Дянков отпусна кесията, увеличава пенсии от началото на годината

Преглед на печата за 18 септември
Обновена: 18 сеп 2012 07:25 | 18 сеп 2012 07:22, Петя Славова
205
Дянков отпусна кесията, увеличава пенсии от началото на годината
Снимка: БТА

 Финансовият министър Симеон Дянков опроверга председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която на 16 септември заяви, че пенсиите ще бъдат увеличени най-рано от април догодина. В Русе министърът отсече, че индексирането ще е още от началото на 2013 г., пише "Труд" Междувременно вестникът научи, че депутати от ГЕРБ се готвят да бламират важна законова поправка, подготвена от финансовото министерство. Тя предвижда да се въведе единно платежно нареждане за внасянето на данъци, социални и здравни осигуровки в хазната. Официално целта е да се спестят средства от банкови такси, които сега се удържат при всяко отделно плащане.

На икономическите си страници "24 часа" също цитира казаното от министър Дянков в Русе: "Ще преместим Агенция "Митници" в Русе до месец и половина". Процесът се е забавил заради многото задачи, които ведомството е трябвало да свърши през лятото. 60-те млн. лв. за увеличението на учителските заплати са осигурени в бюджет 2013 и възнагражденията ще бъдат вдигнати от 1 януари, обяви министърът. Допълнителни средства ще бъдат заделени и за университетите, което ще добави още пари в образованието. Увеличение на бюджетите ще има и в здравеопазването, културата и екологията. Министърът коментира и иска на Русия за 1 млрд. евро като неустойка за АЕЦ "Белене":

"В никакъв случай няма да се плаща 1 млрд. Искът е смешен, той ще падне в арбитража, просто се прави предполагам по някакви политически причини. Подобни искове между другото "Атомстройекспорт" в миналите няколко години е предявявал в две други държави. И двата иска са паднали", заяви още Дянков.

"Посолството на САЩ - с облекчена визова процедура", съобщава "24 часа". След 13 септември ще има нови, опростени процедури - интервютата за обикновени американски визи или получаване на информация, ще могат да се насрочват по телефона или по скайп връзка. Остава заплащането на таксата за кандидатстване в размер на 160 долара.

Изборът на членове от съдийската квота на новия Висш съдебен съвет (ВСС) доведе до странно сближаване в позициите между държавата и неправителствените организации, отбеляза "Сега". Ден след като станаха ясни имената на шестимата съдии на бъдещия ВСС, и двете страни определиха вота за прозрачен и честен. Първи задоволството си изказа вътрешният министър Цветан Цветанов. МВРшефът заяви, че изборът е най-прозрачният, който е провеждан досега.

"В Европа познават Станишев и залагат на силните му страни", казва пред "Дума" евродепутатът от "Коалиция за България" Кристиан Вигенин. "Кандидатурата на Сергей Станишев остана единствена за председателското място на Партията на европейските социалисти и това показва, че той се е справил успешно като временен президент и, че - кандидатурата му е консенсусна, добре приета във всички части на континента. А основното послание към европейските граждани е много силно - за европейската левица обединението на Европа е факт, щом българин може да застане начело на ПЕС. В условията на авторитарно и популистко управление, като това на ГЕРБ, международното влияние на опозицията се превръща във важен гарант за демократичното развитие на страната ни. С голямо съжаление ще трябва да отбележа, че министър Младенов се оказа едно от най-големите разочарования в този кабинет - не защото другите министри блестят с нещо, а защото очакванията ми към него бяха по-големи. България никога не е била толкова самотна на Балканите, толкова обръкана в Европейския съюз, толкова неразбрана в Русия и толкова хаотична в други региони на света. Не зная доколко поправими са щетите за страната ни, ще са нужни години на упорит труд, за да преодолеем този разпад", обобщава евродепутатът.

