Посолството в Швеция няма пари да прибере берачите на боровинки

Около 200 нашенци били подмамени с работа, но после зарязани
Обновена: 24 юли 2012 16:49 | 24 юли 2012 13:56,
163
Посолството в Швеция няма пари да прибере берачите на боровинки
Снимка: архив, Reuters

Посолството на България в Стокхолм не разполага със средства за закупуване на билети до България за изпадналите в беда български граждани, пристигнали да берат боровинки. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Около 200 наши сънародници, предимно роми, били подмамени за работа в Швеция, но на място се оказало, че боровинките са зелени и хората буквално били изоставени в гората да се оправят сами. По случая в Швеция е задържан 43-годишен българин по подозрение, че е обещал работа на потърпевшите.

Част от българите нощували в автобус, предоставен от местните власти, пред посолството ни.  Друга част вече са отпътували за България. Община Трън е отпуснала пари за някои от берачите, които са родом от там.

В случай, че български гражданин не разполага със средства за завръщане в България, той трябва да потърси съдействие от близки и роднини, съветват от външно министерство.

Посолството ни в Стокхолм се ангажира да предоставя актуална информация за възможните начини на пътуване до България със самолет или автобуси по различни линии.

Българските граждани, желаещи да заминат на сезонна работа в Швеция, трябва да имат сключени трудови договори, да разполагат с пълна информация за работодателя и да се уверят в неговата сериозност, припомниха още от МВнР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още по темата: Швецияборовинкиберачи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
13
 
! Отговори
nk преди 11 години
от такива съвестни, обичащи и състрадателни към печките сме на този хал. Можеш да си осиновиш колкото си искаш, щом си ги обичаш. Утре като идеш в Швеция и ще те питат що не си черен и не живееш на картон, защото такива са българите. Струва ми се, че и ти си бразилец, а?
37
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко канцеларски мишки уж работят там бе?Кокло пати плевната взима правителствения самолет да върти европа и америка като ц*ганка?А ако бяха изкарали някое евро в България щеше да ги изпратят за да не вдигнат пожарникаря във въздуха.Младенов да си прибере самолета от Израел и да го изпрати да си прибере народа
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трай не думай 38, тия ако тръгнат пеш ще опоскат цяла Европа. Къде минат всичко ще оберат.
35
0
 
16
 
! Отговори
азтам преди 11 години
*** да ходи в Швеция да работи :)) Недейте. Имаше тайландци там с подобни проблеми. Лятото има поляци, руснаци, наистина берат за по месец. Нашите, по тъмните там гледат да се тропнат някъде и да им дадат помощи. Това по беличките не го правят - нито да хленчат пред посолството. Не отричам че са за затвор тия дето са ги пратили. Между другото в Швеция боровинките зреят средата на август най-рано.
34
21
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
ЧЕ И С ЦЯЛАТА СИ НАГЛОСТ И БЕЗОЧИЕ - МИНУСИ МИ СЛАГАТЕ !!! ОДОБРЯВАТЕ ПОСТЪПКАТА НА БРАТЯТА СИ БЪЛГАРИ , ДА ИЗЛЪЖЕШ ТИ 200 ДУШИ ,ЧЕ ЩЕ ИМ ОСИГУРИШ РАБОТА В ЧУЖБИНА ,ДА ИМ ВЗЕМЕШ ПАРИЧКИТЕ /КОМИСИОНА/ , И ДА ГИ ИЗОСТАВИШ В ЧУЖБИНА !!! ТОВА САМО БЪЛГАРИН МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ !!! НЯМАТЕ СИ ПРЕДСТАВА КОЛКО СТЕ ДОЛНИ ,А С МИНУСИТЕ КОИТО МИ СЛАГАТЕ ПОТВЪРЖДАВАТЕ ,ЧЕ СЪРЦАТА ВИ СА ПЪЛНИ С ИЗМАМА И ПРЕСТЪПНОСТ !!!
33
0
 
