Дянков отпусна кесията, увеличава пенсии от началото на годината

Преглед на печата за 18 септември
Обновена: 18 сеп 2012 07:25 | 18 сеп 2012 07:22, Петя Славова
205
Дянков отпусна кесията, увеличава пенсии от началото на годината
Снимка: БТА

 Финансовият министър Симеон Дянков опроверга председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която на 16 септември заяви, че пенсиите ще бъдат увеличени най-рано от април догодина. В Русе министърът отсече, че индексирането ще е още от началото на 2013 г., пише "Труд" Междувременно вестникът научи, че депутати от ГЕРБ се готвят да бламират важна законова поправка, подготвена от финансовото министерство. Тя предвижда да се въведе единно платежно нареждане за внасянето на данъци, социални и здравни осигуровки в хазната. Официално целта е да се спестят средства от банкови такси, които сега се удържат при всяко отделно плащане.

На икономическите си страници "24 часа" също цитира казаното от министър Дянков в Русе: "Ще преместим Агенция "Митници" в Русе до месец и половина". Процесът се е забавил заради многото задачи, които ведомството е трябвало да свърши през лятото. 60-те млн. лв. за увеличението на учителските заплати са осигурени в бюджет 2013 и възнагражденията ще бъдат вдигнати от 1 януари, обяви министърът. Допълнителни средства ще бъдат заделени и за университетите, което ще добави още пари в образованието. Увеличение на бюджетите ще има и в здравеопазването, културата и екологията. Министърът коментира и иска на Русия за 1 млрд. евро като неустойка за АЕЦ "Белене":

"В никакъв случай няма да се плаща 1 млрд. Искът е смешен, той ще падне в арбитража, просто се прави предполагам по някакви политически причини. Подобни искове между другото "Атомстройекспорт" в миналите няколко години е предявявал в две други държави. И двата иска са паднали", заяви още Дянков.

"Посолството на САЩ - с облекчена визова процедура", съобщава "24 часа". След 13 септември ще има нови, опростени процедури - интервютата за обикновени американски визи или получаване на информация, ще могат да се насрочват по телефона или по скайп връзка. Остава заплащането на таксата за кандидатстване в размер на 160 долара.

Изборът на членове от съдийската квота на новия Висш съдебен съвет (ВСС) доведе до странно сближаване в позициите между държавата и неправителствените организации, отбеляза "Сега". Ден след като станаха ясни имената на шестимата съдии на бъдещия ВСС, и двете страни определиха вота за прозрачен и честен. Първи задоволството си изказа вътрешният министър Цветан Цветанов. МВРшефът заяви, че изборът е най-прозрачният, който е провеждан досега.

"В Европа познават Станишев и залагат на силните му страни", казва пред "Дума" евродепутатът от "Коалиция за България" Кристиан Вигенин. "Кандидатурата на Сергей Станишев остана единствена за председателското място на Партията на европейските социалисти и това показва, че той се е справил успешно като временен президент и, че - кандидатурата му е консенсусна, добре приета във всички части на континента. А основното послание към европейските граждани е много силно - за европейската левица обединението на Европа е факт, щом българин може да застане начело на ПЕС. В условията на авторитарно и популистко управление, като това на ГЕРБ, международното влияние на опозицията се превръща във важен гарант за демократичното развитие на страната ни. С голямо съжаление ще трябва да отбележа, че министър Младенов се оказа едно от най-големите разочарования в този кабинет - не защото другите министри блестят с нещо, а защото очакванията ми към него бяха по-големи. България никога не е била толкова самотна на Балканите, толкова обръкана в Европейския съюз, толкова неразбрана в Русия и толкова хаотична в други региони на света. Не зная доколко поправими са щетите за страната ни, ще са нужни години на упорит труд, за да преодолеем този разпад", обобщава евродепутатът.

