Църквата ни е изправена пред нов разкол!

Покаянието е личен избор, каза дядо Николай за митрополитите с досиета
Обновена: 30 яну 2012 09:19 | 29 яну 2012 13:38,
259
Църквата ни е изправена пред нов разкол!
Снимка: БТА
„Църквата е изправена пред нов разкол заради скандала с досиетата на митрополити, които са били с принадлежност към бившата Държавна сигурност”. Това заяви след близо 4-часова литургия Пловдивският митрополит Николай. 
 
По думите му това е поредното изпитание пред Българската православна църква и за да може тя да излезе от тази ситуация, голяма роля има патриарх Максим. 
 
Дядо Николай обяви, че в неговата епархия още през есента всички свещеници са били помолени да обявят дали са имали нещо общо с ДС и са оставени сами да се покаят за грешките си. Сега трябвало да се покаят и митрополитите, за които е оповестено, че са имали агентурно минало. 
 
„Самото покаяние е личен избор на всеки един от митрополитите и не бива да тропаме с крак и да настояваме за публични извинения”, обяви пловдивският владика. 
 
Той сравни скандала с картончетата с историята на Захей от Библията като обясни, че вратите на покаянието трябва да са широко отворени и че от всички нас се иска да осъзнаем, че сме грешни и е необходимо да поискаме прошка. 
 
„Обществото е научило една част от истината и общественият образ на църквата е накърнен, а народът е смутен”, смята дядо Николай. Според него правилният въпрос в момента е защо част от българските митрополити са станали агенти на Държавна сигурност, като изрази съмнения, че някои от тях са били принудени и заплашени, за да направят това. 
 
„От всички нас зависи „корабът” на Българската православна църква да не се разцепи”, каза още Пловдивският митрополит.  Той е убеден, че след това изпитание църквата ще стане още по-силна.

Припомняме, че на 17 януари Комисията по досиетата обяви, че 11 от общо 15 владици от Светия синод имат агентурно минало. Без досиета са само патриарх Максим и митрополитите Гавриил, Николай и Амбросий. 
Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
1
 
! Отговори
дадо преди 12 години
абе тъпунгерив българия няма армияняма образованиеняма медицинаред е на църквататия европейските и американските педофили дето се покайват да не станат по добринашите попове са като всички българи, мачкани управлявани, насочванисамо че те не бяха толкова нагли като разни петко бачаровци и много другидето бяха трубадури на соца пък и обиколиха бая свята сега книги пишат и плюят някой иска да сложи и църквата под шапката сикойто не е бил съгласен сега ще се съгласява и ще пее правилно
164
1
 
0
 
! Отговори
Лицемерие преди 12 години
Всеки опит за излизане от сянката на ДС у нас се нарича "разкол" !
163
1
 
0
 
! Отговори
Атанас Буров преди 12 години
Вижте това, и замълчете комунойди!boristodorov56.blog.bg/politika/2012/01/30/o-nerazumni-vrazumihte-li-se.892412 podtepeto/article.php?id=4562
162
0
 
0
 
! Отговори
offff преди 12 години
Kakva curkva??!!! Nie otdavna niamame curkva v Bulgaria!! Tezi sus zlatnite koroni i krustove imat li si i ideia kakvo e curkva??!! Neshtasnici......Isus taka li e hodil..sus zlatni koroni,zlatni krustove,skupi drehi??? Curkvata triabva da e navsiakade t.e. VIARATA!! A viarata ne se oblicha i gizdi. Viarata e v dushata i misulta!! Da se zasramiat tia pedofili i da se mahat.Na men sgrada s ikoni i pop sus zlato ne mi pomagat.Ne mi i triabvat.Koito iska ei mu Biblia da si chete,a ne da se klania
161
1
 
1
 
! Отговори
Месия-жена на БОГ преди 12 години
Бог ти даде лице, а ти го ***, альоша... И вземи си острижи космалаците, не си в катакомби от пети век!
160
0
 
1
 
! Отговори
А защо? преди 12 години
А защо сега са агенти на ДАНС? За това след колко години ще се покаят?
159
0
 
