Църквата ни е изправена пред нов разкол!

Покаянието е личен избор, каза дядо Николай за митрополитите с досиета
Обновена: 30 яну 2012 09:19 | 29 яну 2012 13:38,
259
Църквата ни е изправена пред нов разкол!
Снимка: БТА
„Църквата е изправена пред нов разкол заради скандала с досиетата на митрополити, които са били с принадлежност към бившата Държавна сигурност”. Това заяви след близо 4-часова литургия Пловдивският митрополит Николай. 
 
По думите му това е поредното изпитание пред Българската православна църква и за да може тя да излезе от тази ситуация, голяма роля има патриарх Максим. 
 
Дядо Николай обяви, че в неговата епархия още през есента всички свещеници са били помолени да обявят дали са имали нещо общо с ДС и са оставени сами да се покаят за грешките си. Сега трябвало да се покаят и митрополитите, за които е оповестено, че са имали агентурно минало. 
 
„Самото покаяние е личен избор на всеки един от митрополитите и не бива да тропаме с крак и да настояваме за публични извинения”, обяви пловдивският владика. 
 
Той сравни скандала с картончетата с историята на Захей от Библията като обясни, че вратите на покаянието трябва да са широко отворени и че от всички нас се иска да осъзнаем, че сме грешни и е необходимо да поискаме прошка. 
 
„Обществото е научило една част от истината и общественият образ на църквата е накърнен, а народът е смутен”, смята дядо Николай. Според него правилният въпрос в момента е защо част от българските митрополити са станали агенти на Държавна сигурност, като изрази съмнения, че някои от тях са били принудени и заплашени, за да направят това. 
 
„От всички нас зависи „корабът” на Българската православна църква да не се разцепи”, каза още Пловдивският митрополит.  Той е убеден, че след това изпитание църквата ще стане още по-силна.

Припомняме, че на 17 януари Комисията по досиетата обяви, че 11 от общо 15 владици от Светия синод имат агентурно минало. Без досиета са само патриарх Максим и митрополитите Гавриил, Николай и Амбросий. 
Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имало е и други митрополити агенти на ДС, чието агентурно минало не е осветено.В предаването на Горан Благоев по БНТ се споменават доказателства за това.Може да се окаже, че целият синод е от ДС.За Максим е сигурно, защото навремето се отвориха архивите и вътре беше документирано как са го избрали (с фалшиви бюлетини).И че лично Т. Ж. е казал, че трябва да се избере Максим.
124
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Покаянието е личен акт, но има една неточност в изявлението на митрополит Николай.Ако си работил за врага (комунистите са антихристи) след това трябва да докажеш, че вече не си за него.А как да докажеш, че не обичаш враговете на Бога, като дори не съжаляваш за това, че си работил за тях?Насила покаяние не става.Просто митрополитите да решат на чия страна са.И ако са на страната на комунистическия безбожен режим да напуснат БПЦ.
123
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дали Ал Кайда не отпуснаха парички на продажните български душички ?
122
7
 
6
 
! Отговори
Размисъл преди 12 години
Какво ни е донесло християнството освен страдания ?!Българите сме били велик народ, като деца на Тангра !Дали да не направим крачка назад ?!
121
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тоя със стъклените очи какво иска.Бог да го накаже
120
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДОКАТО ТАКИВА ПРОДАЖНИЦИ СА ВЪВ БЪЛГАРСКИТЕ ХРАМОВЕ, ПО КОЛЕДА И ВЕЛИК ДЕН ЩЕ ИМА ТРАГЕДИИ
119
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По времето на сщц комунизма бкшк забранено да се влиза в църква. Братовчед ми влезна на Великден с леля ми и го изключиха първо от гимназията после от комсомола. С две думи вдигнаха му хляба на високо.(еова е израз на баба ми) Слава на Бога успя да избяга в чужбина там завърши средно и висше и днес казва че липсата на българско гражданство неможе да му вдигне хляба на високо. Няма нищо по варварко от мръсната българска политика включваща и тези с брадите
118
4
 
7
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
да си взимат църквите и да си заминават за гръцко,това не е нашата изконна религия
117
1
 
3
 
! Отговори
ясен преди 12 години
Ако някой от клира на БПЦ се шири в лукс и се ползва с "височайше"благоволение то е този владика от с. Лозен софииско.Пловдивския митрополит,дето като клин се вбива при всеки удобен нему случай.Той по скоро се държи като член на полит бюро. Той без Ауди не може.Ибез Гърция също,кое ли е българското и кое духовното в това същество.При все това вярата ми е вяра в Господ Бог. а не в клира.
116
3
 
11
 
! Отговори
АТЕИС преди 12 години
Това са най големите хрантутници на държавата, долу църквата и всички тези мекотели.
115
3
 
11
 
! Отговори
ИН преди 12 години
Не разбирам този, който е казал, че е престанал да вярва, заради свещеници, които са го отвратили! Не е нормално! Или вярваш, или не! Не може това да зависи от друг, който и да бил той! Вярата е вътре в теб и не може да бъде разколебана от обстоятелства или постъпки. Като чета написаното, разбирам защо точно от България са тръгнали богомилите! Ние така сме устроени! Не сме толкова безбожници, просто не харесваме клира! То е като сентенцията: "Обичам родината, мразя държавата!"...
114
7
 
5
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Ами да си закрием църквата ли?Това е поредната *** кампания и поредния мръсен удар по българското православие.Ако Бог не искаше тези хора да са митрополити, те нямаше да бъдат.Няма човешка сила, която да надделее над Божията воля.
113
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Та точно този миитрополит Николай се вози на S-мерцедеси и се изживява като баровец. Според мен този има най-малкото право да критикува другите.
112
2
 
4
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
бъдещето на БПЦ зависи от едни много сериозни реформи, като се започне с пълна и безжалостна лустрация. На всякакви агенти, масони, темплиери и прочее слуги на мамонта. С отделянето на Стария Завет (Тората) от Благовестието на Сина.
111
2
 
4
 
! Отговори
жт Пловдив преди 12 години
Николай Велзевулът използва много ловко и лукаво старата прогръцка нагласа у хората в Пловдив и района и тика БПЦ към вливането й в цариградската фанариотска патриаршия.
110
1
 
3
 
! Отговори
до 180 преди 12 години
Пиши на кирилица толкова ли е трудно
109
2
 
8
 
! Отговори
лицемер преди 12 години
На поповете нищо човешко не им е чуждо!!!!!!!
108
1
 
5
 
! Отговори
ИН преди 12 години
Николай! Убеден съм, че използва интелекта си и за небогоугодни дела! Трудно е да го обясня в 500 думи, но мога да го изразя така: лесно е да возиш убежданията си на последен модел ауди и да страдаш за българската църква в лукса на една яхта, например! Той няма яхта, ама то е щото Пловдив няма море. Онзи ден като говореше за покаянието, думите му звучаха като заплаха за тези, които са разконспирирали хората на ДС и така "нападнаха" църквата. Ченгетата не са църквата, а още по-малко вярата! Нали?
107
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
moqlia se tozi da ne zamestwa maksim
106
3
 
0
 
! Отговори
познай кой преди 12 години
Вярвайте!Ноле се помоли и взе победата!