Яйцата до Великден гонят 60 ст.

Причината са "кокошите спацентрове", смята роден фермер
Обновена: 12 мар 2012 14:55 | 12 мар 2012 07:00,
321
Яйцата до Великден гонят 60 ст.
Цените на яйцата ще продължат да се покачват, смятат фермери. Снимка: Impact Press Group

Кокошите спацентрове могат да направят цената на едно яйце и 60 стотинки за Великден. Тази прогноза правят фермери от района на Пловдив.

До края на миналата година Андрей Атанасчев е отглеждал 72 хиляди кокошки в село Трилистник. Заради новите изисквания за отглеждане на пернатите, той е намалил техния брой на половина и е теглил кредит, за да започне ремонт на халетата, въпреки че има автоматизирана система за отглеждане на птиците.

"В момента изграждам спацентровете на кокошките, които включват чесела за нокти, вана, където да се къпят във фураж и перденца, зад които да се снасят яйца", разказа пред Dnes.bg производителят на яйца.

По думите му за обикновения човек това е простотия, но това са изискванията на Европейския съюз.

Досега на няколко пъти той е правил ремонт в птицефермата заради изискванията, в момента е изхвърлил старите клетки, които все още изплаща. Те били необходими при предишните промени в наредбите.

Сега произведените яйца Андрей предава за преработка, вместо да пласира продукцията на вътрешния пазар. Забранена му е и продажбата на трети страни.

"По тази причина цената на яйцата у нас се покачва, затова или ще внасяме яйца или трябва да купуваме от други производители, за да захраним клиентите си", казва българският производител.

Още по темата

Андрей обяснява, че по този начин се отглеждат кокошките в Китай, Щатите и Русия. Само в България се налагат новите изисквания за „щастливи кокошки”.

"Жълтъкът е жълт, гледаме ги постоянно, храним ги добре, сега просто ни обричат на гибел с тези изисквания", жалва се фермерът. 

В част от другите държави въвеждането на изискванията за хуманно отглеждане на кокошките е продължило 12-13 години, защото земеделските министри са договорили отсрочка. Само България се е съгласила и е въвела подовото отглеждане за по-кратък срок, обясняват производителите.

Затова те прогнозират, че цената на едно яйце преди Великден може да стигне 60 стотинки.

Причината - 70% от българските птицеферми предават българските яйца за яйчен прах и не могат да ги продават на българския пазар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
29
 
! Отговори
vad преди 12 години
Бойкот на яйцата, Българи!Да им покажем, че не сме безмозъчни ***! Франция и Германия да не би да не спазват европейски изисквания, че яйцата им да са в пъти по-евтини?Не искам един ден нашите деца да ни обвиняват, че винаги си траем като овце и затова положението е такова!
41
6
 
9
 
! Отговори
freedom fire преди 12 години
Капитализмът е свършен!
40
1
 
9
 
! Отговори
Nikolay_H преди 12 години
И сега сигурно като са щастливи кокошките яйцата ще са големи като на щраус... А българина продължава да живее в мизерия и става все по-зле... Евала...
39
0
 
17
 
! Отговори
freedom fire преди 12 години
Тази криза и стагнация (предизвикана НЕ от средната класа) наложи, тези които я създадоха, да пуснат печатницата за пари. Не се учудвайте, че всичко хвърчи нагоре, а от банкоматите последно време излизат само нови банкноти! Само че това няма нито една "обективна медия" или "независим журналист" да Ви го каже - кога и колко е напечатано! Само че това, което се пусне в обръщение много бързо влита обратно в сметките на олигархията, а народът го дyха. Всичко ще поскъпва с все по-бързи темпове!
38
1
 
14
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Бойкот на яйцата !
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз давам на ЕС да ми оближе яйцата при това безплатно.
36
1
 
13
 
! Отговори
Дочо Булгуров преди 12 години
За кокошки и прасета може, а за хора не може... Ама ха
35
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами като не му харесват наредбите, да ходи да произвежда в Щатите, Русия или Китай.
34
4
 
