Църквата против "ин витро" и сурогатното майчинство

"Те са в противоречие с православното разбиране за произхода на живота"
Обновена: 1 яну 2012 10:36 | 31 дек 2011 15:26, Елка Василева
271
Църквата против "ин витро" и сурогатното майчинство
Снимка: Архив Булфото

Българската православна църква се обяви против зачеването "ин витро" и сурогатното майчинство. Становището е публикувано на сайта на Светия Синод.

Методите на асистирана репродукция и сурогатно майчинство са в явно противоречие с православното разбиране за произхода и смисъла на човешкия живот, за устоите и призванието на семейството, пише в становището.

В него се казва, че църквата е крайно резервирана към всяка противоречаща на Божията воля човешка намеса в основополагащите екзистенциални аспекти на човешкия живот.

Българската православна църква смята, че правомощията на науката и в частност на медицината не са безусловни и безгранични, особено когато се отнасят до "венеца на творението - човека".

В становището се посочва, че Църквата е обезпокоена от рисковете, пред които тези медицински практики поставят съвременните хора, въпреки че в основата им може би залягат положителни мотиви в името на живота.

"Тъй като методът на асистираната репродукция и заместващото майчинство сериозно нарушават благословената среда и богоустановените форми на човешкото зачатие, чадорождение, отглеждане и възпитание, светата ни Църква изразява силното си безпокойство от множеството рискове и предизвикателства, пред които тези медицински практики поставят съвременните хора, въпреки че в основата им нерядко може би залягат искрени въжделения и положителни мотиви “в името на живота”. “Единствено Бог е този, който задава физическите и духовните измерения на човешкото съществуване", заявяват от БПЦ.

Св. Синод призовава българската държава да съдейства на семействата с репродуктивни проблеми, но не като въвежда богопротивни и подкопаващи семейните устои законодателни промени, а като помага на бездетните съпрузи да надмогнат болката си, като пренесат копнежите и любовта си върху деца, лишени от родителска грижа.

Становището на Светия Синод ще бъде изпратено до председателя на парламента и до всички председатели на парламентарни групи, за да може позицията да стане ясна преди второто четене на законопроекта за сурогатното майчинство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още по темата: БПЦСвети Синод
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
2
 
! Отговори
ГАДНА ДО 63 преди 12 години
ОТ пред на тебе.
66
2
 
5
 
! Отговори
we преди 12 години
"технологийте" - айде почнаха и неграмотните да се изказват компетентно...
65
7
 
7
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
До 54Ленин не го е казал това, за опиума.Аре, бегай да намериш кой го е казал!До 62 - човечеството, но мислещото човечество, е оцеляло много повече, въпреки тъпите религии. Пикаеш срещу ураган...
64
7
 
6
 
! Отговори
sd преди 12 години
Ще перефразирам: За религиозни промиващи мозъци мошеници и техните необразовани, ***, прости, тесногръди, отчаяни и безволеви овце - само смърт. Казах!
63
13
 
10
 
! Отговори
отзад наСветия синод преди 12 години
В България има над 250 000 бездетни семейства, чийто етнос е предимно български. Без ин-витро технологийте те не биха имали деца! Това да направиш хиляди семейства щастливи не е угодно на Господ, така ли? АНАТЕМА за Вас безбожни педофилни ***, дето не знаете що е това да искаш да обичаш дете (освен анатомично, както е прието при вас) и да си нямаш. Ние Ви мразим и злото ще Ви настигне.........или ние ще Ви настигнем с физически тежки аргументи! Май скоро ще има демонстрации пред Синода
62
12
 
9
 
! Отговори
до 57 преди 12 години
ХахахахахахахахахахахахЦърквата е единствената институция оцеляла 2000 г.!Струва ми се , че плюеш срещу вятъра!
61
1
 
7
 
! Отговори
Philip преди 12 години
Ne sam protiv carkvata,no tova tqhno izqvlenie stra6no me podrazni.Nakoi semeistva edinstvennata im vazmojnost da si imat svoe bebe e 4rez metoda in vitro,nima e grqh da se otgleda edno dete i da badat dvoikite 6tastlivi?!
60
10
 
