Частните училища да се отворят за средната класа, зоват експерти

Школа̀та били заинтересовани да намалят таксите
Обновена: 15 фев 2012 09:31 | 15 фев 2012 08:46,
95
Частните училища да се отворят за средната класа, зоват експерти
Снимка: архив, Булфото

Частните учебни заведения, ако искат да съществуват и да се развиват, трябва да се отворят за средната класа, коментира за БТА Асен Александров директор на 51-во СОУ и съветник за средното образование на министъра на образованието. 

Експертът се надява частните училища у нас да станат достъпни и за средната класа. Те трябва да са заинтересовани да намалят таксите си и да отворят по-широко вратите си за повече ученици, каза Асен Александров. Той заяви, че подкрепя предложението за финансирането и на частните училища, и отбеляза, че това наистина е европейска практика.

Тя е свързана с финансирането на тази част от издръжката на ученик в частно училище, която е за неговото обучение. Сега правим това, което се прави в другите европейски страни, но понеже сме по-бедна държава, нормално е тази идея да се посреща с известни резерви от нашето общество, коментира Александров пред БТА.

Заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова при представянето вчера на
проекта на Закона за предучилищното и училищното образование съобщи, че от учебната 2013/2014 година се предвижда държавата да осигурява средства за единния разходен стандарт за издръжка на учениците и в частните училища.
 
Чрез тези средства частните училища ще финансират само дейностите за учебния план, а допълнителните разходи ще продължават да се плащат от родителите на учениците в тези училища, обясни главният секретар на МОМН Красимир Вълчев. По думите му средният стандарт за издръжка на учениците в общинските и в държавните училища сега е около 1 200 лева годишно. 
 
Частните училища в България сега са 165, а детските градини, с разрешение и със заповед на министъра на
образованието, са около 45.  Броят на учениците в частните училища, които сега са в задължителна училищна възраст, е около 8 000. Около 2 000 са децата в частните детски градини в страната. Сумата от бюджета, която ще е необходима за единния разходен стандарт за учениците от частните училища, е 10-12 милиона лева. 
Още по темата
 Сега таксите за началните и за основните частни училища, и за частните детски градини, са от 3 500 до 4 000 евро годишно, тъй като те са на целодневен режим и имат разходи за хранене и за транспорт, съобщи Милка Славчева.
 
Тя отбеляза, че в частните гимназии се учи на една смяна и годишните такси там са от 2 200 до 2 500 евро годишно. Учениците в частните училище са от 10 до 15 в паралелка. 
 
От парите за стандарта, нито лев няма да влезе в общата каса, а ще бъдат по специална сметка, обещава председателят на Българската асоциация на частните училища /БАЧУ/ Милка Славчева.
 
Тези пари ще подлежат на стриктен контрол, като на три месеца ще се правят касови отчети, които ще се предават в общините. Славчева прогнозира, че след две-три години, като премине кризата, ще може малко "по-широко да се отворят вратите" на частните училища и на детските градини.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: частни училища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Правилно 69Защо моето русо, хубаво *** не получава детски?Защото е българче!А всички *** получават!Ние българите работим, внасяме осигуровки и данъци, за да има за ***.Сега държавата посяга и на държавните училища.Аз не мога да си позволя частно училище за детето ми!
60
0
 
4
 
! Отговори
Канарчето преди 12 години
Явно "експертите" искат децата им да учат в по-добри училища, ама ако може да не плащат, както са свикнали за всичко
59
0
 
11
 
! Отговори
абв преди 12 години
Ако ще се дофинансира частното образование по същата тази логика трябва да се дават детски надбавки/или т.н. месечни помощи /за ВСИЧКИ ДЕЦА защото всички са деца на страната си...нали? да ама не....мерим отново с двоен аршин...
58
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
За съжаление в България няма средна класа!Милите експерти, които са измъдрили този проектозакон, нямат основа!А, били ли са някога учители?!
57
0
 
7
 
! Отговори
Олеее преди 12 години
Ами не те извинявам! Първо защото в тия училища учат малък процент от децата. Второ защото големият процент деца са принудени да бъдат необразовани. Трето защото в Швеция (и не само там) няма частни училища, а само държавни. Четвърто защото по тоя начин ще се съсипят държавните училища. Пето защото в БГ частните училища са фирми за пари а не за образование. Има и още но и това е достатъчно!
56
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
до 61Сега МОМН готвят да прехвърлят държавните училища на общините и да си измият ръцете.И много от тях ще бъдат закрити, защото и общините са с недостатъчен бюджет!И познайте, в малките градове училищата ще са само до 10 клас.Който може ще учи по-нагоре в друг град.Представяте ли си как тези градчета ще се превърнат в гета, с маса млади и недобразовани хора?!
55
1
 
