Църквата ни е изправена пред нов разкол!

Покаянието е личен избор, каза дядо Николай за митрополитите с досиета
Обновена: 30 яну 2012 09:19 | 29 яну 2012 13:38,
259
Църквата ни е изправена пред нов разкол!
Снимка: БТА
„Църквата е изправена пред нов разкол заради скандала с досиетата на митрополити, които са били с принадлежност към бившата Държавна сигурност”. Това заяви след близо 4-часова литургия Пловдивският митрополит Николай. 
 
По думите му това е поредното изпитание пред Българската православна църква и за да може тя да излезе от тази ситуация, голяма роля има патриарх Максим. 
 
Дядо Николай обяви, че в неговата епархия още през есента всички свещеници са били помолени да обявят дали са имали нещо общо с ДС и са оставени сами да се покаят за грешките си. Сега трябвало да се покаят и митрополитите, за които е оповестено, че са имали агентурно минало. 
 
„Самото покаяние е личен избор на всеки един от митрополитите и не бива да тропаме с крак и да настояваме за публични извинения”, обяви пловдивският владика. 
 
Той сравни скандала с картончетата с историята на Захей от Библията като обясни, че вратите на покаянието трябва да са широко отворени и че от всички нас се иска да осъзнаем, че сме грешни и е необходимо да поискаме прошка. 
 
„Обществото е научило една част от истината и общественият образ на църквата е накърнен, а народът е смутен”, смята дядо Николай. Според него правилният въпрос в момента е защо част от българските митрополити са станали агенти на Държавна сигурност, като изрази съмнения, че някои от тях са били принудени и заплашени, за да направят това. 
 
„От всички нас зависи „корабът” на Българската православна църква да не се разцепи”, каза още Пловдивският митрополит.  Той е убеден, че след това изпитание църквата ще стане още по-силна.

Припомняме, че на 17 януари Комисията по досиетата обяви, че 11 от общо 15 владици от Светия синод имат агентурно минало. Без досиета са само патриарх Максим и митрополитите Гавриил, Николай и Амбросий. 
Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
10
 
! Отговори
a преди 12 години
Стига с приказката, че времето било такова и ставали доносници. Времето се прави от хората. Реално само една малка част са принуждавани. Съвсем спокойно е можело да им откажеш, но сбогом с благините. Ставали са хора на ДС, защото са били алчни кариеристи. Наистина не е морално да си духовник и да служиш на една открито атеистична и тоталитарна власт.
104
1
 
1
 
! Отговори
do 168 преди 12 години
Значи не си чувал за реконструирания храм на цар Соломон в Йерусалим ,така ли ?
103
1
 
1
 
! Отговори
OF172 преди 12 години
За голяма радост си има наместник ,който очиства..
102
3
 
4
 
! Отговори
Офф преди 12 години
Дядо Николайчо , я обясни на всички българи как певицата Мадона е виновна за смърта на нашите сънародници на Охридското езеро , и по-скоро го обясни на роднините и близките им . Сега остава откачалка като тебе да я направят Патриарх един ден и вече ще сме върхът...
101
3
 
2
 
! Отговори
кирил преди 12 години
Църквата трябва да се очисти от доносници ,ако се налага и да се раздели на две !
100
1
 
4
 
! Отговори
до 166 преди 12 години
едното е Ауди А8, а другото е БМВ. Май има и още
99
1
 
7
 
! Отговори
se преди 12 години
Българската църква е тотално компрометирана.Хората са ужасени от това което се случва в последните 22 години.Явно нещо не е наред и тези човеци облечени в раса са едни вагабонти.Този пък на снимката превърна църквите в галерии.Едни ремонти направиха та човек вече не може да запали свещ вътре а в предверието им.Долу гранитогреси а за капак и унищожават и фреските по стените.Служат на собствените си портофейли.Използват мъката и хубавите моменти и заграбват приходите от хората.КРАДЛИВИ РАСА!!!
98
1
 
5
 
! Отговори
и господ знае че, преди 12 години
българската православна църква, както и бг политиците са се едно и също ***, сите до един са прорасли с кумоняшки слухтенета, доноси, клеветеници, досиета...нито един нормален , честен и мислещ човек не може да прави този вид "кариера"! Да правиш кинти от душите на хорат - само доносници и слагачи го могат. Те са попове колкото ние сме космонавти...*** ви на калимавките, и в ада ще сте до един барабар с досиетата ви с които да подклаждат казана!
97
1
 
1
 
! Отговори
до 164 преди 12 години
Вие вярвате ли си като пишете как са били "заставени"? По г.з се сурнеха едно време разни да стават "партийци", а ДС беше лелейна мечта за такива!!!
96
0
 
1
 
! Отговори
до: 165 преди 12 години
А какъ джип кара?
95
0
 
1
 
! Отговори
мирянин преди 12 години
Елате да видите дядо Николай какви покои си направи в Пазарджик в разгара на кризата! За 150 000 стаи за отдих до църквата "Св. Богородица"! Че като дойде "чак" от Пловдив няма сили да излезе от огромия си джип и трябва да отмори в лукс!!! Не ми го побира акъла - поне малко страх от "началника" си нямат ли??
94
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това,че поповете са били заставени от комунистите и ДС да станат доносници ,не означава,че те действително са доноснечели в Милицята.Просто са били принудени чрез заплахи да станат доносници ,защото такова е било нареждането от "горе"Тези,които отказваха да служат на системата просто изчезваха
93
0
 
7
 
! Отговори
Епикур преди 12 години
Най жалкото в случая е, че с делата си тези духовници отдалечват хората от вярата...
92
3
 
6
 
! Отговори
Господ ми каза преди 12 години
Господ ми каза , че никъде не е казвал, че се нуждаем от посредници във вярата в него...още по-вече от църкви и попове ... никъде не ми каза ,че трябва да с бради и раса и , че трябва да се пеят разни песни и да се четат думички от разни книжлета, които са преписвани с разни добавки от ***... Господ ми каза навред, без чет, балдъзи белогъзи и всеки , който се нагъзи...
91
1
 
5
 
! Отговори
потресен преди 12 години
Браво на дядо Николай! Значи за доносниците е личен избор, а за инвотрото - църковен??? Продажници оядени, седнали да раздават правда от позицията на собствената си алчност и продажност!
90
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички висши духовници са ***.Те самите не вярвят в Бог и само лапат от безбройните църковни имоти.Правят престъпни сделки с мафията и карат скъпи коли.Няма значение кой е бил доносник,важното е че са ***.Кои най-много ходят на църква?Големите престъпници,които мислят,че някой ще им опрости престъпленията и изпадналите в отчаяние хорица.Ако си слаб ще те мачкат и Господ няма да ти помогне.Всичко е в нас и всичко зависи от нас,нашата воля,сила,ум.Вижте само как Бойко нарича Бог: началника??
89
0
 
5
 
! Отговори
сатаната преди 12 години
дяволски изчадия ,никакви отворени врати за вас,марш при сатаната...
88
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
все ми е тая колко минуси ще ми сложат поповете, аз и семейството ми няма да стъпим повече в църква. а какво чувам и много от приятелите ни казват същото.
87
0
 
2
 
! Отговори
познай кой преди 12 години
Сред духовниците има САМО 11 доносници на ДС.Останалите не са!
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този индивид на снимката е всичко друго, но не и митрополит! Лимузини, охрани...

Спонсорирани публикации