Пътувалата до Бали Хени уредила и сина си с договор

Според Георги Шияков нямало конфликт на интереси
8 юни 2012 10:49,
57
Пътувалата до Бали Хени уредила и сина си с договор
Остров Бали Снимка: архив, Reuters

Служителката на Министерство на отбраната, която стана известна със скъпата си почивка на остров Бали, записа още една точка в списъка с провинения, появил се след взривовете край Петолъчката.

Новите разкрития около името на Хени Шиякова сочат, че след като се върнала от екзотичен отдих, тя възложила поръчка на фирмата, в която работи синът й Георги Шияков, съобщи bTV.

Според него обаче конфликт на интереси в сключения договор между военното министерство и частната компания, в която той вече не е служител, няма.

В края на 2010 година фирмата "Джи Си Ес" печели обществена поръчка за сертифициране на полигона "Змейово" по отношение на системата за наблюдение на околната среда.

В един от сайтовете на дружеството името на Георги Шияков фигурира на второ място след това на управителя Стефан Абаджиев.

Управителят на фирма "Джи Си Ес" потвърди, че става въпрос именно за сина на Хени Шиякова, но преди около два месеца напуснал работа. По думите на Стефан Абаджиев Георги Шияков се е занимавал със системи за управление, нямал е ръководни функции и не е бил в борда на директорите.

Още по темата

поред него обществената поръчката за сертифициране на системите за околна среда е спечелена на базата на това, че фирмата е предложила най-ниска цена. Общата сума за извършваното одитиране за три години е около 10 000 лева.

По време на сключването на договора обаче Шиякова е служител на военното министерство, а синът Георги работи във въпросната фирма. Управителят Стефан Абаджиев също отрича да има конфликт на интереси.

Това обаче е вторият спорен договор, в който е замесено името на Хени Шиякова. Повече от година служителката на Министерството на отбраната е разследвана за работата й с "Берета Трейдинг" – фирмата, чиито складове край Петолъчката се взривиха в началото на седмицата.

Тя ходила на почивка до остров Бали и Сингапур на разноски на фирма "Берета Трейдинг", която получила обществена поръчка за нарязване на излишни снаряди в размер на около 4 млн. лв. 

Във Военна прокуратура през миналата година е образувано досъдебно производство за изясняване на този случай. Образувано е след извършена проверка и достатъчно събрани данни за престъплението "подкуп". Хени Шиякова се е провалила и на детектора на лъжата.

"Установено е, че има конфликт на интереси", заяви пред bTV Филип Златанов, председател на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси.

"Правната стойност на нашето решение може да се появи, след като свърши обжалването. Това става на две инстанции", поясни той.

Ако Хени Шиякова бъде призната за виновна, ще бъде освободена от работа, ще получи глоба от 5 до 7 хиляди лева и ще трябва да върне стойността на ваучера и заплатите, които е получила като държавен експерт от 2009 година досега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
aibou преди 11 години
Ако бъде призната за виновна,щяла да връща.......... как ще върне загиналите? Най-справедливо е,да я дадат на роднините на жертвата,те да решат как да я накажат.
43
0
 
3
 
! Отговори
ха-ха-ха до 49 преди 11 години
Нема брат, нема и да има :). Нема и да има :). А баш тия поръчки за утилизацията за нагледен пример. Лично им бях довел водеща световна фирма в тази област дето с това се занимава. В конкурса участваха и още няколко водещи европейски фирми, които имат и възможностите и специалистите и капацитета. Всичките бяха дали в пъти по-добри оферти от *** измислени герой като този (само името му и това, че е неофициален вносител на стоките на Берета имат нещо общо с тази фирма) и др. измисленяци. Обаче умните главици у БГМО в последния момент на конкурса решиха, че то не можело тъй тия боеприпаси да се изнасят от БГ щото това било ама много важно за сигурността и отбраната и ако искали чужди фирми да го правят да си донесяли тука подвижни установки :))). Е предполагам се сещаш, че им теглиха по една майна, отписаха там по няколко десетки хиляди за подготовка на документация и се оттеглиха, а поръчките бяха дадени на разни измисленяци като тия срещу нескромни комисионни. После като видяха, че българските фирми наистина нямат капацитет за това първо се опитаха да се примолят на другите уж като подизпълнители да свършат работа, ама то балъци няма. После се опитваха да правят нови конкурси уж за други, ама всъщност пак за тия боеприпаси, ама вече нормалните фирми не им се вързаха, щото в тоя бизнес като те изпързалят един път втори път с глупости не се занимаваш. Е кат видяха, че са похарчени около 20 млн. а нищо не е направено се хванаха да ги "утилизират" по най-примитивния начин и ето ги резултатите :). Понеже ги следя от любопитство до къде ще се докарат това е десетия взрив някъде, като до сега имаше още три големи, и шест или седем по-мижави дет ги отразиха мимоходом
42
0
 
5
 
! Отговори
51 преди 11 години
И аз я познавам лично. Човек без никакво образование, поминувала от секретарка на генерал през разните други структури на МО та накрая генералската мафия я тикна в ДУД. Корумпирана до немай къде, като 99% от хората, работещи в тази дирекция. Разбира се като овца прави това, което и наредят шефовете, а за компенсация получава възможността да възлага разни поръчици до 10-15 бона, като събира офертички от няколко произволно избрани от нея фирмици - примерно на батко, братко и синчето :).А загиналите във взривовете на Петолъчката трябва да тежат и на нейната съвест, както и на тази на Цонев и др. *** възложили поръчката (не само тази, но и това не е първия взрив) на фирми без необходимия капацитет за подобна дейност.
41
1
 
