Стачката тласка към фалит БДЖ

Икономисти бистрят на кръгла маса бъдещето на железниците
Обновена: 8 ное 2011 13:47 | 8 ное 2011 13:46, Красимир Ангелов
270
Стачката тласка към фалит БДЖ
Снимка: БТА

Евентуална стачка в БДЖ няма да подобри положението в железницата, а само ще го влоши и ще доведе до още по-бързия ѝ фалит, обяви икономиста Георги Ангелов от институт "Отворено общество".

Той изрази своята изненада от реакцията на синдикатите, които готвят масови протести от 24 ноември.

"Отговорната позиция на синдикатите в момента е заедно с ръководството на превозвача да решат как да се постигнат целите, а именно финансовите показатели, заложени за оздравяването“, посочи Ангелов.

Той изчисли, че около 40-50 млн. лв. от загубите на БДЖ трябва да се съкратят, за да може компанията да получи дългосрочна перспектива за развитие и да бъде конкурентна на автобусния транспорт.

"Ако БДЖ фалира и кредиторите си вземат активите, това ще излезе много скъпо за превозвача. Случаят не е идентичен с този на БГА "Балкан", където активите не бяха заложени“, допълни Ангелов в коментар на идеята на транспортния министър Ивайло Московски за фалит на БДЖ и евентуалното създаване на нейно място на нова компания.

Според Петър Ганев от Института по пазарна икономика алтернативата за БДЖ не е като тази на "Кремиковци", защото железницата ще продължи да съществува под каквато и да е форма.

По думите му единственият печеливш вариант е "доброволна оптимизация" на състава.

Още по темата

"Ако всички реформи станат факт, има голяма вероятност да бъдат усвоени около 300 млн. евро от ЕК за пътнически превози", посочи от своя страна Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на холдинг БДЖ.

"Това ще даде основание на правителството да извършва трансфер на 50 млн. лева годишно“, посочи още Владимиров.

Сред изброените подходящи мерки в реформата са ограничаване кражбите на гориво и гратисчийството, продажба на неоперативни активи, което да достигне 30 млн. лева през 2012 година.

Още 140 млн. лева могат да бъдат спестени през следващите седем години от намаляване на влаковете.

"Ако за 100 млн. евро се продадат "Товарни превози", това ще изчисти всички въпроси с неплатежоспособността“, изрази увереност Владимиров.

Той призна, че от началото на годината загубите от пътнически превози са 15 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е аз не познавам човек от БДЖ, който да не краде - всички, и най-обикновените работници там - се хвалят какво им е хубаво зимата на "нафтовия климатик". И как, понеже са им ниски заплатите, през работно време на още едно място ходят да работят. Да спрат с тия кражби, да спрат да превозват гратисчии, и може и да се оправи нещо.
167
1
 
0
 
! Отговори
ачмонек преди 12 години
Този министър първо да изтрезнее,та като излезе пред медиите да говори свързано и с факти.Към фалит я тласкат такива като него.приоритетите сега са авто бусните превози.
166
1
 
0
 
! Отговори
ачмонек преди 12 години
Този министър първо да изтрезнее,та като излезе пред медиите да говори свързано и с факти.Към фалит я тласкат такива като него.приоритетите сега са авто бусните превози.
165
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе , умник стачката не е виновна .Ама знаеш ли каква е целта на тия където я организират,а. Знаеш.... ама друг път. Ако си ф. комунист никога няма да разбереш.
164
0
 
2
 
! Отговори
митко преди 12 години
Много неграмотно пишеш. Нищо не ти се разбира. Ама ще ти кажа , че бдж-то за което говориш е най слабия клиент-превозавч на НКЖИ.А те превозвачите са 5 или 6, ясно ли ти е това ?Понеже говориш за милиционерска държава.ще ти кажа че е малко това. Трябва и военно положение. Защото никаде по света няма толко много айдуци,ясно ли ти е,а? Всеки 3-ти в тая държава е айдук ...за съжаление!!!
163
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спокойно хора! Железниците няма да изчезнат. Просто държавата ще свърши черната работа с уволненията и чистките, а после Цветелнка ще си напазарува железница отново на безценица.
162
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 167 поздрав най-сърдечен драги ми смехурко:youtube - Affrontements entre des fascistes turcs et des jeunes kurdes
161
3
 
12
 
! Отговори
Влакче преди 12 години
Каква "компания пред фалит" бе, пишман-финансисти и икономисти!Това да не е едноличен търговец, та да обяви фалит. Български ДЪРЖАВНИ железници - първо държавата на милиционерите да си обяви фалита, тогава всички държавни дружества фалират и те. "Кремиковци" фалира след "успешна" приватизация.
160
1
 
3
 
! Отговори
до 166 преди 12 години
А за българите погледна ли,май се топиме като краве масло в тефлонов тиган.Човека се е писал,емигрант,това значи за теб турчин ли?Боже слез да си прибереш и комплексарите
159
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
158 що нещо гониш ли ни? Ама май ти ще си ходиш. По официална статистика от преброяванията 1992 тук има 1,2 милиона ***, 2001 750 000, а сега 600 000 барабар с *** дето се писаха турци. Чао чао напаст селска и скотска. Приемам залоги за следващото преброяване аз казвам 400 000 :Д
158
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
163 има да чакаш :Д Преди това кюрдистан и велика албания
157
5
 
1
 
! Отговори
джо преди 12 години
тоя ще у пасне да е министрър на културата. защото е див на колибарски петел.
156
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Роби ще си останете . Роби. Те краднали 20 и повече години а сега стачниците ще са виновни за разрухата . РОБИ. Умирайте бавно неусетно почти българи .
155
3
 
8
 
! Отговори
$ преди 12 години
И в Англия имаше приватизация на железниците, но разбраха че това е ГРЕШКА! Сега национализират обратно, но с милиарди лири загуби. Тези като ходят по света, да не гледат само менюто в ресторантите.
154
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
САМО *** ПРОДАВА ЗА ДА ЗАКЪРПИ ДУПКИ. ЗАЩОТО СЛЕД ГОДИНА ДВЕ ПАК Е В СЪЩОТО ПОЛОЖЕНИЕ Ако за 100 млн. евро се продадат "Товарни превози", това ще изчисти всички въпроси с неплатежоспособността, изрази увереност Владимиров.АМАН ОТ ДЪРЖАВО ПРОДАЖНИЦИ.
153
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
герб ке падне
152
6
 
10
 
! Отговори
За Витков! преди 12 години
Аз не знам как не му писна на този *** министъра да обяснява как той едва ли не никаква отговорност не носи! Той меморандум не бил подписвал, той за нищо не бил виновин. Ами защо министре МАНГАЛЕВ не предложи така належащата и спешна реформа преди 3-и седмици. Защо кандидат президента за тези 2-е години не заложи на ЖП-трасетата , а приказваше за някакви лотове на някакви магистрали . Ясно е ,че тези са измекиари ,но си мисля ,че ако не са маниполирани изборите ние сме най-големите ***!
151
2
 
2
 
! Отговори
emigrant преди 12 години
xaide prigotvqite si zadgrani4nite pasporti i pri nas pone ot glad nqma da ymrete tyk
150
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Държавата тласна Бойко Борисов към фалит.
149
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След стачките винаги следва и чистка. :))

Спонсорирани публикации