Ден трети на протести... Страстите изглежда се успокоиха

Чуха се призиви за оставки и отговорност на институциите
Обновена: 28 сеп 2011 22:49 | 28 сеп 2011 21:40,
705
Ден трети на протести... Страстите изглежда се успокоиха
Протестът в Благоевград. Снимка: БТА

Поредният ден на протести из страната, провокирани от убийството на 19-годишния Ангел Петров в Катуница, премина спокойно. Днес по улиците излязоха по-малко хора, обидите и расистките лозунги почти липсваха, а вместо тях на места се чуха призиви за понасяне на отговорност от институциите.

По данни на МВР в протестите в София, Варна, Велико Търново, Асеновград, Монтана, Плевен, Пловдив, Русе и Сливен са участвали 650 души. Задържани са 10 души, от тях трима непълнолетни, а петима – заради липса на лични документи.  Ето как преминаха шествията:

София

Без обиди на етническа основа, без нарушаване на обществения ред и с далеч по-малко участници премина шествието в столицата. Протестиращите обаче обясниха, че днешното шествие е подготовка за събота, когато се очаква по-голяма демонстрация. Хората се събраха при НДК и преминаха по бул. „Витоша“ до президентството, съпроводени от полиция. С плакат, гласящ „Равни права и задължения за всички граждани. Не на дискриминацията”, с възгласи „Българи – юнаци“, „Свобода или смърт“ и пеейки химна, те минаха по централните улици. Полицията не им позволи да протестират пред Народното събрание и хората скоро се разпръснаха. Към момента няма информация за инциденти и задържани.

Пловдив

Неголям брой младежи се събраха при Паметника на Съединението в Пловдив. За разлика от снощния протест, днес тук нямаше бурни възгласи. В района на пл. „Съединение“ бе струпана полиция, а униформените проверяваха документите на всеки, дошъл за протеста. Протестиращите пристигнаха на площада пред Централната поща, където в момента се провежда предизборен концерт. Там младежите паднаха на колене в знак на почит към загиналите две момчета от Катуница и така накараха организаторите на концерта да спрат за малко музиката. В района на Джумая джамия, по главната улица и при общината има жандармерия. Обстановката е спокойна.

Асеновград

Около 200-300 души поискаха оставки в местната полиция по време на протеста в Асеновград. След случая в „Катуница“ хората изтъкнаха, че демонстрациите не трябва да бъдат насочени срещу ромските махали, а срещу държавните институции и поискаха те да понесат отговорността си. На протеста дойде и група от село Катуница, включително близки на двете починали момчета – прегазения Ангел Петров и приятеля му Павел Толев. Въпреки че протестът бе разрешен, на организаторите бе забранено да използват високоговорители. Полицейското присъствие бе засилено.

Благоевград

Още по темата

Над 60 души и около 30 полицаи, включително цивилни, присъстваха на протестното шествие в Благоевград. Шествието премина без инциденти и завърши с минута мълчание в памет на убития Ангел Петров и приятеля му Павел Толев, който издъхна в болница след протест в с. Катуница. Събралите се в Благоевград бяха категорични, че излизат на улицата за загиналите момчета, и се обявиха срещу действията на политиците, които години наред твърдят, че проблемът с ромите е битов. Те не вярват, че Кирил Рашков ще остане в ареста за дълго и се заканиха, че демонстрациите няма да спрат.

Въпреки че протестът в града премина спокойно, след него бяха пребити двама роми. Те са откарани в болницата в Благоевград без опасност за живота, съобщи „Фокус“. В ромската махала на града има засилено полицейско присъствие. По думите на дежурния полицай ситуацията там е овладяна и в момента се водят преговори с няколко от ромските лидерите.

Варна

Без многолюдни шествия премина вечерта във Варна и в Бургас. Във Варна 50-ина рокери поднесоха цветя пред Катедралата и почетоха паметта на двете загинали момчета в Катуница с минута мълчание. След като преминаха с моторите си през централните улици на града, те поставиха цветя на стъпалата на Катедралата, която бе заключена. Обстановката в града е спокойна, но в центъра има засилено полицейско присъствие и жандармеристи.

