Частните училища да се отворят за средната класа, зоват експерти

Школа̀та били заинтересовани да намалят таксите
Обновена: 15 фев 2012 09:31 | 15 фев 2012 08:46,
95
Частните училища да се отворят за средната класа, зоват експерти
Снимка: архив, Булфото

Частните учебни заведения, ако искат да съществуват и да се развиват, трябва да се отворят за средната класа, коментира за БТА Асен Александров директор на 51-во СОУ и съветник за средното образование на министъра на образованието. 

Експертът се надява частните училища у нас да станат достъпни и за средната класа. Те трябва да са заинтересовани да намалят таксите си и да отворят по-широко вратите си за повече ученици, каза Асен Александров. Той заяви, че подкрепя предложението за финансирането и на частните училища, и отбеляза, че това наистина е европейска практика.

Тя е свързана с финансирането на тази част от издръжката на ученик в частно училище, която е за неговото обучение. Сега правим това, което се прави в другите европейски страни, но понеже сме по-бедна държава, нормално е тази идея да се посреща с известни резерви от нашето общество, коментира Александров пред БТА.

Заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова при представянето вчера на
проекта на Закона за предучилищното и училищното образование съобщи, че от учебната 2013/2014 година се предвижда държавата да осигурява средства за единния разходен стандарт за издръжка на учениците и в частните училища.
 
Чрез тези средства частните училища ще финансират само дейностите за учебния план, а допълнителните разходи ще продължават да се плащат от родителите на учениците в тези училища, обясни главният секретар на МОМН Красимир Вълчев. По думите му средният стандарт за издръжка на учениците в общинските и в държавните училища сега е около 1 200 лева годишно. 
 
Частните училища в България сега са 165, а детските градини, с разрешение и със заповед на министъра на
образованието, са около 45.  Броят на учениците в частните училища, които сега са в задължителна училищна възраст, е около 8 000. Около 2 000 са децата в частните детски градини в страната. Сумата от бюджета, която ще е необходима за единния разходен стандарт за учениците от частните училища, е 10-12 милиона лева. 
Още по темата
 Сега таксите за началните и за основните частни училища, и за частните детски градини, са от 3 500 до 4 000 евро годишно, тъй като те са на целодневен режим и имат разходи за хранене и за транспорт, съобщи Милка Славчева.
 
Тя отбеляза, че в частните гимназии се учи на една смяна и годишните такси там са от 2 200 до 2 500 евро годишно. Учениците в частните училище са от 10 до 15 в паралелка. 
 
От парите за стандарта, нито лев няма да влезе в общата каса, а ще бъдат по специална сметка, обещава председателят на Българската асоциация на частните училища /БАЧУ/ Милка Славчева.
 
Тези пари ще подлежат на стриктен контрол, като на три месеца ще се правят касови отчети, които ще се предават в общините. Славчева прогнозира, че след две-три години, като премине кризата, ще може малко "по-широко да се отворят вратите" на частните училища и на детските градини.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: частни училища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
6
 
5
 
! Отговори
До Мечо пух преди 12 години
Най-много дечица на старата номенклатура учат там пухчо! Не на ГЕРБ!
40
1
 
16
 
! Отговори
Мечо пух преди 12 години
По фронта "образование" Герберите са решили да се самофинансират с държавни пари своите частни училища
39
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мойто дете е в частно училище 4 клас. Дойде учителка от елитно държавно и сподели, че децата в класа са мнооого над връстниците в държавното, където е преподавала. Според нея се учи много повече и по-задълбочено, НО не във всички частни е така. Според мен е напълно справедливо и за моите деца да се плаща същата държавна издръжка, каквато за другите иначе става дискриминация по имуществен ценз. Моите деца са също деца на България.
38
4
 
25
 
! Отговори
продължение 1 преди 12 години
Въпреки всичко не бих записала детето си в частно училище. Едно от най-ценните неща, които имаме е държавното училище - безплатното образование!Трябва да го пазим!Как ще се чуствате ако детрто ви е в клас с 40 души и си плащате за това както е в Израел!Трябва да спрем с глупостите като - маркови дрехи,смартфони,лаптопи,таблети, бални рокли за по 2000 лева в училищеДа си боядисаш класната стая в БГ е бригада, в чужбуна сплотяване на класа?Нашите разбирания са изкревени и ще ни струват много
37
0
 
30
 
! Отговори
8-rs oek преди 12 години
Учих в нормално училище - езикова гимназия.Всичко беше наред - бяхме 19 души в класа, дали е било топло или студено - е, било е и студено, но имахме добри преподаватели, имаше ред и дисциплина, а и ние учехме - не пиехме бира и не пушехме цигари, не се пребивахме, не ходехме на частни уроци - станахме ли хора, грамотни хора - ДА, та не е до училището, а до преподавателите и образованието като система - сега всичко е унищожено...жалко за децата, но и те не са това, което трябва.
36
4
 
2
 
! Отговори
do 32 преди 12 години
Kvo da prelaga6 da se zakrie obrazovnieto za tva ima glupaci koito o0tivat da 4istqt kenefi i miqt 4inii li 6toto dr rabota za emigranti ne se predlaga nezavisomo ot obrazovanieto im.
35
2
 
28
 
! Отговори
Родител преди 12 години
Частни уроци - Да! Частно училище - Не! Това е моят родителски опит. Щерката е студентка по право, владее три езика, има си вече работа, а и тепърва ще се развива. От първи клас съм й осигурявал частни учители по езици и за всичко, което е пожелала допълнително да учи. Има поглед върху частните училища у нас и повечето са просто едни приюти за разглезени деца. Малко са добрите, пък и навсякъде се учат общообразователните предмети както и в държавните училища. Инвестирайте правилно в децата си!
34
0
 