20
 
! Отговори
Щастие вам преди 12 години
Църквата е забавила развитието на човечеството поне с 1000 години. Като чуя някой да ми говори за Господ, започвам да се чудя дали е много *** или е мошеник - други опции просто няма. Преди този бог е имало Тангра, Перун, Зевс и други. Сега успоредно с Него има Аллах, Буда, Шива и т.н.. Докато има *** народ, така ще е. А църквата има само далавера от запазване на такова едно статукво. Успешна Нова година на всички и вярвайте най-много на себе си, на своите близки и на изпитани приятели.
59
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Богатите които генетично са увредени ще си плащат на някой беден да им изнася плодовете...Това спира развитието. Забавя го. Естествен подобор. Богатите стават все по импотентни и недъгави. НЕ ИМ ПОМАГАЙТЕ защото те работят срещу вас и вашето поколение. Просто борба за оцеляване !
58
6
 
5
 
! Отговори
Мара Общата преди 12 години
И ас изкам витро че нещо не моа да фана, що тираджии пробвах на околомръсното и па нема. Тиа че ми платат ли ?
57
10
 
11
 
! Отговори
sd преди 12 години
За религиозните промиващи мозъци *** само смърт. Казах.
56
10
 
12
 
! Отговори
Марк преди 12 години
Бог изпраща изпитания!Всеки сам решава как да се справи с тях!То затова е оставил Бог свободна воля на човеците!За да може да ги съди в деня на Страшния съд!Който не вярва негова работа! Това е негов избор!Християнството никога не е налагано насила!За разлика от Исляма!Запомнете това и стига *** коментари!
55
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако този така наречен Бог съществува да не ми се мярка пред очите че такъв бой ще му хвърля, 1 година ще ме пишат по вестниците!!!!!!!!!!!!!!
54
7
 
5
 
! Отговори
до Ленин – 51 преди 12 години
51Браво!Съвсем по Ленински !РЕЛИГИЯТА Е ОПИУМ ЗА НАРОДА!!!Мухахахахахахаххахахааа
53
6
 
16
 
! Отговори
кали преди 12 години
Щом Господ не може да помогне на бездетните, да остави на медицината да помага. Ин витрото е една голяма надежда за всеки, а неуспеха след него е голяма болка която остава завинаги между двама души. След това всеки сам си решава. Църквата да не се маси в болките на много двойки в България.Все пак живеем в 21 век , а не в средновековието, за да ни управлява църквата.
52
8
 
8
 
! Отговори
Марк до Странджа преди 12 години
Ей, защо се изказваш неподготвен?Благотворителността не е работа на църквата!!Запомни това!Благотворителност е термин за миряните!Дори обратното църквата получава в дар от миряните всичко!Рилският манастир е основан с дарения от Цар Петър преди хиляда години например!Ама тогава никой *** не е питал Св. Иван Рилски защо е приел това дарение!Нали?!?
51
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чета ви коментарите и направо се чудя как може още да има заблудени хора които да вярват измислиците за Бог,Исус и т.н.То затова все още съществуват религиите, защото все още има заблудени овце!!!!!Единствената вяра която трябва да имате е вярата в себе си!!!!!Всички религии трябва да бъдат забранени и който проповядва и заблуждава директно в затвора!!!!!!
50
5
 
18
 
! Отговори
tower преди 12 години
Значи според някои, *** ще раждат деца, ще ги изоставят, а ние освен че ги издържаме ами ще им гледаме и децата. И след 30 години ще има само *** и други хаймани .Няма нищо лошо в инвитрото щом това е последна надежда за някои семейства да си имат дете.То по тълкувание на църквата, щом се разболееш не трябва да се лекуваш, защото някой ''горе'' може да е решил да те прибере при себе си и не трябва да му противоречиш.
49
4
 
6
 
! Отговори
в този ред на мисли преди 12 години
Сурогатното майчинство какво е? Срещу определена сума пари да износиш плода и да платиш известна сума /крупна / пари на сурогатната майка.Ин- витро там се работи по програми отпускат се средства на семейства със репродуктивни проблеми, докато се получи, някъде говореха, че повече от 3- пет пъти не се прави ин- витро, ако не се получава. А,що се отнася до децата по домовете те са забравени от Бога,само по празници евентуално се сещат за тях ,като благотворителност в пари, но не и в дрехи играчки.
48
9
 
19
 
! Отговори
аз преди 12 години
ама не са против да карат коли за по 150 000 .....