Нов скок на парното от 1 януари

Причината е акцизът за метана от Нова година
Обновена: 11 окт 2011 14:43 | 11 окт 2011 14:40, Красимир Ангелов
165
Нов скок на парното от 1 януари
Снимка: Булфото

Парното ще поскъпне още веднъж от 1 януари и заради готвеното увеличение на акциза на метана, обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Той бе категоричен, че не може да коментира данъчната политика на правителството, но призна, че увеличението не може да не се отрази на цената на парното.

„Това са разходи, които няма как да бъдат избегнати и ние не ги регулираме. С толкова, с колкото се увеличат, с толкова ще се увеличат и цените“, уточни Семерджиев.

Все пак той се застрахова, че решението не е взето окончателно и обеща да коментира по-подробно, когато всичко това стане факт.

Още по темата

Както Dnes.bg писа по-рано през деня, дизелът и метанът ще се облагат с по-висок акциз от Нова година.

Природният газ за първи път ще се облага с акциз от 1,70 лв. за гигаджаул. За отопление пък налогът ще се повиши на 20 стотинки.

Промените се налагат заради ангажименти на страната ни за хармонизиране на акцизните нива с тези в ЕС.

Парното вече поскъпна от 1 октомври заради по-високата цена на природния газ за последното тримесечие. Поскъпването му е различно за различните градове.

Най-голямо е то в Плевен – с 4,77%.  Намаление на крайната цена на парното от 1 октомври има само във Велико Търново. Там  топлинната енергия поевтинява с 1,38%, но цената на парното остава най-висока.

Непроменена остава цената в Габрово. В Русе парното поскъпва с минималния 0,01%, във Варна – с 0,1%, в Сливен – с 0,3 на сто и в Перник – с 0,72 на сто.

В София цената на парното от началото на месеца е по-висока с 3,35%. В Пловдив поскъпването е с 3,75 на сто, във Враца – с 2,97% и в Бургас – с 2,12%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
24
 
! Отговори
ГЕРБ=БЪЛГАРОубийци преди 12 години
"Промените се налагат заради ангажименти на страната ни за хармонизиране на акцизните нива с тези в ЕС."Писна мийй.... от тоя проклет ЕС и неговите правила за наша сметка. ДО КОГА!Колеги, искате ли да направим революция, т.е. да ударим щамар на всички партии които 22-г. ни тормозиха и украдоха!! Ако искате, дайте да гласуваме за Волен и да покажем на Европа и света, че ни писна от политиката ни която вече 22-г. ни унищожи! Ако не променим управлението ни изоснови, ще тънем в мизерия вовеки!
36
0
 
25
 
! Отговори
БГ преди 12 години
Нема такава държава!!!!
35
7
 
5
 
! Отговори
:) преди 12 години
викайте ся пак против *** ***.....
34
1
 
14
 
! Отговори
до 28 преди 12 години
Метан и газ е едно и също?Метанът е газ, но под "метан" в комплект с "дизел" нормалният човек разбира по-скоро биогаз.Ако под "метан" тия *** са "скрили" прословутият газ от Русия, по тръбата, си е *** и наглостта!Хем му вдигат цената - хем акциза!И защо?Единственото смислено обяснение е заради собствения добив в България, да им се вдигне маржа, а ... за шистовия газ. Да им излезе печеливша инвестицията.Дерат по две кожи, наглеците!
33
0
 
31
 
! Отговори
Вас преди 12 години
Господа политици от много вдигане полечка да не се изсипете ! Народа е на ръба на оцеляване и няма нищо по силно от глада ! Внимавайте с народната любов за да не гризнете нещо ...
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гроп да ви е.
31
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ви е честити и новият и старият скок на парното.Да плащате докато ви окапят ушите.За неграмотни хора само тоягата.Гласувахте ли преди две години??ГЛАСУВАХТЕ.Сега консумирайте гласуваното ***!
30
1
 
24
 
! Отговори
работещ преди 12 години
Къде сте бе, клакьорите на ГЕРБ? Кое точно налага новото поскъпване на природния газ? Кое? Както сега, от октомври, така и поради новия акциз, кое? "Правителството" да "спасява" Булгаргаз и да си кърпи бюджета с нашите пари, на ползващите парно. И да раздава от бюджета на своите хора колкото и както си иска, след като опоска и държавния резерв. Това ли чакате, да хвърлят и на вас кокал? Чакайте, ама сте на опашката след всичките фуражкаджии и *** от Булгаргаз, министерствата и ведомствата.
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най сетне беше намерен верния път. Като не искате да се вземете по два три кредита.
28
0
 
18
 
! Отговори
ВЛАСТ! преди 12 години
до 27Синхронизиране на доходите няма да има защото никой не е поемал подобен ангажимент, а и умишлено хората се държат на ръба на оцеляването.
27
0
 
13
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
Метан и газ е едно и също.Природен газ, газ и метан и едно и също и се използва от заводи, тецове, и коли с метанови уредби.Този вид газ,природния не може да се пренася с малки бутилки и се пренася само по тръбопроводи или със специални метанови уредби в колите.Пробан-бутан(автогаз) е друго и се използва за бутилки за готвене или за преносими бутилки за отопление или за гориво за коли които имат пробан-бутанови уредби Пробан бутана е по-трудно запалим от метана и не са нужни тръби за пренос.
26
1
 
36
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
"Промените се налагат заради ангажименти на страната ни за хармонизиране на акцизните нива с тези в ЕС."Добре, но защо не започнат синхронизациата от доходите?! Не може германеца за моята работа а взима 2500 евро, а аз 700 лв!ГЕРБ са най-големите некадърници за тия 22 години.
25
0
 
29
 
! Отговори
Велю преди 12 години
Сега ще трябва да ни плащат по- високи заплати.
24
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честито на всички
23
1
 
13
 
! Отговори
Спартак Търнава преди 12 години
до 19Природен газ и метан са две наименования на едно и също нещо.
22
1
 
13
 
! Отговори
?????? преди 12 години
И тока поскъпна.
21
1
 
20
 
! Отговори
АБОНАТ преди 12 години
И на тях да им .......................................
20
2
 
28
 
! Отговори
Издънка! преди 12 години
Нов скок на парното от 1 януари!А изборите са на 23-ти октомври!
19
0
 
10
 
! Отговори
До 14 преди 12 години
По-скоро, алчността на някой джоба да се напълни още повече...
18
2
 
20
 
! Отговори
Стефан преди 12 години
Не разбирам! Вдигнаха цената зараси поскъпването на природния газ. Сега и заради метана?! Последно: на какво работят тези централи? Ако има такива, дето са на метан - защо увеличават цената при скок на газа?! Семерджиев, някой ще гръмне накрая - ти ли, правителството ли, прокуратурата ли... До тук няма разбит нито един картел. Ами със загубите на ВиК какво става?