Спрете ACTA или ние ще я спрем!

Хиляди излязоха на протести, за да бранят свободата в интернет
Обновена: 11 фев 2012 15:33 | 11 фев 2012 12:58,
462

Снимка: Булфото

България стана част от световния ден за протест срещу споразумението АСТА в повечето европейски държави. Хиляди граждани излязоха на протест в цялата страна. 

ACTA разбуни духовете в целия свят заради опасенията, че международното споразумение за защита на интелектуалната собственост значително ще ограничи свободата в интернет.

В София протестиращите се събраха пред НДК, откъдето тръгна шествието.  То премина през бул. "Витоша", покрай  Съдебната палата и покрай президентството през пл. "Независимост" и по бул. "Цар Освободител".

Присъстващите издигнаха лозунги с надписи "Не на АСТА",  "Стоп АCТА", "Спрете ACTA или ние ще я спрем". На всички участници бяха раздадени хартиени маски на хакерите от движението Anonymous.
 
Според различна информация в протеста в столицата са се включили между 5 и 8 хиляди души. 
 
Освен в София, протести са организирани в още 15 града у нас, сред които Варна, Бургас, Велико Търново и Русе. 
 
АСТА се изготвя повече от три години по инициатива на развлекателната индустрия. Споразумението предлага засилено международно сътрудничество, с което да се създадат законови стандарти за опазване правата на интелектуалната собственост. С две думи - ограничаване действията на интернет пиратството.

Мнозина обаче подозират, че зад така обявените цели на АСТА обаче стоят други намерения. Според редица експерти то се превръща в изключителен инструмент за контрол и тотален надзор върху интернет. 

Сериозно притеснение идва и от задължението доставчиците на интернет да докладват каква информация се обменя в мрежата, независимо дали се отнася за музика, филми, книги или други данни, които са обект на авторски права.

Още по темата

Ако обменът на данни не бъде прекратен, доставчикът или потребителят могат да бъдат глобени, а при системно нарушение пратени в затвор.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков вече заяви, че подписът на страната ни под АСТА е със „симпатично" мастило и ако не го повторим до март 2013 година, то той изчезва. 

Текстовете в споразумението АСТА касаят много повече неща, отколкото филми и музика. Законът предоставя защита на българските производители, каза министърът и даде примери с оплаквания от наши производители на розово масло, млечни продукти и мебели, че търговските им марки не се спазват в чужбина.

Поддръжниците на споразумението твърдят, че то е необходимо, за да се защитят правата на артистите.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


462
Още по темата: протестACTA
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
365
0
 
7
 
! Отговори
До 437 преди 12 години
Същото важи и за програмистите и кода. Аз плащам (дарявам) пари на код, който си заслужава и ми влиза в употреба и не се налага да слагам версия след версия за да се запушват дупки в сигурността или грешки на програмиста.Информативно се подготвя за изстрелване първият пиратски сателит. В момента голяма група учени, програмисти, физици и конструктори работят по него. Целта им е да създадат мрежа от подобни сателити, които да осигуряват СВОБОДЕН Интернет със свободен софтуер БЕЗ ограничения.
364
0
 
16
 
! Отговори
Петко преди 12 години
Хора!!!НЕКА НЕ ДОПУСНЕМ ТОВА!Никакви права не искат да защитят. Просто си извадиха изводи от събитията в Арабския свят. Осъзнаха, че интернет е сила способна да вдига революции, които самите американци въпреки войните и парите не успяха да предизвикат.Те не са загрижени за Вас, Хора...загрижени са за собственото си оцеляване на върха на хранителната верига.Искат КОНТРОЛ над нас..страх ги е от нас.Очевадно е.Нека не им позволим да ни изманипулират отново.Защо ли ГЕРБ подписа тихомълком?Нали щяха да са 'други" - открити.Щяха да мислят уж за интереса на народа уж,а не за интереса на корпорациите и монополите.Нов морал!Дрън, дрън...шменти капели!!!
363
0
 
3
 
! Отговори
До умерен преди 12 години
Не е случаен факта, че свободният софтуер към който принадлежи и GNU и подобните нему лицензи са ПРОТИВ ACTA. Всъщност не познавам все още жив Линукс потребител/администратор/програмист и так далее, който да подкрепи ACTA. Персонално имам богат опит и знания (23 години), натрупан благодарение на свободният софтуер и всяка алтернатива на платеният софтуер винаги съм я изучавал и давал на клиенти и приятели и пряко или косвено съм участвал в доста мащабни проекти.Винаги се стремя да съм в полза!
362
0
 
5
 
! Отговори
Bubbles преди 12 години
Стига простотии! Когато нещо е хубаво то се купува и от него се печели, когато не е не се тегли и от интернет! Това е истината. Тъй че няма какво да ми обясняват че не се купува нищо, а всичко се тегли от интернет. Като искат да им се купуват произведенията, да си сядат на задниците и да пишат хубави песни и да влагат пари в хубави филми, тогава ще има пазар.
361
0
 
