16-годишните ученици пият здраво

Първи сме по употреба на амфетамини, а 39% са пушили през последния месец
5 юни 2012 20:30,
214
16-годишните ученици пият здраво
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

България заема първо място сред 36 държави по употреба на амфетамини сред 16-годишните ученици.

87% от младежите на същата възраст са употребявали алкохол поне веднъж в живота си, а 39% са пушили тютюневи изделия през последния месец. 

Това показват данните от Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици ESPAD 2011, проведен в 36 европейски държави.

В проучването са участвали 105 хиляди ученици от 9 и 10 клас, като българските участници са били 2 217.

По употреба на наркотици страната ни се нарежда над средното ниво, като 26% от анкетираните са отговорили, че са опитвали някакъв наркотик. Във всички държави учениците, опитвали някакъв наркотик, отговарят,
че това е било марихуана или хашиш.

Челното място в това отношение държи Чехия, където 42 на сто от 16-годишните са опитвали тези наркотици. Най-ниска употреба е била регистрирана в Албания, Босна и Херцеговина, Молдова, Норвегия и Румъния.

10% от учениците у нас са употребявали канабис през последния месец. По този показател България е в челната десетка на класацията на ESPAD и попада във втората група по сериозност на засегнатите от употреба на канабис страни.

През 2011  средният процент на учениците в страните в Европа,  участващи в изследването, пушили поне веднъж в живота си е 54.

В България това са 66% от младежите, 62% от момчетата и 71% от момичета. Най-ниска е употребата в Исландия (26%), Норвегия и Черна гора (30-37%).

Средният процент ученици, пушили през последните 30 дни, е 28%.  В България това са 39% от учениците ( 33% от момчетата и 46% от момичетата),  като сме на четвърто място сред страните от ESPAD. Особено ниски (под 15%) са пушилите през последните 30 дни в Норвегия, Албания, Черна гора и Исландия, където са пушили само 10% от учениците).

Алкохолът се възприема като лесно достижим за 16-годишните в европейските страни, участвали в изследването -  около ¾ от учениците (73%) считат, че е лесно или много лесно да се снабдят с алкохол,  независимо че в повечето от страните има рестриктивни закони срещу продажбата на алкохол на непълнолетни. 

Във всички страни участвали в ESPAD, освен в една, 70 и повече процента от учениците са пили алкохол поне веднъж в живота си.  В България поне веднъж в живота са пили някакъв алкохол 87%  процента от 16-годишните,  като това са 89%  от момчета и 85% от момичета.

Данните за България сочат още, че 29% са употребявали алкохол 40 и повече пъти през живота си, което е над средното ниво за страните от ESPAD.

64% от българските 16-годишни ученици поне веднъж са пили алкохол  през последния месец.

По-висока употреба на алкохол се наблюдава при учениците, консумирали алкохол 10 и повече пъти през последните 30  дни,  т.е.  средно всеки трети ден.  Това са 15-18%  от респондентите в Белгия, Германия и Малта. България се намира над средата на класацията с относителен дял от  11%, което на практика означава, че всеки девети 16-годишен младеж попада в тази група.

20% от българските ученици са се напивали поне веднъж през последния месец, това са 23% от момчетата и 18% от момичетата.

Средният процент за тежко епизодично пиене поне веднъж през последните 30 дни за страните от ESPAD е 39%. По този показател България се нарежда сред страните с по-висока употреба на 5 и повече питиета едно след друго. Почти половината от учениците (48%) посочват такава употреба, като това са 52% от момчетата и 43% от момичетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още по темата: алкохолтютнопушенеESPAD
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
3
 
8
 
! Отговори
Гай Хитреций преди 12 години
Да си пийват няма лошо, стига да е с мярка.А в този сайт върлуват зверски сектанти - спамери.
110
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ne samo piat a se drysat i zdravo se p**b...t
109
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
165 - така и не каза от коя планета си ;)
108
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
165 - Прекалено често споменаваш думата емоция, продължава да намирисва на емоционала криза, взимаща заплашителни пропорции. Ти си тая с претенции за възвисшеност, вземи си погледни писанията - да си ме видяла мен да се хваля, или тва, че не можеш да ме обориш със смислени аргументи те подстрекава да даваш неадекватни отговори, нали щеше да си ходиш? Или психозат не ти дава мира и не те пуска ;)Хората са писали цели книги за проблемите ти, да беше чела академична литература вместо глупости ;)
107
1
 
2
 
! Отговори
BG преди 12 години
Mi to imalo tuk i izvunzemni,kato 144:),goooolqm sait e tozi:)
106
5
 
0
 
! Отговори
... преди 12 години
Жал е емоция, която изпитва един Човек, който си е въобразил, че е по-висш от друго живо същество. Е, господине, аз ли се смятах, за много Визвишена или Вие се опитвате да ми пробутате фантазиите си за последното?Жал?!.... Помислете. Ако можете.
105
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе и преди беше зле, по друг начин но все пак зле. До това сме опрели, смяна на едно зло с друго, което твърди, че е добро. Докато се усетим, че е зло идва новото зло, претендиращо, че е добро...
104
3
 
