Три часа спор = стачката в БДЖ продължава

Ръководство и синдикати седнаха заедно, но не се споразумяха
30 ное 2011 18:25,
50
Три часа спор = стачката в БДЖ продължава
Снимка: БТА

Ръководството на БДЖ и представителите на стачните комитети към железниците не успяха да се споразумеят по време на напрегнатите преговори, продължили три часа. И двете страни декларираха готовност за подписване на стачно споразумение, но до такова така и не се стигна.

Синдикалните лидери изтъкнаха, че не са изпълнени клаузи от стачното споразумение от март тази година. Според ръководството на компанията неизпълнена клаузa е за неизплащани на заетите в БДЖ на ваучери за храна и работно облекло на обща стойност 2,3 млн. лв., или на човек по 200 лв.

Председателят на борда на директорите на железниците Владимир Владимиров каза, че ръководството има намерение да изпълни това задължение, макар и със закъснение. Той обаче подчерта, че общите забавени плащания на БДЖ към банки и доставчици са в размер на 280 милиона лева, като при плащанията към някои от банките забавянето е две години, а към доставчици пет години.

Изчисленията на БДЖ сочат, че среднодневните загуби при пътническите превози са 100 хиляди лева, а при товарните има увеличение на разходите средно с 20 хиляди лева на ден.

Другият препъни камък беше въпросът за подписването на колективния трудов договор. От синдикатите настояват той да се подпише в същия вид, какъвто е този от 2009 г. и да важи за срок от две години.

Изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ Йордан Недев коментира, че ръководството ще се опита да изпълни голяма част от социалните искания в този договор, но за други няма обективна възможност поради липса на средства. Беше посочено, че ако се изпълнят всички социални искания на синдикатите, при персонал от 13 хиляди души в компанията, ще трябва да се платят 40 милиона лева над планираните.

Още по темата

Недев подчерта, че според група клаузи от предишния колективен договор синдикатите имат право пряко да се месят в управлението на дружеството, като само с тяхно писмено разрешение могат да се уволняват синдикални членове, дори те да са извършили дисциплинарни нарушения. Освен това синдикатите искат да имат представител на съвета на директорите в БДЖ.

Ръководството обаче не е съгласно с тези клаузи. Мотивът е, че в крайна сметка отговорност за управление на дружеството носи ръководството и това е пряка намеса в управленските функции.

Оживени спорове днес предизвика и въпросът за започналите съкращения в БДЖ. Синдикалните представители подчертаха, че този въпрос трябва да бъде съгласуван с тях и това е записано в споменатото стачно споразумение. Но ръководният екип на БДЖ отговори, че съгласие на синдикатите се иска само при съкращения на персонал, докато в случая вече близо 800 човека са се съгласили да напуснат доброволно работа, като им бъдат изплатени шест работни заплати.

В крайна сметка след съвещание синдикатите предложиха преговорите да продължат утре сутринта в 10 часа, като ще се разглеждат две основни точки – забавеното изплащане на ваучерите на заетите и подписването на нов колективен трудов договор.

Още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
АЛО, БДЖ-то..... преди 12 години
...ВДИГНЕТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА НА НАПУСКАЩИТЕ ФИРМАТА---ТАКА СИНДИКАТИТЕ ГУБЯТ ВЛИЯНИЕТО СИ, ВЪРХУ РАБОТНИЦИТЕ ...!ФАЛИТА И БЕЗ ТОВА Е ВЕЧЕ ФАКТ!
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Eh tiq ot dnes.bg kak leko sa go vmaknali tova. I posle si mislim che imame svobodni medii."Освен това синдикатите искат да имат представител на съвета на директорите в БДЖ."Eto q istinskata prichina za stachki, komunqgite ne mogat da jiveqt, ako ne cocat naroda. Nishto, nishto v agoniq shte mine vasheto vreme, dokato 70 godini naroda agonizirashe pod vas.Evala na tiq deto "protestirat" varnete troinata koaliciq, da si nosite krastta do grob i da go predadete na decata si i te taka!
45
1
 
1
 
! Отговори
ЖП преди 12 години
"Ката абсолютно неприемливо условие"в този момент,както ние, работещите в БДЖ, така и всички пряко и косвено засегнати от стачката, граждани на България, считаме оставянето на своите ръководни постове на Министъра на транспорта Московски, шефа на борда на БДЖ Владимиров и Директора Недев. Ти инспирираха този хаос.Бойко, смени ги бързо,защото техните действия ще доведат до твоята смяна!
44
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БОЙКО Е НАГЪЗЕН ! БОЙКО Е УНИЛ ! БОЙКО ПРЕДСТОИ ТИ- СТРАШЕН ВОДЕВИЛ !
43
2
 