В интервю за "Новинар" Негово Превъзходителство Арсен Схоян,извънреден и пълномощен посланик на Армения в София, коментира седмицата на арменската култура в столицата ни. "Нашата цел бе да пренесем арменската топлота тук. Историята, приятелските отношения и християнските ценности ни свързват, но самите Дни на арменската култура бяха отговор на Дните на българската култура в Армения през 2010 г. Благодарни сме на министър Вежди Рашидов, зам.-министър Димитров, проф. Боряна Христова и особенона вицепрезидент Маргарита Попова, която ни удостои с честта да присъства и говори на изложбата в Народната библиотека "500 години арменско книгоиздаване", която е посветена на обявяването на Ереван за Световна столица на книгата за 2012 г. от ЮНЕСКО. Където и да се намира арменецът, той първо строи черква, а после училище. Подчертавам,че и в София се довършва арменска черква и ние искаме час по-скоро да я осветим, за нас това е много важно нещо", заключава Негово Превъзходителство.

"3022 деца чакат да бъдат осиновени", цитира последните данни на Агенцията за социално подпомагане "Труд". В тази бройка влизат както бебета, така и тийнейджъри и деца с увреждания. В същото време в регистъра на осиновителите са вписани 1649 души. "В 95% от случаите кандидатите искат детето да е на възраст до 1година и да бъде от български произход, да е здраво и посочват пол. Тези категорични изисквания удължават периода, в който чакат да им бъде предложено дете", разказва Нина Кънчева, главен експерт към дирекция "Закрила на детето" в Агенцията за социално подпомагане. "Хората се страхуват да осиновяват деца от ромския етнос, защото смятат, че няма да бъдат добре приети от техните близки и обществото. Това показва, че за да се ускори процесът, трябва да променим нагласата в обществото, а не само тази на кандидат-осиновителите", добавя г-жа Кънчева.

"550 училища вече с бележници онлайн", пише "24 часа".Родители, учители и ученици вече може да си общуват 24 часа в денонощието. И закъснението на детето вече не може да остане скрито с дни от майката, защото още щом учителят го нанесе в дневника, всеки родител може да го види. Това става с помощта на електронното училище - www.bgclass.net. Системата е разработена от родители, които са софтуерни специалисти. Всеки ученик си има нещо като фейсбук, но с много повече функции. Системата е безплатна за всички, може да се ползва от работещите с нея навсякъде, където има интернет.

"Фирмите ще внасят корпоративен данък по нови правила", съобщава "Сега". Серия от облекчения за декларирането и внасянето на корпоративния данък и данъците върху доходите на физическите лица ще влязат в сила от 2013 г. Задължението за авансово внасяне на корпоративния данък на месечна основа занапред ще важи само за големите фирми. Данъкът върху представителните и социалните разходи вече ще се внася на годишна вместо на месечна основа. Облекчава се и редът за деклариране на отделни категории доходи на физическите лица. Това е записано в законопроекта за изменение на Закона за ДДС, скойто се променят и други 6 закона. Най-много са промените в реда за изчисляване и внасяне на авансово дължимия корпоративен данък. От авансово привеждане на данъка ще бъдат освободени всички фирми, които имат приходи от продажби за предходната година до 300 000 лв. Досега лимитът бе 200 000 лв. При по-големите фирми вноските ще се превеждат ежемесечно само ако приходите от продажби са надхвърлили 3 млн. лв. Ако този праг не е достигнат, парите ще се внасят на тримесечие.

"Капитал Daily" проследява отказа на ръководството на Българския енергиен холдинг (БЕХ) от първоначалната идея да емитира облигации в долари на международните пазари. За сметка на това е избрало емисия в евро за 250 млн. и срок от 5 години. С парите през май догодина трябва да се погасят 195 млн. евро, останали от заема, който преди години НЕК изтегли от чуждестранен консорциум, за да финансира началото на проекта за АЕЦ "Белене". За облигационната емисия, която ще е една от най-големите за българска компания, се разбра от обява на сайта на БЕХ за избор на рейтингова агенция. Крайният срок за подаванена документите за участие е 24 септември. Очакванията са рейтингът да се получи през ноември, а в началото следващата година може да бъдат пласирани облигациите. За целта енергийният ходинг ще трябва да избере и финансов консултант.

