Почина Теодора Захариева

Тя беше първата онкоболна, която осъди държавата заради липсата на лекарства
Обновена: 7 яну 2012 16:44 | 7 яну 2012 14:21,
215
Почина Теодора Захариева
Снимка: архив, Булфото

След дълга борба с рака почина Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването и на Обществения съвет по правата на пациента Теодора Захариева.

Tеодора Захариева беше жената, която се опълчи срещу държавата в защита на онкоболните.

През 2005 г. тя обяви гладна стачка заради липсата на лекарства, а по време на протест срещу липсата на медикаменти за химиотерапия свали публично перуката си.

Теодора Захариева поведе и съдебна битка срещу държавата. Подкрепят я още шест онкоболни. След тригодишен процес през 2008 г. здравното министерство беше осъдено да заплати 100 хиляди лева обезщетение на Теодора Захариева. Присъдата е наложена заради това, че министерството не й е осигурило полагащите й се животоспасяващи лекарства за лечение след рак на гърдата.

До успешния край на съдебния спор оживяват само двама от седемте болни от рак, завели делото.

След процеса Теодора Захариева основава Центъра за защита на правата в здравеопазването и продължи своята битка в името на справедливостта.

Опелото ще се състои в понеделник, 9 януари, от 13.00 часа в църквата "Света София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
4
 
24
 
! Отговори
БУБА преди 12 години
Светла й памет! Ще я запомня с това че години наред не се примири сбездушието на лекари и чиновници! Само преди месец имаше силите да поиска от ББ да се разследват случайте на незаконна трансплантация в Правителствена б-ца ПРЕДСТАВЕТЕ СИ КАКВА СИЛА Е НУЖНО ЗА ТОВА?УЖАСЯВАЩОТО Е ЧЕ НИКОЙ НЕ СИ НАПРАВИ ТРУДА ДА ПРОВЕРИ И ОТГОВОРИ ЗАТОВА И В МОМЕНТА СЕ ТРАНСПЛАНТИРАТ ОРГАНИ НА ДЕЦА НО НА КОЙ МУ ПУКА!!МАГИСТРАЛИТЕ СА ПО ВАЖНИ!!!
172
4
 
27
 
! Отговори
96 преди 12 години
ДОСТОЕН ЧОВЕК.А ДАНО УПРАВЛЯВАЩИ ,НЕЗАВИСИМО КОИ СА НЕ ЗАБРАВЯТ БОРБАТА Й ЗА КАКВО Е БИЛА
171
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жалко...много жалко. А колко жизнена изглеждаше до последно. Тази жена вдъхваше вяра на хиляди онкоболни, че тази болест може да бъде победена и че диагнозата "рак" не означава непременно смъртна присъда.
170
3
 
11
 
! Отговори
стоянка преди 12 години
бог да я прости унекялун човек
169
4
 
54
 
! Отговори
някой си преди 12 години
Бог да я прости! Отиде си една достойна жена и истински човек. Поклон!
168
3
 
20
 
! Отговори
не повярвах преди 12 години
Мисля, че утре ще се събудя и тази новина ще е само един лош сън.
167
16
 
8
 
! Отговори
МАЗЕН КОМУНИС преди 12 години
"След тригодишен процес през 2008 г. здравното министерство беше осъдено да заплати 100 хиляди лева обезщетение на Теодора Захариева. Присъдата е наложена заради това, че министерството не й е осигурило полагащите й се животоспасяващи лекарства за лечение след рак на гърдата."*****************************ТОВА Е ПО ВРЕМЕТО НА ГЕРБЕРИТЕ, ДЕТО СПРЯХА ПАРИТЕ НА ОТРУДЕНИТЕ РАКОВОБОЛНИ. ДОБРЕ ЧЕ ВОЖДА И УЧИТЕЛЯ СЕРЖ НЕ УПРАВЛЯВАШЕ 2008-***
166
5
 
9
 
! Отговори
БОЛНА -ОПТИМИСТКА преди 12 години
НЕ ЧЕНЕШ ВНИМАТЕЛНОО!ВСЕКИ САМ ИЗБИРА КАК И С КАКВО ДА СЕ ЛЕКУВА........................ПСИХИКАТА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ЛЕЧИТЕЛ, БИЛКИТЕ СА СЪЩО В ТАЗИ ЧАСТ ОТ ВЯРАТА ЗА ИЗЦЕЛЕНИЕ............
165
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Теди, остави ни силата си!
164
6
 