2
 
! Отговори
j преди 12 години
А КОЙТО СИ ИСКА СТАРИТЕ БАЛЪЦИ , КОЙТО 20 ГОДИНИ КРАДАХА ... ДАЖЕ НЯМАМ ДУМИ ДА ВИ ОПИША КОЛКО СТЕ КЛЕТИ-СЛАБОПАМЕТНИ ЛЕСНО МАНИПОЛИРУЕМИ И ВСИЧКО ДРУГО ПРИСЪЩО НА СТАДНИЯ *** ТИП ОВЦЕ : )
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Фалита и ликвидацията на това предприятие, са неизбежни.
41
0
 
2
 
! Отговори
J преди 12 години
на всички е ясно , че падне ли това правителство , НИЕ младите си стягаме куфарите и си заминаваме от държавата ... на старите балъци отново евала няма никой да им прави , заминаваме си младите и ви оставяме вас изманипулираните да живеете в държава с 90% пенсионери и *** ... успех и прогрес ви пожелавам .. КОГАТО ДОЙДЕ ДЕНЯ И ОСЪЗНАЕТЕ КАКВО САМИ СТЕ СИ НАБУТАЛИ НА ЕДНИ ТЪМНИ МЕСТА : ) ВИ ПОЖЕЛАВАМ СЪЩИЯ ЕНТУСИАЗЪМ ;)
40
1
 
2
 
! Отговори
значи номер 40 реве преди 12 години
значи номер 40 реве какво е било 89г не знае, че сега управляват същите гадове "под прикритие"е, Герб си сътрудничи с бившите и настоящи БКП дори шефа му още си е член на БКП и си направи музий на Тодор Живков!
39
1
 
0
 
! Отговори
№ 40 преди 12 години
заблуден сивиждаш половината от истината, дори по-малкоако имаше акъл, би разбрал цялата истинано уви, от твърдия електорат на герб това не може да се очаква
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кажете бе крадливи комунисти, къде отидоха 4 МИЛИАРДА от ПЕНСИОННИЯ ФОНД. Малко след като станаха нагласените промени от БКП през ноември 1989г. тези 4 милиарда изведнъж изчезнаха, а също и спестяванията на хората в БНБ, която уж фалира, ами парите от ДСК-влоговете за жилища, тези пари хората ги спестяваха цял живот, а вие ги откраднахте за 0 време пладнешки разбойници такива! Без никакво угризение на съвестта (комунист и съвест) оставихте хората работили цял живот без пенсии. Това което пенсионерите сега получават е от нашите данъци, събирани след 1990г., а техните внасяни до тогава пари (4 милиарда!!!!) БКП-БСП ги ОТКРАДНАХА и сега ревът с крокодилски сълзи, че пенсиите са малки и Борисов е виновен, че не ги увеличава! Къде бяха тогава тия комунистически ***, наричащи се синдикати. Тия са абсолютни престъпници-съдействаха за ограбването на страната ни, а сега пак изпълняват поредното партийно порачение на БКП-БСП. Целта им не е да помогнат на хората, защото никога не са го правили, а да станат сблъсъци и после да започнат Станишко, агента Гоце и другите демагози да плюят срещу правителството с цел да го свалят. Сега разчитат на стачния вариянт и ще пуснат пак ония с качулките от агитките на футболни отбори от София и страната и други платени ***, гравитиращи покрай мафиотските структури за да предизвикат безредици. Такива мероприятия типични за сценаристите на БСП ще навредят изключително много на страната ни, но това не ги интересува, интересува ги само кокала (властта) щото винаги са използвали властта за да крадат на воля и сега като няма какво да крадат комунистите загиват, а те са свикнали винаги да крадат, я мандри, я банки чрез умишлени фалити, я европейски фондове, но ББ ги удари през крадливите пръсти и сега се чудят как да се върнат отново на власт. Най-нагло ще използват окаяното икономическо и социално положение на същите хора, които ги доведоха до тая мизерия-ето на това са способни от БСП, те друго не могат да правят, освен с лъжи и демагогия и насилие да вземат властта. Но това не е 1990г. когато успешно манипулираха народа и хич да не си мислят, че ще им се размине!!!!!
37
2
 
