Не оставяйте домашните любимци без вода в жегата

"Четири лапи" със съвети какво да правим в горещините
19 юли 2011 12:34,
46
Не оставяйте домашните любимци без вода в жегата
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Утре се очаква да бъде един от най-горещите дни от настоящата година, като на места у нас температурите ще достигнат до 40 градуса.

По този повод от „Четири лапи” припомнят, че сред най-сериозно засегнатите от летните жеги могат да бъдат нашите домашни любимци. Много често това се дължи на недоглеждане или незнание на собствениците им.

„В практиката си неведнъж сме имали случаи на пострадали от горещините животни. За съжаление причината за топлинните удари при животните почти винаги е една и съща – собствениците не си дават сметка колко опасни могат да бъдат летните жеги за питомците им,” разказва д-р Марина Иванова от „Четири лапи”.

„Най-често “прегряват” животни, оставени в затворени помещения с лоша вентилация като автомобили или витрини в зоомагазини, както и кучета, вързани на синджир, които нямат достъп до сянка и вода.

Предразположени са също така и онези домашни любимци, които не са приспособени към високите температури – най-вече кучетата от северните породи, като нюфаундленд или хъски. Важно е да се знае, че животните страдат от същите здравословни проблеми като хората.

Както и при нас, хората, възрастните животни и животните със сърдечни проблеми са по-чувствителни към жегите и за тях е абсолютно противопоказно да бъдат оставени на слънце по-продължително време.

Слънчевият или топлинен удар е хипертермия (повишаване на телесната температура) вследствие продължителното излагане на висока температура и/или слънчева светлина. Ако не се вземат бързи мерки, това може да доведе дори до мозъчен оток и смърт на животното.

„Признаците за топлинен удар са доста характерни: силно и учестено дишане на животното, зачервяване на езика, венците и конюнктивите, повишена телесна температура, нестабилна походка и повръщане”, обяснява д-р Иванова.

В случай на “прегряване” навременната и адекватна първа помощ е жизнено важна – преместете животното на сянка или в охладено помещение, дайте му вода за пиене, намокрете го със студена вода или покрийте главата му с мокра кърпа (но не и лед, тъй като голямата разлика в температурите може да доведе до шок за организма). Ако не е в съзнание – незабавно го отведете на ветеринарен лекар. Там то ще бъде сложено на системи и ще му бъде приложена противошокова терапия.

От „Четири лапи” съветват да не оставяте домашния си любимец на слънце дълго време и да се погрижите винаги да има  достатъчно вода за пиене. Ако се наложи да го оставите в колата – паркирайте на сянка, отворете леко поне един прозорец и не се бавете много.

Ако имате вързано на двора куче – уверете се, че има сянка, под която да може да се скрие. Избягвайте разходките в горещите часове на деня, те могат да бъдат опасни и за Вас. Ако сте на море с куче – не го водете на плаж, когато е най-горещо. Разходките по крайбрежието сутрин и привечер обаче биха били не само приятни, но и полезни за животното. Ако се грижите за животно или птица на улицата – не забравяйте да им осигурявате редовно поилка с вода. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: домашни любимци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
все ще се намери някой които да каже, че децата са по-важни, но никой не оспорва това, просто истинските хора се грижат и за дружи живи същества, все пак бог не е създал само хората нали
25
10
 
10
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
много кучкари днес бе.а защо кучетата не торят из Германията?Айде като си майстор *** там и натори и да видиш какво ще се случи.А ако има куче по улиците ще го приберат завинаги никой повече няма да го ни види ни чуе.
24
12
 
3
 
! Отговори
21: преди 12 години
Добре, следващият път като настъпиш нещо кучешко, да не си помислиш че ти пречи. Неее, то си е напълно нормално да си ти стои там на обувката, да не си някакакъв *** че да се ядосаш. А тези майки за които говориш най-вероятно имат и кучета, иначе не биха правили така с децата си. Колкото до птичките, то си е нормално да не ти харесват. Те тези с кучетата обикновено не обичат други животни, а хората направо ги мразят.
23
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато едно куче ака, то тори! А когато селяните си изхвърлят кофичките от кисело мляко през прозореца и чашките от елитното кафе Лаваца ги изхвърлят под пейката в парка, тогава те мърсят! Това е истината, колкото и да ви е яд тия дето не ви стиска да си вземете куче, че ние имаме кого да обичаме и кой да ни обича,не ми пука!
22
10
 