"Гроздето ни стана златно", констатира "Стандарт". Цената му счупи всички рекорди тази година. 2,50 лв. са готови да платят търговците за кг от белите сортове - мускат отонел и траминер. Според специалисти тазгодишното вино ще е изключително добро, макар и на по-висока цена.

Страната ни заедно с още 8 европейски държави се обяви против опитите на ЕС да наложи 40-процентна квота за жени шефове в някои дружества, цитира съобщение на АФП "Новинар". В писмо до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу 9-те страни членки на ЕС заявяват, че не подкрепят приемането на правно задължителни постановления за представителство на жени в бордовете на компании на европейско ниво. От документа става ясно, че има проблем заради прекалено ниския брой на жените и трябва да се положат усилия за повишаването им в йерархията.

Анализът на "24 часа" се вглежда в "Кривото ни циганско огледало". Европейските институции са неспособни да адресират правилно ромския въпрос. Но по-големият проблем са неустойчивите социални системи на Стария континент. Страната ни е направила сякаш единствения възможен социален избор за своите роми - социална защита на ръба на оцеляването.

Пред "Монитор" Доброслав Димитров, председател на Комисията по външна политика и отбрана в НС, коментира позицията на Холандия, която продължава да спира приемането на България и Румъния в Шенген. "Определено холандското поведение и позиция са разочароващи. България е отговорила на всички изисквания за Шенген, а на пътя на нашето членство застават политически причини", е тезата на депутата.

Български учен разгада тайната на придвижване на НЛО в пространството, пише "Новинар". Физикът от университета Йорк в канадския град Торонто Стоян Саргойчев изпробва в лабораторни условия напълно нов метод за придвижване. Според него плазменото поле, което изменя гравитацията около летящите чинии, може да бъде основно средство за придвижването на НЛО. Саргойчев обясни,че е изследвал метода и е открил, че може да се променя локално гравитацията около един обект, чрез което да се създаде принципно нов механизъм за придвижване в пространството.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
20
 
! Отговори
до 121 Бета преди 11 години
Мила НЕ бъркай ГЕРБ с КОМУНИСТИТЕ.При комунистите (разбирай ТАТО) живеехме като Симеончовци.Всичко се правеше в името и за благото на НАРОДА.Радвахме се на Здравна, социална, образователна и социална система.За всяко престъпление се налагаше адекватно наказание.А сега?Тези са КРАДЦИ, ЛЪЖЦИ И МОШЕНИЦИ...за разлика от КОМУНИСТИТЕ съградили БЪЛГАРИЯ.
110
1
 
17
 
! Отговори
Berta преди 11 години
Това е единственото комунистическо управление, което сме имали през последните 23 години, което нито веднъж не индексира заплати и пенсии и не помръдна тавана, единственото, което не осигури 13 заплата и пенсия, единственото, което съсипа здравеопазването и създаде проблемите в енергетиката и ни настрои срещу Русия. По-слабо управление никога не сме имали.
109
1
 
11
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
И не мога да разбера защо плюете по комунистите? И какво значи комунист - то такива няма, те измряха. За разлика от вас, аз открито заявявам, че подкрепям политиката на БСП, защото всичко, заложено в тяхната програма за управление, бе изпълнено! И още - искам да ме управляват "предишните крадци", защото явно са големи специалисти във всяка една област - хем крадяха, хем ежегодно индексираха доходите, хем с безработицата се справяха, хем милиарди резерви пълнеха! И по-добре с тях,отколкото с ГЕРБ
108
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия комунисти както са я подкарали, едва ли ще изкарат до другата година. Не е лошо Дянков да си прибере кесията, да не отиде зян.
107
0
 