3
 
! Отговори
до 36 преди 12 години
да, така ебългарина забрави как се протестира и стачкувано се надявам, че протестите ще се разрастнат (подобно на ЖП стачката, в началото ги беше страх, но после много се присъединиха)и ще свалят омразното правителствоглас народен - глас Бож, но когато народа види, че е сгрешил във вота си, ще покаже своята сила да измете гадоветечовек греши, но след това се поправя и показва силата си
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и протестите ще продължават!не случайно председател на Европейските профсъфзи е туксигурна съм, че не са го давали то канал 1, btv, ntv, tv Европа....но аз го чух на митинга на живо по канал 3
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стефане - 32 ;Тази статия,която ти си "превел", дори и да е така, е пълна измишлиотина, съчинение на душевно болни. Тя не отговари абсалютно на никаква фактология, нито икономическа логика. Само някои бабички може да ти повярват.
34
2
 
3
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
И тези стачки са ялова работа!Изпуснахме момента за просперитет преди 22години!Сега "внучетата" поръчват музиката!Кяриха мутретата и сега тези с шесте заплати!*** се делят на пембени,сини и червени!Умните казват:Когато си до уши влайната,не отваряй си устата!Двадесет години геноцид!Това е дережето,с плакати ,*** и дюдюкане,забравете за каквато и да е промяна!
33
0
 
4
 
! Отговори
boy преди 12 години
"Ръководството на БДЖ '' - никой от него нямаше на срещата!*** МЕДИЯ СТЕ!!!
32
1
 
2
 
! Отговори
До 32 преди 12 години
Стефане,като гледам как МВФ и Европа ги притиска и те се съгласяват с условията,за да оживеят,май гърците не са много свободни.
31
0
 
0
 
! Отговори
До 23 преди 12 години
Като гледам минуса,явно не си много схватлив.
30
3
 