6
 
! Отговори
ДО БОЛНА-ОПТИМИСТКА преди 12 години
И аз да кажа: ти какво искаш да прилагат лекарите, ако не операции и химеотерапия- бяла магия и косъм от черен котарак ли? Това е несериозно! Ще се моля за теб да не отидеш накрая пак при традиционната медицина, но да е твърде късно, след като си се бавила с отвара от бъз и *** от жиловляк.ДА ПОЧИВА В МИР ТАЗИ СИЛНА ЖЕНА!
163
2
 
19
 
! Отговори
ДО БОЛНА-ОПТИМИСТКА преди 12 години
Рак НЕ СЕ ЛЕКУВА С БИЛКИ!!!Не обърквай и без това отчаяните болни! С билки лекувай рана, хрема или мазол, не си прави експерименти!Иначе доста от докторите знаят малко! И наистина повечето са търговци!
162
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
156, ама аре че кат те гледам си научен работник само на хартия, да ти повторя: в тоя случай какво са виновни лекарите
161
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 155:Преди 1.5год. и аз бях със същата диагноза.Бърза операция.Малко след това втора -за изчистване на засегнат лимфен възел.Сега съм ок.Аз отказах химиотерапиа.Но вземам таблетките ,които ми предписаха за 5 год.БЪДИ МНОГО ,МНОГО ПОЗИТИВЕН!!!!!.иЗПОЛЗВАМ И НЕТРАДИЦИОННА МЕДИЦИНА.Но съм абсолютно убедена,че традиционната и нетрадиционната медицина трябва да вървят ръка за ръка.
160
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
156, попитах те нещо друго, май
159
9
 
24
 
! Отговори
БОЛНА-ОПТИМИСТКА преди 12 години
ПОЧИВАЙ В МИР, ТЕОДОРА!МИЛИ ХОРА, НЕ ВИНЕТЕ И ЛЕКАРИТЕ! ТОЛКОВА ЗНАЯТ И ТОВА ПРИЛАГАТ:ОПЕРАЦИИ, ХИМЕОТЕРАПИИ, ЛЪЧЕТЕРАПИИ ДО ПЪЛНО УНИЩОЖАВАНЕ И НА ЗДРАВИТЕ КЛЕТКИ В ОРГАНИЗМА.ВСЕКИ УМИРА ОТ НЕЩО, НО ВСЕКИ ИЗБИРА КАК ДА СЕ ЛЕКУВА. АЗ СЪМ ИЗБРАЛА НЕТРАДИЦИОННАТА МЕДИЦИНА И ВСЕ ОЩЕ СЪМ ЖИВА. СПЕСТИХ СИ СРЕЩАТА С ТАЗИ АДСКА МАШИНА -ТРАДИЦИОННАТА МЕДИЦИНА, ЗА КОЯТО СМЕ САМО ОСТОЙНОСТЕНИ ФИНАНСОВИ ДОНОРИ, НА КОИТО ВНУШАВАТ, ЧЕ АКО НЕ СЕ ОПЕРИРАШ ЩЕ УМРЕШ....... ВЖИВЕЛИ СА СЕ КАТО НАМЕСТНИЦИ НА БОГ
158
3
 
21
 
! Отговори
хектор преди 12 години
Дръж се 155! Мисли позитивно!Не се предавай лесно!В края на краищата всички един ден си заминаваме,но дай да не се предаваме лесно на смъртта! Да направим мисията й невъзможна!Бори се докрай!
157
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Надявах се, че се е преборила, но явно не успя. Борбата й за право на живот заслужава поклон! И живите да се учим от него. Почивай в мир!
156
3
 
47
 
! Отговори
8-ия ден преди 12 години
По нищо не личеше вече да е болна, смятах че се е преборила с коварната болест, дори се питах - защо продължава да се занимава с такива тежки проблеми, защо не се радва на живота си и да не хаби енергия и трупа негативи върху себе си...Но като я виждах в предавания по телевизията борбена , силна, видимо здрава , винаги съм й се възхищавал на духа и енергията.Да почива в мир - остави следа след себе си - жалко, че такива смели и непримирими хора като Теодора си отиват.
155
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 151 и 153.Скъпи сънародници научете се да четете това което е написано и това което не е.Явно сте млади хора нямащи опит,с много информация,но без съдържание!Пак повтарям,на който не му харесва,знае че има сили и е убеден че може да се реализира на друго място,има образованието и ценза /но с качество/дерзайте.Ние хората сме стока, която ако е качествена винаги има кой да я купи.В противен случай ще подсмърча и ревуца!Желая на всички ви успех!
154
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бог да прости борбената жена.Преди 2 месеца неочаквано ми бе поставена страшната диагноза - рак.Светкавично ми бе направена операция.В понеделник съм на комисия, която преценява от каква терапия имам нужда.Дали ще имам силите на Теодора да се боря за правата и живота си?