ГЕРБер мрънка от висока сметка за парно

За януари трябвало да плати 480 лева за 88 кв. м
Обновена: 20 фев 2012 14:45 | 20 фев 2012 12:00,
208
ГЕРБер мрънка от висока сметка за парно
Валентин Николов иска промени в Закона за енергетиката. Снимка: архив, Булфото

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов се оплака, че е получил 480 лева сметка за парно за месец януари за апартамент от 88 квадратни метра.

Той ще внесе жалба при топлинния счетоводител, защото оспорвал начина на разпределяне на топлинната енергия, която се измерва от топломера на абонатната станция.

"Има неяснота как се формират сметките и абонатите са крайно объркани", призна народният представител пред БНТ, който се обяви за промени в Закона за енергетиката в края на миналата седмица.

Николов, който е зам.-председател на парламентарната икономическа комисия, е убеден, че има и кражби на топлинна енергия.

Тя се осъществявал по три начина - чрез сваляне на радиатор, който по-късно отново се монтирал и се използвало парното,а така със сметката се натоварвали съседите. 

Вторият начин е чрез манипулация на уреда за дялово разпределение и третият - договорка с отчетниците на топломерите да напишат неверни числа при отчитането на топломерите.

Още по темата

"Вече е време за нови разисквания по темата", обяви Николов.

Той вече предложи кражбата на топлинна енергия да се криминализира, да се въведат топломери с дистанционно отчитане и термокамери в абонатните станции. Идеите тепърва ще бъдат подложени на обществено обсъждане.

От "Топлофикация София" вече обявиха, че започват проверка на всички януарски сметки за парно, които са със 17% по-високи в сравнение с декември миналата година.

Според данни на Изчислителния център на компанията количеството потребена енергия, отчетено по общите топломери в сградите-етажна собственост през януари 2012 г. е било със 17 на сто над това за декември 2011 г.

Николов обяви, че неговата сметка от 480 лева със сигурност надвишава тези 17%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя Николов от ГЕРБ, на още "един човек от народа" ли се прави?
136
1
 
5
 
! Отговори
Съд.система в Бг преди 12 години
В такива случаи ----Съда работи в Бг !?
135
0
 
10
 
! Отговори
в Бг преди 12 години
Обръчи от фирми ,...и всяка си взема своето ,не се знае кое,как се изчислява ------"Куче влачи рейс,диря няма ",...само в Бг !А народа ***,*** ,....щото ги търпи !Честит ----КАПИТАЛИЗЪМ в Бг !Мрънката ,не мрънкате ,...плащате !
134
1
 
11
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Чак когато са засегнати и депутати с техните скромни заплати се сещат да реагират - на всичкото отгоре гнусни псевдомедии представят нещата като пародия - гербер мрънкал - едва ли не просто ей така си мрънка без причина. А на всички е ясно, че топлофикациите са обирджии и няма начин човек да се откаже напълно от "услугите им" - даже и да не ги искаш те задължават да им плащаш големи суми.
133
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ами да ги плаща,какво чака,с какво е по-различен от другите!?
132
1
 
3
 
! Отговори
зъл преди 12 години
146 Виж, че формулите за определяне на сметките са неверни са неверни. Че има куп условности има, но както ти посочих в по-долния пост при тази цена няма как сметката да ти е ниска, както и няма начин познат от физиката с който ти да си топлиш апартамента с 1KW енергия (поне не що се отнася до обикновен средностатистически апартамент).
131
0
 
5
 
! Отговори
Р.ОвчЪ.,.... преди 12 години
Очаквайте повишение скоро и "ФЪФ" ----енергетиката ,могу съм ОБЕДНЯЛ !
130
1
 
8
 
! Отговори
Сметка преди 12 години
А добре ли е да имам 100 лв парно за януари при положение, че не съм го пускал от началото на сезона и имам подадено заявление, че няма да ползвам парно тази година?!? Поне тока ми стъпи само на 180 лв. Свещи да си купят с тия пари от топлофикация.
129
2
 
