Роми се въоръжиха с брадви и бухалки

Пловдив е под полицейска блокада след размириците в Катуница
Обновена: 25 сеп 2011 23:29 | 25 сеп 2011 22:46,
1156
Роми се въоръжиха с брадви и бухалки
Снимка: Dnes.bg

В неделя вечер жителите на ромските махали в Пловдив се въоръжиха с бухалки и брадви заради напрежение в кварталите днес следобед. Мерките те предприемат след размириците в Катуница и убийството на 19-годишно момче.

Пловдив е под полицейска блокада, като през 10 метра има полицейски патрули и части на жандармерията.

Над 100 жандармеристи блокираха Аджисан махала, след като протестно шествие на младежи се отправи към ромската махала. Беше отцепен районът на булевард „Мария Луиза”, а събралата се тълпа скандираше: „Киро – вън, циганите – вън!”, тъй като имат информация, че ромският барон и семейството му се намират в Шекер махала. 

Жандармерията застана между двата лагера. Час по-късно тълпата от недоволни българи си тръгна.
Изплашени, че ще бъдат нападнати, ромите започнаха да се въоръжават с дървени прътове, брадви и бухалки.

„Носим брадви, сопи, страхуваме се”, разказаха жителите на Аджисан махала пред Dnes.bg.

„Не искаме размирици, да ходят да държат сметка на Цар Киро, досега сме живели спокойно”, твърдят ромите.
Под полицейска блокада са и джамиите в Пловдив. На всяко кръстовище има полицейски патрули.

Още по темата

Нощта в „Столипиново” започна със страх за жителите на квартала. Те също държат в ръцете си прътове и бухалки, защото се страхуват от нападения.

„Имаме ножове, брадви, прътове, пазим се!”, разказа жител на 60-хилядния квартал. Бухалки бяха раздадени и на малките деца, които се разхождат с тях из улиците на квартала.

Хората твърдят, че няма да пуснат децата си на училище утре, а те самите ще се страхуват да отидат на работа.
Входовете на ромските махали бяха окупирани от екипи на полицията, за да се предотврати влизането в тях на скинари и протестиращи.

Следобед в Катуница беше погребан убитият в петък вечерта 19-годишен Ангел Петров. А тази нощ около 200 протестиращи отново се събраха пред опожарените имоти на Кирил Рашков, за да поискат изселването му от селото.

Беше запалена будката, в която по традиция се помещава охраната на фамилията. Проведе се и мълчаливо бдение със свещи.

Катуница е потресена и от смъртта на второ момче, което припадна по време на шествието към имотите на Цар Киро и по-късно издъхна в болница.

Починалият Павел на 17 години е с операция на сърцето, за която жителите на селото са събирали пари. Погребението на момчето е утре. В понеделник в Катуница е обявен ден на траур.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1156
Още по темата: ромиКатуница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
863
2
 
21
 
! Отговори
Bai Hoi преди 12 години
Zashto policiqta neim vzeme bradvite i buhalkite ? Shtoto utre moje da e tehen rodnina zatova sme stanali vsichki !!! Nai gnusnoto pravitelstvo za poslednite 20 godini !!!
862
1
 
25
 
! Отговори
Кристиян преди 12 години
Мисля,че има достатъчно признаци,по които размириците да се определят като етнически.Една много важна от тях е фактът,че се строяват така да се каже две армии.Едната на въоръжени с подръчни средства ***,готови за бой и друга,за сега по-миролюбива,на българските демонстранти,които показват съпричастността си към загиналите деца от Катуница.Правителството вместо да води по хотели и ресторанти в Самоков,бай Киро,да вземе и да го прибере на топло.Стига разтягане на политически локуми и ластици.
861
1
 
22
 
! Отговори
Антициганит преди 12 години
Още нещо - при купуване на къща в някое село, първо се пита - има ли *** в селото и едва ако отговорът е отрицателен, тогава се започва да се гледат къщите. Колко хора са пропищели от *** напаст, но защо се мълчеше досега. Защо само някакви умопомрачени политици като тези от Атака говореха за реалността по българските села и малки градове. Защото България не е само столицата и няколко големи града.
860
2
 
