Роми се въоръжиха с брадви и бухалки

Пловдив е под полицейска блокада след размириците в Катуница
Обновена: 25 сеп 2011 23:29 | 25 сеп 2011 22:46,
1156
Роми се въоръжиха с брадви и бухалки
Снимка: Dnes.bg

В неделя вечер жителите на ромските махали в Пловдив се въоръжиха с бухалки и брадви заради напрежение в кварталите днес следобед. Мерките те предприемат след размириците в Катуница и убийството на 19-годишно момче.

Пловдив е под полицейска блокада, като през 10 метра има полицейски патрули и части на жандармерията.

Над 100 жандармеристи блокираха Аджисан махала, след като протестно шествие на младежи се отправи към ромската махала. Беше отцепен районът на булевард „Мария Луиза”, а събралата се тълпа скандираше: „Киро – вън, циганите – вън!”, тъй като имат информация, че ромският барон и семейството му се намират в Шекер махала. 

Жандармерията застана между двата лагера. Час по-късно тълпата от недоволни българи си тръгна.
Изплашени, че ще бъдат нападнати, ромите започнаха да се въоръжават с дървени прътове, брадви и бухалки.

„Носим брадви, сопи, страхуваме се”, разказаха жителите на Аджисан махала пред Dnes.bg.

„Не искаме размирици, да ходят да държат сметка на Цар Киро, досега сме живели спокойно”, твърдят ромите.
Под полицейска блокада са и джамиите в Пловдив. На всяко кръстовище има полицейски патрули.

Още по темата

Нощта в „Столипиново” започна със страх за жителите на квартала. Те също държат в ръцете си прътове и бухалки, защото се страхуват от нападения.

„Имаме ножове, брадви, прътове, пазим се!”, разказа жител на 60-хилядния квартал. Бухалки бяха раздадени и на малките деца, които се разхождат с тях из улиците на квартала.

Хората твърдят, че няма да пуснат децата си на училище утре, а те самите ще се страхуват да отидат на работа.
Входовете на ромските махали бяха окупирани от екипи на полицията, за да се предотврати влизането в тях на скинари и протестиращи.

Следобед в Катуница беше погребан убитият в петък вечерта 19-годишен Ангел Петров. А тази нощ около 200 протестиращи отново се събраха пред опожарените имоти на Кирил Рашков, за да поискат изселването му от селото.

Беше запалена будката, в която по традиция се помещава охраната на фамилията. Проведе се и мълчаливо бдение със свещи.

Катуница е потресена и от смъртта на второ момче, което припадна по време на шествието към имотите на Цар Киро и по-късно издъхна в болница.

Починалият Павел на 17 години е с операция на сърцето, за която жителите на селото са събирали пари. Погребението на момчето е утре. В понеделник в Катуница е обявен ден на траур.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1156
Още по темата: ромиКатуница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
823
3
 
31
 
! Отговори
м преди 12 години
Не съм расистка, но *** прекаляват вече. Не стига че всички българи работим и за *** дето се плодят като мравки, ами и мъжките *** взели че се мислят за нещо повече. Кои сте вие, бе? Колко солидарност видяхте от българите през тези години, че и продължавате да нахалствате така нагло!!!! Само лопати по мангалсите ви *** заслужавате! Щели да се въоръжат...е, и? Не са решили българите да ви пометат-не са го направили!
822
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
гоше, как си станал полицаИ като нямаш средно?
821
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ходи Бенатова при тях да ги разтУши малко.
820
3
 
29
 
! Отговори
Ристо Мотористо преди 12 години
Роми се въоръжиха с брадви и бухалки ---------------------------------------------------------Въоръжете се, въоръжете се, с повечко търпение и вазелин...
819
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Политическата мафия си живее охолно и безнаказано, а ние се чудим как да изкараме месеца, това са виновниците за положението в страната
818
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
jivem 21 vek nacisti mr1sni evropa vi gleda sira
817
5
 
18
 
! Отговори
до полицая 900 преди 12 години
Като ревеш за закони кажи в кой закон пише че трябва да има бой, искаш да пазиш реда със сущите средства които уж не одобряваш, но главата ти е куха лейка за да го проумее.
816
3
 