28
 
! Отговори
до 33 преди 12 години
Не не си средна класа . То такава почти няма в България. Това са хора със собственно жилище или наето ,но голямо. С добри доходи ,позволяващи два пъти почивка в годината (без да си готвят сами там). Хора имащи време и пари за театър , концерти, кино ... ,да плащат на гледачка за да имат време поне веднъж в седмицата за себе си. Колата само не е определяща. Може да не искаш да шофираш ,но да можеш да си плащаш спокойно такситата. Ресторант веднъж седмично .Това е средна класа!
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А,частните огладняха май.
32
14
 
10
 
! Отговори
1 преди 12 години
Аз съм учила в частно училище 2 години ,в държавно в БГ 7 и извън БГ 3 разликите са: 1. По-добра материална база 2. През зимата е топло 3. Една смяна4. По-малки класове, което позвиолява да се обърне внимание и на децата, които могат (давали са ни задачи от олимпиади) и да помогнат на тези които са изостанали 5. Създават се по лесно приятелства - няма я нуждата всеки да показва колко има - ясно е! 6. Когато в частното училище попадне лош учител и учениците се оплачат го уволняват!
31
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Частните училища в момента са пародия на училище! Нито едно няма достатъчна площ , големи салони , плувен басейн ,тенис корд ,баскетболно игрище, сграда със спални помощения за деца от друго населено място. Нито няма и не може да има добра репутация ,защото са бедни! Да им се отпусне субсидия в повече ,означава да се наливат в нищото повече пари на народа!
30
1
 
21
 
! Отговори
Димитрова преди 12 години
Може ли някой да ми даде определение за "средна класа"? Ще пропусна факта, че ми звучи някак... обидно. Но не мога да пропусна факта, че тая "средна класа" в България също е разслоена. Имаме жилище, но ще го изплащаме още 20 години, а мебелите са от родителите ни. Имаме кола, но е стара. Ходим на море, но там пазаруваме и готвим. Имаме две деца, но много ще мислим, въпреки че искаме трето... Аз съм по майчинство, но ще ме вземат ли след това на работа, кога и на каква?"Средна класа" ли сме?
29
2
 
16
 
! Отговори
от 27 продължение преди 12 години
Сега тъпчат колкото могат деца ,без да имат физкултурни салони и на две смени. Класовете са претъпкани ,не стигат чинове и трудно се работи. Големите играят физическо на студа ,защото не става по три класа в един салон. Учителите не могат гък да кажат ,защото директорите имат прекалени права. Накрая всичко отива върху децата ни!Освен това смяна на учебници с постоянни ,одобрени от комисии с поне двама действащи учители всяка ,произволно избрани. Стига вече печалби на гърба на децата!
28
2
 
14
 
! Отговори
преди 12 години
Моето дете учи 7 години в платено училище, не частно. Спукваха и *** от учене. След 7-ми клас я преместих в държавно училище. Не можехме да плащаме таксите повече. Какво сега, да рева да ми върнат субсидията за тези 7 години? Е няма как да стане. Решението да учи така е било лично наше и никой не ми е длъжен. Поне съм доволна, че тези 7 години прекарани във въпросното училище и дадоха много. Възпитание, отношение към по-възрастни и по-малки, 2 езика. Какво още да иска човек.
27
4
 
3
 
! Отговори
яне преди 12 години
странни решения взимат относно образованието ни,дано все пак ги осъществят
26
0
 
12
 
! Отговори
Манолски преди 12 години
смешна работа! в училище "делфините" 8000 лв на година за средно образование и има 5 ученици на кръст в цялото училище, децата умират от скука, нищо ще си покрият годишния масраф по издръжката на училището, нито децата ще бъдат щастливи или сигурно някой си пере парите, прикрити зад лъжепатриотични подбуди за по-добро образование и дрън-дрън
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблема не е в частни и държавни , а в начините на плащане и спонсориране. Децата ни са СТОКА. Плаща се на парче. От там нито дисциплина , нито добро образование. Гледат да не изгубят дете и честни и държавни ,защото означава по- малко пари. "Интереса клати феса" - са казали хората. За да дръпне образованието трябва пълна проверка на базата на всяко училище. От там колко деца може да поеме. От там колко да е издръжката му. И да са общински , а не директорите да колят и бесят.
24
1
 
15
 
! Отговори
Вера преди 12 години
В моя клас дойдоха двама от частни училища,поради невъзможност родителите да им плащат.Идея си нямате колко са слаби, а са дошли с мн.добър успех.
23
2
 
11
 
! Отговори
123333 преди 12 години
Аз се убедих, че особено за по-малките ученици - най-важен е учителят. В частно или държавно учебно заведение - няма особено значение. Едно училище - 4 паралелки трети клас. В едната имат само отлични оценки на всички тестове и печелят първи места на състезания, в другите три не е така. Едва ли е до децата... Така, че зависи от учителите. Училището е държавно.
22
1
 
18
 
! Отговори
не така преди 12 години
На цялата немотия в образованието сега ще му се вземат 10 млн лева, за да се дадат на частни училища. Целта е същото да стане в университетите. Нали министърът беше ректор на НБУ. По-голямо обслужване на интереси здраве му кажи. Били наши деца. Идеално, кварталното училище е насреща. Здравната каса плаща за евтини лекарства. Който иска скъпи ги плаща сам. Отново бедните ще плашат на богатите. Номерът със средната класа е *** и прозрачен и целта е окончателно приватизиране на образованието.

Спонсорирани публикации