Частните училища да се отворят за средната класа, зоват експерти

Школа̀та били заинтересовани да намалят таксите
Обновена: 15 фев 2012 09:31 | 15 фев 2012 08:46,
95
Частните училища да се отворят за средната класа, зоват експерти
Снимка: архив, Булфото

Частните учебни заведения, ако искат да съществуват и да се развиват, трябва да се отворят за средната класа, коментира за БТА Асен Александров директор на 51-во СОУ и съветник за средното образование на министъра на образованието. 

Експертът се надява частните училища у нас да станат достъпни и за средната класа. Те трябва да са заинтересовани да намалят таксите си и да отворят по-широко вратите си за повече ученици, каза Асен Александров. Той заяви, че подкрепя предложението за финансирането и на частните училища, и отбеляза, че това наистина е европейска практика.

Тя е свързана с финансирането на тази част от издръжката на ученик в частно училище, която е за неговото обучение. Сега правим това, което се прави в другите европейски страни, но понеже сме по-бедна държава, нормално е тази идея да се посреща с известни резерви от нашето общество, коментира Александров пред БТА.

Заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова при представянето вчера на
проекта на Закона за предучилищното и училищното образование съобщи, че от учебната 2013/2014 година се предвижда държавата да осигурява средства за единния разходен стандарт за издръжка на учениците и в частните училища.
 
Чрез тези средства частните училища ще финансират само дейностите за учебния план, а допълнителните разходи ще продължават да се плащат от родителите на учениците в тези училища, обясни главният секретар на МОМН Красимир Вълчев. По думите му средният стандарт за издръжка на учениците в общинските и в държавните училища сега е около 1 200 лева годишно. 
 
Частните училища в България сега са 165, а детските градини, с разрешение и със заповед на министъра на
образованието, са около 45.  Броят на учениците в частните училища, които сега са в задължителна училищна възраст, е около 8 000. Около 2 000 са децата в частните детски градини в страната. Сумата от бюджета, която ще е необходима за единния разходен стандарт за учениците от частните училища, е 10-12 милиона лева. 
Още по темата
 Сега таксите за началните и за основните частни училища, и за частните детски градини, са от 3 500 до 4 000 евро годишно, тъй като те са на целодневен режим и имат разходи за хранене и за транспорт, съобщи Милка Славчева.
 
Тя отбеляза, че в частните гимназии се учи на една смяна и годишните такси там са от 2 200 до 2 500 евро годишно. Учениците в частните училище са от 10 до 15 в паралелка. 
 
От парите за стандарта, нито лев няма да влезе в общата каса, а ще бъдат по специална сметка, обещава председателят на Българската асоциация на частните училища /БАЧУ/ Милка Славчева.
 
Тези пари ще подлежат на стриктен контрол, като на три месеца ще се правят касови отчети, които ще се предават в общините. Славчева прогнозира, че след две-три години, като премине кризата, ще може малко "по-широко да се отворят вратите" на частните училища и на детските градини.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: частни училища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
наш преди 12 години
нека кажжа нещо от опит на човек жживял на вън;навсякъде по света има частни училища обаче-учителите там са завършшили престижни университети зариди което са с гарантиран доход от поне 150-250000 годишшна заплата в зависимост от университета.а тук леля пенка преподавала във кварталното училище сегга преподава в частното къде е разликата-собствениците на тези училища съдират кожата на плиткоумните ни новобогаташи за които колкото по скъпо по ггот-на този етап држ.училища са перфектни така че
80
0
 
2
 
! Отговори
ан преди 12 години
до 79а ти с колко ръце работиш, та успя да искараш толковабъди благодарен ,че си на такава позиция в живота,защото не могат всички да бъдат таканякой трябва да ти работиплащай си данъците и ако искаш детето в частно го прати и си плащайи друг път съм чувала от така нар бизнесмени подобни изказваниякога станахте ***,кога ви почерняха задниците
79
1
 
6
 
! Отговори
Х преди 12 години
ЗАЩО МИСЛИТЕ, ЧЕ НАРОДА Е ГЛУПАВ? МОЖЕ ЛИ ДА БЪДЕ ЧАСНО УЧИЛИЩЕТО, КОЕТО ДЪРЖАВАТА МУ ДАВА ПАРИТЕ? НЕ! ТАКА Е С ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ. КРАДЕТЕ ПАРИТЕ НА БЕЗХАБЕРНИЯ БЪЛГАРИН.
78
0
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Поредният трик за децата на нашите хора. Другите да се тъпчат в държавните училища. Въпреки това, училите във втората група ще станат по-стойностни хора. Те няма да си живеят с илюзии за превъзходство. На тях няма да им пишат домашните, няма да им слагат нереални оценки и на финала няма да получават лесно дипломи без покритие. Те ще станат хора, а другите ще са едни негодници, които чакат татко. Таткото с паричките обаче не е вечен.
77
1
 
13
 
! Отговори
Иван преди 12 години
В България средна класа няма. Има бедни и богати.
76
1
 
