Ден трети на протести... Страстите изглежда се успокоиха

Чуха се призиви за оставки и отговорност на институциите
Обновена: 28 сеп 2011 22:49 | 28 сеп 2011 21:40,
705
Ден трети на протести... Страстите изглежда се успокоиха
Протестът в Благоевград. Снимка: БТА

Поредният ден на протести из страната, провокирани от убийството на 19-годишния Ангел Петров в Катуница, премина спокойно. Днес по улиците излязоха по-малко хора, обидите и расистките лозунги почти липсваха, а вместо тях на места се чуха призиви за понасяне на отговорност от институциите.

По данни на МВР в протестите в София, Варна, Велико Търново, Асеновград, Монтана, Плевен, Пловдив, Русе и Сливен са участвали 650 души. Задържани са 10 души, от тях трима непълнолетни, а петима – заради липса на лични документи.  Ето как преминаха шествията:

София

Без обиди на етническа основа, без нарушаване на обществения ред и с далеч по-малко участници премина шествието в столицата. Протестиращите обаче обясниха, че днешното шествие е подготовка за събота, когато се очаква по-голяма демонстрация. Хората се събраха при НДК и преминаха по бул. „Витоша“ до президентството, съпроводени от полиция. С плакат, гласящ „Равни права и задължения за всички граждани. Не на дискриминацията”, с възгласи „Българи – юнаци“, „Свобода или смърт“ и пеейки химна, те минаха по централните улици. Полицията не им позволи да протестират пред Народното събрание и хората скоро се разпръснаха. Към момента няма информация за инциденти и задържани.

Пловдив

Неголям брой младежи се събраха при Паметника на Съединението в Пловдив. За разлика от снощния протест, днес тук нямаше бурни възгласи. В района на пл. „Съединение“ бе струпана полиция, а униформените проверяваха документите на всеки, дошъл за протеста. Протестиращите пристигнаха на площада пред Централната поща, където в момента се провежда предизборен концерт. Там младежите паднаха на колене в знак на почит към загиналите две момчета от Катуница и така накараха организаторите на концерта да спрат за малко музиката. В района на Джумая джамия, по главната улица и при общината има жандармерия. Обстановката е спокойна.

Асеновград

Около 200-300 души поискаха оставки в местната полиция по време на протеста в Асеновград. След случая в „Катуница“ хората изтъкнаха, че демонстрациите не трябва да бъдат насочени срещу ромските махали, а срещу държавните институции и поискаха те да понесат отговорността си. На протеста дойде и група от село Катуница, включително близки на двете починали момчета – прегазения Ангел Петров и приятеля му Павел Толев. Въпреки че протестът бе разрешен, на организаторите бе забранено да използват високоговорители. Полицейското присъствие бе засилено.

Благоевград

Още по темата

Над 60 души и около 30 полицаи, включително цивилни, присъстваха на протестното шествие в Благоевград. Шествието премина без инциденти и завърши с минута мълчание в памет на убития Ангел Петров и приятеля му Павел Толев, който издъхна в болница след протест в с. Катуница. Събралите се в Благоевград бяха категорични, че излизат на улицата за загиналите момчета, и се обявиха срещу действията на политиците, които години наред твърдят, че проблемът с ромите е битов. Те не вярват, че Кирил Рашков ще остане в ареста за дълго и се заканиха, че демонстрациите няма да спрат.

Въпреки че протестът в града премина спокойно, след него бяха пребити двама роми. Те са откарани в болницата в Благоевград без опасност за живота, съобщи „Фокус“. В ромската махала на града има засилено полицейско присъствие. По думите на дежурния полицай ситуацията там е овладяна и в момента се водят преговори с няколко от ромските лидерите.

Варна

Без многолюдни шествия премина вечерта във Варна и в Бургас. Във Варна 50-ина рокери поднесоха цветя пред Катедралата и почетоха паметта на двете загинали момчета в Катуница с минута мълчание. След като преминаха с моторите си през централните улици на града, те поставиха цветя на стъпалата на Катедралата, която бе заключена. Обстановката в града е спокойна, но в центъра има засилено полицейско присъствие и жандармеристи.

