Църквата ни е изправена пред нов разкол!

Покаянието е личен избор, каза дядо Николай за митрополитите с досиета
Обновена: 30 яну 2012 09:19 | 29 яну 2012 13:38,
259
Църквата ни е изправена пред нов разкол!
Снимка: БТА
„Църквата е изправена пред нов разкол заради скандала с досиетата на митрополити, които са били с принадлежност към бившата Държавна сигурност”. Това заяви след близо 4-часова литургия Пловдивският митрополит Николай. 
 
По думите му това е поредното изпитание пред Българската православна църква и за да може тя да излезе от тази ситуация, голяма роля има патриарх Максим. 
 
Дядо Николай обяви, че в неговата епархия още през есента всички свещеници са били помолени да обявят дали са имали нещо общо с ДС и са оставени сами да се покаят за грешките си. Сега трябвало да се покаят и митрополитите, за които е оповестено, че са имали агентурно минало. 
 
„Самото покаяние е личен избор на всеки един от митрополитите и не бива да тропаме с крак и да настояваме за публични извинения”, обяви пловдивският владика. 
 
Той сравни скандала с картончетата с историята на Захей от Библията като обясни, че вратите на покаянието трябва да са широко отворени и че от всички нас се иска да осъзнаем, че сме грешни и е необходимо да поискаме прошка. 
 
„Обществото е научило една част от истината и общественият образ на църквата е накърнен, а народът е смутен”, смята дядо Николай. Според него правилният въпрос в момента е защо част от българските митрополити са станали агенти на Държавна сигурност, като изрази съмнения, че някои от тях са били принудени и заплашени, за да направят това. 
 
„От всички нас зависи „корабът” на Българската православна църква да не се разцепи”, каза още Пловдивският митрополит.  Той е убеден, че след това изпитание църквата ще стане още по-силна.

Припомняме, че на 17 януари Комисията по досиетата обяви, че 11 от общо 15 владици от Светия синод имат агентурно минало. Без досиета са само патриарх Максим и митрополитите Гавриил, Николай и Амбросий. 
Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
3
 
! Отговори
Йоан 21/15-23 преди 12 години
15. А когато се наобядваха, Иисус казва на Симона Петра: Симоне Ионин, любиш ли Ме повече, отколкото тия? Петър Му казва: да, Господи! Ти знаеш, че Те обичам. Иисус му казва: паси Моите агънца.16. Казва му пак втори път: Симоне Ионин, любиш ли Ме? Петър Му казва: да, Господи! Ти знаеш, че Те обичам. Иисус му казва: паси Моите овци.17. Казва му трети път: Симоне Ионин, обичаш ли Ме? Петър се натъжи, за дето третия път му каза: обичаш ли Ме? и Му рече: Господи, Ти всичко знаеш; Ти знаеш, че Те обичам. Иисус му казва: паси Моите овци.18. Истина, истина ти казвам: когато беше по-млад, сам се опасваше и ходеше, където си щеше; а кога остарееш, ще простреш ръцете си, и друг ще те опаше и поведе, където не щеш.19. А това Той рече, като даваше да се разбере, с каква смърт Петър ще прослави Бога. И като рече това, казва му: върви подире Ми.20. А Петър, като се обърна, вижда, че върви подире му ученикът, когото Иисус обичаше, и който на вечерята се бе облегнал на гърдите Му и рекъл: Господи, кой ще Те предаде?21. Него като видя, Петър дума на Иисуса: Господи, а тоя - какво?22. Иисус му казва: ако искам да пребъде той, докле дойда, тебе що ти е? Ти върви подире Ми.23. И разнесе се тая дума между братята, че тоя ученик няма да умре. Но Иисус му не рече, че няма да умре, но: ако искам да пребъде той, докле дойда, тебе що ти е?
144
0
 
2
 
! Отговори
Лука 22/54*62 преди 12 години
54. Като Го хванаха, поведоха и заведоха Го в дома на първосвещеника. А Петър следваше отдалеч.55. Когато накладоха огън сред двора и седнаха наедно, седеше и Петър между тях.56. Една слугиня, като го видя седнал срещу светлината, взря се в него и рече: и тоя беше с Него.57. Но той се отрече от Него, като каза: жено, не Го познавам.58. След малко друг един, като го видя, рече: и ти си от тях. Но Петър отвърна: човече, не съм.59. А като се мина около час време, друг някой взе да твърди, като казваше: наистина, и тоя с Него беше, защото е галилеец.60. Но Петър рече: човече, не зная, какво говориш. И веднага, докле още говореше той, петелът пропя.61. Тогава Господ, като се обърна, погледна Петра, и Петър си спомни думите на Господа, както му бе казал: преди още петел да пропее, ти три пъти ще се отречеш от Мене.62. И като излезе вън, горко плака.
143
1
 
