Ответен удар срещу "Лукойл"

Митниците обжалват, Трайков пита КЗК за керосина
Обновена: 3 авг 2011 15:42 | 3 авг 2011 11:36,
356
Ответен удар срещу "Лукойл"
Снимка: Булфото

Агенция "Митници" вече обжалва решението на съда, с което беше върнат лицензът за управление на данъчен склад на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, съобщиха от ведомството.

От своя страна пък министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков ще сезира Комисията за защита на конкуренцията дали доставчикът на керосин за летищата (Лукойл Авиейшън, чийто лиценз не беше отнет) има господстващо положение и не си изпълнява функциите.

„От мотивите на съда научих, че една от причините да не се допуска предварително изпълнение е, това че доставчикът на керосин е казал, че ако не работи Лукойл, няма да има керосин за самолетите. Това е компания, която може да си купи керосин откъдето иска“, мотивира решението си министърът пред БНТ. 

„И аз се питам доставчикът на керосин ли не си изпълнява задълженията, тъй като има господстващо положение. Или доставчикът на доставчика има господстващо положение, с което се злоупотребява“, добави Трайков. 

Той  уточни, че няма отношение към съдебната битка между Агенция „Митници" и „Лукойл", а само към пазара.

Направено е всичко възможно, за да функционира пазарът и да няма ощетени потребители.

„Гориво има колкото искате и в България, и около България", допълни министърът.

Според него е имало период на несигурност около решението на съда, тъй като  вносителите не смеели да внасят големи количества, защото с връщането на лиценза Лукойл пак влезе на пазара.

С решението си съдът казал на останалите, че е „по-добре да не внасяте много, защото големият играч е отново на пазара“.

Според Агенция "Митници" административният съд неправилно е приел, че "Лукойл Нефтохим Бургас" АД е доказало вида и размера на претендираните вреди, както и вероятността за тяхното настъпване.

Административният съд е изградил тезата си върху представените от жалбоподателя договори за доставка на нефт и готова продукция и значителните вреди, които дружеството претендира, че ще претърпи като неустойка за неизпълнение на ангажиментите по договорите.

Още по темата
При внимателния прочит на договорите продавачът е "Лукойл България" ЕООД, което е друго дружество, посочват от агенцията. 

Агенция "Митници" смята, че е нарушен принципът на равенство на страните и не е предоставена равна процесуална възможност за защита.

Съдът игнорира и обстоятелството, че "Лукойл Нефтохим Бургас" АД е имало достатъчно време да подготви дейността си за работа при условия, изключващи прилагането на режим "отложено плащане на акциз", посочват от агенцията.

Оттам заявяват, че отнемането на лиценза, респективно спирането на дейността на "Лукойл Нефтохим Бургас" е закономерна последица от неизправното поведение на предприятието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
315
0
 
1
 
! Отговори
avenger преди 12 години
Трайков определено усеща злоупотребата, но тя е ясна за всички нас. Хубаво е ,че той не си затваря очите пред истината и работи за нас , за това да не усешаме криза с горивата.
314
1
 
1
 
! Отговори
ГЛЕДАЛ И ЗЯПАЛ преди 12 години
Да, наистина е цирков спектакъл - буфосинхронистите си играят, а ние се кефим, че става нещо. . . . Я си спомнете, че тоя трик вече веднъж бе отрепетирам, както требе с Мишо Бирата - взеха му лиценза, той обжалва в съда, Агенция митници не се явиха по делото и човека си върна лиценза, е после му инсценираха смърт, ама това едруга тема. ... този път номера е с малко по-друго разигравен, но резултатът ще е същият.
313
0
 
1
 
! Отговори
А-А-МА ХА ! преди 12 години
Всичко руско да се измете зад Дунава, казах, да не повтарям !
312
1
 
2
 
! Отговори
SAVCHO1950gdg преди 12 години
ЦИРКЪДЖАЛЪКЪТ ПРОДЪЛЖАВА, СПЕТЕ СПОКОЙНО БЪЛГАРИ, ЗЛАТИСТО-ПЕТРОЛНИЯТ НИ КНЯЗ И ДОН БОКО БДЯТ НАД ВАС !!!
311
2
 
3
 
! Отговори
Агент-ГОЦЕ преди 12 години
Ами, съжалявам Вальо, това само мога да направя за теб...знаеш съда ,аз решавам там....но тези тиквеници не се спират..Ако има нещо обаждай се ,нещо дела или свързано със съдебни решения ,знаеш...айде за сега.
310
0
 