8
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
СЪС ЗАКОНА СЕ НАРУШАВА Конституцията!!!- Заплащането на частни училища е противоконституционно!!!КонституцияЧл. 53. (1) Всеки има право на образование. (2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.(3) Основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно.В ПРОЕКТА,1. Основното образование ще има два етапа: начален - от първи до четвърти клас, и прогимназиален - от пети до седми клас.- ДЕТЕТО ТРЪГВА НА 7 ГОДИНИ И ЗАВЪРШВА 7 КЛАС НА 15г., НО ПО КОНСТИТУЦИЯ ТРЯБВА ДА УЧИ ДО 16г 2. Средното образование също ще е в два етапа: първи гимназиален - от осми до десети клас, и втори гимназиален - от 11-и до 12-и клас.- ПЪРВАТА СТЕПЕН ЩЕ ЗАВЪРШВА НА 17г., НО НЯМА ДА ИМА ПРОФЕСИЯ?!?!?- ВТОРАТА СТЕПЕН ЩЕ ЗАВЪРШВА НА 19г., НО ПАК ЩЕ Е БЕЗ ПРОФЕСИЯ ЗА ВИШИСТИТЕ ЯСНО НО ЗА ОСТАНАЛИТЕ???- КАТО ТРЕТА СТЕПЕН ТЕПЪРВА ЩЕ ТРЯБВА ДА УЧИ ЗА ПРОФЕСИЯ?!?!?ВЪПРОС.- КАКЪВ Е СМИСЪЛА ТОГАВА ОТ 12 ГОДИНИ УЧЕНЕ??? - ЛИПСВА РИТМИЧНОСТ В ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЕТАПИТЕ И НАЙ-ВАЖНОТО ЛИПСВА ЦЕЛ!!!- ЕДИНСТВЕНАТА ЦЕЛ НА ОБРАЗОВАНЕТО Е ПРОФЕСИЯ!!! - КАК СЕ ПОСТИГА ТАЗИ ЦЕЛ С ТОЗИ ЗАКОН???ОТГОВОР НИКАК!!! ТОВА Е ПРЕЛИВАНЕ ОТ ПУСТО В ПРАЗНО ИЛИ ТОВА Е ТИПИЧНО СВРЪХ-ЛИБЕРАЛНО АМЕРИКАНСКО ОБРАЗОВАНИЕ - НАПЪЛНО БЕЗПОЛЕЗНО!!!КАК ДА БЪДЕ ЛИ?- ЕДИННИ УЧЕБНИЦИ ДО 12 КЛАС!!! (МАЛКИ УЧИЛИЩА ДО 9 КЛАС)- ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ ОТ, 1-ви ДО 6-ти клас (ДВА МОДУЛА ПО 3 ГОДИНИ. Първия модул може и без оценки. СЛЕД ВСЕКИ МОДУЛ ТЕСТ)- СРЕДНО ОТ 7-ми ДО 12 КЛАС (ДВА МОДУЛА ПО 3 ГОДИНИ, СЛЕД ВСЕКИ МОДУЛ - ТЕСТ СЛЕД ПЪРВИЯ (навършена възраст от 16г. и се упражняват първи граждански права избор на професия), НЕЖЕЛАЕЩИТЕ ДА УЧАТ ВЪВ ВТОРИЯ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗУЧАВАТ ПРОФЕСИЯ!!!)ЦЕЛ ПРИ НАВЪРШВАНЕ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ПО КОНСТИТУЦИЯ 16 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ САМОСТОЯТЕЛЕН ИЗБОР НА ПРОФЕСИЯ ОТНОВО ЗА ДА СЕ СПАЗИ КОНСТИТУЦИЯТА!КонституцияЧл. 48. (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право. (3) Всеки гражданин свободно избира своята професия и място на работа.- ИЗГЛЕЖДА ПРОСТО ИГНАТОВ, НО НЕ Е ЗА ПРОСТИ ХОРА!!!
75
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тълпата бедни, гладни и прости винаги са били повече. РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ ОСВЕН ЧАЛГА ПЕВЦИ И МУТРИ, БОГАТИ СА И МНОГО УМНИ И СВЕСТНИ ХОРА КОИТО ГЕНЕРИРАТ ИДЕИ И ВИ ДАВАТ РАБОТА! Естествено е да хулите "киселото" грозде. АЗ НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН ДА ВИ ФИНАНСИРАМ ДЕЦАТА ЧРЕЗ ОГРОМНИТЕ ДАНЪЦИ КОИТО ПЛАщАМ ОТ ПЕЧЕЛИВШОТО МИ ПРЕДПРИЯТИЕ, КОЕТО ИЗНАСЯ СТОКИ И ИДЕИ ПО ЦЯЛ СВЯТ И ВИ ХРАНИ, А ВИЕ МОИТЕ НЕ!
74
1
 
