Почина Теодора Захариева

Тя беше първата онкоболна, която осъди държавата заради липсата на лекарства
Обновена: 7 яну 2012 16:44 | 7 яну 2012 14:21,
215
Почина Теодора Захариева
Снимка: архив, Булфото

След дълга борба с рака почина Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването и на Обществения съвет по правата на пациента Теодора Захариева.

Tеодора Захариева беше жената, която се опълчи срещу държавата в защита на онкоболните.

През 2005 г. тя обяви гладна стачка заради липсата на лекарства, а по време на протест срещу липсата на медикаменти за химиотерапия свали публично перуката си.

Теодора Захариева поведе и съдебна битка срещу държавата. Подкрепят я още шест онкоболни. След тригодишен процес през 2008 г. здравното министерство беше осъдено да заплати 100 хиляди лева обезщетение на Теодора Захариева. Присъдата е наложена заради това, че министерството не й е осигурило полагащите й се животоспасяващи лекарства за лечение след рак на гърдата.

До успешния край на съдебния спор оживяват само двама от седемте болни от рак, завели делото.

След процеса Теодора Захариева основава Центъра за защита на правата в здравеопазването и продължи своята битка в името на справедливостта.

Опелото ще се състои в понеделник, 9 януари, от 13.00 часа в църквата "Света София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
3
 
44
 
! Отговори
хектор преди 12 години
Жалко за добрата жена и добър човек!Тя беше като последна опора на повечето онкоболни,изоставени и от лекари и от държава!Знам го ,защото изгубих брат на 39г. ,и знам как беше изоставен от системата и държавата,на която явно сме нужни докато може да ни дои като овце и ни зарязва щом се разболеем.Лека й пръст и мир на праха й на Теодора!Де да имаше повече хора като нея,които не се предават лесно нито на смъртта,нито на калпавата ни държава!Бог да я прости!
152
3
 
13
 
! Отговори
145 до 149 преди 12 години
Сравнението не е само по заплати, освен това заплащането има голямо значение, особенно в днешни дни - космическото заплащане в сравнение с България и уважението което имат нормалните общества към докторите кара всеки средно подготвен лекар знаещ поне криво-ляво западен език да се маха от България. Имах съсед лекар спец. УНГ. Навремето направи няколко "рейс"а като корабен лекар, след това се установи в Уругвай и повече не се е върнал! Дори и работа като санитар (в началото) си позволи да вземе жена си и детето си там, да плаща уроци по испански на детето там, а жена му си беше просто домакиня. Продаде си апартамента тук и си купи къща там - това беше през 1995та. След 3 години работа като санитар се яви на изпити и си защити и специалността там... Само един пример - ако там му пратят СМС да се яви спешно в болницата - такси го вози безплатно срещу лекарска карта, същото е и ако махне на полицейска кола - казва лекар съм викат ме в болницата и го карат със сирена и буркани!
151
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Galko e za T. Zaharieva...Kolkoto do sravnenieto s 4ugbina-az li4no pla6tam zdravna zastrahovka 410? na mesec v Germania, tuk e div Kapitalizam- kolkoto pove4e polu4ava6,tolkova pove4e pla6ta6...Kolkoto do lekarite- da otnasiat se po-dobre,ne iziskvat podkupi, no kogato zastrahovkata ne ti pokriva le4enieto i te ni6to ne mogat da napraviat! Taka,4e vmesto da gledame kakvo polu4avat v Evropa i kakvo praviat v Evropa, po-dobre da gledame nie kakvo pravime i kak da se opravime!!!
150
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
149, само кажи, точно в тоя случай какво са виновни лекарите, само ми отговори иначе язък ти за научните работи
149
3
 
22
 
! Отговори
Петър-градски преди 12 години
Един изключителен Панагюрец.Лека и пръст.Можем само да се учим от примера и.Бог да те прости.
148
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 145.Не разбирам защо непрекъснато се задават такива въпроси?Защо всичко се свежда до сравняване на заплатите.В България е това,на който не му харесва да си потърси щастието навън,но след като е приел условията и е подписал трудов договор да бъде лекар,а не бакалин!Аз като научен работник,несъгласен с условията в България напуснах,кандидатсвах и спечелих мястото си в чужбина,но си скъсвам *** за да се доказвам всяка минута,което почти никой лекар не го прави в България.Но иначе се оплакват
147
3
 
