16-годишните ученици пият здраво

Първи сме по употреба на амфетамини, а 39% са пушили през последния месец
5 юни 2012 20:30,
214
16-годишните ученици пият здраво
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

България заема първо място сред 36 държави по употреба на амфетамини сред 16-годишните ученици.

87% от младежите на същата възраст са употребявали алкохол поне веднъж в живота си, а 39% са пушили тютюневи изделия през последния месец. 

Това показват данните от Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици ESPAD 2011, проведен в 36 европейски държави.

В проучването са участвали 105 хиляди ученици от 9 и 10 клас, като българските участници са били 2 217.

По употреба на наркотици страната ни се нарежда над средното ниво, като 26% от анкетираните са отговорили, че са опитвали някакъв наркотик. Във всички държави учениците, опитвали някакъв наркотик, отговарят,
че това е било марихуана или хашиш.

Челното място в това отношение държи Чехия, където 42 на сто от 16-годишните са опитвали тези наркотици. Най-ниска употреба е била регистрирана в Албания, Босна и Херцеговина, Молдова, Норвегия и Румъния.

10% от учениците у нас са употребявали канабис през последния месец. По този показател България е в челната десетка на класацията на ESPAD и попада във втората група по сериозност на засегнатите от употреба на канабис страни.

През 2011  средният процент на учениците в страните в Европа,  участващи в изследването, пушили поне веднъж в живота си е 54.

В България това са 66% от младежите, 62% от момчетата и 71% от момичета. Най-ниска е употребата в Исландия (26%), Норвегия и Черна гора (30-37%).

Средният процент ученици, пушили през последните 30 дни, е 28%.  В България това са 39% от учениците ( 33% от момчетата и 46% от момичетата),  като сме на четвърто място сред страните от ESPAD. Особено ниски (под 15%) са пушилите през последните 30 дни в Норвегия, Албания, Черна гора и Исландия, където са пушили само 10% от учениците).

Алкохолът се възприема като лесно достижим за 16-годишните в европейските страни, участвали в изследването -  около ¾ от учениците (73%) считат, че е лесно или много лесно да се снабдят с алкохол,  независимо че в повечето от страните има рестриктивни закони срещу продажбата на алкохол на непълнолетни. 

Във всички страни участвали в ESPAD, освен в една, 70 и повече процента от учениците са пили алкохол поне веднъж в живота си.  В България поне веднъж в живота са пили някакъв алкохол 87%  процента от 16-годишните,  като това са 89%  от момчета и 85% от момичета.

Данните за България сочат още, че 29% са употребявали алкохол 40 и повече пъти през живота си, което е над средното ниво за страните от ESPAD.

64% от българските 16-годишни ученици поне веднъж са пили алкохол  през последния месец.

По-висока употреба на алкохол се наблюдава при учениците, консумирали алкохол 10 и повече пъти през последните 30  дни,  т.е.  средно всеки трети ден.  Това са 15-18%  от респондентите в Белгия, Германия и Малта. България се намира над средата на класацията с относителен дял от  11%, което на практика означава, че всеки девети 16-годишен младеж попада в тази група.

20% от българските ученици са се напивали поне веднъж през последния месец, това са 23% от момчетата и 18% от момичетата.

Средният процент за тежко епизодично пиене поне веднъж през последните 30 дни за страните от ESPAD е 39%. По този показател България се нарежда сред страните с по-висока употреба на 5 и повече питиета едно след друго. Почти половината от учениците (48%) посочват такава употреба, като това са 52% от момчетата и 43% от момичетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още по темата: алкохолтютнопушенеESPAD
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а наздраве!
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
106 - умре ***, дето те хвали.Нали знаеш на какво е симптом да си правиш сам комплименти, и то до такава абсурдна та чак комична степен... Може би ако останалите ти правиха повече комплименти нямаше да си толкова луд/а
69
0
 
5
 
! Отговори
до 92 преди 12 години
Миличко момче, дай кака да те светне, че отвора на съответната дупка не може да определи нивото на висше мозъчно...съзнателно и подсъзнателно развитие. Предполагам аматьорското съвокупление, което си изживял в земния си животец не може да се сравни с емоцията и отдаването, на което кака може да те научи...но това, скъпо дете, не става с отпушване на дупки. Става с издигане на съзнанието... на позиция, която нито амфетките, нито белото,нито кафевото, нито плътта ти мое да ...имитира.Мадам.
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пият, и после мрънкат че няма работа, че дават малко пари ....А че са прости и кухи като бамбук е без знаачение...Ама искат йФонче, искат скъпи парцалки, искат коли....А яжте ми ...буя.
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
97 - тая тиква, дето ти е между рамената. От репликите ти прозира доста опасна психоза, често срещана в хора, които имат проблем с понасянето на реалноста и си измислят глупости да си внушат, че са специални и прочее.
66
0
 