В интервю за "Новинар" Негово Превъзходителство Арсен Схоян,извънреден и пълномощен посланик на Армения в София, коментира седмицата на арменската култура в столицата ни. "Нашата цел бе да пренесем арменската топлота тук. Историята, приятелските отношения и християнските ценности ни свързват, но самите Дни на арменската култура бяха отговор на Дните на българската култура в Армения през 2010 г. Благодарни сме на министър Вежди Рашидов, зам.-министър Димитров, проф. Боряна Христова и особенона вицепрезидент Маргарита Попова, която ни удостои с честта да присъства и говори на изложбата в Народната библиотека "500 години арменско книгоиздаване", която е посветена на обявяването на Ереван за Световна столица на книгата за 2012 г. от ЮНЕСКО. Където и да се намира арменецът, той първо строи черква, а после училище. Подчертавам,че и в София се довършва арменска черква и ние искаме час по-скоро да я осветим, за нас това е много важно нещо", заключава Негово Превъзходителство.

"3022 деца чакат да бъдат осиновени", цитира последните данни на Агенцията за социално подпомагане "Труд". В тази бройка влизат както бебета, така и тийнейджъри и деца с увреждания. В същото време в регистъра на осиновителите са вписани 1649 души. "В 95% от случаите кандидатите искат детето да е на възраст до 1година и да бъде от български произход, да е здраво и посочват пол. Тези категорични изисквания удължават периода, в който чакат да им бъде предложено дете", разказва Нина Кънчева, главен експерт към дирекция "Закрила на детето" в Агенцията за социално подпомагане. "Хората се страхуват да осиновяват деца от ромския етнос, защото смятат, че няма да бъдат добре приети от техните близки и обществото. Това показва, че за да се ускори процесът, трябва да променим нагласата в обществото, а не само тази на кандидат-осиновителите", добавя г-жа Кънчева.

"550 училища вече с бележници онлайн", пише "24 часа".Родители, учители и ученици вече може да си общуват 24 часа в денонощието. И закъснението на детето вече не може да остане скрито с дни от майката, защото още щом учителят го нанесе в дневника, всеки родител може да го види. Това става с помощта на електронното училище - www.bgclass.net. Системата е разработена от родители, които са софтуерни специалисти. Всеки ученик си има нещо като фейсбук, но с много повече функции. Системата е безплатна за всички, може да се ползва от работещите с нея навсякъде, където има интернет.

"Фирмите ще внасят корпоративен данък по нови правила", съобщава "Сега". Серия от облекчения за декларирането и внасянето на корпоративния данък и данъците върху доходите на физическите лица ще влязат в сила от 2013 г. Задължението за авансово внасяне на корпоративния данък на месечна основа занапред ще важи само за големите фирми. Данъкът върху представителните и социалните разходи вече ще се внася на годишна вместо на месечна основа. Облекчава се и редът за деклариране на отделни категории доходи на физическите лица. Това е записано в законопроекта за изменение на Закона за ДДС, скойто се променят и други 6 закона. Най-много са промените в реда за изчисляване и внасяне на авансово дължимия корпоративен данък. От авансово привеждане на данъка ще бъдат освободени всички фирми, които имат приходи от продажби за предходната година до 300 000 лв. Досега лимитът бе 200 000 лв. При по-големите фирми вноските ще се превеждат ежемесечно само ако приходите от продажби са надхвърлили 3 млн. лв. Ако този праг не е достигнат, парите ще се внасят на тримесечие.

"Капитал Daily" проследява отказа на ръководството на Българския енергиен холдинг (БЕХ) от първоначалната идея да емитира облигации в долари на международните пазари. За сметка на това е избрало емисия в евро за 250 млн. и срок от 5 години. С парите през май догодина трябва да се погасят 195 млн. евро, останали от заема, който преди години НЕК изтегли от чуждестранен консорциум, за да финансира началото на проекта за АЕЦ "Белене". За облигационната емисия, която ще е една от най-големите за българска компания, се разбра от обява на сайта на БЕХ за избор на рейтингова агенция. Крайният срок за подаванена документите за участие е 24 септември. Очакванията са рейтингът да се получи през ноември, а в началото следващата година може да бъдат пласирани облигациите. За целта енергийният ходинг ще трябва да избере и финансов консултант.

