Шенген с механизъм. Да, да, ама май не!

ЕК: Устремът за реформи е излетял от ГЕРБ
Обновена: 8 фев 2012 22:08 | 8 фев 2012 19:09,
134
Шенген с механизъм. Да, да, ама май не!
Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия се е опитала да направи балансиран доклад - плюсовете, които правителството и магистратите могат да си сложат, са приблизително равни на минусите от несвършената им работа.

Но усещането от прочита на доклада оставя тягостно настроение. Може да го няма черно на бяло, обаче заключението, че властта се е уморила да прави реформи, прозира от всяка от 9-те страници на огласения днес пореден доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, който беше въведен едновременно с влизането на България в ЕС на 1 януари 2007 г.

Призивите за повече решителност, за повече наказания ги няма само на заглавната страница на документа.

Много е направено от правителствата, които управляваха България през изминалите години, но остава под въпрос дали промените щяха да се случат без мониторинга на ЕК. Това изречение на нейния говорител също го няма в доклада, макар че то е една от най-тъжните констатации, с които получихме с първото му издание за 2012 г.

Още по-скръбно вероятно ще ни стане през лятото, когато Брюксел ще излезе с равносметка за изминалите пет години.

Основното послание от "техническият" преглед на 6-те показателя, по които ЕК ни наблюдава, показва, че борбата с корупцията е замряла, големите дела са прашасали, назначенията в съдебната власт продължават да се правят по неясни, но не и професионални критерии, че полицията действа аматьорски при гръмките си акции, събира негодни доказателства, че съдиите предпочитат условните пред ефективните присъди, че злоупотребите с еврофондове се наказват само с глоби, изборните резултати вероятно са постигнати чрез измами. И още колко други - в доклада почти отсъстват безглаголни изречения.

Още по темата
Еврокомисията е особено критична към половинчатостта на решенията, свързани с необяснимо забогателите политици, на които се разчита да управляват модерно България, и на магистратите, които да въздават правосъдие. Няма резултати от борбата с корупцията по високите етажи, отнемане на имущество, получено по незаконен начин, сериозно заравяне в произхода на благосъстоянието на влиятелни хора, обезсилени са структури като бившата комисия "Кушлев", които са призвани за това.

Равносметката за борбата с корупцията - основният аргумент на холандското вето - не дава основания за особен оптимизъм, че то ще отпадне: 6 дела срещу магистрати и 6 оправдателни присъди, 1 осъдителна и 1 оправдателна присъда срещу бивши министри и депутати, 4 условни и 2 ефективни присъди срещу кметове.

На слънчевата страна е сложено създаването на спецсъда за организираната престъпност, назначаването на агентите на БОРКОР - новата служба за борба с корупцията, подобряване взаимодействието между съдебната и изпълнителна власт, имущество за 5 млн. лв. конфискувано, нова организация на прокуратурата, създаване на етични норми за магистратурата.

Достатъчно ли е това за отпадането на мониторинга през лятото, както се надяват мнозина, предимно в Румъния? Ако се случи, Холандия ще остане без сериозна причина да ни държи извън Шенген, защото то ще е признание, че сме си свършили работата.

ЕК ясно каза днес, че каквото зависи от нея, го е направила, че председателят ѝ Жозе Барозу говори за техническата ни готовност да се присъединим не само в София, но и на европейските лидери в Брюксел. Решението сега е на страните членки. То е въпрос както на честност, така и на доверие, каза днес говорителят на ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Брюксел към Борисов: "Ало, София, пак се изпортихте!"
98
2
 
2
 
! Отговори
Шишо Бакшишо преди 12 години
Гарантирано от ГЕРБ!
97
1
 
2
 
! Отговори
Потресен преди 12 години
Във връзка с информация по един юридически въпрос ми се наложи да направя справка в сп.Правен свят . Останах потресен от безцеремонно-високомерно-императивно наглия тон на магистрати спрямо хора, осмелили се да кажат мнението си за състоянието на съдебната власт и нуждата от реформи в нея. Тези хора сякакаш не са завършили висше образование и не могат да възприемат коментиращите , очевидно люде също с висше образование , да си изказват свободно мнението. Подигравателен ,леко заплашителен тон, винаги наглото, просташко ти-кане очевидно тези магистрати, предимно съдии ,така са похабени от тяхната практика с престъпници, че вече не са в състояние да водят нормален, поддържан на що годе нормално културно ниво ,разговор. Струва ми се,че ако тези блюстители на закона попаднат в културна среда и се наложи да водят някакъв стандаартен, на определена тема разговор, след 10-15 минути събеседниците им ще ги погледнат със съжаление и ще прекратят разговора. Може би затова съдия Янева си другарува с МВР министъра Цветанов. Може би и затова съдия Тодорова е решила по съдийски да покаже на министъра на МВР,че в ръцете на съдия единственото , което можеш да чуеш от него , е Сега ще видиш, като ми паднеш в ръцете...! Бррр! Тези само изборност ги оправя и който остане, дано да бъде стока...
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
GARANTIRANO OT GERB SHTE NI ZAKOPAQT NA DANOTO NA MIZERIQTA OKAZAHA SE PO LOSHI OT KOITO DA BILI PREDISHNI .I NAI VE4E NORMALNATA ZA BG REAKCIQ KATO NEMOJESH DA SE SPRAVISH S NESHTO DRUGITE SA TI VINOVNI VSE PREDISHNOTO P[RAVITELSTVO E VINOVNO .NQMALO VE4E UBIISTVA OTVLI4ANIQ TOVA KATO GO 4UH I SE SMQH .PRAVI SA HOLANDIQ DA NE NI ISKAT V EC
95
1
 
