Частните училища да се отворят за средната класа, зоват експерти

Школа̀та били заинтересовани да намалят таксите
Обновена: 15 фев 2012 09:31 | 15 фев 2012 08:46,
95
Частните училища да се отворят за средната класа, зоват експерти
Снимка: архив, Булфото

Частните учебни заведения, ако искат да съществуват и да се развиват, трябва да се отворят за средната класа, коментира за БТА Асен Александров директор на 51-во СОУ и съветник за средното образование на министъра на образованието. 

Експертът се надява частните училища у нас да станат достъпни и за средната класа. Те трябва да са заинтересовани да намалят таксите си и да отворят по-широко вратите си за повече ученици, каза Асен Александров. Той заяви, че подкрепя предложението за финансирането и на частните училища, и отбеляза, че това наистина е европейска практика.

Тя е свързана с финансирането на тази част от издръжката на ученик в частно училище, която е за неговото обучение. Сега правим това, което се прави в другите европейски страни, но понеже сме по-бедна държава, нормално е тази идея да се посреща с известни резерви от нашето общество, коментира Александров пред БТА.

Заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова при представянето вчера на
проекта на Закона за предучилищното и училищното образование съобщи, че от учебната 2013/2014 година се предвижда държавата да осигурява средства за единния разходен стандарт за издръжка на учениците и в частните училища.
 
Чрез тези средства частните училища ще финансират само дейностите за учебния план, а допълнителните разходи ще продължават да се плащат от родителите на учениците в тези училища, обясни главният секретар на МОМН Красимир Вълчев. По думите му средният стандарт за издръжка на учениците в общинските и в държавните училища сега е около 1 200 лева годишно. 
 
Частните училища в България сега са 165, а детските градини, с разрешение и със заповед на министъра на
образованието, са около 45.  Броят на учениците в частните училища, които сега са в задължителна училищна възраст, е около 8 000. Около 2 000 са децата в частните детски градини в страната. Сумата от бюджета, която ще е необходима за единния разходен стандарт за учениците от частните училища, е 10-12 милиона лева. 
Още по темата
 Сега таксите за началните и за основните частни училища, и за частните детски градини, са от 3 500 до 4 000 евро годишно, тъй като те са на целодневен режим и имат разходи за хранене и за транспорт, съобщи Милка Славчева.
 
Тя отбеляза, че в частните гимназии се учи на една смяна и годишните такси там са от 2 200 до 2 500 евро годишно. Учениците в частните училище са от 10 до 15 в паралелка. 
 
От парите за стандарта, нито лев няма да влезе в общата каса, а ще бъдат по специална сметка, обещава председателят на Българската асоциация на частните училища /БАЧУ/ Милка Славчева.
 
Тези пари ще подлежат на стриктен контрол, като на три месеца ще се правят касови отчети, които ще се предават в общините. Славчева прогнозира, че след две-три години, като премине кризата, ще може малко "по-широко да се отворят вратите" на частните училища и на детските градини.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: частни училища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пореди трагичните превратности на съдбата ни ,в която оновна причина е българският ни манталитет,хората с престъпни наклоности се превърнаха в добрите и печеливши бизнесмени.Дори и в сфери като образование и здравеопазване те пробиха доста леко и без никакво съпротивление от страна на държавата.Така,че частен бизнес в България означава *** дума.А идеята в нейния чист вид е добра и звучи обнадеждаващо.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да,да записвайте си децата в езикови гимнаци , там е истината ! Тия мушмороци са като повечето частни колежи , демек пунта мара ! (Макар , че и голям % от държавните са ) :D
19
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Министър Дамянов каза,че всички деца имат равни права и затова ще се финансира и обучението им в частните училища.Това е така.Но защо не се разсъждава по същия начин и за детските надбавки на децата ни?Защо моето дете няма тези права,които има ромското дете?Изненада буди и факта,че ще се преминава в по-горен клас с двойка и следващата година този ученик ще има индивидуално обучение по съответния предмет.Кой и кога ще го обучава?Превърнахте учителите в бавачки.
18
0
 
17
 
! Отговори
cna преди 12 години
Нека господин министърът и неговият съветник да обяснят, каква е разликата между частно и държавно училище. Къде са екстрите на частното училище, къде са им големите физ. салони, къде са плувните им басейни и други привилегии? Знае ли, министъра ,че там преподават на "парче", учителите, които са на щат и в държавното училище. Не стига, че сега хаосът в училищата е голям, ами се задава и нова бъркотия.По същият начин затриха здравеопазването, сега е ред и на образованието.
17
2
 
