Протест срещу високите цени на горивата

По няколко десетки автомобила се събраха в различните градове
Обновена: 25 мар 2012 17:28 | 25 мар 2012 17:28, Елка Василева
61
Протест срещу високите цени на горивата
Протест срещу високите цени на горивата се проведе в различни градове в страната. Снимка: БТА

Протест срещу високите цени на горивата се проведе в различни градове в страната.

Във Варна десетки автомобили, пешеходци и мотоциклетисти блокираха цялото движение по бул. „Мария Луиза” в двете посоки, предаде агенция “Фокус”. Шествието срещу високите цени на горивата и дупките по пътищата във Варна стигна до булевард „Владислав Варненчик”. Трафикът по бул. „Мария Луиза” в посока Червения площад не беше спрян, но движението беше затруднено. Протестиращите развяваха българския трибагреник и призоваваха преминаващите да се включат в протеста.

Автошествие и пешеходци преминаха по бул. „Княз Борис Първи” и по „Сливница”, като в знак на протест срещу високите цени на горивата участващите не караха колите си, а ги бутаха, за да докажат, че нямат пари за бензин. Участваха над 30 автомобила. В шествието участваха също мотоциклетисти и пешеходци, които се присъединиха по-късно към автоколоната. Протестиращите носеха плакат „Варна е най-добрият град за крадене в България”.

Автомобилно шествие срещу високите цени на горивата се проведе и в Бургас. Участваха над 30 автомобила. Колите се движеха с нормална скорост с натиснати клаксони, а някои развяваха и трибагреници. Колите тръгнаха с близо час по-късно от предвидения за начало 15.00 часа, тъй като се изчакваше събирането на повече автомобили.

Около 50 автомобила се включиха в третия протест срещу високите цени на горивата и скъпия живот в Пазарджик. Участниците този път са значително по-малко от втория протест, но успяха да блокират движението на изхода за София и образуваха дълги колони от автомобили по улиците, по които преминават.

В края на протеста в центъра на Пазарджик ще бъде организирано и пешеходно шествие, което ще завърши с окачването на националното знаме с траурна лента на дърво на площад „Константин Величков” в памет на всички дадени жертви от 23-годишния преход. Недоволството и този път премина спокойно, а участниците в него заявиха, че следващия път протестиращите от всички градове в страната ще се съберат на национален протест в столицата, тъй като до момента управляващите се правят, че не виждат какво се случва и не чуват техните предложения. Даниела Гаджева, организатор за Пазарджик, припомни, че протестите не са политизирани по никакъв начин и никъде до момента не са се развели политически лозунги.

В столицата също се състоя протест срещу високите цени на горивата. Пред Народното събрание дойдоха по-малко от стотина души. Събралите се носеха плакат "Не сме ЛУКови глави", имаше скандирания срещу монопола. Пред парламента присъстващите надуха клаксоните на леките автомобили и освиркаха властта.

По-рано по бул. "Васил Левски" около стотина млади хора скандираха обидни лозунги срещу властта, пееха националния химн и подканяха гражданите да ги подкрепят. Първите в групата теглеха празни туби за горива с въжета.

В протеста срещу високите цени на горивата в Благоевград се събраха над 20 автомобила. Освен полицейско присъствие и журналисти протестиращите бяха придружени и заснети от оператор с камера, което е по идея на Инициативния комитет срещу полицейското насилие. Първи на протеста пристигнаха полицейски власти, както и „паякът” в Благоевград, който е в готовност да вдигне всеки неправилно паркиран автомобил.

Дни преди протестът председателят на Инициативния комитет срещу полицейско насилие Ангел Гаджев пусна в интернет пространството решение на комисията срещу полицейско насилие, което гласи, че заради полицейския натиск се налага да има оператор на мястото на протеста, който да заснеме действията на протестиращите и по този начин записът да служи като доказателство, че няма неправомерни действия от страна на протестиращите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
бай Промо преди 12 години
Отн.: '... не караха колите си, а ги бутаха, за да докажат, че нямат пари за бензин ...'Бутат колите защото не са съгласни с цените, и защото имат основателни съмнения да смятат, че в цените (на горивата) присътват несвойствени за дейността компоненти, с които се финансира нещо друго ... и това не ги устройва. Да откажеш сделка не означава непременно, че нямаш парите за нея. Много елементарни и третокласни са такива манипулации: Купувай неизгодно защото иначе ще те помислят за неплатежоспособен
46
0
 
1
 
! Отговори
icoenchev преди 12 години
Държавният бюджет също е важен!! Ако имме дефицит над 3% от БВП, следват санкции от Брюксел! Акциза намя как да бъде намален, той е на критичният минимум сега! Относно ДДС, ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДЕ ПРЕФЕРЕНЦИАЛНА СТАВКА ЗА ТЯХ! Както има за туризма, така да има и за горивата.
45
0
 
1
 
! Отговори
бай Промо преди 12 години
Отн.: 'Друго няма и не може да има' (Aнонимен 51)Освен търсене и предлагане (на петрол и петролни продукти) в днешно време има много други неща - като напр. Zero Energy сгради (не само жилищни, но и производсвени). Ако си направиш едно голямо панорамно стъкло (стъклопакет пълен с СО2) на южната фасада може да протестираш много по-успешно срещу цените на горивата.А че така наречените протестиращите реагират неадекватно - в това спор няма. Не бих се учудил ако монополите им печатат и плакатите.
44
0
 
