16-годишните ученици пият здраво

Първи сме по употреба на амфетамини, а 39% са пушили през последния месец
5 юни 2012 20:30,
214
16-годишните ученици пият здраво
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

България заема първо място сред 36 държави по употреба на амфетамини сред 16-годишните ученици.

87% от младежите на същата възраст са употребявали алкохол поне веднъж в живота си, а 39% са пушили тютюневи изделия през последния месец. 

Това показват данните от Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици ESPAD 2011, проведен в 36 европейски държави.

В проучването са участвали 105 хиляди ученици от 9 и 10 клас, като българските участници са били 2 217.

По употреба на наркотици страната ни се нарежда над средното ниво, като 26% от анкетираните са отговорили, че са опитвали някакъв наркотик. Във всички държави учениците, опитвали някакъв наркотик, отговарят,
че това е било марихуана или хашиш.

Челното място в това отношение държи Чехия, където 42 на сто от 16-годишните са опитвали тези наркотици. Най-ниска употреба е била регистрирана в Албания, Босна и Херцеговина, Молдова, Норвегия и Румъния.

10% от учениците у нас са употребявали канабис през последния месец. По този показател България е в челната десетка на класацията на ESPAD и попада във втората група по сериозност на засегнатите от употреба на канабис страни.

През 2011  средният процент на учениците в страните в Европа,  участващи в изследването, пушили поне веднъж в живота си е 54.

В България това са 66% от младежите, 62% от момчетата и 71% от момичета. Най-ниска е употребата в Исландия (26%), Норвегия и Черна гора (30-37%).

Средният процент ученици, пушили през последните 30 дни, е 28%.  В България това са 39% от учениците ( 33% от момчетата и 46% от момичетата),  като сме на четвърто място сред страните от ESPAD. Особено ниски (под 15%) са пушилите през последните 30 дни в Норвегия, Албания, Черна гора и Исландия, където са пушили само 10% от учениците).

Алкохолът се възприема като лесно достижим за 16-годишните в европейските страни, участвали в изследването -  около ¾ от учениците (73%) считат, че е лесно или много лесно да се снабдят с алкохол,  независимо че в повечето от страните има рестриктивни закони срещу продажбата на алкохол на непълнолетни. 

Във всички страни участвали в ESPAD, освен в една, 70 и повече процента от учениците са пили алкохол поне веднъж в живота си.  В България поне веднъж в живота са пили някакъв алкохол 87%  процента от 16-годишните,  като това са 89%  от момчета и 85% от момичета.

Данните за България сочат още, че 29% са употребявали алкохол 40 и повече пъти през живота си, което е над средното ниво за страните от ESPAD.

64% от българските 16-годишни ученици поне веднъж са пили алкохол  през последния месец.

По-висока употреба на алкохол се наблюдава при учениците, консумирали алкохол 10 и повече пъти през последните 30  дни,  т.е.  средно всеки трети ден.  Това са 15-18%  от респондентите в Белгия, Германия и Малта. България се намира над средата на класацията с относителен дял от  11%, което на практика означава, че всеки девети 16-годишен младеж попада в тази група.

20% от българските ученици са се напивали поне веднъж през последния месец, това са 23% от момчетата и 18% от момичетата.

Средният процент за тежко епизодично пиене поне веднъж през последните 30 дни за страните от ESPAD е 39%. По този показател България се нарежда сред страните с по-висока употреба на 5 и повече питиета едно след друго. Почти половината от учениците (48%) посочват такава употреба, като това са 52% от момчетата и 43% от момичетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още по темата: алкохолтютнопушенеESPAD
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добро утро, открихте топлата вода!!!утре ако кажете че и родителите са виновни пак ще познаете!!!Има и още нещо-освен че пият,дрогират, се и бият и то така все едно имат поведение на убиици,което е страшно за нашите деца.Всеки родител да се замисли,и трябва закон "ако си пил и си нанесъл побой в дискотека или където и да било глоба от 2000лв и затвор,ако си малолетен има изправителни училища
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Идеалната - в 8 клас имахме едно грозноват, тъповато, тлъсто момиче, което не се радваше на особена популярност. Имахме задание да си пишем с ученици от САЩ и един ден, по провидение на съдбата, едно от писмата на това момиче попадна в ръцете на целия клас, и съдържанието му беше доста близко до това на твоите постове.В писмото си, грозното, дебело и тъпо момиче беше 50 килограмова красавица, в която всички момчета от класът бяха влюбени а всички момичета и завиждаха, умна, прекрасна и прочее!
89
1
 
2
 
! Отговори
ДО 139 преди 12 години
Ти определено си сляп и глух живей спокойно нещастния си самотен животец!
88
0
 
3
 
! Отговори
до 127 преди 12 години
В Унгария правят едни от най-добрите порнофилми....Нищо не пиша. Нищичко не намеквам.Ей така ми дойде.Мадам Идеална.
87
2
 