* Информацията е актуализирана към 22,40 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


705
Още по темата: протестиКатуница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
568
2
 
21
 
! Отговори
малкия дявол преди 12 години
лека и събота в бойна готовност и без страх палките повече свистят отколкото болят
567
0
 
6
 
! Отговори
малкия дявол преди 12 години
608 благодаря за такива като теб уважение
566
10
 
3
 
! Отговори
малкия дявол преди 12 години
АТАКА ПОБЕДА АТАКА ПОБЕДА
565
1
 
21
 
! Отговори
бг турчин до Tur4in преди 12 години
Ти като си с ***, аз пък съм с българите.За каква заедност м/у турци и *** говориш?Или пишеш от Турция?
564
2
 
30
 
! Отговори
до 604 преди 12 години
В СЪБОТА ЩЕ БЪДЕМ ХИЛЯДИ ПО ПЛОЩАДИТЕ НА СТРАНАТА. ТУРЧИНО ,КОГО ЩЕ ПРИБЕРАТ В КАУША БЕ ? ПУСНАХА ВСИЧКИ ПРОТЕСТИРАЩИ,НО С ТЕЗИ ЕДНОЧАСОВИ АРЕСТИ ГЕРБ ЗАГУБИ И ГЛАСОВЕТЕ НА РОДИТЕЛИТЕ НА ТЕЗИ МЛАДЕЖИ. ГЕРБ ПОКРОВИТЕЛСТВАЩ *** ПРЕСТЪПНОСТ И БЕЗЗАКОНИЕ СА ПЪТНИЦИ ВЕЧЕ
563
2
 
8
 
! Отговори
малкия дявол преди 12 години
1985 1,6 милиона турци в България са се преброили, 1992 1 милион, 2001 750 000, 2011 600 000 ===айде въс от държавата ми да ви няма
562
3
 
7
 
! Отговори
малкия дявол преди 12 години
следващия път ще бягаме по-бързо и ще стигнем жамията преди жандармерията като сте толкова ербаппосле пак се равете на голямата работа във форумите
561
0
 
6
 
! Отговори
малкия дявол преди 12 години
601 сила сила колко да сте сила 13% насраняци и в кауша никой не са пробрали още държат те 2 часа и си ходиш :Д Събота излез като си толкова мъж
560
2
 
7
 
! Отговори
Иван преди 12 години
до малкия дяволБраво пич . Каза им го. Турците в България намаляват,изчезват гастарбайтери в Западна Европа. Само *** се множат като ***,но за радост все още сме мнозинство,ние Българите които сме от 1330 години на тази наша родна земя !
559
2
 
8
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Тук 2-*** платени гербери си разменят хвалебствия - турчин и уж някакъв Александър. Вижда се по минусите че са двама. Влезте през деня и вижте стотиците тук как коментират и какво мислят. България ще Пребъде !
558
14
 
1
 
! Отговори
Tur4in преди 12 години
Shte vi priberat vas vsichki bugari. Nie turci i romi sme sila zaedno . Skoro vsichki protestira6ti ste vatre v kau6a
557
5
 
3
 
! Отговори
Александър преди 12 години
до турчин - да си жив и здрав приятел и на теб всичко добро
556
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до Tur4in аз на малките им плескам два шамара събота и ако тръгнат някъде ги заключвам в стаята за няколко часа това мога да направя. По 100 кила са, но все още за щастие ме слушат. Надявам се и много други родители така да направят.
555
2
 
1
 
! Отговори
Tur4in преди 12 години
595: Александър Leka nosht i bog da blagoslavya takiwa kato tebe po celiya svyat !!!
554
1
 
1
 
! Отговори
Tur4in преди 12 години
Единствено политиците -ami te dokaraha neshtata do tuka i pak te pe4elyat ot cyalata rabota-6te vidi6 sega na izborite kakvo shte stane.
553
2
 
5
 
! Отговори
малкия дявол преди 12 години
Александър ти си *** да ще се лее *** кръвтурчин1985 1,6 милиона турци в България са се преброили, 1992 1 милион, 2001 750 000, 2011 600 000 е@@@@ се всичките събота ще видите
552
1
 
3
 
! Отговори
Александър преди 12 години
до турчин то не зависи от мен. Единствено политиците ако се хванат да работят за народа могат да предотвратят това, което се задава до 10 години. Ако не ще се лее кръв в тази държава...
551
1
 
0
 
! Отговори
Tur4in преди 12 години
592Moite uvajeniya kam usilyata ti ,no dano ne e kasno.
550
3
 
4
 
! Отговори
Александър преди 12 години
За пари всичко е за пари. Имам колеги *** и при тях си е до човека. Млади сте и не усъзнавате какви глупости правите. Протеста беше с идеята да е против кировците, а се превърна в парад на расизма.
549
6
 
2
 
! Отговори
Александър преди 12 години
Призовавам ако не към друго към елементарно възпитание и човешко уважение. Не е нормално да има такава омраза. Осъзнайте се вие дори не познавате човека от другата страна, а го съдите и мразите.малкия дявол - преди 10 години турчин ми спаси живота. Мразиш ги защото не ги познаваш. Много качествени хора са. Живеем през 1 къща и вчера като се засякохме ни беше неудобно като се погледнахме заради това, което става. Тъжно и жалко е прввърнаха хората в тази държава в злобни животни особено младите