0
 
! Отговори
до 125 преди 12 години
просълзи ме направо, ще си разпечатам творението ти и ще си го закача в рамка ...
94
2
 
8
 
! Отговори
БАТЕ ГОЙКО преди 12 години
Слава на теб, о Велики Вожде, всемогъщ и всепрощаващ, даряващини всеки ден с щедростта си, Ти, Същност, на вечната Любов, на истинската Красота. Само ти знаеш кой си и какво си за нас смъртните. Човешкият ни взор няма възможно видение за Теб, несътворено Слънце, сътворило световете, душите, живота, радостта и скръбта...Прости, наш грешните, ние кучетатат и калпавия материал, които квичиме за *** си, че ти се пречкаме в краката и не можем да оценим твоето великолепие демек, бил си *** като тиква и за *** за зелева каца не си ставал, всички са ти виновни калпавия народ, Сър гея та и дадо Боже с големите дъждове и т.н.
93
1
 
11
 
! Отговори
Сокол преди 12 години
И каква станя тя сега? Бай холандец излезе прав, че не ни пуска в Шенген и даже иска да ни изгони от ЕС!:)А замислете се най-накрая малко, господа политици защо така стана?
92
2
 
21
 
! Отговори
уморен преди 12 години
Не само ЕК е уморена от БГ. И аз,обикновен гражданин на БГ съм уморен.Уморен съм от чакане, че нещо ще се подобри.Уморен съм от несбъднатите надежди. Уморен съм от терзаещите ме мисли, нима и децата ни ще живеят така. И какво мога да направя? Чувам грасове: гражданско общество, борба, избори, протести....вятър и мъгла.Ако не е ЕС да натиска нашите ***...спукана ни е работата. Единственото което мога да направя...никога няма да гласувам....ако никой не гласува...ще си гласуват само те.....
91
1
 
9
 
! Отговори
хдйх преди 12 години
До110 Потеклото ха Симеон Дянков е от Априлци,но ще трябва да спазим девиза на неговите земляци от далечната 1876 година. А той е: ПРОДАЙ СИ НИВАТА -КУПИ СИ ПУШКА!
90
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не е виновен лудия, дето хапва зелника, а тоя, дето му го е дал... айде пак казвайте, че няма смисъл да се гласува, пък да видим кой ще ни се изреди следващите 4 г. 100-2000 хил. гласа могат да се подправят и да се докарат така, че да оправят сметките, но 1 млн не могат
89
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Още по-скръбно ще ни стане през лятото, когато Брюксел ще излезе с равносметка за изминалите пет години.Гарантирано от ГЕРП
88
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А Искра Фидосова вече трета година вика на черното бяло!
87
1
 
18
 
! Отговори
до 110 преди 12 години
"Това идва да покаже, че България има финансов министър, който не може да смята. "Заблуждаваш се. Това идва да каже, че в България има финансов министър, който е убеден, че населението не може да смята. Това има едно много просто наименование - нарича се демагогия. Демагогията и популизмът са единствените похвати на политиците у нас - а това е много негативна атестация за качествата на избирателите
86
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
110 го е казал много точно!Долу този неприятен популист Борисо! Повръща ми се от него вече!
85
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как да не прави реформа бре?! Я вижте как ударно прекрояват закони в парламента заради Витоша ски и Юлен, та да може Цеко Минев и компания да се разпореждат с природните паркове като с бащимия!
84
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добро утро ЕК, скоро ще се усетите, че цирк Борисов през цялото време са си правили ПРдокато им дадете дотъп до фондовете и от там на там всичко си е по старо му
83
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕК: Устремът за реформи е излетял от ГЕРБТиквоч на РБ: Станишев е виновен, че не ни се работи
82
4
 
35
 
! Отговори
байо от село преди 12 години
Майка муй Стара планина,що го няма бай Тошо,отдавна всичко да е влязало в релси.Не в Шенген ,ами и зад него да сме отишли.Тез лигльовци след него освен да рушат, друго не правят.
81
1
 
22
 
! Отговори
С преди 12 години
Българските турци не са лоши хора
80
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За какво ни е да влизаме в Шенген. То дотогава нема да има ни Шенген, ни ЕС. Да се преориентираме докато е време.