4
 
! Отговори
зъл преди 12 години
Този е платил малко, но вероятно и не се е грял на фул. Повечето от коментарите в този форум показват почти пълната липса на познания за основните принципи на термодинамиката и нейните закони. Не мога да кажа, че от Топлофикация не лъжат и не могат да се манипулират сметките и топломера в абонатната в някакви граници, но .... истината е проста - в момента цената на 1 KW топлинна енергия излиза някъде около 11 ст. , което го прави близко до цената на нощната тарифа на тока. Има обаче една друга подробност - КПД-то на т.н. централно отопление е значително по-нисък, което автоматично прави сметките за отопление от ТЕЦ приблизително равни на сметките за отопление с ток с обикновен радиатор или печка. Така че няма абсолютно никаква реална причина сметките за парно да са по-ниски или много по-ниски от сметките на другите, които се отопляват с ток. А за отопление на апартамент с подобна квадратура за да поддържаш вътре около 20 градуса при -15 навън при що годе добра изолация си ти трябват минимум 4-5 KW отдавана мощност (което е дори малко). Номерът с изключване на отоплението когато излизаш за няколко часа не дава кой знае какъв ефект, защото след 8 часа докато постигнеш необходимата темперетура изразходваш почти същата, а в някои случай дори и повече енергия. Това би имало ефект ако те няма с дни. Така, че отиваме на изконното положение, което всички си го знаем - ниски доходи, които водят до невъзможност за плащане на високи сметки, които в крайна сметка се формират основно от цената на енергоносителите на международните пазари.
128
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Три четвърти от домакинствата без деца - През 2011 г. повече от половината (59.2%) от домакинствата в България са едночленни и двучленни показват обявените днес от НСИ подробни данни от преброяването през 2011 г.
127
1
 
12
 
! Отговори
ЗАЛОЖЕН ДЕФЕКТ преди 12 години
Формулите са дълбоко неверни. Топлоинженерите са го доказали, но сгрешеният закон обслужва монополиста и за това партиите получават субсидии от топлофикациите.
126
1
 
13
 
! Отговори
ИНОВАТОР преди 12 години
Ако се намали двойно /излишно завишената/ подавана мощност към радиаторите, и максимално отдаваната енергия от /среден - 1.8КВт/ радиатор е 50лв. при средномесечна околна 0'С, то топлофикация НЯМА ДА ИМА ПРАВНАТА ВЪЗМОЖНОСТ, да прави 'болен здрав носи'. Но закона не позволява живеещите да изискват 'еко-режим', който го има всяка пералня. Разпределителите са чиста порног-афия и само за измами стават.Много входове във Варна минаха на мощност, и махнаха топлинния счетоводител.Последния почна дела!
125
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами да направят ревизия на Николов и да не се окаже, че герберът краде от комшиите си. Какво като е депутат и приятел на Бойко и ЦЦ.
124
0
 
12
 
! Отговори
Факт преди 12 години
При мен сметката на блока, в който живея се е повишила за януари 2012, спрямо декември 2011 по следния начин:за парно - с 21.5%за топла вода - с 6.6%Не ми е много ясно защо се повишава и енергията за подгряване на топлата вода при същия брой кубици?Общата сума за плащане - с 19%.Средно на етаж - 515 лева, като на етаж има 4 апартамента - два тристайни по около 75-80 квадрата и два двустайни по около 60 квадрата. Изцяло спрени радиатори в 20% от апартаментите. Най-голяма сметка - 300 лева.
123
5
 
12
 
! Отговори
САМО В Бг преди 12 години
Няма крадливи съседи ,а има некомпетентно отчитане на топлоенергията !Никой не може да каже -----КАК СЕ ИЗЧИСЛЯВАТ сметките !Нали преди около 5г,....бяха ги поканили ,по телевизията,.....поне една от фирмите, за да обяснят ,как се ИЗЧИСЛЯВАТ сметките ,....и нито една не се отзова ,......!Въпросът остана ВИСЯЩ и до днес !
122
1
 
1
 
! Отговори
ние преди 12 години
браво на 127-еми ето така се започвастихотворение песен ....
121
2
 
8
 
! Отговори
отново..? преди 12 години
Проблема е в ---ПОСРЕДНИЦИТЕ---/посерковците/?А кои ли са ---ТЕ!Олигарси ,политици ,...нещо като Р.ОвчЪ.,и енергетиката ''ФЪФ"Бг....!
120
2
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Всичко живо си сваля толомерите а сметките им ги плащат балъците!Да премахнат таксата при свалени радиатори и да видиме кой ще им плаща!Всеки месец плащам такса 80лева комшийски кражби и 100 кинта ток!
119
2
 
4
 
! Отговори
до 135 преди 12 години
А защо не ходи да гласуваш ,...?
118
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва да затварят крадливите съседи... - сметките ни ще паднат поне два пъти.