0
 
! Отговори
до 160 преди 12 години
Господине, думите говорят по начина, по който ги чувате сам в ушите си или пък ги четете...както е в случая. Не дребнавост. Просто факт от реалността. Същата, която обяснява числото на физическите ми килограми и стойността, която имам за Сър Идеален. Не се хващам за сламки, защото аз не се давя, Господине, въпреки, че неспособността Ви да осмислите какво пиша...Ви води към тази мисъл..щот Ви е удобно. Питах за момичето, не защото ми дреме дали Ви е жал за нея. Жал?! Чудесна емоция, а? хахаха
103
3
 
6
 
! Отговори
BG преди 12 години
Za6to pozvolihme na Hamerika da ni susipe durjavata?!Obrazuvatelnata ni sistema be6e na 4-to mqsto prez 1989g.Ikonomikata ni su6to be6e na edno ot 4elnite mesta.A sega?!Na vi SDS,BSP,GERB i tqm podobni!Kakvoto po4ukalo-tova se obadilo!
102
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
154 - Идеалната, продължаваш да доказваш тезата ми. Не говорила а пишела... Лишен от смислени доводи и стойностни аргументи човек прибягва до дребнавости, като удавник, опитващ да се хване за сламка. Думите говорят, без значение дали са изречени, написани, гравирани или каквото се сетиш.Знам че питаш за момичето от солидарност - не беше красиво, премести се в друго училище, но не ми е жал за нея, в най-добрия случай си е взела поука, която ти си пропуснала, да не си измисля и самоидеализира
101
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"По-страшен от спина,по-опасен от рака...сега за сега си остава простака!" Радой Ралин
100
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че това новина ли е? Завърших гимназия 2010г., предния випуск, когато завършваха (за последният им учебен ден говоря) пиеха водка в двора и гасяха с бира, като междувременно се скъсваха да вият.. ъъ викат де. Ние бяхме по-културни, само цъкахме белот, малко бира, ама 10-тина човека де, не целия випуск и изобщо не пречехме на другите, които учеха. А като имам предвид, че напоследък затъпяването при всяко следващо поколение е в геометрична прогресия, то може би нищо не може да ме учуди вече...
99
0
 
16
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Стига сте писали и умували ами си възпитавайте децата както трябва и говорете с тях като хора и като родители ако наистина ви е грижа...
98
4
 
1
 
! Отговори
Михайлович преди 12 години
Всички които не пият или са болни или подлеци има нещо нездраво и съмнително в трезвеника.Всеки който се опита да облече трезвеността в подкупно,в здравословно и благообразно обяснение е гад,мръзник безочлив продажник.Продължението е 145 коментар.
97
0
 
0
 
! Отговори
149 преди 12 години
Аз не говоря господине. Аз пиша. Житейският опит е даден на човеците, за да изпитат емоция. Ако няма емоция то все едно нищо не си направил....за Аза, но ще Ви стане твърде сложно...боя се. Приключих.Бих Ви запитала смяхте ли се много на клетото момиче или ...много й се смяхте... Това няма значение никакво. Важното е да не е било емоция - за Вас и за целия Ви клас. Всичко хубаво Ви желая.Тежа точно 48 килограма - кожа, кости, органи,каквото такова.
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
144 - думи без покритие имат по малка стойност от калта под краката ни, всеки може да говори. Но да наричаш житейския опит емоции - причината може да е само една, ама да не хабя повече думи.Точно 48 викаш - и нито грам отконение? Дали наистина тежиш ТОЧНО 48 или тва е просто фикс идеята, която си си прокарала, защо не е примерно 48.34 килограма :)
95
1
 
1
 
! Отговори
До 145 преди 12 години
Айде бе не думай толкова ли е вредно ?Аз пък си мислех че като се насърбаш с шльокавица ти се изкривяват представите и те обладават нечисти сили :))))
94
1
 
2
 
! Отговори
Aloo преди 12 години
Хора все по малко ходат във Църква... Най вероятно гледайки на действията на правителство не се страхуват от Ад anymore
93
10
 
4
 
! Отговори
Михайлович преди 12 години
Да не пиеш означава да живееш като ***.Да си противоестествен и пластмасов като вегатарианец.Липсата на алкохол води до оглупяване и тежка шизофрения.Изкривяват се представите за света.Човек който не пие е обладан от нечисти сили,служи на дявола и извънземните,става гей или умира от гъбички и херпес.
92
0
 
2
 
! Отговори
142 преди 12 години
Господине, съжалявам за емоциите, които сте събрали от жизнения си опит, но аз тежа точно 48 килограма. Не се смятам за красавица, но имам някакъв чар и смятам, че съм достатъчно интелигентна, за да завържа смислен разговор с някой землянин, така че да не го отегча в рамките на 15 минути, в които е имал щастието да ме срещне. Нещо против това да е самата реалност?Мадам Идеална