16-годишните ученици пият здраво

Първи сме по употреба на амфетамини, а 39% са пушили през последния месец
5 юни 2012 20:30,
214
16-годишните ученици пият здраво
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

България заема първо място сред 36 държави по употреба на амфетамини сред 16-годишните ученици.

87% от младежите на същата възраст са употребявали алкохол поне веднъж в живота си, а 39% са пушили тютюневи изделия през последния месец. 

Това показват данните от Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици ESPAD 2011, проведен в 36 европейски държави.

В проучването са участвали 105 хиляди ученици от 9 и 10 клас, като българските участници са били 2 217.

По употреба на наркотици страната ни се нарежда над средното ниво, като 26% от анкетираните са отговорили, че са опитвали някакъв наркотик. Във всички държави учениците, опитвали някакъв наркотик, отговарят,
че това е било марихуана или хашиш.

Челното място в това отношение държи Чехия, където 42 на сто от 16-годишните са опитвали тези наркотици. Най-ниска употреба е била регистрирана в Албания, Босна и Херцеговина, Молдова, Норвегия и Румъния.

10% от учениците у нас са употребявали канабис през последния месец. По този показател България е в челната десетка на класацията на ESPAD и попада във втората група по сериозност на засегнатите от употреба на канабис страни.

През 2011  средният процент на учениците в страните в Европа,  участващи в изследването, пушили поне веднъж в живота си е 54.

В България това са 66% от младежите, 62% от момчетата и 71% от момичета. Най-ниска е употребата в Исландия (26%), Норвегия и Черна гора (30-37%).

Средният процент ученици, пушили през последните 30 дни, е 28%.  В България това са 39% от учениците ( 33% от момчетата и 46% от момичетата),  като сме на четвърто място сред страните от ESPAD. Особено ниски (под 15%) са пушилите през последните 30 дни в Норвегия, Албания, Черна гора и Исландия, където са пушили само 10% от учениците).

Алкохолът се възприема като лесно достижим за 16-годишните в европейските страни, участвали в изследването -  около ¾ от учениците (73%) считат, че е лесно или много лесно да се снабдят с алкохол,  независимо че в повечето от страните има рестриктивни закони срещу продажбата на алкохол на непълнолетни. 

Във всички страни участвали в ESPAD, освен в една, 70 и повече процента от учениците са пили алкохол поне веднъж в живота си.  В България поне веднъж в живота са пили някакъв алкохол 87%  процента от 16-годишните,  като това са 89%  от момчета и 85% от момичета.

Данните за България сочат още, че 29% са употребявали алкохол 40 и повече пъти през живота си, което е над средното ниво за страните от ESPAD.

64% от българските 16-годишни ученици поне веднъж са пили алкохол  през последния месец.

По-висока употреба на алкохол се наблюдава при учениците, консумирали алкохол 10 и повече пъти през последните 30  дни,  т.е.  средно всеки трети ден.  Това са 15-18%  от респондентите в Белгия, Германия и Малта. България се намира над средата на класацията с относителен дял от  11%, което на практика означава, че всеки девети 16-годишен младеж попада в тази група.

20% от българските ученици са се напивали поне веднъж през последния месец, това са 23% от момчетата и 18% от момичетата.

Средният процент за тежко епизодично пиене поне веднъж през последните 30 дни за страните от ESPAD е 39%. По този показател България се нарежда сред страните с по-висока употреба на 5 и повече питиета едно след друго. Почти половината от учениците (48%) посочват такава употреба, като това са 52% от момчетата и 43% от момичетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още по темата: алкохолтютнопушенеESPAD
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
0
 
! Отговори
до 168 преди 11 години
Ем з кво да не се е**м,да не сме монаси...виж като не ти пуска никоя аз не съм виновен...
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те нае само здраво пият но и здраво се е...
129
0
 
0
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
О, те само това да правеха... Заповядайте да ги видите в посолството.
128
1
 
16
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
Извинявам се ,че ще прозвучи като вмешателство в личния живот ,но бих казал на младите :не е нужно да скачате в огъня ,за да разберете, че огънят гори и пари! Достатъчно и да забележите какво се случва с онези ,които веднъж са скочили в огъня ! Вие сте бъдещето на нацията ,вие сте гордостта на мама и тати , не правете така ,че родителите ви да съжаляват ,че са ви създали и вие в последствие да съжалявате ,че сте се родили ! Успех !
127
3
 