"Гроздето ни стана златно", констатира "Стандарт". Цената му счупи всички рекорди тази година. 2,50 лв. са готови да платят търговците за кг от белите сортове - мускат отонел и траминер. Според специалисти тазгодишното вино ще е изключително добро, макар и на по-висока цена.

Страната ни заедно с още 8 европейски държави се обяви против опитите на ЕС да наложи 40-процентна квота за жени шефове в някои дружества, цитира съобщение на АФП "Новинар". В писмо до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу 9-те страни членки на ЕС заявяват, че не подкрепят приемането на правно задължителни постановления за представителство на жени в бордовете на компании на европейско ниво. От документа става ясно, че има проблем заради прекалено ниския брой на жените и трябва да се положат усилия за повишаването им в йерархията.

Анализът на "24 часа" се вглежда в "Кривото ни циганско огледало". Европейските институции са неспособни да адресират правилно ромския въпрос. Но по-големият проблем са неустойчивите социални системи на Стария континент. Страната ни е направила сякаш единствения възможен социален избор за своите роми - социална защита на ръба на оцеляването.

Пред "Монитор" Доброслав Димитров, председател на Комисията по външна политика и отбрана в НС, коментира позицията на Холандия, която продължава да спира приемането на България и Румъния в Шенген. "Определено холандското поведение и позиция са разочароващи. България е отговорила на всички изисквания за Шенген, а на пътя на нашето членство застават политически причини", е тезата на депутата.

Български учен разгада тайната на придвижване на НЛО в пространството, пише "Новинар". Физикът от университета Йорк в канадския град Торонто Стоян Саргойчев изпробва в лабораторни условия напълно нов метод за придвижване. Според него плазменото поле, което изменя гравитацията около летящите чинии, може да бъде основно средство за придвижването на НЛО. Саргойчев обясни,че е изследвал метода и е открил, че може да се променя локално гравитацията около един обект, чрез което да се създаде принципно нов механизъм за придвижване в пространството.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смешно е да се сравнява свободата преди и сега. Сега свободата се нарушва от време на време и за това се тръби и пише къде ли не. Преди Свобода нямаше въобще. Свободното мнение беше ЗАБРАНЕНО, да не говорим, че нямаше поле за изява. Сега живеем в изключително време, всеки може да пише каквото си иска и има право да доказва своято менние. А преди 30 години са ме стригали заради коментар по адрес на даскал в лична бележка между съученици. Комунизма е най-лошото нещо, което се е случвало на земята.
130
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-голям глад от упралението на БСП по времето на Виденов няма. Мизерията и глада запазена марка на БСП. А днес при ГЕРБ най-вълнуващият въпрос е как да се отслабне. Добавките за топене на излишни килограми са навсякъде. Л-карнитинът поскъпна но не спира да се търси. Навсякъде има намаления и промоции. Храната епочти без пари, а с еднодневен надник общак може да си купи нов цветен телевизор. За втора ръка да не говорим. А колко се спестяваше за ТВ през Комунизъма?
129
2
 
9
 
! Отговори
До 136 преди 11 години
Сития на гладния не вярва.Вярно е,че сега има много добре уредени хора,живеещи добре и обикалящи света/чат пат и с билети от 90лв. до Лондон а иначе доста по-скъпи/.Покрай 6ти септ.казаха,че има рекорден брой българи почиващи в чужбина.Да ама има и много хора дето треперят за хляба,лекарствата и тока.Има хора останали без работа на които им отнемат жилищата и пак имат да плащат заем.Ей тия хора няма да са съгласни с теб.А относно свободата - премиера в ефир спира водещи - е голяма свобода.
128
6
 
