Нов скок на парното от 1 януари

Причината е акцизът за метана от Нова година
Обновена: 11 окт 2011 14:43 | 11 окт 2011 14:40, Красимир Ангелов
165
Нов скок на парното от 1 януари
Снимка: Булфото

Парното ще поскъпне още веднъж от 1 януари и заради готвеното увеличение на акциза на метана, обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Той бе категоричен, че не може да коментира данъчната политика на правителството, но призна, че увеличението не може да не се отрази на цената на парното.

„Това са разходи, които няма как да бъдат избегнати и ние не ги регулираме. С толкова, с колкото се увеличат, с толкова ще се увеличат и цените“, уточни Семерджиев.

Все пак той се застрахова, че решението не е взето окончателно и обеща да коментира по-подробно, когато всичко това стане факт.

Още по темата

Както Dnes.bg писа по-рано през деня, дизелът и метанът ще се облагат с по-висок акциз от Нова година.

Природният газ за първи път ще се облага с акциз от 1,70 лв. за гигаджаул. За отопление пък налогът ще се повиши на 20 стотинки.

Промените се налагат заради ангажименти на страната ни за хармонизиране на акцизните нива с тези в ЕС.

Парното вече поскъпна от 1 октомври заради по-високата цена на природния газ за последното тримесечие. Поскъпването му е различно за различните градове.

Най-голямо е то в Плевен – с 4,77%.  Намаление на крайната цена на парното от 1 октомври има само във Велико Търново. Там  топлинната енергия поевтинява с 1,38%, но цената на парното остава най-висока.

Непроменена остава цената в Габрово. В Русе парното поскъпва с минималния 0,01%, във Варна – с 0,1%, в Сливен – с 0,3 на сто и в Перник – с 0,72 на сто.

В София цената на парното от началото на месеца е по-висока с 3,35%. В Пловдив поскъпването е с 3,75 на сто, във Враца – с 2,97% и в Бургас – с 2,12%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
9
 
! Отговори
до 52 преди 12 години
и ти си от овчедушите роби, дето и залъкът да му вземеш от устата няма да протестираа яж сега хурката, да видиш дали е готино да се натискаш в къщи, докато другите протестират
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само така! бой по каските на тъпите българи:)) Кеф! Искам да видя докъде ще стигне нашето садо-мазо поведение!
55
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
do 53А АНГАЖИМЕНТИ ЗА ХАРМОНИЗИРАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ КОГАТи не помниш ли бе човек че наш Биби им каза да си намалят заплатите и пенсите до нашто ниво.Това ако не е опит за синхронизация, Здраве както се казва
54
0
 
19
 
! Отговори
Възмутеният преди 12 години
Увеличението трябва да е само за тия, които си ги избраха. Аз не съм ги искал.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Промените се налагат заради ангажименти на страната ни за хармонизиране на акцизните нива и заплатите с тези в ЕС
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
пролетариите трябва да се мачкат здраво та да са послушнивие не разбрахте ли че им дишате въздухакво се натискатея бегом по селатацентрално парно и топлавода, а?а да ви измият колата без пари не щете ли?
51
0
 
12
 
! Отговори
макс преди 12 години
"Промените се налагат заради ангажименти на страната ни за хармонизиране на акцизните нива с тези в ЕС." А АНГАЖИМЕНТИ ЗА ХАРМОНИЗИРАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ КОГА????
50
7
 
2
 
! Отговори
коментар 46 преди 12 години
Ходи цепи дървата, а не да кълнеш по форуми и да злобееш с пожелания.
49
1
 
4
 
! Отговори
до 47 преди 12 години
може ама в някой друг живот
48
0
 
36
 
! Отговори
ева преди 12 години
По света като вдигнат цената, хората свалят правителството. В България сваляме радиаторите.
47
0
 
24
 
! Отговори
darcas_real преди 12 години
3 пъти за 6 весеца ще се увеличава цената на парното - лятото един път, сега есента втори и януари 3-ти път. Но малко ни е, щом не сме на улицата, нека с още 100% да увеличават, па може и да се събуди тоя жалък и заспал народ.
46
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да благодарим дружно на Г-н Дянков... Докато наш Бойко отключва таланта си, наш Дянков решава да обложи с акциз синьото гориво.. Благодарим ти Греб, че се грижиш за нас. Признателни сме ти за висчко и мислим много ясно да ти го покажем на 23.10.2011 г.
45
1
 
11
 
! Отговори
До №43 преди 12 години
Не се притеснявай! Следващата стъпка е регистрационен режим за кюмбета и всякакви отоплителни уреди на твърдо гориво и задължително купуване на въглеродни квоти.
44
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
200% да ви го вдиган даноовчедуши роби
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Vsi4ki opredelqme sadbata si s tezi izbori,izlezte xora i nakajete grupirovkata gerb,po golqm batak e nqmalo dori otpredi 20 godini,glasuvaite za kogoto i da e no ne za tiq ot gerb,vsi4ko se vdiga s kosmi4eski tepmove a zaplati i pensiii zamrazeni do nz si koq godina
42
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
явно темповете за смазване на хората се засилват право пропорционално на разрастването на кризата
41
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз съм на дърва и въглищана мен кво ми дреме та ме занимавате със софийски битовизми
40
0
 
19
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Промените се налагат заради ангажименти на страната ни за хармонизиране на акцизните нива с тези в ЕС.=======================Добре ни работят пичовете. Да не бяха ни приемали май по-добре щеше да е?
39
0
 
23
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Семерджиев, не ви ли стига вече едно увеличение в годината на цените бе! Сега на тримесечие ли ще ги подпукате?! Писна ми от вас и вашата некомпетентност и некадърност! Две години и половина никаква работа, само опъвате нервите на хората, оставихте ги без работа, без доходи; а за сметка но това всичко увеличавате! Лешояди!
38
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Знаете ли, че?В БГ се плаща ДДС и въру акциза...И акциза ни е някакъв, такъв български...един вид...