Дават до 80 млн. лв. повече за средно образование догодина

С парите ще се вдигнат и учителските заплати
Обновена: 17 сеп 2012 14:50 | 17 сеп 2012 13:16,
24
Дават до 80 млн. лв. повече за средно образование догодина
Специален гост на oткриването на учебната година във Втора английска гимназия беше холандската принцеса Лаурентин ван Оранйе. Снимка: БТА

Между 60 и 80 млн. лева повече ще има за средното образование за 2013 г., очаква просветният министър Сергей Игнатов. Той откри новата учебна година във Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" в София.

Това е минималното, което очакваме за системата на средното образование за 2013 г., заяви министър Игнатов. Засега сме оптимисти, тъй като очакваме да имаме много по-добър бюджет за образование за следващата година, каза той, но добави, че последната дума ще имат депутатите, защото те ще приемат закона за държавния бюджет.

В новия бюджет ще бъде заложена сума, водеща до увеличение на стандарта за издръжка на учениците, която ще позволи да променим наредбата за минималната заплата съгласно колективния трудов договор, обясни Игнатов в отговор на въпрос дали ще има увеличение на учителските заплати.

Той добави, че през другата седмица ще има отраслов съвет в МОМН.

"За да може да стане това движение за повишаване на заплатите на базата на  увеличаване на стандарта за издръжка при делегираните бюджети на училищата, ще трябва да се промени и наредбата за минималната заплата в средното образование", коментира образователният министър.

Предстои ни интересна есен, в рамките на два месеца ще знаем бюджета и той ще бъде по-добър, заяви отново Сергей Игнатов. До 12 септември беше обявено, че в 169 училища завършват ремонтите, но във всички учебни заведения днес учебната година се открива, допълни той.

Във всички тези училища ще има учебен процес, а ремонтите ще се довършват в събота и в неделя, добави той. В Перник, в училищата, в които не може да се учи, учениците временно ще са в други училища, отбеляза Сергей Игнатов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Една българка преди 11 години
Никъде не се споменава каква ще е точната сума ,с която ще се увеличат учителските заплати,това разбира се не е случайно!КАКТО ВИНАГИ,МНОГО ШУМ ЗА НИЩО!
16
0
 
3
 
! Отговори
ДЕТЕНЦЕ преди 11 години
Татко каза, че ще ми купи колело, ама друг път!
15
1
 
4
 
! Отговори
изнасяне преди 11 години
коментар 12, прав си.Та то фризорките ни се изнасят, та няма да се изнася този който 5-6 години яко е зубрил.В Европа българският учител е най-ниско платения на базата на средна заплата в страната.В тази идиотската страна е така от дядо Славейконво време, но кой ли управник български за това му дреме.Ще я видим държавата когато след 10 години ще са се пенсионирали,кой ще учи *** тогава.
14
0
 
6
 
! Отговори
до № 2 преди 11 години
Да така е, в училището на големия син има по 2 допълнително записани деца във всеки клас. Без да спят по опашки, без да попълват декларации за точки по които се прави класирането и без да доказват адресна регистрация в района на училището н.т. И за капак ще ги возят безплатно, ще ядът безплатно, и дори ще им плащат за това, че си пращат децата да учат. А ние пак купувахме чинове, циклихме паркет, боядисвахме стени, сменяхме дограма и пр.
13
1
 
6
 
! Отговори
народа преди 11 години
стига са тези пиар акци .ние искаме сега а не след една година Ако не се лъжа имате забрана на употреба на сричката ЩЕ.Вашето време изтича.и една година е много време .Вие 3 година ни правихте луди та за 1 ще оправите нещата Да наистина тя е изборна и започва голямото харчене Колко много е 1 година време Надяваме се тогава вас да ви няма тук а някъде на топло .
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега гледах за моето училище- когато завършвахме 2002г. бяхме 180 души випуск, миналата година са завършили 83, тази година 12 клас са общо 75. Езикова гимназия
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ще ги увеличат с 50 лева и ще вдигнат цените, парното, бензина, тока. Честито увеличение!
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще ви увеличим заплатите, ама от догодина.
9
1
 
12
 
! Отговори
до 6 преди 11 години
Ами за 450лв. заплата не знам къде ще намериш някой, който се е блъскал 4 или 6 години да учи да ти работи. Млади учители и в университетите, и в училищата няма. Масово се изнасят навън.
8
1
 
8
 
! Отговори
aнонимен преди 11 години
На снимката,Хайл Борисов
7
1
 
8
 
! Отговори
Веска преди 11 години
А други управляващи може да обещаят и два-три пъти повече от тези 60-80 млн.!Тате ще ти купи колело, ама...
6
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименМного ми е интересно от къде ще дойдат тези пари. Всички само ревем за пари и затова сме на това положение. Всеки вика дай- за пенсии, за ученици, за заплати и т.н А как се печелят никой не си задава въпроса. Докато не променим този комунистически манталитет никоига няма да се оправим. Само ревем и се оплакваме в нашата мила ТАТКОВИНА.
5
1
 
16
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Кого заблъждават не мога да разбера? Увеличиха добавката за ученик, а в същото време наложиха допълнителни разходи, които преди не идвах от делигираните бюджети на училищата. Аман от подобна пропаганда. До кога ще изкривяват нещата. С подобни политики образованието ни загива. Не може един учител да стартира с 500лв заплата. Каква мотивация за младите е да упражняват подобна професия. Тежко и горко на учениците, ще създаваме неуки хора.
4
3
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
нещата са изпуснати от контрол още преди 10-15г. и АКО се води правилна политика може да се оправят след 10-15г. но трябва да има планове за бъдеще. Парите са малка част от хубавото образование. Ако вземеш някой лумпел за даскал и 1000лв да му даваш, той на нищо няма да ги научи
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не ми вдигнат заплатата до изборите , и то не символично а реално с едни 20 % поне НЯМА да гласувам за ГЕРБ. Щом цоцате народа , като искате нещо ЩЕ СИ ПЛАЩАТЕ !
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За догодина знаем, че ще има и увеличени заплати, пенсии, стандарт и т.н. предизборно, кажете ни какво правите тази година?
1
0
 
23
 
! Отговори
krasi преди 11 години
Не зная какви пари дават за образование, но тази сутрин имаше седем автобуса във Факултета, а натоварените в тях *** се готвеха за инвазия по софийските училища. Родители, пазете децата си!!!