2
 
! Отговори
Относно числеността преди 12 години
на паралелките:Доказано е,че най-продуктивна е работа с групи от не повече от 7 учащи- така преподавателят непрекъснато наблюдава всекиго, препитва ги и не позволява на никого да се разсейва.Но поддържането на такива малки паралелки е голям лукс.Обаче у нас се очертава възможност да се получи парадокс.В държавните у-ща,които се очертават като у-ща за бедните,*** ще идват,само за да си вземат безплатните закуски.В класовете ще остават само по 5-6 българчета и турчета,които искат да учат.
73
5
 
4
 
! Отговори
До Аврамов преди 12 години
Това не са твойте пари! На всяко дете се полагат 1200 от мойте данъци за образувание. Сеага от мойте данъци си обарзовате децата вие в държавните училища, а мене най-нагло ме карате да плащам и още защото не искам детето ми да ходи в тоалетна без врата и с локва пикня! Тези пари трябва да си следват детето, а родителите му да решават къде да ги дадат!
72
1
 
3
 
! Отговори
нали! преди 12 години
Сами си го натресохме ,......кофтито образование и падение!
71
2
 
1
 
! Отговори
До 80. Гоше, хубаво преди 12 години
нещо предлагаш,но то е за нормалните държави.Такива деца могат да бъдат подбрани само на конкурсен принцип.У нас резултатът от конкурса е нагласен месеци преди той да бъде обявен.Всеки,който успее да се причисли чрез доходите си към средната клеса,ще дава мило и драго за частно у-ще.Вече е ясно какво ще представляват другите у-ща.В новия закон има нещо справедливо.Иначе,откъде накъде хазната ще подкрепя само онзи,който нищо не е дал за нея /като детските надбавки - предимно *** ги взимат/
70
0
 
10
 
! Отговори
проф. Аврамов преди 12 години
Предлаганият закон е истинско безобразие. Най важно е как малките деца тругват в началото а и малките са най-податливи на лошо влияние. Т.е. Точно в началото трябва задължително да има оценки за да могат родителите да следят а също така Слабите ученици да отпадат - т.е. да не могат да минават в по-горен клас с оценка 2!!!Държавата е редно да дава на ДЪРЖАВНИТЕ (и общинските) училища!!! От къде на къде моите пари ще отиват за частни училища. Който иска частно- негова воля той да си плаща!!!
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде е тази средна класа???
68
1
 
8
 
! Отговори
мен преди 12 години
СЪБУДЕТЕ СЕ. СЪБУДЕТЕ СЕ ОТ ЧАЛГАТА, ТУРСКИТЕ СЕРИАЛИ, ЛЕВСКИ, ЦСКА, БОЙКО БОРИСОВ, АТАКА, БСП, ТУРСКИ СЕРИАЛИ, НОВИНИ НА РОДЕН ЕЗИК..... СЪБУДЕТЕ СЕ. СЪБУДЕТЕ И ХОРАТА ОКОЛО ВАС. ДА ИЗЛЕЗЕМ НА УЛИЦАТА И ДА ГИ (ЗНАЕТЕ КОИ) ПО ДЪРВЕТАТА. УТРЕ ЩЕ Е КЪСНО. СВОБОДАТА Е ИЗКОННО ПРАВО НО НЕ ИДВА БЕЗПЛАТНО. ДЕЦАТА НИ ВЕЧЕ СТРАДАТ ЗАРАДИ НАШЕТО БЕЗДЕЙСТВИЕ.
67
3
 
6
 
! Отговори
мен преди 12 години
гответе се за само частни училища скоро както в някои щати в братска америка. от тук нататък за обикновените хора само смазващо бачкане по 12-14 часа на ден без почивен ден, което се заплаща с една *** хляб и една чаша отровена с шистов газ вода на ден и подслон в панелен коптор. за останалите (политици, бизнесмени, чиновници, полицаи) ще има частни училища, магистрали, здравеопазване, чиста вода, био храна и тн. няма какво да се коментира повече, добре дошли в новия световен ред.
66
1
 
11
 
! Отговори
tosh преди 12 години
до 73. Надявам се да останат по-малко хора като теб в тази държава, за да може най-после да просперира. Всеки има право на образование, това е записано в конституцията и също така всички са равни. Със своите думи искаш да ми кажеш, че богаташки ***, който има достъп до по-добро образование може да се развива, докато талантливо момче от бедно семейство трябва да остане чистач цял живот така ли? Моля те, размисли се, защото вече се изнервям от хора като теб.
65
0
 
4
 
! Отговори
до 56 преди 12 години
На кой ли му пука в Бг ...?Важна е ---ДАЛАВЕРАТА ---- парите и материалното ,.....за съжаление ,това са ценностите в Бг ,няма образование и култура !
64
2
 
2
 
! Отговори
в Бг преди 12 години
Би трябвало ,/за да има поне ---грамотни в Бг/,до 8-ми клас, образованието да е ---безплатно !А по-нагоре ,който има възможности !
63
22
 
4
 
! Отговори
Бг преди 12 години
Който иска да се образова ,...да си плаща ,останалите -----долу в калта ,има нужда и от такива !
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За частните градини - Да , и то само в райони където няма места в държавните.За училищата категорично Не.

Спонсорирани публикации