0
 
! Отговори
до 96 преди 12 години
Томи, на мен нищо не ми се иска. Аз каквото искам си го взимам. Знам какво ще стане утре, щот между днес, вчера и утре няма разлика, ама това е сложна материйка...някакси...за мравките.Късмет с момичето, Томи.Мадам Идеална
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е и какво му е лошото...То на 16 да не знаеш дори вкуса на алкохола,остави редовното пиене, е простотия за мен...не сме деви марии ,нито мюсюлмани... Алкохолизъм и умерена консумация на алкохол са две различни неща...Кой не пие...мюслитата,поповете и разни други ***,на които им трябва многооо,ама много халоперидол.
64
1
 
1
 
! Отговори
до 91 преди 12 години
коя глава, пиленце да ми прегледат? И кой точно да ми я прегледа? Ако ми препоръчаш специалист с удоволствие ще ида да му я врътна....главата. Ако си заслужава и има достатъчно сиво вътре... у мозъко.С уважениеМадам Идеална
63
1
 
6
 
! Отговори
азз преди 12 години
нормално!деградирали,ниско интелигентни,без морални,стресирани-добре подготвена младеж за манипулиране!който има пипе-се продава в чужбина!наздраве,бъдещи лопатари и ***!
62
0
 
3
 
! Отговори
ypsilon преди 12 години
madam idealnata 100% e devstvena 16-17-18 depresarka i mrazi vsi4ki 13-set godi6ni koito ve4e go vzemat dlboko VGZ
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
98 - хаха, хахо изперкало, планетата ще е тук още МИЛИАРДИ години, наши, твои - все в ***. Томи да си намери приятелка а ти да отидеш да ти прегледат главата :)
60
1
 
2
 
! Отговори
до 68 - Томи преди 12 години
Скъпи Томи, планетата Земя няма да изчезне... мравките, които ходят по нея в момента и които се наричат гордо ЧОВЕЦИ не са толкова велики, че да разрушат такова огромно масивно тяло. Да - могат да унищожат природата и да оставят само пустош, но...планетата ще си е тук...още милиони години...ваши земни.Тъй.Мадам Идеалнапс - Томи, намери си момиче да те обича.
59
0
 
2
 
! Отговори
я да видим-2 опит преди 12 години
до 63преди 1 секунда Е пич, как ще има Мистър Идеален, ако ме няма мен - Мадам Идеална? Чудеса за едно кафе? ....На кое казваш чудеса? 3 в 1? Фелацио, ъъм, ъъм 2... баналност... Сеш ли се.... Емоциите са на друго място, пич... ама то не е за 15 мин... Мадам Идеална.
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че то млади останаха ли ?
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А бе в тоя сайт всекви инфантили...конспиратори илюминатори, религиозни фанатици ,разправящи за някакви пришествия...Питам се....свърши ли халоперидола в аптеките,нещо това ме притеснява... /пояснявам:халоперидол е лекарствен препарат за лечение на психични разстройства като шизофрения и циклофрения/
56
2
 
5
 
! Отговори
Батко преди 12 години
Абе те освен че пият здраво и са на амфетки, какви други работи правят още по-здраво майките им не искат да знаят.. Как се тряскат ВГЗ или духат за 1 линийка по кенефите на дискотеките
55
1
 
7
 
! Отговори
... преди 12 години
Оргиите ги имало от панти века- кеф ти Франция, Рим, Египет, ама извън тях бяха си интелигенция- говориха езици, четеше се, водиха се интелектуални спорове, имаше чест, морал, дуели. Сега първо се скача по цици на сцената, после се пишат детски книжки- изведнъж бившата разпусната девица се превръща в светица. За интелектуалните спорове дума да не става- самите младежи често не разбират за какво говорят, а споровете са в повечето случаи за комп. игри- с пяна на уста!
54
1
 
7
 
! Отговори
GERB преди 12 години
ТВ7 - ГЕРГЕРСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ..
53
2
 
7
 
! Отговори
Нострадамус преди 12 години
Кви последни дни бе, ***??? Е, за тебе може и да са последни.
52
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От статията разбрах, че на Боко амфетамините вървят!