18
 
! Отговори
Истината преди 11 години
НИКОЙ(освен ДянкOOF) НЕ УСПЯ ДА ИЗФУКА РЕЗЕРВ ОТ ОСЕМ МИЛИАРДА ЗА ТРИ ГОДИНИ!ДА РАЗОРИ СРЕДНИЯ И ДРЕБЕН БИЗНЕС!ДА ОПОСКА ЗДРАВНАТА КАСА!ДА СЪСИПЕ ВСИЧКО ДО КОЕТО СЕ ДОКОСНЕ ... ДА ИЗТЪРВЕ ЦЕНИТЕ НА:ЛЕКАРСТВАГАЗТОКБЕНЗИНДИЗЕЛХРАНАВОДАЗАРЗАВАТ...и за всичко за което се сетите.вЕрвайте му!!! ОЩЕ!
106
1
 
22
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
До Анонимен 112 - Хайде стига глупости бе! Досега такова безхаберие, такава некадърност, такава наглост и безочие, досега нито едно правителство не си е позволявало. А всичко това оправдават с предишните! Да сте чули някое управление да не изпълнява задължения на държавата, поети от предишното? Аз не! А още по-лошото е, че от това неизпълнение на задълженията ще плащаме милиарди! Толкова ли сте заблудени не мога да ви разбера!
105
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Социалистите наистина са били бивши комунисти и не го отричат, за разлика от тия ***, които са били и милиционери, но днес станали десни демократи. Бивш комунист, бивш милиционер и *** просто няма. Точно затова вярвам на социалистите, че не се срамуват като тия ченгета от миналото си.
104
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Необременени от комунизма" - мн. точно казано. И всички тея необременените си имат за ментори и лидери едни доста обременени от комунизЪма същества. Комунизма верно е по-заразен и неизлечим и от СПИН.
103
0
 
10
 
! Отговори
някоя догодина преди 11 години
Тати каза ша ми купи колело, .... ама друг път .....
102
1
 
10
 
! Отговори
комунист преди 11 години
До 110/Доста си заблуден-Когато е управлявала БКП, 45 години сме имали водещи технологии на икономиката на световно ниво-електроника, химия, машиностроене, стабилно законодателство и почти никаква престъпност. А навярно живееш и в панелката си още, която е построена от комунистите и за друго няма и да помислиш. Смешници
101
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нямаше как БСП да плюе по предишните, защото управляваше в коалиция с тях. А лудото харчене, дето направи през годините на турко-червения геноцид, ще го плащаме още много години.
100
3
 
8
 
! Отговори
Doko преди 11 години
До 106/Доган никога не бил комунист и милиционер, а напротив дори е лежал затова, че е бил срещу комунистите, които днес се определят като гербави демократи и "десни". А ако е бил доносник, значи се е искало повече акъл от колкото на един милиционер и е служил на държавата.
99
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е поне никой не отрича, че БСП = БКП. А то от БКП тръгват всички партии. Де що има зло и отрицателен елемент във всяка политическа партия в днешно време е свързано с комунистическата гнус. Още поне 2 поколения няма да се оправим!
98
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наистина БСП през мандата си няколко пъти индексира своевременно заплати и пенсии и не ревеше и не плюеше по предишните само да се оправдава, че нямало. Тавана на пенсиите скочи на 700 лева. Тройната коалиция уж крадяла, но даваше, тия *** не крадяли-а до крайна мизерия ни докараха. Къде е истината?
97
1
 
