Яйцата до Великден гонят 60 ст.

Причината са "кокошите спацентрове", смята роден фермер
Обновена: 12 мар 2012 14:55 | 12 мар 2012 07:00,
321
Яйцата до Великден гонят 60 ст.
Цените на яйцата ще продължат да се покачват, смятат фермери. Снимка: Impact Press Group

Кокошите спацентрове могат да направят цената на едно яйце и 60 стотинки за Великден. Тази прогноза правят фермери от района на Пловдив.

До края на миналата година Андрей Атанасчев е отглеждал 72 хиляди кокошки в село Трилистник. Заради новите изисквания за отглеждане на пернатите, той е намалил техния брой на половина и е теглил кредит, за да започне ремонт на халетата, въпреки че има автоматизирана система за отглеждане на птиците.

"В момента изграждам спацентровете на кокошките, които включват чесела за нокти, вана, където да се къпят във фураж и перденца, зад които да се снасят яйца", разказа пред Dnes.bg производителят на яйца.

По думите му за обикновения човек това е простотия, но това са изискванията на Европейския съюз.

Досега на няколко пъти той е правил ремонт в птицефермата заради изискванията, в момента е изхвърлил старите клетки, които все още изплаща. Те били необходими при предишните промени в наредбите.

Сега произведените яйца Андрей предава за преработка, вместо да пласира продукцията на вътрешния пазар. Забранена му е и продажбата на трети страни.

"По тази причина цената на яйцата у нас се покачва, затова или ще внасяме яйца или трябва да купуваме от други производители, за да захраним клиентите си", казва българският производител.

Още по темата

Андрей обяснява, че по този начин се отглеждат кокошките в Китай, Щатите и Русия. Само в България се налагат новите изисквания за „щастливи кокошки”.

"Жълтъкът е жълт, гледаме ги постоянно, храним ги добре, сега просто ни обричат на гибел с тези изисквания", жалва се фермерът. 

В част от другите държави въвеждането на изискванията за хуманно отглеждане на кокошките е продължило 12-13 години, защото земеделските министри са договорили отсрочка. Само България се е съгласила и е въвела подовото отглеждане за по-кратък срок, обясняват производителите.

Затова те прогнозират, че цената на едно яйце преди Великден може да стигне 60 стотинки.

Причината - 70% от българските птицеферми предават българските яйца за яйчен прах и не могат да ги продават на българския пазар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бе тия луди ли са, бе! 60 ст. за яйце! По-добре да караме на протеин от аптеката, по- евтино излиза. Два месеца без яйца и майонеза и ще се молят и на 10 ст. да им ги купуваме. Ама трябва да сме единни.
21
1
 
23
 
! Отговори
Andreshko преди 12 години
ХОРА ... ЗАМИСЛЕТЕ СЕ НАЙ-ПОСЛЕ ... ПО-ВИСОКИ ЦЕНИ ОЗНАЧАВА ПО-ВИСОКО ДДС ...КОЙ ПЕЧЕЛИ !!!??????????????????? НЕ Е ВИНОВНА ЕВРОПА НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ ...
20
0
 
28
 
! Отговори
поп Ставри преди 12 години
"Яйцата до Великден гонят 60 ст."------------Ами ще празнуваме тогава Байряма, то и без друго това ни чака за в бъдеще, барем от сега да свикваме и да учим адетите на исляма.
19
0
 
23
 
! Отговори
!? преди 12 години
Да си ги ядат скъпите яйца Нека никой да не купува и да видим къде ще си ги заврът.Да управляваш държава , не е като да управляваш охранителна фирма или да си кмет на София, където дори Софиянски се справи.
18
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 9 - Съгласна съм с теб брато, хайде всички да обявим истински бойкот - да не купуваме яйца, без тях може пък било то и за Великден. Тогава да видим какво ще си правят яйцата!
17
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боже, пази ни да не оставаме на българските производители! Ще ни одерат живи с цените на продуктите!
16
1
 
32
 
! Отговори
Кънчо преди 12 години
Ще купя на децата шоколадов яйца-бойкот на цените!!!!!!!!!!!!!!
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва тия да отделят една камара яйца сета за запъртаци и пред НС бой да замирише на леш там
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вече имам алергия към яйца. Като видя яйце и ми се изприщва г...за
13
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А питате ли ги какво им е на кокошките като снасят яйцата. Да не мислите, че им е лесно. И левче да станат пак ще е малко.
12
1
 
29
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Като си боядисам 2-те яйца, мога да поканя щастливите производители и продавачи да намерят бореца безплатно. После могат да се заиграят и с козунака ми с пълнеж- изненада. Кокошката със златните яйца снася по-евтино от нашите щастливи кокошки, затова и парите ми ще си стоят в джоба ;)
11
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХахахахахахахахаОнова прасе Найденов пак овладя нещата както винаги.То на мен ми се реве с тия цени и опитите на Дрянков да изцеди и последните ми стотинки
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
11, всъщност проблемът не е в прекалената толерантност, а напротив - тотален фашизъм, маскиран като толерантност, и създаден за да регулира всеки аспект от нашия живот (И бизнес).
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ESESOVCITE KOGA 6TE VAVEDAT IZISKVANE NARODA NA BG DA JIVEE 6TASTLIVO KATO KOKO6KITE NI? ILI ZA ES ESOVCITE NARODA NEE VAJNO DA JIVEE 6TASTLIVO? DOKATO IMA BALAMURNICI 6TE IMA I TAKIVA OLIGOFRENSKI IZISKVANIQ KATO TOVA ZA 6TASTLIVI KOKO6KI.DA VI IMAM UPRAVLQVA6TITE OLIGOFRENI KOITO SA SE NADUPILI NA ESEOVCITE ZA6TOTO IMAT OBLAGA ZA SOBSTVENIQT SI DJOB. A NARODA DA *** TARATORA. NARODEEE DOKOGA 6TE TARPITE DA VI PRAVQT NA MAIMUNI? IZVINQVAITE ZA MAIMUNICATA NA KOQTO VI PI6A.
8
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
E те и по 1 лев за яйцето могат да поискат,ако има кой да им ги купува.Докато има балъци ще има и тарикати.Ама обичай било,ама как без яйца?Ами ей така!И без яйца може и тогава искам да им видя цените!
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че има спекулации е факт, но когато се налагат нови изисквания, трябва да се дава някакъв гратисен период на производителите за преобразуване на фермите. На мен ми се струва,че не производителите ,а пласьорите на яйца правят спекулата. Ще се убедим в това, когато пуснат вносните яйца по магазините.
6
14
 
7
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
Защо ще обявава фалит ти като нямаш пари да купуваш си е твой проблем щели да фалират хаха
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
5, не са, това би било по-малкото зло, но те са социопати и психопати, като всички с достатъчно власт, без значение в ЕС или у нас
4
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще боядисам тамън ... 3 яйца! Колкото да спазя обичая . Крайно време е да накажем спукулативнатат *** , а догодина и това нещастно подобие на правителство, пълно с мутри, некадърници и лицемери!
3
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това , че фермера е теглил кредит с нищо не го оправдва..... катоо не може да го погасява обявява фалит.... но тук имаме сбъркана пазарна икономика