8
 
! Отговори
до 140 преди 11 години
Обясни на хората, на тези хора които едвам свързват днес двата края, чиито родители напускат този свят унизени, и чиито деца напускат тази територия обезверени КАК ДА МИСЛЯТ ЗА ХРАНА НА ДУШАТА, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ НЯМАТ ХРАНА ЗА ТЕЛАТА.Проблемът с физическото оцеляване в момента е приоритет. Нима не осъзнаваш това?Всичко друго е следствие...от 23-те години демократичен и ненаказуем грабеж.
127
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По принцип думите на баща ми "веднъж съм се излъгал, втори път не искам", означаваха, че и демокрацията е лъжа като комунизма.
126
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До нова година ще има още поне десет нови дати за това нищожно увеличение на пенсийте и след като се поупражняват с мъгляви обещания най-накрая ще излезе БАЩИЦАТА ББ и ще отсече павишение няма да има или ще има от еди кога си,всичко това се прави,по дълго да се коментира темата и каква грандиозна постъпка прави ГЕРБ за добруването на народа и ,че всичко това е благодарение на ББ!!!
125
1
 
0
 
! Отговори
до 137 преди 11 години
Понятието лъжа няма нищо общо с понятието хляб, хладилник, храна и пр.Истината е нещо друго. Тя не храни храни търбуха.Тя храни, умът, сърцето и душата.Човек, който е паднал на нивото да мисли само за хляба, или за хляба като най-важното нещо на света, трудно ще разбере защо някой търсят смисъл в този живот.Истината осмисля живота.Лъжата го обезсмисля.
124
2
 
9
 
! Отговори
До 127 преди 11 години
Опашки за банички има и сега,режим на тока имаше 2 г.а не 45 /а сега някои сами си правят режим -не могат да плащат/,режим на водата и сега има,сега апартаменти има *** пари няма/за 45г. станахме държавата с най-много собственици на жилища/,а за правите стени виж новото строителство.За коли и други лъскотии си прав.Тормоза от ДС се измести в мутрите и е по-голям.Трепериш дали детето ти няма да го отвлегат я за донор,я за трафик или да го зарибят с наркотик.Сега имаме лъскотии но не и спокойствие.
123
5
 
11
 
! Отговори
до 134 преди 11 години
Казваш комунизма бил лъжа!!!Тогава когато отворех хладилника го намирах пълен.А сега?Отварям и няма никой!!!!Викам си не може да бъде...това не е истина, това е ЛЪЖА!ДА ама НЕ...това не е лъжа, това е реалността на измислената демокрация на капитализма която на сила ни натресоха.Разградихме си хубавата, красива и уредена България за да се превърнем в територия на унизени, ограбени и обезверени същества с демократична ориентация.МЕРСИ!нЕмаше нужда...ама човек каквото сам си сторел......
122
1
 
10
 
! Отговори
Бръчков преди 11 години
До ОСРАЛджата Престани да цапаш и словоблудстваш! Нито си от Странджата, нито пък имаш сърцето и душата на Вазовия знаменосец! Както вече казах, с творбите си до тука си само ОСРАЛджата!!!
121
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По принцип жалко е, че нямаме Западна България, която да ни оправи (по примерна на ГДР и ФРГ).ФРГ наля стотици милиарди в Източна Германия, но и до днес има разлика.Източно германците получават наполовина от заплатата на западно германците.Просто за 50 г. комунизъм са станали кекави и са се отучили да работят.И там изтокът е с носталгия за миналото - смятат, че са живели по-добре.Така, че не е проста работа да се обясни феноменът "комунизъм".Това беше една религия, в която беше задължително да вярваш.И на някои тази религия му липсва.Баща ми беше комунист от висшите етажи на партията.Някак си беше свикнал да мисли, че комунизмът е истина, въпреки, че знаеше, че е лъжа.На кого му е хрумвало, че комунизмът ще падне? ми е казвал след падането на комунизма.Предлагаха му да пере пари, да стане депутат (и от БСП и от СДС, и от други формации), но той отказа веднъж съм се излъгал, втори път не искам казваше.В него се четеше болката на един изживян напразно живот.Живот изживян в лъжа лъжа, която се срина.Умря самотен и изоставен от всички.
120
3
 