6
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Хората от СИЛА ви казаха ясно че 50% от цената на литър гориво са данъци и акциз, т.е от 2,65 лева за литър бензин държавата ви взима 1.32 за ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ. Тъпия Дянков няма много варианти как да си запълни дупките в бюджета. По-високи цени значи повече пари от ДДС за държавата, същото е положението и с яйцата- не че няма евтин внос,просто министър Найденов го е спрял с наредба, за да вървят българските на двойни цени. Проблема ни е ГЕРБ това е истината.
43
1
 
4
 
! Отговори
Дизел Цанев преди 12 години
Доставчиците на горива микога няма да свалят цените , ако НИЕ КЛИЕНТИТЕ НЕ ГИ ПРИНУДИМ. Нека всички се уговорят ДА НЕ ЗАРЕЖДАТ от някоя от фирмите - например OMV . И без това на останалите бензиностанции цените и качеството на горивото са сходни , така че никой потребител няма да е ощетен.Така OMV остава без клиенти до тогава , докато не свали цените с 10 % - т.е. от 2,65 на 2,40 лв. Или остава без клиенти , или сяаля цените - да си избира тя. Но ако стане 2,40 - започваме да зареждаме САМО от O
42
0
 
3
 
! Отговори
Мунчо преди 12 години
Щом на протестите срещу скока на горивата има толкова малко хора и щом тия,които го организират са избрали неделя за ден на протеста,значи населението е доволно от цената.Невиждам какво има да се дискутира.Карайте си таратайките и се наслаждавайте на живота .
41
0
 
1
 
! Отговори
k1ss3r преди 12 години
e te vidqha che krancheto s pari idvam ot benzinostanciite i sa davai liushtiiii na bogato xD do kat ne opre noja do kokala i togava sus sigurnost nqma da se dignat 100 bedni studentcheta ... kakto se izrazi nqkoi retard po dolo..
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
uj nemate kinti za benzin a karate.kak stava taz rabota ,ulicite zadrasteni s koli.e za kvo e celia protest i tez deto protestirat ne znajat kak
39
2
 
4
 
! Отговори
Даси преди 12 години
Това е все едно да протестираш срещу лошото време.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мога да заспя спокойно, искам новина за Ким Кардашиян!
37
4
 
4
 
! Отговори
До SHark 31 преди 12 години
Какьв Сергеи??? Ти за воина ли говориш??? По добре *** отколкото комунист. Тьп ли си? Нали Сергеи пусна лукоил!! За лукови глави ли ни мислиш????
36
1
 
3
 
! Отговори
бай Промо преди 12 години
Този протест нищо не може да направи с цените, още повече че е абсолютно дилетантски като организация и като реализация. Ако на някого нещо не му е ясно ... да му се изясни.Истината е, че няма нищо което да се извади срещу монопола - някой техно TIR на течен водород примерно или някоя акумулаторна нанобатерия за електромобил за 180 км/ч с пробег без презареждане 500 км, или някой соларно-термичен синтезатор за SynGas (за метан например). И като нямат нищо такова ... накъде са тръгнали.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Да спрем колите за седмица"Ми то хубаво, да ги спрем, ама като знам колко обездвижени шефове и евчета има... Как ще ходят те милите с градския транспорт. Или не дайси боже пеша. Абсурд
34
1
 
6
 
! Отговори
mi6ok преди 12 години
Да спрем колите за седмица, но масово да видим тогава...! Аз лично така направих, като потреблението е максимално ниско тогава ще се разшават...Но де тази смелост от българина -ще вземат да помислят другите ,че не е добре финансово... А това с митингите е добра идея но липсва инфо кога точно се провежда. Аз, ако знаех за днес положително щях да се включа дори и други хора да поканя. Хора не купувайте скъпото гориво без нужда, постоянно гледам една кола един ***
33
1
 
9
 
! Отговори
Entusiast преди 12 години
Кой ви каза, или по-точно излъга, че като европейска държава трябва всички да караме коли? Т'ва е най-голямата глупост, която съм чувал. Във всички що годе нормални европейски държави се поощрява придвижването с градски транспорт. При нас все още важи тенденцията, че трябва да сме "гъзари" и ако нямаш кола си мишок или балама... Нека ни! Заслужаваме си го, защото нямаме уважение към никого и към нищо! 30 лева да стане бензинът, гражданските по 15000...
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
държава с мизерна икономика, която не произвежда особена добавена стойност, бизнес в колапс и 10% данък се издържа от ДДС и акцизи...да не забравяме и колко струва петролът...та кел файда от протести ;-)
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
25 , ами как го вдигнаха Сащ ами така ,дигнаха ембарго на Иран и петрола дръпна нагоре .ся всички плаштат включително и демократичните *** ,по добре със Сащ ама гладни така викати вие от Герб ,ся ревете демократи ***
30
2
 
17
 
! Отговори
Бургас преди 12 години
2 лв за литър бензин А-95 и литър дизел - това е целта !Зареждайте само когато Ви е необходимо и само колкото Ви е необходимо.Пазара може и сам да свали тогава цените !
29
1
 
5
 
! Отговори
бедния преди 12 години
Като не стига горивото да го направат с купони но да е евтино. сега за богатите е без значение но много народ сипва за 5-10-15лв.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ytre vzemi koleloto v koi vek ziveesh nalisme v evropa