7
 
! Отговори
Oleee преди 12 години
Мисля да си направя фирма. Държавата трябва да ме финансира, щом е решила да финансира частни училища! Също така искам 16 млн срещу 3 г. условна присъда (съгласен съм и на доживотна условна присъда) - щом за някои ,може защо да не може за всички?
54
1
 
2
 
! Отговори
bolka преди 12 години
до 55 - написаното е вярно, но само без последното изречение. Да не забравяме, че тук е България, животът и порядките са доста изкривени.
53
4
 
2
 
! Отговори
bolka преди 12 години
Със заплащане средствата за издръжка на учениците в частните у-ща ще се постигнат 2 основни неща:1. По-ниска такса, съответно по-голям брой ученици там. Държавните училища не могат да поемат по-големия брой с новите разпоредби за целодневно обучение и от 4 годишна възраст на децата.2. Повече учители в частните у-ща, съответно без претенции към държавата за по-големи заплати.Ще се появят повече частни училища и държавата ще се разтовари от този проблем. Неслучайно сега се повдига този въпрос.
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво! И това ако не е начин за източване на държавата! Вижте си държавните училища в каква мизерия са, с жалка материална база!
51
1
 
8
 
! Отговори
tosh преди 12 години
давайте да направим всичко частно и направо да закриваме държавата.частно образование, частно здравеопазване, частен съд, частни политици кеф
50
0
 
11
 
! Отговори
отново..? преди 12 години
А чии са частните училища ,....на ОЛИГАРСИТЕ ,затова искат отново да скубат държавата ?
49
0
 
8
 
! Отговори
САМО В Бг преди 12 години
От много опити ,...накрая ще се опре до бай-Тошовия метод на обучение ,.....но дерзайте ,опитвайте ?Някой иска още дч срива обаразованието ,....до 4 -ти клас можело и с 2-ка ,да се стига ....!?А до 12 ,скоро и с....2.5 ,....егати *даци.е в Бг !
48
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Завършила съм частна гимназия и мога да ви кажа, че тоя е пълна пародия! Преди 10-тина години нашите имаха повече пари и решиха уж за добро да ме запишат там, но сега съжалявам, защото вместо да се развивам за тези 5 години сякаш тръгнах назад. Няма значение какви са таксите, но когато 90% от съучениците ти категорично отказват да учат нивото пада много и нямаш никакъв стимул да се развиваш, защото и без усилия си най-добрия в класа. *** работа. Така, че помислете преди да запишете детето си.
47
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Частните училища ще се дофинансират от държавата, а в същото време държавните училища -професионалните гимназии /не общински/, тънат в мизерия.Голяма част от тях не са ремонтирани, и с лошо отопление, имат бюджет, който зависи от броя на учениците/1200 лв. на ученик/.На пазара на труда вече липсват хора със специфични професии, като стругари, шлосери, шивачи и т.н.Кой ще обслужва бъдещият елит,учещ сега в частните училища, след като МОМН унищожи професионалното образование!
46
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ме прощава мнозинството, НО в цял свят най-елитните училища, ПОСТИГАЩИ най-добри резултати са частните лицеи във Великобритания и Швейцария. В Щатите всеки който може бяга от държавните у-ща. С парите се привличат по-добрите учители, те обучават по-мотивирано, при по-добра база и т.н. Друг е въпросът, че тук частните поради липса на достатъчно платежоспособни родители са принудени да се мазнят на тези които имат и съответно да глезят децата. Ако се дава и на частните ще се подобри услугата.
45
4
 
3
 
! Отговори
до 52 преди 12 години
Мноооого има да гоните ---КОМУНОИДИТЕ---,продължавайте да скачате "Кой не скача е червен ,а който скача ---няма акъл "...!
44
1
 
9
 
! Отговори
САМО В Бг преди 12 години
Само в Бг няма СРЕДНА КЛАСА ,...та за какво да говорим ?
43
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички деца са равни => на всяко дете по равно. На едното давате 1200 лв за учене, на другото не. На какво основание?
42
2
 
11
 
! Отговори
образован преди 12 години
В частните училища учат само децата на фолк певици и Вълка ,там детето ви ще се научи да говори по фолкпевишки а именно: в смисъл,определено,емоциии,не ми се получава,в тази връзка,на предвид,в тази посока,употребени по 50 пъти в едно изречение!

Спонсорирани публикации