Църквата против "ин витро" и сурогатното майчинство

"Те са в противоречие с православното разбиране за произхода на живота"
Обновена: 1 яну 2012 10:36 | 31 дек 2011 15:26, Елка Василева
271
Църквата против "ин витро" и сурогатното майчинство
Снимка: Архив Булфото

Българската православна църква се обяви против зачеването "ин витро" и сурогатното майчинство. Становището е публикувано на сайта на Светия Синод.

Методите на асистирана репродукция и сурогатно майчинство са в явно противоречие с православното разбиране за произхода и смисъла на човешкия живот, за устоите и призванието на семейството, пише в становището.

В него се казва, че църквата е крайно резервирана към всяка противоречаща на Божията воля човешка намеса в основополагащите екзистенциални аспекти на човешкия живот.

Българската православна църква смята, че правомощията на науката и в частност на медицината не са безусловни и безгранични, особено когато се отнасят до "венеца на творението - човека".

В становището се посочва, че Църквата е обезпокоена от рисковете, пред които тези медицински практики поставят съвременните хора, въпреки че в основата им може би залягат положителни мотиви в името на живота.

"Тъй като методът на асистираната репродукция и заместващото майчинство сериозно нарушават благословената среда и богоустановените форми на човешкото зачатие, чадорождение, отглеждане и възпитание, светата ни Църква изразява силното си безпокойство от множеството рискове и предизвикателства, пред които тези медицински практики поставят съвременните хора, въпреки че в основата им нерядко може би залягат искрени въжделения и положителни мотиви “в името на живота”. “Единствено Бог е този, който задава физическите и духовните измерения на човешкото съществуване", заявяват от БПЦ.

Св. Синод призовава българската държава да съдейства на семействата с репродуктивни проблеми, но не като въвежда богопротивни и подкопаващи семейните устои законодателни промени, а като помага на бездетните съпрузи да надмогнат болката си, като пренесат копнежите и любовта си върху деца, лишени от родителска грижа.

Становището на Светия Синод ще бъде изпратено до председателя на парламента и до всички председатели на парламентарни групи, за да може позицията да стане ясна преди второто четене на законопроекта за сурогатното майчинство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още по темата: БПЦСвети Синод
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
10
 
! Отговори
63 преди 12 години
Ако, преди, това жената е правила повече от 20 аборта, дали е в мъжа! В мъжа, ако бил болен от заушка, но не на 100% "заешка" болест, хламидии или разни други, венеричeски болести! Стига с тази злоба на Празници отърсете се от лоште и негативните мисли те няма да ви донесът нищо положително, а не сте най- добрия събеседник. От, къде ,тази злоба и ненавист се таи в душите ви от къде, толкова негативизъм в едно човешко създание или повече? Бъдете по- добри и добронамерени.
86
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз подкрепям сурогатното бащинство!
85
1
 
2
 
! Отговори
до 80 преди 12 години
Е?Европейската култура сигурно не е християнска?!?Може би е ислямска или юдейска!Защо ли нямаме подобна култура в Суадитска Арабия!?!?Много странно!
84
7
 
10
 
! Отговори
пепо секса преди 12 години
абе май.а ви попска,а как точно е забременяла божата майка?вие ще прогоните и шепата вярващи,които са ви останали.Абе кво ли се чудим-каквато държавата,полицията,образованието,църквата,медицината.....
83
8
 
7
 
! Отговори
Марк преди 12 години
И още!В момента се провежда атака срещу БПЦ!О кого ли?Ами напр. Мигленчето Кунева по "случайност" е католичка!Мартинчо Димитров е евангелист пак "случайно"!А Серьожата Дмитриевич си е един комунистически безбожник /това вече е наследствено и не е случайно/!България се напълни с мормони, кришнари, католици, протестанти и прочие "приятели" на православието!Ясно е нали?
82
7
 