* Информацията е актуализирана към 22,40 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


705
Още по темата: протестиКатуница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
548
3
 
2
 
! Отговори
Tur4in преди 12 години
"Комисар Димитър Димитров, директор на ОДП-Варна:- При проверка на три лица, които се придвижваха към ромската махала, в тях намерихме 20 бутилки "***" в една щайга, иззехме ги и образувахме наказателно производство."Ne *** sa bili s molotow kokteyli a protestirashtite balgari
547
1
 
5
 
! Отговори
малкия дявол преди 12 години
588 *** са смели само когато са с числово превъзходство и няма риск за тях имаха късмет че жандармерията ги пазеше много отворени ама се скриха по махалите ама какво сме направили не така
546
1
 
3
 
! Отговори
Tur4in преди 12 години
400 *** от едно село до Варна /Каменар/ са тръгнали към морската столица за да се разправят с протестиращите въоръжени с брадви и коктейли "***".Lyje8- za towa tryabva da te priberat watre tebe ,za razprostranyavane na podstrekatelna informaciya.
545
3
 
9
 
! Отговори
Потресаващо преди 12 години
Това вече минава всякакви граници !. 400 *** от едно село до Варна /Каменар/ са тръгнали към морската столица за да се разправят с протестиращите Българи , въоръжени с брадви и коктейли "***". Варна Български град ли е ? Братя Българи,сънародници......Как можахме да допуснем тези *** да чувстват нашата мила родина като тяхна и да тръгват към един от най- големите ни градове за да ни убиват,в сърцето на морската ни столица са се гласели да направят това......ужас...... А в момента една родоотстъпническа клика и хунта/ГЕРБ/ е изпратила жандармерията да пази *** като няколко снимки ме потресоха които видях в някои вестници.......Полицаи и жандармеристи си играят с *** деца в махалите които пазят и ги прегръщат..........Ромските гета вече стягат отряди за самоотбрана.Снощи Варна бе на крачка от масови безредици, разказа пред Би Ти Ви комисар Димитър Димитров, директор на ОДП-Варна. "Групата роми в Каменар - над 400 души, бяха готови да дойдат в града и да се саморазправят с тълпата. Това ме принуди да пренасоча части и да въздържим тази втора тълпа. Напрежението беше ескалирало до краен предел", обясни комисар Димитър Димитров. Полицията е задържала вчера трима роми, които возели в кола 19 бутилки, пълни с "коктейл ***".
544
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
584 еми да дойдат
543
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
581 дпс (държавна сигурност за е... на турци) си изкарва гласовете с манипулации, *** гласове и купен вот не ми говори глупости има една приказка удавник и за сламка се хваща и ти така с тези 600 000 гласа. :D
542
1
 
1
 
! Отговори
Tur4in преди 12 години
до Турчин - в момента разговаряш с деца. Не им се хващай на глупоститеMoite uvajeniya ,no tryabvashe da vazpitate decata si ,34e kakto e tragnalo i mutresnkiya teror shte go tarsime may.Ne 4ete6 li kakvo pi6at? na6ata e lesna vse shte si namerim spasenieto kaktp prez 89 no kakwo shte stane s Balgariya-zashto za towa ne mislite.eti kakwo pi6at zapadnite medii za sabitiyata.
541
0
 
7
 
! Отговори
Потресаващо преди 12 години
Това вече минава всякакви граници !. 400 *** от едно село до Варна /Каменар/ са тръгнали към морската столица за да се разправят с протестиращите въоръжени с брадви и коктейли "***". Варна Български град ли е ? Братя Българи,сънародници......Как м ожахме да допуснем тези *** да чувстват нашата мила родина като тяхна и да тръгват към един от най- големите ни градове за да ни убиват,в сърцето на морската ни столица са се гласели да направят това......ужас......Ромските гета вече стягат отряди за самоотбрана.Снощи Варна бе на крачка от масови безредици, разказа пред Би Ти Ви комисар Димитър Димитров, директор на ОДП-Варна. "Групата роми в Каменар - над 400 души, бяха готови да дойдат в града и да се саморазправят с тълпата. Това ме принуди да пренасоча части и да въздържим тази втора тълпа. Напрежението беше ескалирало до краен предел", обясни комисар Димитър Димитров. Полицията е задържала вчера трима роми, които возели в кола 19 бутилки, пълни с "коктейл ***".
540
2
 