7
 
! Отговори
Стефан преди 12 години
Със статия под горното име гръцкият ежедневник Симера започна дискусия в гръцкото общество по повод евентуалното провеждане на референдум относно приемането на новия спасителен пакет за гръцката държава. По-долу превеждам текста без съществени съкращения:Българи или свободни това е въпросът, който всеки един от нас трябва да си зададе. Не е тайна, че Гърция беше единствената държава на Балканите, в която гражданите водеха един нормален, спокоен и смеем да кажем щастлив живот. Това обаче не се понрави на някого, а и не е тайна, че Балканите винаги са били трън в очите на така наречената Стара Европа, поради свободолюбивия дух на населението си. Няма да разискваме как се стигна до този главоломен и невъзможен за връщане дълг. Не е тайна кой и как ни го отпусна, едва ли не насила. Някой имаше интерес държавата ни да затъне в тази криза, за да може да ни диктува условията, по които да развиваме нашата икономика. А за тези, които не са наясно нека погледнат на кои банки Гърция дължи пари и как тези банки ни ги тикаха в ръцете. Не се учудвайте, ако видите там преимуществено френски и немски имена. Сега те убеждават целия свят с неистови крясъци, че правят всичко възможно да спасят Гърция, докато всъщност се мъчат да ни поробят, а когато усетиха, че гръцкият народ не е стадо и не се подава на подобни манипулации, че у него не е угаснал пламъкът на истинската демокрация, демокрация, която ние сме дали на света, изпаднаха в паника. Изпаднаха в паника, защото въпросът е не в спасяването на Гърция, а на собствената им алчна кожа. И когато ние оказахме съпротива, те пожелаха да направят така, че цяла Европа да плаща за тяхната алчност, като ни сочат нас за причината. Европа трябва да разбере, че не спасява Гърция, а банкерите, давещи се вследствие на собствената си алчност. И така, каква участ са ни приготвили нашите спасители? Отговорът е съвсем близо ние трябва да споделим участта на българите. Българите са най-бедният народ в Европа и това не е тайна дори за самите тях, но видели ли сте ги да протестират? Не, няма и да ги видите, защото не могат да си го позволят. Целенасочената политика по обедняването на българския народ се ръководи чрез различни уж европейски директиви. Забележете, че въпреки, че българите са най-бедният народ, голяма част от стоките и услугите са с по-високи цени от средноевропейските. За да оцеляват, те са принудени да работят непрекъснато при ужасни условия на труд, при масово погазване на всякакви трудови норми, без да смеят да се оплакват, без да смеят да си потърсят правата. Техните синдикални лидери, ако могат въобще да се нарекат така, ще видите сред редиците на управляващите, окичени с най-високите държавни отличия, но не и сред работниците, не и на площадите, не и в първите редици на протестите, защото протести няма. И ние, като гръцки граждани, свикнали да търсим и отстояваме правата си, си задаваме въпроса, как е възможно това? Как при този стандарт на живот, при това нагло и безочливо отношение към тях, как те стоят тихо и безропотно? Отговорът е един те са бедни, толкова бедни, че дори и един ден да не са на работа, а да излязат на протест, това ще бъде пагубно за тяхното оцеляване. Да, те са толкова бедни, че ходят болни на работа, че по-скоро биха умрели на работното си място, отколкото да си вземат почивка, нужна на всеки жив организъм. За тях няма почивка заробени веднаж от банките, втори път от работодателите си и трети път от политиците си, те са изгубили всяка надежда и живеят ден за ден в постоянен страх и стрес да не изгубят работата си, надницата си, да не се разболеят. Техните предприятия произвеждат инвалиди. Българите биват използувани и изхвърляни на улицата без защита, без надежда. Тяхната държава, тяхната индустрия, бяха разпродадени и разграбени на безценица. В България няма истински чуждестранни инвестиции. Това, което е разпродадено на чужденци, на безценица, или е унищожено, за да не се произвеждат конкурентни на вносните стоки, или се използува за ограбване на българите и изнасяне на спечелените пари в чужбина. На българите им набиват в главите, че заплатите им трябва да са ниски, защото така били конкурентноспособни и така, забележете, привличали чуждестранните инвеститори. Няма по-смехотворно твърдение от това. Как можеш да твърдиш, след като уж си член на Обединена Европа, че ще привличаш инвеститори с ниското ниво на заплащане? В кой век живеят българите? Не разбират ли, че днес истинските инвеститори не търсят проста маса, работеща за без пари, а работници образовани, специалисти, притежаващи творческа мисъл и креативност, откриватели и способни да предугаждат бъдещето. В България правителството инвестира най-много в полицията, която е един процент от цялото население на страната. Но не мислете, че тази полиция се бори с престъпността не, самата полиция е корумпирана, съдебната им власт също, за политиците им да не говорим. Полицията им е гарант за сигурността на корумпираната върхушка, за това, че всеки дори и плах опит за протест и търсене на отговорност, ще бъде смазан и потушен. Благодарение целенасочената политика на потъпкване и опростачване на българския народ, той е почти обречен на изчезване. По-голямата част от знаещото и можещото население е емигрирало, а *** са оставени сами на себе си , като безнаказаността им е пословична, а страхът у българите неописуем. Ето какво са ни приготвили нашите спасители те искат да изкупят Гърция на безценица, да унищожат това, което конкурира техния бизнес , да заграбят това, което носи сигурни печалби , да ни превърнат в роби, страхуващи се да не загубят робовладелците си, страхуващи се дори да не бъдат низвергнати и от робското си положение те искат да ни превърнат в българи. Защото, ако роби можеше да се степенува, то българи би била най-голямата степен. И те искат ние да приемем тази участ доброволно и с благодарност. Те искат дори да купят земята ни, нашите острови, където да се радват на живота и да се забавляват, докато ние работим, за да изплащаме дългове, които никой не ни е питал дали желаем да вземем. Но ние не сме българи, ние сме свободни, ние не се страхуваме, ние не се предаваме, ние знаем що е истинска демокрация. Ние сме свободни и сме готови да браним нашата свобода и я браним вече три години в непрестанни протести, нещо нечувано и невиждано в съвременната световна история, именно, защото знаем що е демокрация. И ще я браним, ако трябва още 30 години, ако се наложи ще я отгладуваме, ще мизерстваме, но сободни, не българи. Нас не ни е страх страхливите да ходят в България. Това е изборът, драги сънародници не дали да бъдем в еврозоната или не, не дали да сме в Обединена Европа или не, не дали да банкрутираме или не, а дали да сме свободни или българи. Ние знаем кое ще изберем СВОБОДАТА!
29
4
 
7
 
! Отговори
norm преди 12 години
Абе вие,червените както преди изборите много се размечтахте.Слезте на земята и си припомнете резултатите.Оздравително е.
28
1
 
2
 
! Отговори
аз преди 12 години
Олеле тук коментират само деца.И то ГРАДСКИ чеда.Много интересно стана.Когато селяка отиде да живее в града-МАХНИ СЕ ,когато иска само да достигне до работа-НЯМА С КАКВО.Е хайде бе граждани (селски) оставете ни ,нека и за нас да има заплати.