5
 
! Отговори
0 преди 11 години
А Калина ,защо не връща заплатите от измама?Шиякова не е такава,каквато я описват.Познавам я лично.Миналата година си продаде апартамента и имаше възможност да ходи до където си иска.На живо е много симпатична и добра майка.Познавам я като честна жена.Разбирам защо ми се сопна на асансьора и аз хулигански й треснах вратата,а то било заради набедяването.Свестни са си хората.Не мога нищо лошо да кажа за тях,познавам ги от 26 години.
40
1
 
3
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
кой обещаваше "на съд " виновните политици и техните мекерета ?!
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Почвам да си спомням за голата дипломатка Лила Георгиева, Калинка ***-диплома, а колко още има , после защо няма чужди инвестиции, като дойдат политиците и кажат сега за директор на концерна, за който платихте тлъст подкуп ще сложим нашите волни момичета и момчета, които не говорят защото все са им пълни устенцата.Брантии
38
0
 
2
 
! Отговори
gerb-fen преди 11 години
Narode ko ne be6e GERB -brat4edite 6texme si ymrem ot glad ,dobre 4e batko doide na vlast 4e i nie bel hleb da jademe .o6te edin mandat na gerb i moje se pensioniram na 35 god :))))
37
0
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 11 години
Виж се и ти ! Пиши на някакъв разбираем език и тогава обиждай, !
36
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Според Георги Шияков нямало конфликт на интереси."Звучи ми като един *** по телевизията, дето го питаха краде ли и той отговаря: не крадем, ние си вземаме, това е друго.
35
0
 
13
 
! Отговори
ХЕНИ преди 11 години
АЛАБАЛА ПИШЕТЕ СИ ВАШИТЕ СТАТИЯ,НО ХЕНИ СЕ Е РАЗХОДИЛА И НЕ И ПУКА,ЧЕ ХОРАТА НЯМА КАКВО ДА ЯДАТ,ПЕНСИОНЕРА МИЗЕРСТВА,ЕТО НЯМА КОНФЛИКТ,АМА КАК ДА ИМА,ХЕНИ И СИНЧЕТО МАЙЧИН ВЪРТЯТ ДАЛАВЕРИТЕ ОТ ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА ВЛАСТА,А ПРОСТОЛЮДИЕТО ДА МРЕ!
34
2
 
9
 
! Отговори
??? преди 11 години
Щом Хени е получила 6700 лв. само, колко ли са получили някои от управляващата тройка през 2008 г, когато е сключен договора.Чие подставено лице е тази Хени?Разследват я, а тя продължава да си работи в МО - куриоз по български.
33
0
 
3
 
! Отговори
Баджо преди 11 години
Добре бе хорица, пишете си тук, обсъждате, но само това. Чета всеки ден коментари, но без да коментирам. Файда има ли? Казвате, че всичко е пошло, че ни лъжат, че... Да, така е, но само с приказки не става. Осъзнайте се!!!!
32
0
 
4
 
! Отговори
Бойко преди 11 години
Ние в ГЕРБ...всичките сме честни....!
31
1
 
2
 
! Отговори
legaladvice преди 11 години
Хали Бери :)
30
0
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Ако ме изберете за депутат -всички ще ви закарам на остров Бали-(Абдали)--само ме изберете !!! )))))) аххахаахаххахахх
29
0
 
11
 
! Отговори
:) преди 11 години
Какви са тези глупости, тя ще участва в далавери за милиони и по "закон", ако е виновна ще трябва да върне някаква смешна сума. Променят се мн уж значими закони, а защо никои не е погледнал, че този закон е смехотворен. Май в БГ се "прави" нещо - когато стана някоя трагедия или когато ни натиснат от вън.
28
0
 
17
 
! Отговори
СЛЕДВА в Бг преди 11 години
КОМИСИЯТА НАПРАВИ ПРОВЕРКА :------"НЯМА НАРУШЕНИЯ''!Прокуратурата ,скри уличаващи доказателства /както винаги/!Съдът:--"НЯМА ДОСТАТЪЧНО ДОКАЗАТЕЛСТВА"----/за 23г.,все това се чува/!Народа да ***, големите мухи !Жива ***!
27
4
 
6
 
! Отговори
един лаф преди 11 години
ФЪФ ---Бг,жените станаха*.и,а мъжете ---жени !Жени тръгнаха по---жени ,и мъже--- по мъже!Егати ''бялата''държава !Парламентът в Бг е СВЪРТАЛИЩЕ НА ФИРМИ !
26
0
 
15
 
! Отговори
САМО В Бг преди 11 години
23Г.,...далавера и търгаш!Всичко е политизирано ,няма "чиста''ИНСТИТУЦИЯ в Бг ,как е жив още този народ....?
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Boikoooo, 6te6e da vkara6 aidycite y pandiza....mai vmesto tova 6e go izdyha6 na sledva6tite izbori...izluga naroda...porednoto komynist4e