30
 
! Отговори
урко преди 12 години
ЛЕКА ПЕХОТНА ОГНЕПРЪСКАЧКА 50 МЕТРА -ЛПО-50=печен *** отдалече И НЕ МИРИШЕ МНОГО,ЛОПАТИТЕ СИ ГИ НОСЯТ САМИ ,ДРУГО НЕ ТРЕБЕ
815
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
w bg sled deselitie ste ima samo zigani , turzi , i magedonski zigani
814
3
 
38
 
! Отговори
До 900 преди 12 години
Абе полицайче, като има закони я кажи колко пъти си вземал кинти да си затваряш очите за тях? Заради такива като тебе всъщност закони много-много няма.
813
3
 
25
 
! Отговори
До Гошо - полицая преди 12 години
Полицай може да си само по неграмотност :-) Най-вероятно поредния платен провокатор ... Но в случай, че на истина си - на вас, униформените нерези трябва да ви стане ясно, че който не може да целува ръка (която го храни, не знам колко *** плащат данъци от където ви идват заплатите, ши*ани *** такива) ще целува ... ти се сещай, ако изобщо си способен дори на елементарна мисловна дейност ...
812
1
 
21
 
! Отговори
SHUSHI преди 12 години
DO POLICAQ OT PRAVOPIS SI LI4I 4E SI POLICAI TO POVE4ETO NE GRAMOTNI SA TI KOLEGI ZAEDNO S CIGANETATA V POLICIQTA
811
24
 
20
 
! Отговори
гошо преди 12 години
полицаи съм ако бях там щях на тези дрогирани *** и лаина да им покажа един протест,има закони и това е ще се качват на главите на държавата...да бе....бои и тва е пловдивска *** дрогирана....протести тц тц в ареста и место храна бои....това си заслужават тея ***...
810
2
 
39
 
! Отговори
пръдливо джудже преди 12 години
"Хората твърдят, че няма да пуснат децата си на училище утре, а те самите ще се страхуват да отидат на работа." хахаха ,това някакъв виц ли е?? откога *** са хора,откога децата им ходят на училище, а те откога ходят на работа (джебчийството и ровенето в кофите за *** не е работа)...????
809
0
 
18
 
! Отговори
shushi преди 12 години
ot mnogo vreme sme svideteli na tova 4e v bg nie samite balgari sme 4ujdenci v u4rejdeniq na rabotni mesta i t.h. vsi4ki drugoverci sa na po4it i uvajenie zashtoto bili malcinstvo ama dokoga.... seriozno pisnami no ne vijdam kak i koga shte imame samo4ustvieto da zaevim tuk e BALGARIQ kolko oshte trqbva da badat ubiti i iznasilini nezashtitenite starci spqt s nogove pod glaviti si SRAM A NIE SHTE PAZIM CIGANETO KIRO
808
1
 
27
 
! Отговори
докъде стигнах! преди 12 години
Да се се съглася с присъдата на Мешерето, което е за смъртна присъда на киро от Катуница , чрез обесване./Но нямали правомощията да изпълнят присъдата!/Ами, Мешере ли си, какво си,ще гласувам за вас ,бе,да имате правомощия, ако ще бесите всички убийци,ако ще вкарвате в затворите всички изнасилвачи и педофили в затвора, независимо *** или българи са!
807
0
 
22
 
! Отговори
Габи преди 12 години
Предполагам, че това стана , защото първите 2 дни премиер, министър на МВР, топмагистратите Б.Велчев, Груев, шефът на нС, политици от всички бивши и сегашни управляващи партии мълчаха като истукани. Политиците- защото Киро им осигуряваше гласове, магистратите - защото техният окр.прокурор на практика защити ромския барон; Цветанов - защото и Чонов застана зад барона. И накрая един свързан с убийство тлял от 22 години скандал *** феодал - хора от Катуница беше изтълкуван от политици от ДПС и БСП като етнически. Ясно е защо - това за тях е електорат вярно, платен, но електорат!
806
1
 
18
 
! Отговори
do 885 преди 12 години
a vav plovdiv koga shte e bre ;)))
805
1
 
24
 
! Отговори
ХАН КРУМ преди 12 години
Добро утро БЪЛГАРИ, спите ли
804
0
 
19
 
! Отговори
^sad^ преди 12 години
triabva da gi raztreliat na centara na Katunica , cialata familia rashkovi !!!!!!!!!!