7
 
! Отговори
4 Въшки преди 12 години
Препоръчваме да минават цистерни по улиците и да наливат вода в локвите, за да може и *** да пият вода в жегата, че ако измрат ние тогава какво ще правиме. Ще трябва да си търсим работа, където наистина ще работим.
21
3
 
21
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
Не е вярно, не заради мен. Не си постилат, защото тук тревата не се поддържа в по-голямата си част, в нея има кърлежи, мравки и всякакви животинки. Моето куче ти пречи, че ака в храстите... а птичките дето акат нявсякъде не ти ли пречат, или в нормалните държави ги избиват... Бездомните кучета не ти ли пречат, а ти пречи моето куче? Майките, които изхождат децата си в тревата пред очите на всички не ти ли пречат? И после оаканите салфетки хвърчат навсякъде... ***!
20
1
 
3
 
! Отговори
жаден преди 12 години
анонимен 16,нападат защото са жадни. И аз като гледам съдовете за течности на младите майки,които ритмично се поклащат отпред ми иде да нападам.
19
15
 
5
 
! Отговори
Томас преди 12 години
НЯМАМЕ НУЖДА ОТ *** 4 ЛАПИ
18
1
 
4
 
! Отговори
neizvesten------ преди 12 години
IANE IANKO IA KAZI BAU NA TRIBUNATA -A BRAVO BRAVO MOITO MOMCHE
17
7
 
7
 
! Отговори
12: преди 12 години
В нормалните държави хората си постилат в парковете и разпускат, познай защо това не може да стане у нас - заради такива като теб.
16
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не разливайте вода по улиците! Току виж пукнали тези ***!2 пъти за една седмица нападат деца на площадката, а общината нехае докато не стане някоя беля!
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
tezi pumiqri ot roda na pitbuli terieri trqbva da se zabranqt sys zakon
14
1
 
18
 
! Отговори
2012 преди 12 години
Жени,не оставяйте мъжете си без бира в жегата
13
3
 
3
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
Ми първо я свали от стената с трофеите, и без друго вероятно ти заема доста място.
12
2
 
22
 
! Отговори
do 7 преди 12 години
Аз имам средна порода куче, никога не лае и досега не е пречило на никого. Само като беше малко лаеше, когато някой се приближаваше до вратата. Във асансьора да се из*ере - това е невъзможно! Никога не би направило такова нещо- има си 2 места, където го прави - банята и парка, в тревата при храстите! Както го възпиташ кучето - така ще се държи!
11
2
 
29
 
! Отговори
До DISCOVERY преди 12 години
Проблема с кучетата всъщност е проблем със стопаните им. Аз съм гледал почти 19 години куче. Като дете е, както го обучиш, така ще се държи. Супер интелигентни могат да бъдат. Можеш да забравиш да лае без повод. Имах една позната в свукозаписно студио, кучето само усещаше че трябва да пази тишина и дори затаяваше дъх.
10
3
 
9
 
! Отговори
Салахадин преди 12 години
А за *** какви са съветите?Как да ги предпазим от жегата?Може и за кучетата да давате съветите но и *** са животни.Нал;и на изборите за техният идол:Най големият бабуин ще гласуват?Предпазете ги от жегите.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Tihooo samo da ne se poiavo otnovo toia ku4emraz....
8
1
 
18
 
! Отговори
лов и риболов преди 12 години
е как ще дам вода на златната си рибка?
7
18
 
15
 
! Отговори
Discovery преди 12 години
Много е зле работата с тея кучета. Нямам нищо против четирикраките, но не мисля, че е редно да се отглеждат в града още повече в апартамент. Сутрин да буди целия блок, като почне да лае, като обезумяло, или да се из+с+ере в ансаьора не си е работа. Ми като си го взел си носи отговорностите за него и чисти след него!!! А аз, ако Ви се из+с+ера пред вратата друга песен ще запеете. Не е приятно...