1
 
! Отговори
antiES преди 12 години
Жертвите от страна на българите са над 100 хиляди, дадени по време на трите поредни византийски инвазии в България с цел налагане на гръцката форма на християнството, както по време на две-годишната окупация на държавата и избиването на българската аристокрация, включително на целите родове плюс децата. Трите поредни кървави войни, които Византия налага на България с цел приемане на ортодоксалната християнска религия, предполагат дори повече от 100 хиляди жертви. Всичко това е свързано с предателската политика на архонта Баръс, който дори не е имал титлата хан.
142
0
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Хората постоянно се оплакват, ядосват, завиждат, бълват негативни мисли и послания, страхуват се и пак се страхуват и се превръщат в завършени нещастници. Защо на българите им харесва повече това неестествено човешко състояние?- Моля ви, българи, спрете да следвате моркова на пръта и бъдете Хитър Петър! Нека първо да се отбележи, че90% от хората консумират буквално отрова, а не хранаот пусто безпаричие. В лъскави опаковки българите сме тровени от две десетилетия с аспартам Е-951 и нХората постоянно се оплакват, ядосват, завиждат, бълват негативни мисли и послания, страхуват се и пак се страхуват и се превръщат в завършени нещастници. Защо на българите им харесва повече това неестествено човешко състояние?- Моля ви, българи, спрете да следвате моркова на пръта и бъдете Хитър Петър! Нека първо да се отбележи, че90% от хората консумират буквално отрова, а не хранаот пусто безпаричие. В лъскави опаковки българите сме тровени от две десетилетия с аспартам Е-951 и натриев глутамат Е-621 основно, както и с много други химии, които лъжат мозъка, че това въобще е храна. Да, това оглупява буквално, и после разболява, за да си печели и фармакологията и да има една болна и покорна нация от крепостни селяни!
141
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига с тези досиета. Минаха двадесет години. Всички държави се управляват по този начин. Най-големите *** се съгласяват да станат сътрудници на ДС заради парите, служебното положение и кариерата. За това не можем да прокопсаме като държава. Трагичното е, че и сега е така. И сета има агенти от НСС в предприятията и църквата. Някой казва ли нещо за тях! Не бъдете наивни!
140
1
 
5
 
! Отговори
Демо(НО)крация преди 12 години
Според мен политиката ни ограбва материално-пари,данъци и т.н.,а църквата в този и вид ни ограбва духовно.Това са двете лица на една и съща монета.
139
0
 
1
 
! Отговори
дюнерЖията преди 12 години
дабъл ю дабъл ю дабъл ю точка otizvora точка ком/2011/05/2908/
138
1
 
1
 
! Отговори
Санто Санто преди 12 години
Още през есента всички свещеници са били помолени да обявят дали са имали нещо общо с ДС, ЦРУ, МОСАД, МИ6 и т.н.
137
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разколът го провокират от ГЕРБ по "нареждане"!За разкол работят и платените плювачи в сайта.За некадърните и атеистите нещата са ясни.
136
2
 
2
 
! Отговори
gtf преди 12 години
до 222 напълно съм съгласен с тебе, при условие, че вероятно 1/2 население на Бг, към онзи момент също се причислява към тази група. Интересно какво ще кажат Бойко Бъ, Цецко Цъ, Симо Дъ ... как се става милиционер и как отиваш да учиш в САЩ - все неща невъзможни за обикновенните хора ... преди 89-та
135
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
много важно кой е бил сътрудник на държавна сигурност и кой не...това ли е най важното в момента? а сегашните ще бъдат ли разкрити след може би 20 или 30 години? и ще е смешно и наивно да твърди някой че няма такива в момента...изобщо кой раздухва тази новина премествайки умишлено вниманието на обществеността от истинските проблеми? и е вярно че в БГ нищо не се прави със скрита цел...пушилка и интереси..нищо друго не е това
134
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БПЦ е филиал на Руската ПЦ, затова сега се случват тези работи, всъщност разкола ще го създадат те, защото не искат да се оттеглят от постовете си, след като са си продали душата на Дявола.
133
1
 
2
 
! Отговори
да, 217 преди 12 години
личи си, че си кръщаван от поп, равин май му казват
132
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако не се лъжа, този "дядо" малко гнусно разчиства противниците за поста на Патриарха. И защо реши, че ще има разкол. За това има две страни, а тук няма. Или може би той се подготвя да създаде пак алтернативен синод. Малък е още и му липсва всякаква мъдрост. Дано се усетят на време. Този трябва да го пратят в някой манастир, без мерцедес и тузарски купони. А не да се гласи за патриарх. ПОседи на тихо 2 години и тогава да говори.
131
0
 
1
 
! Отговори
assen преди 12 години
bg religiozni slujiteli sa kontzentrirani samo v targovia,pari i pechalbi...te karat bg narod da gleda samo istoriata i martvite hora i da jivee samo s chuvstvo na vina...te ne sa duhovni vodachi na bg narod v nastoyasteto i badesteto...zatui bg narod ne jivee v radost i stastie s tesi vodachi...
130
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те всички са слуги на земна власт, тези маймуни. Православната църква е проруска маймунка в момента. Съжалявам да го кажа, защото и аз съм кръщаван от поп.
129
1
 
1
 
! Отговори
216 преди 12 години
и аз мисля, като 215. Наистина върви целенасочена ционистка атака. Искат да ни обезличат като народ и нация. За това така остро атакуват. Вижте само каква антибългарска пропаганда са организирали тук. От всякакви уж недоволни "миряни". Ако помните, атаката я започна поеврейчения Дянков преди месец. Щял да почне да прави ревизия на БПЦ. И да и търси сметка как харчела пари. Не на мюфтикството, не на синагогата, а на БПЦ. С което окончателно си отряза главата. Но не го е разбрал още.
128
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами всевластващата ционистка преса и поддържащите я антибългарски политици се опитват по всякакъв начин да унищожат нашата църква, единственото упование на българския народ, да унищожат вярата в българина и да го напряват послушен зомби. Но рано или късно ще дойде видовден
127
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички доносници вън от БПЦ.Те дори не искат да се покаят.Църквата е събор на всички правилно вярващи в Христа.Който не вярва в Христос няма място в църквата.
126
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еми и да са били,такива са били времената.---------------- Духовникът няма право да си продава душата. Тези хора са загубили привилегията да бъдат пастири на християните. Не желая да бъда в общение с лицемери и *** народ, който им вярва.

Спонсорирани публикации