отговори
до 25 преди 12 години
А я ти пробвай да си изхвърлиш *** през прозореца или бутилката от двулитровка бира под пейката в парка. ХАХАХА Бездомни кучета има и в Германия, ама като не си бил там - откъде да знаеш, ама то няма нужда да знаеш, на българите-селяни не ви трябва да сте били някъде, то вие всичко можете и всичко знаете по рождение, щото бащите ви са добри е*ачи и са ви направили съвършени. А аз ако съм в Германия- ще си събера ла*ното в пликче, и тук не ми пречи да го правя, но на фона на чашките - НЯМА!
31
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
26, специално кучешките породи по-скоро човек ги е създал и не лъха особена обич от това негово дело. То и затова повечето породи са склонни към много заболявания заради анатомията си и общо взето страдат. Режат им ушите и опашките, брахиоцефалните кучета дишат трудно и ако го удариш отзад по главата очите ще им изпаднат. Къде е обичта тука? И на всичко огторе наричат тези изродени животни "любимци", доста извратен начин на обич бих казал.
30
7
 
2
 
! Отговори
до кучо преди 12 години
дано повечето хора около теб заприличат на ротвайлери селски отворко.
29
11
 
7
 
! Отговори
СЕЛЕНИЯ преди 12 години
А истински селяни слагат местните остатъци от храната си в кофички от кисело мляко и после край контейнерите, за да ги ядят бълхарите. А в легени им носят и вода. Трохите - на гълъбите, щото нямат кокошки
28
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз също предпочитам да помогна на кучетата, поне са благодарни и с чист поглед за това, че си им дал малко храна и вода, а хората са станали адски корумпирани и злобни.... браво номер 4
27
5
 
27
 
! Отговори
Кучо преди 12 години
Виждам, че пак са плъзнали ония ***, дето до обяд мразят всичко наоколо, а следобед вече и себе си! Кучетата заслужават много повече внимание и любов от масово изтряскалия българин! И на мене ми пречат гнусните чалгаджийски парцалаци, ама за съжаление не мога да ги изтребя! Ако повечето *** можеха поне малко да заприличат на едно куче, тази държава щеше да е далеч по-приятно място за живеене!