10
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
явно колко си се изучил, щом не знаеш, че се пише инжЕнер.Моето предположение е, че не си завършил нищо след гимназията, която просто си добутал, щом сега държиш да пишеш обратното по форумите
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази субсидия за съжаление по никакъв начин не е обвързана с автоматично пропорционално намаление на таксите в частни училища. И това надали ще се случи.
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой може ли да ми обясни какво е средна класа в България при положение, че 40 процента от хората за под екзистенциалния минимум, 50 процента едва свързват двата края, 5 процента са богатите, остават едни 5 процента с уж нормални доходи.
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цената на дизела да се намали за ниската и средната класа! (Зова аз!)
13
1
 
30
 
! Отговори
Motorhead преди 12 години
Братовчед ми учеше в едно частно училище. Техните си продадоха апартамента за да може да му плащат обучението. Сега бачка като продавач, а аз със държавното станах инжинер и взимам доста добри пари. Сами си вадете изводите. Просто това, че учиш в частно училище нищо не означава.
12
6
 
15
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Сега разбрахте ли защо комунярите клатят образованието вече 25 години в Пре(И?)хода.... новоизлюпениете капитал-мафиоти от комунярското котило на БКП ще ви прибира паричките за да имате образовани деца... който няма - с *** и минаване с двойки и качество на училище от средна африка от 12 век...
11
10
 
7
 
! Отговори
Деси преди 12 години
Ако поне държавата финансира частните ДГ, много повече родители ще могат да запишат децата си в тях, таксите ще паднат и в държавните и общински ще останат достатъчно места за по-бедните деца.
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че то някой държавни училища/по-престижните/ е трудно да запишеш детето си в тях щото става само с връзки а и дори да го приемат щото е мега отличник се оказва непосилно за семйството да му купят ужасно скъпа униформа,да издържат на постоянното искане на пари за училището и екскурзии.И цялата идея е да не издържиш и да го махнеш от там за да се освободи място за поредния изтърсак на някоя мутра.Ай сега да им плащаме и за часните училища с нашите данъци!
9
5
 
14
 
! Отговори
Деси преди 12 години
Поне за детските градини трябва да стане. Сама отглеждам детето си. Понеже е припознато от баща си на практика не мога да ползвам социалните привилегии, които имат самотните майки. В същото време критерият за прием е такъв, че с един работещ родител (таткото не работи) детето ми няма никакъв шанс за ДГ. Ако искам да посещава ДГ, трябва да се бръкна поне 650 лв/м, което няма как да стане със заплата ми от 600 лв.
8
8
 
9
 
! Отговори
Ils преди 12 години
Лошото на частните училища е, че само който иска да учи - учи, а който не иска да учи пак си минава. А когато изборът е оставен на децата става трагично наистина. Скоро четох за семейство което обучава децата си по интернет и развиват индивидуално талантите им. Това е прекрасен начин детето да се изгради като ли личност по-рано и да е по-успешно неговото бъдеще.
7
12
 
6
 
! Отговори
perekly преди 12 години
Парите следват детето-предвидени са за всеки ученик , независимо дали учи в частно или държавно училище. Ако това е начина да паднат таксите и тези училища да станат достъпни за повече деца, това ще освободи места в общински и държавни. Зависи как ще се приложи и до колко частните училища ще се съобразят с реалния размер на издръжката, т.е. да не се опитат да си вдигнат цените.
6
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пич, погледни от друга страна, може би ако детето ти учи в частно училище, ще знае как се пише ""парвеню", както и че поведението не се наследява генетично:))) Иначе идеята е просто в частните училища да не учи само твоето дете, а и децата на съвсем нормалните ти съседи примерно.Друг е въпросът колко са качествени някои от частните училища сега.
5
1
 
34
 
! Отговори
235 преди 12 години
Детето ми учеше в такова училище до 4 клас.Няма значение кое, практиката на всичките е една и съща.Дайте парите и ще получавате само шестици.След като го прехвърлихме в държавно в пети клас завърши срока с тотални тройки и тук там четворки.Освен това там е пълно с деца с някакъв вид проблеми на развитието и поведението, които за да не са в помощни училища учат в частни- за да се запази имиджа на родителите.Не се лъжете да записвате децата си там!Резултатите и за вас и за детето са плачевни!!
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За частните градини - Да , и то само в райони където няма места в държавните.За училищата категорично Не.
3
3
 
34
 
! Отговори
фактите преди 12 години
В частните училища учениците почти винаги имат добри оценки и слаби знания, защото училищата не искат да се разделят с богатите родители Така се случи с няколко мои познати на които децата им в трети и четвърти клас трябваше да вземат частни уроци за да мотат да се прехвърлят в държавно училище ЗНАНИЯТА ИМ БЯХА ТРАГИЧНИ
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който има 20 бона годишно за частно училище защо не.по принцип 10 хиляди евро годишно е смешна сума в някоя нормална европейска страна където заплатите са ужасяващо ниски и хората се чудят тая година на кой остров да почиват или дали да си земат последния пасат или а6-ца.В страната на свръхбогатите (***,***)където заплатите са нарастнали с цели 23%!!!! лесна работа.