20
 
! Отговори
burgazliq преди 12 години
NE INTEGRACIQ,INTERNACIQ IM TRQBVA NA ***,DALE4 OT BULGARITE,DA GI VIDIM TOGAVA OT KOI 6TE KRADAT
859
8
 
19
 
! Отговори
makarenko преди 12 години
Нека интегрираме ромите като ги приемем да живеят сред нас а не в махали по следния почин:РОМ,човек,РОМ,човек и т.н.
858
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Господа управляващи, четете ли новините, или само ги правите?Защо има толкова коментари под такава тема?Кой трябва да се грижи да не се създава напрежение между хората в България?
857
1
 
25
 
! Отговори
13 преди 12 години
това е истината малки нелегални групи удрят и бягат и до крак тази зган
856
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Асимертична война Алкайда я ползува в афганистан нападаш изненадващо и здраво *** с коктейли *** и го опожаряваш след което моментално се оттегляш от мястото и нападаш съвсем друга точка .Само така ще се оттървем от тази *** и *** Не влизайте в директен конфликт с полиция и военни Ние не сме военни те са въоражени и нямаме шанс пук и не е редно да се бием с наши си момчета и момичета в униформа Използувайте асиметрични удари по важни *** обекти и бягайте веднага
855
1
 
32
 
! Отговори
g преди 12 години
***!!!! 6te vi izbiem do edin!
854
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
защо полицията позволява въоръжаване на ***
853
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мини експлозиви рецепта : 1-10 чувала амониева селитра2-една туба изгоряло машинно масло олио или мазнина (на око докато стане мазно и гъсто )3-Капсул детонатор 4-Това руши каменни кариери и е опасно с две О та Работи безотказно в места с много ного мангаля
852
3
 
26
 
! Отговори
Чао журналисте преди 12 години
Вие никога няма да се оправите, защото сте долни и мръсни, и никога няма да достигнете европейската култура. По пътя за Европа се намирате някъде между *** и мутрите. Никога няма да имате ред и култура. София ще остане *** и зарината с ***, защото вие никога няма да се научите да събирате разделно. Твърде жалки сте. И такива ще си останете последни по култура в Европа
851
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** са като прасето дето се научило да рови, само ножа го оправя! Не можеш тях да ги уплашиш с затвор, арест и т.н. с какво можеш да ги респектираш и да ги накараш да спазват закони... Аз се сещам, но всичките решения са подсъдни, а мен ме е страх от затвора, от ареста... Май нещата отиват към гражданска война, може да не е днес или утре, но определено не искам да чакам времето когато ще са повече от всички останали(не само българи) РОМИvsСВЕТА тоя мач ще го гледам от първия ред с помпа!
850
0
 
21
 
! Отговори
Ти идиот ли си преди 12 години
утре шефът ти ще те накаже. Къде виждаш нередности бе параноик? Остави коментара на мира, това е свободата на медиите
849
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Май ми се подиграваш. Нали знаеш какво става когато се подиграваш с по силен
848
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чакам да ми се извиниш
847
0
 
17
 
! Отговори
А преди 12 години
значи ти си пишлемето, открих те сега ще пусна доклад за тебе
846
0
 
18
 
! Отговори
veliko tarnovo преди 12 години
mrasni,mazni *** trqbva da gi tormozim postoqnno tez izmeti!!!!!!!
845
0
 
19
 
! Отговори
do 934 преди 12 години
togava mirizliveco koi ste te hrani i ot koko shte kradesh, b-o-k-luk mirizliv..ade kam pakistan, afganistan tam niama bulgari
844
1
 
45
 
! Отговори
потиснат българин преди 12 години
Имам няколко въпроса към министъра на вътрешните работи ,главния секретар , премиера и президента .1.Молил ли е *** да му пазят къщите? И ако не защо я пазят ? 2.Като има оплакване от жители на Катуница за заплаха за живота им защо тогава не направиха кордон на момчето да го предпазят от *** с микробуса?3.Кого пази полицията в България народа или имуществото на бандитите? 4.Някой от управляващите ще подаде ли оставка или ще прехвърлят вината на предишните управляващи?