8
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Никой няма право да оправдава правителства и политици довели народа си до ГРАНИЦАТА НА ФИЗИЧЕСКОТО ОЦЕЛЯВАНЕ!!!!Това важи за всички правителства от 89-та година до сега, и най-много за сегашното.Иначе за Тодор Живков...с две думи:ВЕЛИК БЪЛГАРИН, ПОЛИТИК И РОДОЛЮБЕЦ.Това е!
119
2
 
3
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
БОКО, НАКАРАЙ ДЯНКОФ ДА СИ СВЪРШИ РАБОТАТА, А НЕ ДА СЕ ЗАНИМАВА С ГЛУПОСТИЗАПОЧВА ТЕЖКА ФИНАНСОВА КРИЗА ЗАРАДИ НИСКИТЕ ПРЕКИ ДАНЪЦИ И НЕУДЪРЖАНЕ НА ДАНЪК ПЕЧАЛБА ПРИ ИЗТОЧНИКА - ТУК В БЪЛГАРИЯ!!!Време е да коментираме двете най-непочтенната Мантри на "свръх-либералните" макро икономисти...:1. 10% плосък данък 100% събираемости2. "... В условия на криза преки данъци не се вдигат...! "- Тази максима е вярна само за държавите и секторите с високи данъци..., като Германия Англия и Швеция и като Косвените данъци в България! - Да така е, когато данъците са високи, в държавата има висок жизнен стандарт и има криза, данъците наистина не се вдигат..., защото държавния бюджет е като надут балон и всеки момент ще се спука- Бизнеса иска ниски данъци, НО СЪЩЕВРЕМЕННО иска политика стимулираща потреблението?!?!? ТОВА Е НЕЩО КАТО ДЪРВЕНО ЖЕЛЯЗО... Ние имаме НЕПРИЛИЧНО НИСКИ ПРЕКИ данъци, а Румъния в която ДДС е 24% (у нас 20%), Данък печалба 16% (10%), корпоративен данък 16% (10%), няма нулева ставка при реинвестиране на печалбата (за разлика от България), осигуровки плащани ИЗЦЯЛО от работодател - 21% (у нас - 17,5%) И ВЪПРЕКИ ТОВА привлича инвеститори, а при нас има изтегляне на такива! Други неща ни липсват до такава степен, ЧЕ ИКОНОМИКАТА, А ОТ ТАМ И ДЪРЖАВАТА ЗАГИВАТ!!!- Смайващо много и БЕЗСМИСЛИНИ РЕГУЛАЦИИ, правещи инвестициите БЕЗСМИСЛЕНИ И ГУБЕЩИ- Проблема, за да няма инвестиции в България, са И - високите цени на природен газ и електроенергия, нестабилността на цените им, които постоянно И НЕЛОГИЧНО нарастват. Работната ръка ВЕЧЕ е недостатъчно образована и зле запратена и затова слабо ефективна. - Проблем са крайно корумпираните инспекции и администрация - постоянно създаващи всевъзможни спънки, ако не си кихнеш... - Прибави ЕДРИЯ БАНДИТИЗЪМ и към тях полицията, прокуратурата и съда. - Прибави ДРЕБНИЯ, НО МАСОВ БАНДИТИЗЪМ - крадливите ***, които гепят безнаказано каквото намерят. Къде сме ние...:1. Преките данъци в България са най-ниските в Света...2. Съотношението непреки към преки данъци е най-голямото в Европа (бедните са най-високо обложени, а богатите - най-ниско)3. Цените на стоките и услугите са Европейски..., а жизнение стандарт е близък до този на концлагеристи...Изводи...:1. С държавен бюджет, колкото на средно голямо европейско село, никой не ни приема на сериозно2. Без вдигане на Преките данъци и премахване на таваните за всички видове осигуровки (засягащи най-богатите) не можем да минем... 3. Ако се вдигнат косвените данъци данъците на бедните (ДДС, сгради, смет и т.н.), ще трябва да преживеем втори Ленин...!!!4. Нали помните кой садист е казал на времето...:"... Дивия капитализъм ражда ежедневно, ежеминутно, ежесекундно, комунизъм..." Че кой друг ***, ОСВЕН ДЯНКОВ, го иска...??? - НО, ПРОСТИ МУ ГОСПОДИ ТАЙ НЕ ЗНАЕ КАКВО ПРАВИ, А ТИ ОБИЧАШ НЕРАЗУМНИТЕ
118
2
 