3
 
! Отговори
малкия дявол преди 12 години
579 *** че се плашат се плашат, но не знам къде слагаш турците. Турците са мишки до *** и са 3 пъти по-страхливи. Някога сте били нещо. Сега сте баби и тетки.
539
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ATAKA!Poklon pred Volen!
538
1
 
1
 
! Отговори
Tur4in преди 12 години
другите 600 000Wij kak si zapomnil cifrata ot 2009 -nne mojesh da preglaynesh broya na glasowete na DPS oshte.Kato pribawish i neglasuvalite i decata pak sumata e nad 1 200 000 + 400 000 izseleni w Turciya,koito sas s Bg pasporti pak izliza tvoyata cifra 1 600 000.No se gubyat 2 000 000 bylgarski grajdani ,towa e problema ti na tebe.
537
0
 
0
 
! Отговори
Александър преди 12 години
до Турчин - в момента разговаряш с деца. Не им се хващай на глупостите. Ние по-възрастното поколение ви уважаваме и както знаеш се разбираме перфектно с вас. Надявам се така да остане, въпреки глупостите на малките. Ако има протест, то той трябва да е насочен срещ правителството, защото всички сме подложени на един и съ мутренски терор в тази държава като се започне от топлофикация и се стигне до маргини и кировци. Поздрав и да си жив и здрав. Желая ти лека нощ.
536
1
 
1
 
! Отговори
Tur4in преди 12 години
Tur4in тъпчо аз съм на 19 не знам какво разбираш под децаZashto ne legnesh da spish Kakto wijda6 ne6to ne s epla6at romite ot kamanite ti ,kamo li tur4in da se upla6i.
535
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1985 1,6 милиона турци в България са се преброили, 1992 1 милион, 2001 750 000, 2011 600 000==трудно ли е да го разбереш написаха ти го ясно :Д Като се изселят и другите 600 000 турци ще стане по-малко от 7 милиона :D
534
1
 
1
 
! Отговори
малкия дявол преди 12 години
Tur4in тъпчо аз съм на 19 не знам какво разбираш под деца, но ако ти избуем един камък през тъпата кратуна ще ти излезнат звезди. Както и да е под нивото си ми за да си разговаряме чиба
533
1
 
1
 
! Отговори
Tur4in преди 12 години
има си цифри естествено Ami az gi napisah-wzemi kalkulatora i smyatay
532
1
 
1
 
! Отговори
Tur4in преди 12 години
и запалителни коктейли имамеE golyama rabota ste ,nyama shto .Pak na decata li shte gi dadete?
531
1
 
2
 
! Отговори
малкия дявол преди 12 години
Tur4in а относно кой колко е намалял - има си цифри естествено не очаквам от турчин да разбира от числа не се славите с интелект. Все тая човека е прав не се спори с вас, а се действа. Слава на Доган за 20 години възраждане :)
530
1
 
1
 
! Отговори
Tur4in преди 12 години
1985 1,6 милиона турци в България са се преброили,Kakwoto i da goworish ,wsi4ki znayat 4e 1989 Bulgaristan be6e 9 000 000, a sega e 7 000 000.Koj kolko e namalyal se wijda.Razlikata e 2 000 000 Kolko sa namaleli turcite i kolko bylgarite wijda6
529
2
 
0
 
! Отговори
малкия дявол :) преди 12 години
Tur4in бегай бегай че се бяхте скрили като мишки а за кулминацията в събота и запалителни коктейли имаме