Сметките за парно високи заради съседите ни

Имало недостатъци и в топлинното счетоводство
21 фев 2012 12:30, Красимир Ангелов
178
Сметките за парно високи заради съседите ни
Снимка: Reuters

Високите сметки за топлинната енергия основно се дължат на некоректното отношение вътре в етажната собственост, категоричен е председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

"Топлинното счетоводство е дейност, която е извън дейността на ДКЕВР. Нашата практика обаче показва, че повечето жалби са свързани с моментни изкривявания на топлинното счетоводство и некоректно отношение в самата кооперация", допълни той.

Шефът на енергийният регулатор изчисли, че ако потребителите ползват парно толкова, колкото преди година, сметките им не би трябвало да се увеличат с повече от 12%.

Семерджиев обаче призна, че има сериозни недостатъци в начина, по който се води топлинното счетоводство.

"Един от начините да се избегнат изкривяванията е изравняването на сметките да се прави по-често от веднъж годишно. Също така различните топлофикации биха могли да участват на пазара на топлинните счетоводители и така контактът с потребителите ще е по-пряк", заяви още Семерджиев.

Още по темата

Същевременно стана ясно, че кметът на София Йорданка Фандъкова е възложила проверка на всички сметки за топлоенергия в София, които са по-високи от обичайното.

"Хората в тежката криза не могат да си позволят да плащат толкова високи сметки за парно", призна тя и призова да има баланс между качество и социално поносима цена.

По думите й Топлофикация трябва да си върне доверието в своите клиенти, защото те са хората, с чиито пари дружеството се издържа и функционира.

Фандъкова отбеляза, че енергийната инфраструктура е остаряла и трябват инвестиции, за да се избегне изоставането.

"Състоянието на мрежата е лошо, защото в нея не е инвестирано дълги години, това трябва да се преодолее и с подкрепата на бизнеса можем да се постараем да ускорим този процес", заяви Фандъкова и допълни, че  изискванията към експлоатационните енергийни дружества са да се инвестира максимално, но и да се запази социалната цена на услугата, "защото в условия на криза гражданите не могат да си позволят високи цени".

Кметът на столицата призна, че повече от 30 години не е правена сериозна инвестиция в "Топлофикация София" и сега за първи път се подменя една от основните мощности в ТЕЦ "София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
13
 
! Отговори
Глупости на търкалет преди 12 години
Сметките за парно високи заради съседите ни!!!!!!!!Що не вземат да се гръмнат! Може и това да го има, ама едва ли е повече от2%.Високите сметки идват от ниското КПД на топлофикациите, порочната система - прогнозно, дялово и дрън-дрън отчитане, т.е. от гадно написания Закон за енергетиката!Сега по закон - от сграда Х, трябва да се вземат пари У! Няма отказали, няма клиенти!А за топлата вода - да не говорим - на цената на розовото масло е!
42
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не само че заплатите ни са ниски, сметките - измислени, ами на топлинните счетоводители ако им събереш сметките, ще излезе, че топлофикация е произвела топлинна енергия три пъти над капацитета си!!! Така че и съседа да краде, счетоводителите и топлофикация ме крадат в пъти повече!!!!! И тези фирми за топлинно счетоводство са просто *** и посредници, напълно излишни!!! Само се чудят какви уреди нови да измислят!
41
2
 
6
 
! Отговори
сс преди 12 години
Комшията отдолу изолира с каменна вата и гипсокартон целия си таван за няколко хил.лева. В резултат на това при мен температурата падна с 2-3 градуса. Какво правим в тоя случай? Не отричам правото на комшията да се топлоизолира отвсякъде, ама в цялата концепция на "топлинно счетоводство" има нещо генерално сбъркано.
40
4
 
3
 
! Отговори
ДО25 добавен от: преди 12 години
мой,продавай панелката и...бегай,купи си с парите от апартаменту една хубава виличка с с градинка,ис жената...пей сърце,успех пич
39
8
 
4
 
! Отговори
ЧИСТ Софиянец преди 12 години
"ХАК" да ви е на всички "чисти" софиянци дето се набутахте в Софията от села и паланки.... И за кво?!? За да станете "граждани" ли а?!? ха ха ха.... :) Нема как... и в МОЛ-а да се снимате и да си пуснете снимката в фейсбуука пак сте ясни че "идете от село"...:) Върнете се пак в родното село.... една печка на дърва... и проблема ви е решен! :) Ей на... кат мен.... :)
38
1
 
6
 
! Отговори
До 17 преди 12 години
На теб уважаеми нищо не съм писал. Щом си интелигентен се досети, че съм писал за топлофикаторите-бандити. Радиаторите съм ги махнал много преди изобщо да се появят т.нар. топломери, псевдотоплата вода на ТЕЦ-а също не ползвам. Проверяват ме съседите редовно, отварям им винаги и те знаят, че аз не съм крадец. Крадците са в ТЕЦ.Каня и топлофикаторите и пак казвам, като нямам радиатори и не ползвам псевдотоплата им вода не ми остава нищо друго осве да им покажа *** си, пардон, за интелигентните!
37
0
 
1
 
! Отговори
34 преди 12 години
Ще плащат ама друг път. Плащаш ти, защото на него след 3 г. ще му изчистят задълженията по давност, а на теб ще ги включат в цената :)))
36
1
 
