62 000 българчета нарамват ученически раници за пръв път

Преглед на печата на 17 септември 2012 г.
Обновена: 17 сеп 2012 11:52 | 17 сеп 2012 07:10,
49
62 000 българчета нарамват ученически раници за пръв път
Снимка: архив, Булфото

650 000 деца днес ще прекрачат прага на българските училища, от тях - първокласници са 62 000 - с 1000 по-малко от миналата година, цитира статистика на СБУ "Труд". 

В интервю за "Стандарт" просветният министър Сергей Игнатов обявява: "Грипните ваканции отиват в историята, защото децата ще могат по електронен път да контактуват с учителите. Започвам учебната година с много радост, защото това е втората наша Цветница. Много хубав празник е, тъй като е начало на нещо ново, на нови надежди. Искаме тази година да се въведе портфолио на всеки ученик. 2693 деца не влизат в клас - сега установяваме къде са половината от тях. Висшето ни образование е с 10 пункта напред в световните класации", обобщава министърът.

"24 часа" се включва в темата на първата си страница със заглавие: "С 10 лева в джоба семейство Палови праща 8 деца на училище", и голяма цветна снимка на фамилията с 13 деца.

Георги постъпва в първи клас. Батко му Мариан ще бъде 11-класник в Аграрно-техническата гимназия в Златица, кака Елена продължава в гурковската гимназия. 12-годишният Христо ще бъде в 6-и клас, Димчо е в пети, Петьо - в 3-и клас. Близнаците Надежда и Димитър, които на 27 септември навършват 6 години, ще посещават детска градина, което е задължително за бъдещите първолаци.

"Ако не беше задължително, нямаше да ги пусна, а щях да си ги гледам сама", споделя майката Цанка Палова. "Само за тях пълната месечна такса е общо 75 лева, едва смогваме". Тя чака с нетърпение да получи през тази седмица детските надбавки, които са общо 455 лева, за да купи с тях най-необходимите дрешки, обувки и тетрадки за учениците.

Пред "24 часа" Антон Кутев, секретар на БСП, изразява позицията си: "Съжалявам не за вица за СПИН-а, а че защитавах хора от БСП без морал. Оценки за партията раздават тези, които трябваше да видим в калта. Ще си тръгна от партията, ако преча, но не и заради интриги", категоричен е Кутев.

"Амнистия за борчове", е водещето заглавие на "Стандарт". Дълговете до гроб, които се предават и на наследниците, отиват в историята. От Нова година ще се въведе 10-годишна абсолютна давност за борчовете на физически лица за парно, ток, мобилни телефони, банкови кредити и лизинги.Това ще стане с поправки в Закона за задълженията и договорите, корекциите ще внесе до дни в парламента депутатът от ГЕРБ Емил Радев.

"Със задна дата свалиха цената на зеления ток", съобщава "24 часа". Комисията, оглавявана от Ангел Семерджиев, свали цената с 1 до 39%. Това става с временни тарифи за достъп до мрежата на НЕК и на електроразпределителните дружества за всички централи, които произвеждат ток от слънце, вятър, вода и биомаса.

Близо 150 роми от гетото на ул. "Шумен" в пловдивския квартал "Столипиново" блокираха булевард и обявиха, че търпението им е изчерпано и започват бунтове, съобщава "Труд". "Повече от 20 години живеем тук и не знаем какво е ток, вода, канализация. Не знам дали ще съм жив да се почувствам поне един ден като нормален човек - да се изкъпя и да вечерям на лампа", изрежда проблемите 83-годишният Антон Андреев. "Как да изпратим
децата за първи ден на училище - като са некъпани и мръсни", питаха майки и бащи. Децата пък носеха транспаранти с надписи: "От 20 години без ток сме - каква Европа, какъв Шенген?!" и "Ромска интеграция - пълни лъжи!". От общината обясниха, че 120 колиби на ул. "Шумен" не са върху общинска собственост.

България е заплашена от нови атентати, докато не идентифицира извършителите на атаката от 18 юли в Бургас, отразява позицията на експерта от САЩ по въпросите на тероризма Брайън Дженкинс "Труд". Той участва в София в конференция на тема "11 години след 11 септември: поуки за 11 години напред", организирана от Международния институт за сигурност и сътрудничество, оглавяван от бившия вътрешен министър Румен Петков и от Атлантическия клуб в България на бившия външен министър Соломон Паси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
13
 
! Отговори
Петя Славова преди 11 години
Честит първи учебен ден на всички ученици ,родители и учители!Бъдете здрави!Дано Новата учебна година бъде успешна и плодотворна!На добър час!
12
12
 
3
 
! Отговори
Турчин с фес преди 11 години
Кекава се оказа семката ви
11
1
 
11
 
! Отговори
Йух преди 11 години
До socialist 1944Знаем, знаем другарю, че за вас дали турци или българи няма значение. Личи си и от коалиционният ви ***.
10
3
 
32
 
! Отговори
Красна поляна преди 11 години
Седем автобуса на градския транспорт с табелки "Специализиран превоз" вместо номера са паркирани на бул.Възкресение точно на входа на Факултета и товарят *** с букети, за да ги закарат до различни училища, ей сега минах от там! А съседката ми /българка/ поведе нейното първолаче през локвите!!! Не знам просто накъде отива държавата, но нищо няма да ме спре да гласувам за националисти, абсолютно нищо!!! И тези автобуси през цялата учебна година ще карат ***, бясна съм просто, Боже...
9
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 11 години
...и колко от тия българчета наистина са Българчета?А това многодетно семейство дето го описват по-долу явно е бяло (българи или в краен случай турци), щом вземат за децата си само по 35 лева... да изброявам ли 20-те вида помощи, които вземат *** за малките си?
8
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уф че простотия...Детска радост,дечурлига ухилени и пищящи...гади ми се...пк ще гледаме тази глупост,добре че завършвам...уф деца...отвратителни са,ненавиждам тия лигльовци...
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Волен Сидеров премиер!
6
2
 
3
 
! Отговори
незавършил преди 11 години
И ко да праим ся?
5
12
 
10
 
! Отговори
socialist 1944 преди 11 години
Ехеее как така ги разделяте на турци и българи. Все са деца няма значение етноса !
4
2
 
15
 
! Отговори
varg преди 11 години
То и на снимката се вижда,че половината са турци и ***.
3
3
 
8
 
! Отговори
socialist 1944 преди 11 години
Успех да им пожелаем ! :))
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"650 000 деца", само да не са 2 милиона другиден?
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Американски спътници са установили ,че на Българска територия под Пирин и Родопите има злато на стойност 1 трилион долара. Братя българи , Вие сте най-богатите хора в целият свят. Остава да си върнем златото и България !Прочетете повече на x2012x.blog.bg/***/2012/08/28/bylgariia-e-nai-bogata-strana-v-celiiat-sviat.993869