10
 
! Отговори
ДО 127 преди 11 години
А СЕГА ИМА ГЛАД, САМОУБИЙСТВА, ДРОГА, СОЦИАЛНА ДИСКРИМИНАЦИЯ, МУТРИ, РЕКЕТ, СМЪРТ И УНИЖЕНИЯ.МАЙКИ ПРОДАВАТ ДЕЦАТА СИ, ХОРА ПРОДАВАТ ПРИЖИВЕ БЪБРЕЦИТЕ СИ ЗА ДА ОЦЕЛЕЯТ.СЕГА СМЕ ПО-БЕДНИ И НЕЩАСТНИ ОТ ВСЯКОГА.ПОТУРЧЕНИ БЕЗ ВОЙНА И ПОАМЕРИКАНЧЕНИ БЕЗ СРАМ.НЕКА ВСЕКИ КОЙТО ИМА ГЛАВА НА РАМЕНЕТЕ СИ И ПОМНИ И "ОНОВА" И ТОВА ВРЕМЕ ДА СЪПОСТАВИ НЕДОСТАТЪЦИТЕ ИМ.
117
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До BertaВъв всяко общество има изоставащи. Тези са толкова "комунисти " колкото и "демократи".Просто са си мутри и като истински мутри си купиха и властта.
116
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** се ***. Не очакваха че Дянков ще вдигне доходите.
115
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов и Дянков не обичат бедните и възрастните хора, затова и политиката им е такава.
114
10
 
5
 
! Отговори
Липсва ми преди 11 години
45 години имахме:Опашки за всичко, включително за банички с боза.Режим на тока.Режим на водата.Задължително местожителство (софийско гражданство).Чакане с години за апартамент, въпреки , че имаш събрани парите.Ограничение за само един апартамент на семейство.Апартаменти, без една права стена или ъгъл. Чакане с години за кола, въпреки че имаш парите и дори вече си ги внесъл. И то за Лада.Ужасяващо технологично изоставане в сравнение със запада.Диктат и тормоз над гражданите от страна на комунистическата върхушка и разни партийни секретари и прочие.Липса на канали за информация, освен официалните пропагандни такива.Липса на елементарни стоки и прибягването до какви ли не хватки за сдобиването с някаква вносна стока, която на запад е абсолютно свободна за употреба.Тормоз от страна на държавна сигурност, доноси, арести, липса на право на защита реално липса на правосъдие за политически неудобните, побои във участъците, изчезване на хора. Изключително беден асортимент от стоки по магазините.Липса на демокрация и опозиция. Фиктивни избори. Дотации от държавата за редица производства, включително машиностроенето и големи икономически загуби, което съответно довежда до огромни заеми и външен дълг.Стимулиране в народа на мързел, угодничество, доносничество и паразитизъм. Най-сладкото нещо беше халва, а шоколада беше отвратителен.Всичко хубаво беше в Кореком и на Запад и само тираджии и моряци можеха да го вкусят. Докато ние живеехме с промитите си мозъци тая мизерия и ни лъжеха по телефизия и радио, че сме добре, на Запад хората наистина си живееха живота!
113
1
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 11 години
НУЖЕН НИ Е НОВ ТАТО (СВЕТЛА МУ ПАМЕТ)...ИНАЧЕ ОПРАВИЯ НЯМА ДА ИМА!
112
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянков отпусна кесията, пълна с лъжи и измишльотини. Дано бръкне в кесията и да извади най-големия фар, който да му свети до края на това комунистическо управление.

Спонсорирани публикации