25
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 12 години
За сметка на увеличените цени на стоки,лекарства и услуги, съм наредил на Симеон Дянков да намали драстично пенсии и заплати.Гарантирано от ГЕРБ ! Гласувайте пак за мен и моя ГЕРБ та да може да раздавам още по-големи бонуси.А за яйцата ще кажа : Големи яйца ! Като са ви скъпи , яще асфалт бе !!!
33
1
 
17
 
! Отговори
123 преди 12 години
Няма скандал. На няколко километра от града, в най-близкото село можеш да си купиш яйца за под 25ст./бр. Ако някой купува на 60ст. значи подкрепя тези измамници.
32
1
 
2
 
! Отговори
ne4o преди 12 години
nqma smisal da im upuvame qicata 4e da gi oravim po bogati.no tozi pat trqbva da sme ednni..da vidite kak barzo 6te nqmalqt qicata.to se vijda 4e nikoi nqma da izlezze na mitingi..to e qsno edno i sa6to prikazvame.ami pone da ne im kupuvame zlatmite qica
31
0
 
26
 
! Отговори
Андрешко преди 12 години
Виждате какво се случи с лекарствата ... там далаверата е голяма но не е достатъчна ... ДДС си е друга работа. Вижте какво се случва с медицинското обслужване ... сегашните лекари плащаха по 100 долара за всеки изпит преди около 10 години ... помните ли? Проблема е, че сме робска нация и не ни интересува нищо по-далече от собственото ни благоденствие / живуркане /.Определено сме болно общество _:(:(:(:(:(
30
3
 
27
 
! Отговори
торкемада преди 12 години
Ще са 60ст.!Защото трябва да откъснем яйцата на депутатите!!!!!
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ами то няма какво и да се коментира, нашите управляващи приклякват на всеки който плаща добре - и резултата е ясен
28
0
 
12
 
! Отговори
Смут преди 12 години
Засега като гледам 6 вратни пържоли са по-скъпи с 2лв от *** 10яйца.Познайте какво ще ям до Великия ден ;) а ДРЪЖАВАТА ДА СЕ ВЗИМА В РАЦЕ ЗАЩОТО ВИЖДАТЕ ЛИ ТОВА Е ПОРЕДНОТО ЦЕЛУВАНЕ НА *** НА ЕВРО СЪЮЗ И НИКАКВА ЗАЩИТА НА БГ ДЪРЖАВА И НАРОД.НЯМАМЕ ПОЛЗА ДА СМЕ НЕКАВ СЪЮЗ,КОЙТО СЛЕД КАТО ВИДИШ ЛИ САРКОЗИ КАЗА,ЧЕ ФРАНЦИЯ ИМА ГОЛЯМА ВЕРОЯТНОСТ ДА НАПУСНЕ ЕВРО ЗОНАТА.
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако вносните яйца са по 60 ст. кой е спекуланта- производителят или вносителят пласьор на пазара?
26
1
 
15
 
! Отговори
до 33 преди 12 години
За*би ЕС - във цяла Европа яйцата са по евтини - да не би там да не ги гледат по ЕС-изискванията
25
2
 
22
 
! Отговори
ds преди 12 години
Аре ве стават уникално нагли вече! Чудят се само наглите търговци как да изгърбят народа! Ей това са наглеците от край време само се чудят кво да измислят да дигат и дигат цените.Живея и уча в Холандия. И тук кокошките са им щастливи, но най-скъпите яйца в хипермаркета са 1.99 евро за 10 яйца размер L. Сами си правете сметката къде се опитват да печелят само на гърба на народа!Ей такива *** свободията на демокрацията им донесе милионите на гърба на бедните.
24
5
 
20
 
! Отговори
Нещастен преди 12 години
Да пикам на Евросвинския Съюз.
23
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не купувайте - да си ги мътят или да си ги снасят навътре!