Сметките за парно високи заради съседите ни

Имало недостатъци и в топлинното счетоводство
21 фев 2012 12:30, Красимир Ангелов
178
Сметките за парно високи заради съседите ни
Снимка: Reuters

Високите сметки за топлинната енергия основно се дължат на некоректното отношение вътре в етажната собственост, категоричен е председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

"Топлинното счетоводство е дейност, която е извън дейността на ДКЕВР. Нашата практика обаче показва, че повечето жалби са свързани с моментни изкривявания на топлинното счетоводство и некоректно отношение в самата кооперация", допълни той.

Шефът на енергийният регулатор изчисли, че ако потребителите ползват парно толкова, колкото преди година, сметките им не би трябвало да се увеличат с повече от 12%.

Семерджиев обаче призна, че има сериозни недостатъци в начина, по който се води топлинното счетоводство.

"Един от начините да се избегнат изкривяванията е изравняването на сметките да се прави по-често от веднъж годишно. Също така различните топлофикации биха могли да участват на пазара на топлинните счетоводители и така контактът с потребителите ще е по-пряк", заяви още Семерджиев.

Още по темата

Същевременно стана ясно, че кметът на София Йорданка Фандъкова е възложила проверка на всички сметки за топлоенергия в София, които са по-високи от обичайното.

"Хората в тежката криза не могат да си позволят да плащат толкова високи сметки за парно", призна тя и призова да има баланс между качество и социално поносима цена.

По думите й Топлофикация трябва да си върне доверието в своите клиенти, защото те са хората, с чиито пари дружеството се издържа и функционира.

Фандъкова отбеляза, че енергийната инфраструктура е остаряла и трябват инвестиции, за да се избегне изоставането.

"Състоянието на мрежата е лошо, защото в нея не е инвестирано дълги години, това трябва да се преодолее и с подкрепата на бизнеса можем да се постараем да ускорим този процес", заяви Фандъкова и допълни, че  изискванията към експлоатационните енергийни дружества са да се инвестира максимално, но и да се запази социалната цена на услугата, "защото в условия на криза гражданите не могат да си позволят високи цени".

Кметът на столицата призна, че повече от 30 години не е правена сериозна инвестиция в "Топлофикация София" и сега за първи път се подменя една от основните мощности в ТЕЦ "София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добра идея би било в духа на безумните закони защитаващи" Топлофикация" фирмата да осигурява запщане на всички свой клиенти.За наем за грозните им *** студени тръби плюс факта че замърсяват околната среда изгаряйки милиони тонове въглища,газ,мазут и тн *** в атмосферата.Щом насила трябва да приемаме техните тръби те пък що не си плащат за това.Ако не искат да си наемат строителни екипи да им изградят външна инсталация извън сградата.Аз сам ще запаля флекса и ще спестя разходите по рязането.
62
0
 
9
 
! Отговори
ууу преди 12 години
Отново замазване на очите на народа, нови топломери и нови фирми, всички са крадци , а народа е глупав та плаща.
61
0
 
16
 
! Отговори
Поредният слагач на преди 12 години
"Високите сметки за топлинната енергия основно се дължат на некоректното отношение вътре в етажната собственост, категоричен е председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев."Е от тоя по голям слагач на монополите няма и не е имало! Публична тайна е че загубите по трасето докато стигне топлото до жилищните сгради е над 90% е за какви съседи за какви 5 лева говори този мазен *** ? И това представете си е човек който трябва да брани интересите на потребителите от наглите монополисти !!!!
60
0
 
3
 
! Отговори
as преди 12 години
mai tova zaglavie celi da stane boi v mejdususedski otnoshenia, ne mi se vErva toa deto e pisal statiata da jiveee v kushta
59
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Високите сметки за топлинната енергия основно се дължат на некоректното отношение вътре в етажната собственост, категоричен е председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев"с тва мислене тоя само доказва че е едно живо изкопаемо.Както впрочем половината институции в България.Защо аз ще съм виновен че съседът ми краде ток,парно и тн.Полиция няма ли?Топлофикация може да съди конкретно лице за кражба,защо обременява всички.То по тяхната логика те би трябвало да ми плащат защото ми цапат въздуха с тея ТЕЦ
58
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този народ трябва да се вдигне и помете всички монополисти от Електроразпределение, В и К, Топлофикация, *** наречени топлинни счетоводители, телефонни оператори, лихвари, нотариуси и частни съдебни изпълнители. Ножа вече опря до кокала !
57
1
 