6
 
! Отговори
до 78 преди 12 години
"Авееее, атеистите, това, че не вярвате в Бог, не означава, че не съществува."Това само овца моце да го каже. А ти като вярваш да не би да означава, че съществува?!
81
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бих казал, че възможното за човеците е НЕВЪЗМОЖНО за измисления от хората бог! Хора, виждате безумията, до които ви водят църкви, религии и т.нар. "свещени" книги. Кажете НЕ на религиите,НЕ на бог и смешните и жалки негови земни наместници, синове,пророци и други недоразумения. Вярата е нежеланието да приемем,че има истина. Разсъждавайте логично, задавайте въпроси, търсете аргументирани отговори и сами ще разберете колко безумни са вярата и религозните догми!Хубава,успешна и мъдра Нова Година :)
80
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Природата неслучайно е РЕШИЛА !!!!!!!! Нищо не е случайно на този свят, дори да неможе да се обясни. ЕСТЕСТВЕН ПОДБОР.Селекция, колкото и да не ви харесва, едиснтвеното което може да направите е просто да забавяте процеса...Но не и да го промените. Несъм религиозен, но врагът на моя враг е мой приятел....Засега...
79
3
 
2
 
! Отговори
до 76 преди 12 години
Това за което говориш е европейска култира, а не "християнски ценности". А "култура" не е това да си измиеш ръцете след посещение в тоалетната...
78
6
 
12
 
! Отговори
f преди 12 години
Тая църква да се пенсионира вече. Казвам го като вярващ.
77
8
 
6
 
! Отговори
Nightwish преди 12 години
Авееее, атеистите, това, че не вярвате в Бог, не означава, че не съществува. Аз съм го "срещала" под една или друга форма, а и освен това не е длъжен да прави само добрини. И не се опитвайте да налагате убежденията си с обиди
76
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Морала на светия синод е в търбусите им пълни със свински пържоли и архонтско вино, да оставят нас обикновените хора да решаваме съдбите си господ ще ни съди в деня на страшния съд. Да спрат да изопачават божието слово защото отдавна знаем че земята не е плоска.
75
11
 
4
 
! Отговори
Марк преди 12 години
За тъпанарите да поясна:Християнските ценности обединяват Европа!Сега ще попитате какво са Християнски ценности!Да ви кажа!Опера, балет, поп музика, Бийтълс, Моцарт, Леонардо, Пикасо, Айнщайн, Корольов, Балзак, Толстой и т.н. и т.н.Това в исляма например го няма!Дали можете да вденете!?!?Едва ли!
74
10
 
5
 
! Отговори
o tempora o mores преди 12 години
Един от БПЦ си купи кола и медиите веднага подхванаха темата, и народа ревна.Ама това, че комунистите карат коли за милиони, че мутрите са милиардери, че бизнеса е в ръцете на мафиоти - за него медиите не пишат и народът не е недоволен.
73
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че какво беше това православна църква? Тия чернобради и белобради хомосексуалисти облечени в черно колко са злобни...
72
6
 
9
 
! Отговори
Ханде Казанова преди 12 години
първо да си оправят педерастлъка у светия синод,и чак тогава да казват кой ,как и защо е произлязъл светът ,пеераси гърбави
71
7
 
8
 
! Отговори
до 62 преди 12 години
Това е така, защото 2000 години на земята 90% от хората са дупещи се овце на оня на небето, само че различни групички му викат с различно име и се прекалено заети да се карат по между си за да се усетят, че няма никой там горе също както и в главите им!
70
3
 
7
 
! Отговори
сиси преди 12 години
религията може и да убива. нали на изток тези камикадзета самоубийци се учат в такива уж религиозни училища, където ако убиваш ще си по добре на небето. и така те стават зверове, а някой има полза точно от такива.
69
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-долу някакви чугунени глави пишат,че жените като по-млади си раздавали онази работа безконтроло и видете ли сега не могат да имат деца!Това само *** могат да измислят!Статистиката показва, че почти 50% вината за безплодие е и в мъжа!Тогава...?
68
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вие докато се чудите с какви глупости да се занимавате и пиете противозачатъчни използвате спирали и пр. циганиите раждат.Това е проблема.