12
 
! Отговори
топлото преди 12 години
Разделяй и владей . ;)Съседите са виновни , не високите цени и ниските заплати , разбира се . :)
35
1
 
2
 
! Отговори
29 преди 12 години
Е очевидно при теб в целия блок крадат. Явно статията е за тебе и комшиите ти. Ще отоплиш с 1,5 KW 270 кубика въздух при минус 20 навън ама в някой друг живот :)))
34
1
 
6
 
! Отговори
Ключа за бараката преди 12 години
И през януари България остава на опашката в Европейския съюз (ЕС) по размер на минималната работна заплата, показват данни на Евростат.Със 138 евро минимално възнаграждение страната ни остава последна в Еврообщността. Преди нас е Румъния със 162 евро.Е затова ни са скъпи сметките,за ток,вода,парно и пр.А не заради комшиите дето крадели топлото,това да не ви е Вальо-топлото бе топлинна мафия...
33
1
 
13
 
! Отговори
Всезнайко преди 12 години
Хайде кажете след като в другите страни отчитането е един път годишно, защо там няма изкривяване на сметки? Защото на кривата ракета космоса(вълната) й пречи. Защото има няколко основни прични за високите сметки, но всички популисти тактично ги премълчават, а именно - високи цени на горивата и ниски доходи на населението и от време на време по-студен климат. Когато сметката за отопление стане 5% от месечния бюджет на едно семейство, то тогава на никой няма да му пука дали тя е 200 или 600лв.
32
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИСКАМ ДА ПИТАМ - ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТЕЗИ ТЕЗИ ТУНЕЯДЦИ И ОТКРОВЕНИ ТЪРТЕИ ТОПЛИННИТЕ СЧЕТОВОДИТЕЛИ. АКО ТЯХ ГИ НЯМА ЩЕ ПАДНАТ СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО ПОНЕ С 30-35 %. НА КОГО СА НУЖНИ, КАТО САМАТА ТОПЛОФИКАЦИЯ ПРЕДИ ИЗВЪРШВАШЕ СЪЩАТА ДЕЙНОСТ И СЕГА МОЖЕ ДА ГО ПРАВИ И ГО ПРАВИ. ОСВЕН ИЗДРЪЖКАТА НА НЯКАКВИ *** ***, ДЕТО СЕ ВЪРТЯТ И ЕДИН ПЪТ В ГОДИНАТА ВЪРШАТ НЯКАКВА РАБОТА. ДОКАТО ПРЕДИ ВСЕКИ МЕСЕЦ СЕ ОТЧИТАШЕ И ИДВАШЕ СМЕТКА. ДАЙТЕ ДА СЕ ОРГАНИЗИРАМЕ И ДА ИЗХВЪРЛИМ ТЕЗИ ТОПЛИННИ СЧЕТОВОДИТЕЛИ ОТ ПАЗ
31
9
 
5
 
! Отговори
киро преди 12 години
Апелирам към софиянци - като ви е скъпо в София, махнете се от София и си идете да живете и да се топлите на село. Не може да искаш комунистически цени и държавата или комшиите да ти плащат парното и в същото време да гласуваш постоянно за ГЕРБ. Комунизмът приключи и плащайте як рекет на ГЕРБ.
30
2
 
9
 
! Отговори
до 28 преди 12 години
Недей да плащаш, недей :-) Те децата ти ще плащат, защото баща им е бил селски тарикат, който си мисли, че може да ползва, без да си плаща за това!
29
2
 
6
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Това е лудост да насъскваш хората едни срещу други. - НЕ Е ЛУДОСТ , а целансочена тактика... нали не очаквате да ви кажат - алчни сме изскаме свръхпечалби и никакви загуби, крадем мнгог и за това ще плащате...
28
2
 
3
 
! Отговори
20 преди 12 години
Както и да мериш все тая мой човек. Като се има предвид, че гробарите ти направиха цената на парното 12 ст. за киловат и като имаш предвид, че тази система на топлофициране ти носи около 40% загуби, защото е неефективна каквото и да мериш и както и да го мериш все толкова ще си плащаш. Физиката още не е открила начин как да топлиш 70 кв. апартамент с 1 киловат енергия от топлофикация. Като го открие и сметките може да паднат, но до тогава на пролет още 27% нагоре.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
epaaaaaaaaaaaaa da gi *** u Gazo!!! :D
26
0
 
7
 
! Отговори
САМО В Бг преди 12 години
След като няма контрол,а има корупция във всички институции в Бг ,какво очаквате------22г,само ДАЛАВЕРИ И ТЪРГАШ,.....ТОВА СА ЦЕННОСТИТЕ НА ПРЕХОДА "ФЪФ"---Бг!----ТОЧКА!
25
2
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
В нашият блок съседите си плащат и сметките ми са нормални - 120 лева за парно и топла вода в тристаен апартамент.
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е лудост да насъскваш хората едни срещу други. Аз не съм плащал от три години защото няма яснота относно формирането на месечната ми сметка и защото не искам да плащам и на посредник. Те си пишат, аз обаче не плащам, но и не ползвам. Единствено топла вода харча, но не съм съгласен, че за сам човек мога да имам 1000 лв на година, само за едната топла вода ... и не плащам. Ако утре някой съсед подкокоросан от такива като тоя председател ми чукне на вратата, ще му избия зъбките.