4
 
! Отговори
до 317 преди 12 години
Няма как да има няколко фирми, защото трябва да има няколко мрежи! Ако поне още 1 фирма си направи мрежа паралелна на ЧЕЗ Е-он или ЕВН, ще трябва да калкулира разходите в цената и познай какво ще стане! Държавата трябва най после да спре да признава неплатения ток от *** като "загуби по мрежата" и тогава може да има намаляване на цените! Само че ако държавата направи това - *** няма да гласува за когото трябва!
309
0
 
0
 
! Отговори
do 316 преди 12 години
ne da se zakrivat a da ima po niakolko firmi za dostavka i vseki da si izbira,a ne kakto e sega deto sa si razdelili teritoriata na tri carstva!
308
0
 
2
 
! Отговори
до 313 преди 12 години
Ами закриваме ЧЕЗ, ЕОН, ЕВН, НЕК и започваме да внасяме ток! Ще има конкуренция и цените ще паднат! Щом според Боко и министрите му може да стане с бензина ще трябва да проработи и с тока! (Майтап бе Уили)
307
0
 
0
 
! Отговори
до 314 преди 12 години
Това им беше официалната позиция на ЮАР. Зависи и къде и как точно ги е инвестирала :)
306
0
 
0
 
! Отговори
Българин до 312 преди 12 години
Кака ти Веска заради 100 к долара не са я екстрадирали? Да, да, е вервайте си, че е заради тях.
305
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вън монополите от България!Ето какво ми се случи на мен с ЧЕЗ.Бях просрочил фактура и вчера в 9,26ч. платих сумите.Имах малко работа и се прибрах към 13,30.В къщи нямаше ток.Набрах телефона им и ги попитах дали са ми прекъснали захранването.Казаха да изчакам няколко минути.Пак излязох навън и видях че ток няма на улицата въобще заради авария!Прибрах се и влязох в стаята на дъщеря ми и тя ми каза че ток е имало до 13 часа!Обадиха ми се от Чез и казаха че тока ми е прекъснат в 9,25!!!Платих 38 лв!
304
3
 
4
 
! Отговори
до 311 преди 12 години
Да бе така точат ДДС че като не работят бюджета е на минус с 40 милиона лева (Справка - оправдание на Дянков защо му липсват 40 млн. за фев.)! Това не става с фирми които точат! АКо някой точи - бюджета е на минус от него, не на плюс! А за инвестициите - навремето Меджидиева не я екстрадираха от ЮАР защото била инвестирала 100 000 долара в икономиката им! За 100 000 долара хората не ги *** какъв си, а ние понеже сме хитри и все гледаме да цедим всеки които иска да инвестира - все лапаме мухите
303
0
 
2
 
! Отговори
българин до 303 преди 12 години
Аве Молец, ми като са инвестирали тук, дай да им лижем топките, за да изнасят контрабандно гориво и да ощетяват и без това тънкия бюджет с точене на ДДС. Та *** в разбирача.
302
2
 
0
 
! Отговори
до 309 преди 12 години
Горивата от базите си излизат каквито си трябва да бъдат! Питай по бензиностациите с какво ги разреждат, питай и НАП след като бензиностациите са вързани с тях - как се доливат ***! А дизел в Австрия за 1,2 евро си зареждал миналата година!
301
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на лукоил горивата са *** пътувам и непропускам да заредя от австрия и словения на 1.2 евро, дизела въобще не може да се сравнява с лукоилския ***,правя 20%по голям пробег и двигателя работи перфектно да им биеме шута и да си продават *** където искат
300
3
 
1
 
! Отговори
Стойко преди 12 години
Въпрос:Какво е отношението на тиквичката към проблема?
299
5
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Трайков е единствения минисър, който като говори го разбирам и почти 100% подкрепям, ама като гледам накъде вървят работите той накрая ще го отнесе !
298
1
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 12 години
Лукойл и инвеститор ?Ало да не сте пили керосин ?
297
8
 
6
 
! Отговори
х преди 12 години
Поредната идиотщина на абсолютно некъдърното и смотаното правителство.... За съжаление, българина си го е заслужил. Да води война с частен чужд инвеститор, който дава хляб на бая народ и една четвърт от парите в бюджета.Аз не харесвам Лукойл, не зареждам даже от него, гласувал съм за ГЕРБ... Обаче, живял съм доста в чужбина и знам каква жестока борба е да привлечеш чужди инвестиции и работа. Защото, като няма работа, правителството просто си заминава, а не като в нас - зрелища и анрешковщина.
296
1
 
0
 
! Отговори
SILANCE преди 12 години
283,ти "изкърти мивката" с това твърдение за чистенето /какъв показателен термин!/ на думите другар и комсомолец.Ако ставаше с лозунги,дори и от твоя,по-скромен и непатетичен начин,може и да има нЕкой и друг заблуден да повЕрва,въпреки фактите!