Синдикатите пак не щат!

Продължава играта за новите промени в пенсионната реформа
Обновена: 1 дек 2011 14:30 | 1 дек 2011 14:26,
306
Синдикатите пак не щат!
Очаква се решение дали портестите ще продължат. Снимка: БТА

Синдикатите не приемат последните предложения на управляващите за пенсионна реформа.

Те напуснаха срещата в парламента с депутатите на ГЕРБ, на която КНСБ и КТ "Подкрепа" трябваше да се запознаят с новите промени, които предвиждат плавно повишаване на възрастта за пенсиониране за всички категории труд.

По-рано днес след среща с Бойко Борисов ГЕРБ предложи с по четири месеца на година да се вдига възрастта за
пенсиониране и за трите категории труд в началото на  2012, 2013 , 2014 г. В разговорите сутринта е участвал и вицепремиерът Симеон Дянков и социалният министър Тотю Младенов.

След срещата с депутатите от ГЕРБ лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" заявиха, че свикват стачните комитети за обсъждане на нови протестни и стачни действия срещу така предлаганата пенсионна реформа.

Още по темата

"Това, което касае увеличението на пенсионната възраст, аз не видях разчет, който да ни убеди, че ефектите, които се очакват дори през 2018-2020 г., си заслужава тази жертва, която се иска", коментира Пламен Димитров.

"Кой какво е играл не знам, но играта продължава. И не знам кой как си е мислел, че ще я кара оттук нататък, но предложенията, които се правят в момента, ще доведат до нова радикализация на хората и отговорността ще бъде и е изцяло и на правителството, и на управляващото мнозинство в момента", предупреди синдикалният лидер.

Управляващите бяха категорични, че новите предложения ще бъдат внесени в бюджетната комисия независимо от позицията на синдикатите.

"Няма да допуснем да ни бъдат извивани ръцете", заяви Искра Фидосова от ГЕРБ и призова българските граждани да не се подвеждат.

Тя посочи, че до решението за плавното увеличаване на пенсионната възраст за всички категории труд се е стигнало, след като цяла нощ експерти са правили изчисления и са стигнали до извода, че това е в интерес и на работещите в първа и втора категория.

Например миньорите, които са първа категория труд, през 2014 г., когато ще трябва да получават своите пенсии от пенсионните фондове, ако увеличението на възрастта не е факт, ще получат по-ниски пенсии, отколкото сега, каза Фидосова.

„Ние не разиграваме никого, отговорни сме, най-важни за нас са интересите на гражданите и на държавата“, декларира тя. 

Ефектът от предложените промени през 2017 г. ще бъде 265 милиона лева икономии и то само от разходната част, коментира Искра Фидосова. Само от тази мярка до 2020 г. ще бъдат спестени около 630 милиона лева, а пак в края на периода, тоест отново към 2020 г., от целия пакет мерки, ефектът ще е общо около 6 милиарда лева.

ПГ на ГЕРБ се срещна и с финансовия министър Симеон Дянков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
36
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Куку,те хората досега работиха,ама им омръзна да ги крадат!
10
1
 
22
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
Отзад ли ще те оправи ?
9
5
 
47
 
! Отговори
До 6 преди 12 години
ПРОТЕСТИТЕ НЕ БИВА ДА СПИРАТ!!!! ДОЛУ ГЕРБ, УУУУ!!!
8
33
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хора,трябва да имаме търпение Борисов ще ни оправи
7
1
 
21
 
! Отговори
Ба? преди 12 години
Как па ше и извият ръцете на фидоска????? То не можеш и ги разпзна от станалите меса (сланини)!
6
0
 
22
 
! Отговори
до 2 преди 12 години
Стига с тези танкове бе, първо танкове да са в движение трудно ще се намерят, а после кой ще ги кара е съвсем друг въпрос, да не говорим, че бюджета няма да стигне само да ги заредят с гориво и да ги докарат до центъра на София... Танкове.... това да не ти е преди 89г. от къде танкове ти да се сещаш да си купувал?
5
34
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе тия стачкуващи ен ходят ли на работа бе каква е тази работа на Гърция замязахме.. не е добре това. Ако повече работим а по малко ревем, че някой ни длъжен или виновен е по добре и по хубави работи ще ни се случват.
4
3
 
37
 
! Отговори
Хелзо преди 12 години
"Няма да допуснем да ни бъдат извивани ръцете", заяви Искра Фидосова от ГЕРБ и призова българските граждани да не се подвеждат. " - та нали затова се протестира. Защото вече не се подвеждаме.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***
2
4
 
36
 
! Отговори
Смахон Дянков преди 12 години
Аз съм си *** и докато не получа ритник в *** няма да престана да ръся простотии
1
70
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
без герб няма българия