8
 
! Отговори
гурбетчия до 155 преди 11 години
Ти тези философии си ги запази за себе си ! Аз ще ти кажа ,че бивш наркоман и бивш алкохолик, няма ! *лъка е довреме ,но алкохола и наркотиците са до гроб ! Може би продаваш дрога и с този коментар се мъчиш да внушиш на младите да пият алкохол и да се друсат ,защото видиш ли ,човек трябвал да опита всичко от живота ,пък после когато си иска може да се откаже от алкохола и дрогата! До младите : ОПИЧАЙТЕ СИ АКЪЛА ,ЕДИН ПЪК СГРЕШИТЕ ЛИ С АЛКОХОЛА ИЛИ ДРОГАТА ,ОПРАВИЯ НЯМА !
126
2
 
7
 
! Отговори
преди 11 години
Това е резултатът,..... от 23г. ПРЕХОД в Бг !*** до шия!Планът Ран-ЪТ----успя в Бг !----*** народ ,...слаба държава !
125
0
 
6
 
! Отговори
Югенд преди 11 години
нали мафията трябва да има консуматори... за къде иначе толкова наркотик и алкохол от мазетата на столипиново/най-голямото нарко депо в региона/. оправията е ясна - милитаризация , спорт и възпитание на духа. но първо да разделим двете звена - мафията и държавата отделно.
124
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм на 16...вие пък ще ми казвате дали да пия...
123
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА СЕ ЗАБРАНИ АЛКОХОЛЪТ !
122
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Piite bre maskari!Pushete qko i se drusaite!!!
121
16
 
7
 
! Отговори
Извън българия преди 11 години
Аз като бях на 16 се на*ирах от пушене на марихуани,пиене на алкохоли при това ги мешах като ненормален,понякога даже пушех и пиех едновременно ...сега съм на 20 и като се огледам,спрял съм едва ли не окончателно с тези неща и то без да съм си налагал мяра.Извод : - С времето всичко минава,при повечето младежи и тийнейджъри,за жалост лошият безпаричен живот грабва младите в едно течение наречено ежедневие,и на тях не им остава нищо друго освен да чешат крастата си ,като - хазарт,дрога,пиене!
120
9
 
4
 
! Отговори
чревоугодник преди 11 години
Поредната *** статистика. Аз обичам пържоли !
119
14
 
6
 
! Отговори
Статистика преди 11 години
Това е пълна глупост.Статистиката е най-неточния параметър по който може да се следи обществото.Хората по цял свят пият и употребяват наркотици.алкохол си употребяват над 90%, никотин над 70%, а наркотици над 50%, така че тези *** е най добре да спрат със статистиката.Не сме толкова *** да не виждаме какво става около нас.Писна ми да ни изкарват като пияни наркомани пушещи цигари.
118
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това са глупости.Просто анкетираните лица в България са по-честни може би.Всеки който е имал поне веднъж контакт с така наречените млади през последните 10 години може би е чувал кви партита с по няколко хиляди души се вихрят в Германия,Испания,Франция,Холандия.Просто си намерете някой приятел в нета от там.Тия килограми ако не и тонове вещества дето българската полиция изземва дали според вас е за българските тиинейджъри?Най-вероятно са за страни където се търгуват в доста евро.
117
3
 
3
 
! Отговори
dedo Pelo преди 11 години
Neka da piat dezata ,kato sa zdravi i mladi nema problemi .Kogato stanat kato men na 72 ,rakiata shte stoi v mazeto ama az kato sam bolnav i ne pia.Hubavo che moito si go izpih na mladi godini.
116
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе все ние сме на "първо място" за лошите неща ай сиктир веднага давам за пример Испания където всеки втори се друса в училищата пълно с дрога.. такова чудо и в Русия не съм виждал!
115
3
 
7
 
! Отговори
v преди 11 години
пак не успяха да ни класират на всички позиции на 1во място :( МЛАДЕЖИ ИЗЛАГАТЕ НИ, ДАЙТЕ МАЛКО ПОВЕЧЕ ДЕЕ СРАМОТА Е ДА НЕ СМЕ НА 1ВО МЯСТО ВЪВ ВСИЧКО :Д
114
7
 
2
 
! Отговори
На дали преди 11 години
Гледам Ви сеира драги съграждани ,как се самоунищожавате.Ще се радвам ако моето мнение е грешно!!!
113
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Си обръсна главата гола и си вържа плитки и си викам "аз съм сектааааааааааааааааааааааа".-- боби дъ турбо
112
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И аз така правех като бях на 16 , няма проблеми :)