1
 
! Отговори
Samuilov преди 12 години
Митрополитите да си купят индулгенции
158
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗА ОБЩЕНИЕ МЕЖДУ МОЯТА ДУША И ГОСПОД МОЖЕ ДА СЕ ОТКАЖА ОТ ПОП!ЦЪРКВАТА Е МЯСТО,ВЯРА,НЕОБХОДИМОСТ кой както го усеща !ЗА МЕН НИКОГО НЕ Е БИЛО ВАЖНО КОЙ ПЕЕ В ХРАМА А КАКВО УСЕЩАМ В ХРАМА!
157
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Българската православна църква"??? Това не беше ли дъщерна на ДС?
156
0
 
4
 
! Отговори
ПОПСКА му РАБОТА..? преди 12 години
"Блажиш ли дядо попе ,блажиш ли ..."?---Сакън!Не ме гледайте какво правя ,а какво ви ...."говоря"?По богатствата ще ги познаете ,......само в Бг !
155
0
 
3
 
! Отговори
ЗА ---22г.,...... преди 12 години
ПОЛИТИКАТА ПОМЕТЕ И .......ЦЪРКОВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ------НОВИТЕ ЦЕННОСТИ И В -----Бг-ЦЪРКВАТА са ;----далавера и търгаш ---Материалното ПОБЕДИ духовното ------САМО В Бг !*** НИ ПРЕСЛЕДВА !
154
0
 
0
 
! Отговори
Chitatael преди 12 години
Не мисля, че целта е хората да бъдат отвратени от Църквата. Православието има 2000-годишна история и за това време такива "сцени" е преживяло и във Византия, и в Османската империя, и в Руската империя, и при руския комунизъм, че днешните истерии с досиетата са буря в чаша вода. Нищо особено няма да стане - само нечии гузни съвести ще се поразмърдат, понеже са вършили "патриотична" дейност, т.е. слухтели са като Юда и са доносничили като него. Добре, че Църквата не зависи от тях!
153
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Откровение.13.10 Ако някой завежда в плен, и той в плен ще отиде; ако някой убива със сабя, и той трябва от сабя да бъде убит. Тука е нужно търпението и вярата на светиите.
152
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Работата с досиетата е също и начин да отвъргнат хората от Църквата, защото политиците са дискретитрани тотално. Профсъюзите също. Скоро единствените, които могат да изкарат на улицата хора, щяха да са поповете. Затова мерзавците, страхливи ***, побързаха да сринат авторитета на духовенството, за да изкарат хората от храмовете, но всеки ще понесе своята проклетия и своето благословение, според делата си!
151
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според мен това човече, което беше допуснато от Бога да стане Пловдивски митрополит, лелее да стане патриарх, но ако това се случи, то ще означава победа на същите тия служби, които искат покорна и удобна тям Църква. И цялата интрига с досиетата, които същото човече побърза да разкрие, като истински комунистически натегач, в стила на Костоф и Надка, е провокирана единствено и само с тази цел.
150
1
 
6
 
! Отговори
SOS преди 12 години
ТОЗИ Е ЛУД А ОСТАНАЛИТЕ СА МОШЕНИЦИ,*** *** КОИТО СЕ ГАВРЯТ С ОВЧЕДУШНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД.ТРЯБВА НЕ ДА СЕ ИЗГОНЯТ'А ДА СЕ РАЗПНАТ ТИЯ МОШЕНИЦИ КОМУНИСТИЧЕСКИ.
149
2
 
7
 
! Отговори
robobop1 преди 12 години
Да ги изгоним от Църквата - стига толкова предатели и доноснициИ тогава един от дванайсетте рече: какво ще ми дадете, за да ви Го предам? А те му предложиха тридесет сребърника./Мат.26:14-15/
148
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
досиетата на духовниците не са никакъв проблем. Защо ни занимават с тях? Проблем са досиетата на политиците, обаче ги крият. С тях да ни занимават, а не със духовниците
147
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да, защо няма равини или ДС там не са пипали. Или пък равините са дърпали конците на ДС, та затова няма агенти равини.
146
0
 
2
 
! Отговори
а преди 12 години
А защо не извадят досиетата на поповете в синагогата. Да не се окаже че там 100& са Мосад. Като вадят, всичко да вадят.

Спонсорирани публикации