10
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Отървала се е от мъки горката жена. Лека и пръст !
146
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лека и пръст на жената. За съжаление живота в България е истински сървайвър, но още по тежко е когато държавата абдикира от задълженията. Ако имаше повече хора като тази жена би могло да се постигне нещо и бездушните и задоволени власт имащи да си размърдат дебелите д...та и да заработи държавната машина.
145
9
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
яжте,пийте и си носете новите дрехи..и не отказвайте когато се налага...чуе ли се веднъж диагнозата мърдане няма..дори и да се излекува някой...коварната болест пак се завръща след време..лека и пръст на женицата..мъжко момиче беше..поклон
144
2
 
5
 
! Отговори
до 144 преди 12 години
Само че до колко са платени лекарите в чужбина и до колко у нас (съпоставено със средната заплата за страната) ? Каква част от хората си плащат здравните застраховки в реален размер в чужбина и колко у нас? До каква степен са обзаведени чуждите болници и до каква степен нашите? Какво е нивото на подготовка на лекарите в чужбина и у нас?
143
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Просто е жестоко да живееш в България,особено ако си зависим от лекарите търгаши и ш...баните ни здравни закони.В чужбина хората с такъв род заболявания или каквито и да са хронични болести не плащат нито една стотинка за лечението си и отношението на лекарите и медицинският персонал е невероятно,твърдя го от опит,докато в България се чудят как да се нагушат от болката ти.Поклон пред героизма на тази жена и лека й пръст!
142
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За нашите управляващи проблема в Здравеопазването са неплатените здравни вноски на Трайно безработните без право на обезщетение и без 1 лв . доход на месец 2 000 000 Българи и скоро ще им потърсят не внесените осигуровки с законови промени които да им позволят да им отнемат ненужното имущество като колата вижте вчерашния брой на 24 часа.
141
3
 
10
 
! Отговори
до 136 преди 12 години
А политици които твърдят че "никога не е повече пари за здравеопазването" а миналата година общо 5 месеца липсваха медикаменти точно за химиотерапия? Защо не се взема под внимание информацията на НСИ че всяка година в България има 30 000 нови случая на онкологични заболявания?
140
5
 
6
 
! Отговори
е, преди 12 години
Рака не е заразно заболяване ! 90% от видовете рак е наследствено. Имайки предвид изостаналото българско здравеопазване и допотопни медицински диагнозтици, много от хората незнаят точно от какво са починали техни роднини и нямат представа колко е важно и животоспасяващо са точните профилактични изследвания.Това е по-важно и стои на преден план пред животоспасяващите лекарства когато болестта е вече напреднала и много неможе да се направи. Да познаваш себе означава да помогнеш на себе си.
139
3
 
54
 
! Отговори
петър преди 12 години
БОГ ДА ПРОСТИ ТАЗИ ВЕЛИКА ЖЕНА,, ТЯ ЗАСЛУЖАВА ПАМЕТНИК В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ.ПРИЖИВЕ ПОКАЗА ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ БОРИМ ЗА ПРАВАТА СИ. ПОКЛОН.
138
3
 
37
 
! Отговори
oie преди 12 години
Лека и пръст на жената,дълбоки съболезнования на близките!През 2003г. почина моя близка ,от същата болест, поради което съм разочарован изцяло от здравата система!По време на така наречената химиотерапия,която се състои от вливане венозно на няколко банки,се налагаше да купуваме необходимите лекарства , а нагли лекари и мед.сестри крадяха лекарствата и отново ги продаваха в аптечната мрежа.България!Поклон ТЕОДОРА!
137
4
 
5
 
! Отговори
AMIN преди 12 години
upravnitsite da izgniyat v ada za stradaniyata na tezi hora amin
136
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а, и още - с курбан също здравеопазване не се прави!
135
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Бог да прости ..."не се грижете, за да прости или не Бог няма нужда от нашите "пожелателни клишета"!питам ви аз, а кой да прости и ще прости ли на тези дето считат за нормално 20% ддс за лекарства, А БЕ КАЛПАЗАНИ заКОНОТВОРЦИ!!!
134
5
 
38
 
! Отговори
Debora преди 12 години
Бог да прости ***, отнесла със себе си и мъките и болките. В България умирачката е страшно болезнена, ако нямаш пари да си купиш морфин умираш като куче.Знайте отлично че 80% от рака се лекува ако бъде хванат навреме. Профилактичните изследвания са задължителни според историята на заболяванията в семейството. Ако родители, дядовци баби са починали от рак на дебелото черво, или половите органи не чакайте признаци а насочете профилактичните изследвания точно натам. Много е важно да знаеш