1
 
! Отговори
до 128 преди 12 години
48 кила ако е тлъсто.... ок. пич, печелиш баса... с който и да си се обзаложил.Ей, човеците са много ограничени....като не знаят с кого общуват... човеци си остават. Човеци. Има потенциал обаче...а дано.Лека нощ. Мадам Идеална.
86
0
 
0
 
! Отговори
до 123 преди 12 години
Струвам много. За другите, които да са те, не мога да преценя. Не ми е приоритет.Всичко хубаво.Мадам Идеална за Сър Идеален.А Вие кой бяхте? хахахахаха
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
120 - готов съм да се обзаложа че си поредната тлъста, самотна жертва на малоумщините които други подобни драскат понеже има достатъчно *** хора да си дават парите за глупости, които са достатъчно отчаяни да повярват, само и само да изградят илюзия за самостойност, че да може да се гледат в огледалото без да им се повръша.Тъжно е, но реалност за доста хора уви...
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-тъжното в цялата ситуация е, че ако изчезнем като народ, май ще е за добро... Вие в една Унгария ако отидете, ще видите какво се казва да си обичаш държавата- на всяка сграда се вее националния флаг, много млади хора, развиваща се икономика и т.н. Докато ние друго освен чалгия, *** политици и *** друго нямаме
83
0
 
11
 
! Отговори
Камелия преди 12 години
Факторите,повлияващи към горе-посоченото поведение, са хиляди. С цялото ми уважение,но сегашното лигаво-мрънкащо поколения знае само ПУШЕНЕ и ПИЕНЕ. Повечето от младежите са невероятно и нехайно разглезени. Нямат занимания. Нямат хоби. Не се посещават културно-социални мероприятия. Не се интересуяат от нищо. Дали вината е в родетелите или в самите тях, остава мистерия...
82
0
 
4
 
! Отговори
до 118 преди 12 години
Подписвам се като Мадам Идеална, заради една статийка тук...нещо за идеалния мъж беше. Нямам претенции да съм такава. Идеална съм за моя идеален. Всичко друго от масовката...не ме интересува особено.Дид ай мейк майселф клиър или разбра ли ме?Упражнявам си бързописа. Ти какво правиш тук?Мадам Идеална за Сър Идеален.
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
120 - единственото което имаш са твърдения че другите не струват а ти струваш ;) И в същото време не показваш никакви проблясъци на това, което твърдиш, че имаш, единственото, което показваш са симптоми на комплекси за малоценност, избивани в интернет простраството :)Главите не са за мятане и показване, при повечето хора служат предимно за баланс, понякога и закачалка за шапка, от време на време някой я ползват и за мислене, но ти, за пореден път, не правиш впечатление да си от последните ;)
80
2
 
3
 
! Отговори
Прочетете листовката преди 12 години
,за че ми писна да ви чета малоумията по форумите!!!!! "Таблетките Халоперидол трябва да се приемат с малко вода.Важно е да се знае,че трябва да измине известно време,докато ефектът на халоперидол се прояви напълно.Лекарството трябва да се приема в предписаната доза и за препоръчания от лекаря период.Преждевременното спиране на лечението може да доведе до възвръщане на симптомите.По време на лечението е възможно да са необходими съответни промени на дозировката за постигане на подходящия ефе
79
2
 
1
 
! Отговори
до 103 преди 12 години
Поредният, който ми слага диагнозки. Тъй ший тя... хахаха, попивай душко, попивай. Като нямаш глава за мятане и показване...попивай измислените си диагнозки.Респект... за фантазията. Мадам Идеална
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
116 - не че си единственото разсмиващо нещо тук, но определено държиш върха. Да започнем от там да се пишеш "Идеална", да се имаш за феноменално умна, нещо, което изобщо не проличава, и стигнем до там, че се мислиш едва ли не за извънземна ;)Дори и да не беше толкова абсурден случай а развита в рамките на рационалното, едва ли щеше да си самоцелуваш *** в някакъв *** сайт за новини ;) Не знам дали го осъзнаваш, но лъжеш единствено себе си. Специалните хора се познават и ти уви не си от тях
77
0
 
3
 
! Отговори
До 114-15 преди 12 години
само за алкохолизма съм съгласен полезно е но с мярка другото са византийски измислици за промиване на мозъци!
76
0
 
0
 
! Отговори
до 109 преди 12 години
Хехехе, кви комплименти, душичка? Моята *** като е умряла, твоята жива ли е? И като е жива какво разправя за теб? Много ли лъже? хахахахахаРазсмя ме, дечко....Мадам Идеална
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да живей алкохолизма,капитализма и хомосексуализма!!!
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да живей алкхолизма,демократизма и хомосексуализма!!!
73
0
 
0
 
! Отговори
До 104 преди 12 години
Ти като го яде що мрънкаш то само така не става пример трябва да се дава на младите а не да се държите по безумно и от тях!!!
72
0
 
4
 
! Отговори
ypsilon преди 12 години
дааааааа, мадам е изтъкана от девича ярост и злобно самозадоволяваме със зеленчуци