22
 
! Отговори
Минувач преди 11 години
*** мръсен недъгав, гражданин на една страна е този , който спазва законите на страната си, плаща си данъците и осигуровките, и те пречи на другите граждани да си живеят спокойно. Мръсните *** кое от тези неща правят, че не ми е ясно нещо?7-9 сополиви чавета, за които изнудват държавата за "социал". После изпиват парите, и искат още...
32
0
 
1
 
! Отговори
Rudvan преди 11 години
на тези хора хобито им е да берат боровинки, така че да се връщат сами. Нема такава държава, хората са избягали да търсят по добро, сега трябва да си плащат да се върнат в мизерията
31
2
 
12
 
! Отговори
до гурбетчия преди 11 години
има, има и работливи и честни. и само на тях трябва да им се дават субсидии и възможност за интеграция, а не наред - на криминално проявени и злоупотребяващи с помощите
30
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредната българска глупост. Това са хора без никакви пари както и близките им. Какво се правят ония горе на луди, хората изнемогват и не разполагат с никакви парични средства.
29
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И по тази /на статията/ логика, то всеки от нас може да иде до края на света или където си пожелае и като няма пари да се върне, да иска от държавата. Хайде на екскурзияяяяяяяяяяяяяяяя!
28
0
 
25
 
! Отговори
aztam преди 11 години
Пътувам до там поне веднъж годишно. Редовно в самолета има *** с куп деца. Редовно се старая да не личи че съм българин, когато /полетите са с прекачване/ неграмотницата не знае къде да застане и тя вие и кара децата да реват та да я пуснат най-отпред. И овонява самолета. Всеки швед ще те погледне учудено, ако кажеш че *** са напаст. Но с опит ще се научат. Помнете ми думата че те ще ги пратят със самолет и 3-400 евро. На наЩе ще им хареса и догодина ще има 10000 палатки "бедстващи"
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ами, българският хелзинкски комитет да се бръкне веднъж за ромите. или те са свикнали само да получават от шорош, за да защитават беззаконието
26
17
 
6
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
МРЪСНИ БЪЛГАРИ !!! ДА ПОДМАМИТЕ ХОРАТА С ОБЕЩАНИЕ ЗА РАБОТА И ДА ГИ ИЗОСТАВИТЕ В ЧУЖБИНА !!! 200 ДУШИ ИЗОСТАВЕНИ В ЧУЖБИНА !!!! ПОНЕ ИМ ВЪРНЕТЕ ВЗЕТИТЕ ПАРИ !!!!
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
все пак са имали желание за работа,значи можело
24
0
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Къде е дон ЦЕЦИ нали знае калдарашки да извади една пачка и да ги прибира нали ги показаха ,та те не знаят български какви БЪЛГАРИ са тогава
23
0
 
29
 
! Отговори
ром преди 11 години
Да ви кажа под секрет - Тия имат пари, ама чакат щведите да им намерят работа. Не искат да се връщат.
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бе да стоят там, да ги интегрират за пример! Да си покажат добрите похвати шведите, нямаме нищо против!
21
24
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
И после се мъчите да ме убедите ,че *** не желаели да работят , а само крадяли !!!Който желае да краде намира начин и не отива в чужбина подписвайки трудов договор с посредническа фирма за работа !!! А да ви кажа ли кой ги е излъгал - БЪЛГАРСКА ФИРМА -СОБСТВЕНОСТ НА ЧИСТ БЪЛГАРИН ,а не на турчин,не на *** !!!! Е ,а кажете ми сега ,кои са за е.... , българите или *** ?! Кои са по-вредни и по-опасни ?!
20
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1 - Това са *** а не роми...Ром в магазина на щанда за алкохол.2 - Ако им намерят пари за връщане то *** трябва да ги върнат с лихва 103.44%
19
9
 
20
 
! Отговори
Карл преди 11 години
Шведите се оказаха по-голями *** от нашите.