24
 
! Отговори
свободен преди 12 години
Парното е узаконен рекет - ФАКТ! Освен това парното е резултат от охлаждането на турбините на ТЕЦ-а, така че на практика продават отпадъчен продукт на баснословни цени. Събудете се бе, овце, стига сте плащали на мутрите - всички партии се изредиха и всичките цоцат от вас (аз лично вече не съм в апартамент с парно, сметката ми за ток е 50-60 лева...)
56
0
 
0
 
! Отговори
До45 от 25;) преди 12 години
Проблема е, че съм поднаем, ама поне не съм в панелка :)
55
1
 
13
 
! Отговори
exxx преди 12 години
виновни съседите а? не са ли виновни тия от Топлофикация,ВиК и Енергото,че им се плаща за нещо което не извършват както трябва ? ама докато *** седи зад тях така ще е...и с контрабандата е така,и цените на горивата и на всички стоки....данъци се плащат,глоби се плащат а тиквочите ревът,че пари няма.... има само за *** с по 10 чавета дето вземат помощи!!!
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Монополистът Софийска вода пък иска да си тестваме новия водомер първо на две, после на всеки пет години , сякаш не вода, а розово масло мерят и не са водомери, а аптекарски везни! Само си представете колко пари се смъкват за "лицензираните" лаборатории по измерването, а през това време - около месец пък плащаш на база, все едно имаш олимпийски басейн и го пълниш всяка седмица!!! Монополен лобистки закон, гласуван от нашите мекерета в парламента!!!
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
както отчитат електромерите ,така да идват да отчитат и топломерите.защо трябва да чакам края на сезона?да махнат търтеите -топлинно счетовадство и тем подобни.до кога ще разрешаваме да ни крадът.то не е топлофикация,енергото,ВиК.до кога народа ще ги търпи тези в народното събрание,дето не правят нищо за народа,а мислят как да си увеличават банковите сметки....................
52
0
 
13
 
! Отговори
да, бе да преди 12 години
Е сега разбрах, че причина за по-високата ми сметка е това, че съседа ми гепел, а не защото в последните няколко години ми вдигнаха цената само със 100 %. Вервам им.
51
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами нека си припомним какво стана с Влио тплото - неможаха да му вземат милоините защото неможели да докажат от къде са - ми от къде да са веее?- от хората.. А кражбата на парно да се криминализира и да променят закона с проверките - В крайна сметка тези дето си плащат по глупави ли си ??
50
0
 
5
 
! Отговори
до 45 преди 12 години
Хахахахааха И там ще те намерят монополистите с тока и водата и ще ти съдерат кожата. С какво ще плащаш? Или ще станеш отщелник? На свещи, с дъждовна вода и кладенец /ама те и за кладенците се канеха или въведоха данък/, ще си мелиш жито и ще печеш безквасник? А данъка всяка година за имота, смет?
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как знаете, че съседите са некоректни, като не отчитате реално изразходваната енергия/сметките са прогнозни в момента/?
48
2
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 12 години
Ами искахте демокрация и като няма кой да субсидира тока да е 1 ст, парното 10 лв. на месец и бензина 60 ст. те станаха 100 пъти по-скъпи. Не ви хареса и си взехте гавазина на Тато, че да върне комунизЪма, ама той не е обещавал да ви връща и цените :))). А джакузито на Вальо Т. и Бентлито на В. Златев пари струват. Вие кой искате да ги плаща?
47
2
 
9
 
! Отговори
чочо преди 12 години
Вальо топлото е в нов апартамент в кв.хиподрума.Ще го видите с маркови дрешки да се разхожда,"ни лук ял ни лук мирисал".А г-н р.овч. ще пътува за Швейцария на ски и в швейцарския си апартамент.а вие дето се топлите в софия от крадливата топлофикацияплащайте високите сметки с ниските пенсийки и заплати.Половината от жвущите по входовете крадът топла,крадът ток като се свързват в главните табла директно към общия електромер и държат ключа от таблото да не пипа никой.това са хора от високите ета
46
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кога ще премахнат такса мощност? искам да се откача от топлофикация, дължа хиляда лева за апартамент, в който никога не пускам нито един радиатор.
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това не е основната причина!Пак се опитват да ни насъскват един към друг! 47 е напълно прав!!!
44
3
 
11
 
! Отговори
Гърбараст преди 12 години
Всичко е ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ! Спокойно хора! Много ще ви е спокойно в Орландовци!

Спонсорирани публикации