2
 
! Отговори
До умерен преди 12 години
Информативно прочитането на ЗАПСП и ЗПРПМ ще те извисят на едно ниво по стълбичката, по която се катериш и определено тогава ще може да се говори с теб. Не се обиждай, но истината е че идеите ти, вкарани в кода повечето от тях са патентовани, радващото е че няма авторско право върху идеи.Но ако ACTA бъде приета, тогава всички патентни регистрирани отвъд голямата вода ще станат валидни и за EU и за страните ратифицирали ACTA, тогава целият софтуер който пишеш и си написал ще стане нечия собствен
360
0
 
7
 
! Отговори
Атака преди 12 години
Идеята е да не се оставяме да бъдем "следени"!Това е идеята, защото явно виждат, че тук може да изпуснат контрола над масите!
359
0
 
3
 
! Отговори
До умерен преди 12 години
Определено НЕ лъготя, а езика ти определено не е на нивото, закоето претендираш, което е показателно за посредствен програмист БЕЗ ГРАМ идея за патентите.GNU лиценза ти дава право да споделяш БЕЗПЛАТНО компилираният код, но самите програмни езици и начина на компилиране и всичко е патентовано вкл. цитирам: "Бионсе и Джей Зи решиха да патентоват името на дъщеря си Блу Айви."Ако не можеш да си дадеш сметка какво значи всичко определено си заблуден.НЕ НА ACTA!
358
0
 
1
 
! Отговори
по надолу преди 12 години
некакъв сравнява виртуалното с шоколад .....абе изобщо *** всекакви ...когато някой иска да продаде нещо прави представяне..ако е за ядене раздава на подходящите места и хората преценяват дали е о.к. как така някой ще ме принуждава да си купя нещо без да съм го тествал..АЗ КОПУВАМ АЗ ДАВАМ ПАРИТЕ Т.Е. АЗ РЕШАВАМ ДАЛИ ДА ГИ ДАМ ..ОВВВЦЕЕЕЕЕ
357
0
 
1
 
! Отговори
............ преди 12 години
Кирков , *** си като кирка . Дори и не си разбрал за какво е това споразумение.
356
0
 
1
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Доколкото знам, Бил Гейтс се опитваше да патентова и човешкия геном...
355
0
 
0
 
! Отговори
до кирков преди 12 години
а малко ли плащаме БЕ....лопатаров..да не побликуват нищо в нета не ни трябва..а и истинският творец знае че най бързия начин да стане известен е нета а пари ще спечели с концерти както и правят хората ..помниш ли колко бяха билетите за мадона за ACDC ИТ.Н.какво искат още...аре стига ..целта е около можещите да закачат и нещастниците като графчето ;не знам кой му е закачил тоя прякор ;в момента жена ми гледа филми за Е17-еми единия оправя покриви и е доволен друг е водопроводчик и са усмихнати
354
0
 
16
 
! Отговори
Мотичко преди 12 години
Ще ни патентоват и лицензират храната и водата, те на чалгата и бозите права ще защитават. ACTA се представя като закон за защита на музиката и филмите, защото така най-лесно и бързо ще намери подкрепа от достатъчно балъци за да го приемат. После като прочетат какво са подписали и чичо Сам като го приложи в негова си полза ..., ще цъфнем всички. Ние ще копаме на нивата "щастливи" и ще си плащаме лиценз и за нивата и за мотиката, те ще ни пеят бозави песнички и насила ще ни вземат $ за тях.
353
0
 
12
 
! Отговори
анонимусче преди 12 години
Напред Анонимус!
352
9
 
4
 
! Отговори
ама преди 12 години
Ако беше руска, а не американска заповед, Станишев щеше да е с две ръце "за"...Събудете се - никой няма да допусне да можем да изберем някой, работещ за България.
351
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да Станишев и всички социалисти са против акта в Европа. Бойко е слуга бе .. каквото му кажат това прави. И винаги се оправдава с предишните. Или се оправдава със следните думи "В Европа е така, и при нас трябва да е"
350
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Takv stana jivota Bratle Darjavata prestapnik me napravi ;)
349
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нямам нищо против правото на автора, но аз като потребител също имам права и право ми е, първо да се запозная с продукта и след това, ако ми хареса да реша дали да платя или не, а ако съм го платил и той не отговаря на очакванията ми .....ресто на $:) ---------------Хахаха :) Такава простотия щеше да ме е срам да напиша от мое име... Не се ли усещаш каква глупост си написал? Все едно да поискаш в супера да изядеш един шоколад, за да видиш дали ще ти хареса да си го купиш.
348
1
 
2
 
! Отговори
DO 413 преди 12 години
tuka vijdam xora deto se praviat na sveta VODA nenapita sigurno ti nikoga ne si svalial ni muzika ni film ot neta te takviz kat tebe pazi boje ami aide kolkoto do mene az si priznavam kato po4na ot Antivirusa mi NOrton do poslednata istalirana programa v kompiutara mi raboti bezuprechno na bazata na pachove crackove i drugi podobni xakove i samo moga da ti kaja 4e ako ne beshe taia kiberobmiana niamashe da mi stigne RABOTNATA ZAPLATA da plashtam ya za ANTIVIRUS ya za neshto drugo
347
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мога да разбера - хем филмите били бози, хем музиката пошла, хем искате да имате безплатен достъп до тях?
346
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
NA TEBE KVO SA TI OTKRADNALI BE CHUKUNDUR

Спонсорирани публикации