6
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
КАКВО ДА КАЖАТ ПЕНСИОНЕРИТЕ ЗА НОВИТЕ ИЗДЕВАТЕЛСТВА НАД ТАХ И ЗАЩО ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ СА ОГРАБЕНИ И ОТЧАЯНИ - Европа препоръча ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ С 12 ГОДИНИ ПО-НИСКА ОТ СРЕДНАТА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА, която в България е 72 години!!! ЗАТОВА качването на възрастта за пенсиониране НАД 60 ГОДИНИ, при днешната продължителност на живота и състоянието на здравеопазването не е реформа, е- ГЕНОЦИД УПРАЖНЯВАН, ЧРЕЗ ЗЛОУПОТРЕБА С ВЛАСТ!!!- СЛЕД ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ВЪЗРАСТ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ ЩЕ СПАДНЕ РЯЗКО МЛАДЕЖКАТА БЕЗРАБОТИЦА- ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ ФАЛИРАХА, окрадоха ги, ОСТАНАХА САМО 24% ОТ ПАРИТЕ!!! Трябва НЕЗАБАВНО ДА СПРЕ по-нататъшния грабеж на парите ни за пенсии и да се премине към ИЗЦЯЛО СОЛИДАРНА ПЕНСИОННА СИСТЕМА, но не като сегашната, защото, всеки закон трябва да има УПОРА В КОНСТИТУЦИЯТА: ДЪРЖАВАТА, ТОВА НЕ СА САМО РАБОТЕЩИТЕ!!!1. В Конституцията няма разпоредба регламентираща пенсии за ТРУД, затова работещите гражданите сме се обединили (съгласно Чл.12 от К-ята) в чиста Солидарна пенсионна система, подпомагана от Общата капиталова система Сребърен фонд(За сега обаче инвестиран в чужбина)- ТОВА Е ВЗАИМНО ОСИГУРЯВАНЕ ОТ РАБОТЕЩИТЕ ДНЕС, ЗА РАБОТИЛИТЕ ВЧЕРА И ТРЯБВА ДА СЕ РЕГЛАМЕНТИРА В ОТДЕЛЕН ЗАКОН, А НЕ В КСО!- ПЕНСИЯТА ЗА ТРУД НЕ Е СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ!!! В Чл. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване, не съществува понятието ПЕНСИЯ ЗА ТРУД, а само пенсия за старост но това е задължение на Правителството по Конституция: Чл. 51.(3) Старите хора, които нямат близки и не могат да се издържат от своето имущество се намират под особена закрила на държавата и обществото. А НЕ ПОД ЗАКРИЛАТА НА РАБОТЕЩИТЕ И ЗА СМЕТКА НА РЕДОВНИТЕ ПЕНСИОНЕРИ!!!2. Държавата ТРЯБВА незабавно да си поеме задълженията по Чл.51 от К-ята и спре да плаща от парите за пенсийте за ТРУД, социалните помощи, Йезуитски наречени: - Вдовишките социални добавки, Добавки за възраст, Социални пенсии, Президентски пенсии, Юнашки, бандитски, Олимпийски и други подобни плащания- ТОВА ПО КОНСТИТУЦИЯ Е СОЦИАЛНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА!!3. Здравното осигуряване за инвалидност, наречено ЗЛОУМИШЛЕНО - Инвалидни пенсии, съгласно Чл.52 от К-ята, ТРЯБВА да се плаща от Здравните осигуровки! СЕГА ТЕЗИ ПЛАЩАНИЯ СА ФОРМА ЗА МАСОВО РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ!!!- ОСИГУРОВКИТЕ ЗА ТОВА ПО КОНСТИТУЦИЯ СА ВНОСКИТЕ ЗА ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ, подпомагано от Държавата!!!4. Съгласно Чл.60 от К-ята, РАЗЛИЧНОТО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ, И ТАВАНИТЕ за облагане и осигуряване са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ(Колкото си по-богат, процентно плащаш по-малко от доходите си, а това противоречи дори на философията на плоския дънак Сега дори ДАНЪК ДИВИДЕНТ е само 5%, вместо 10%, а искат да го намалят на 1%...!)!!!5. Максималния размер на СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, задължително ТРЯБВА да е под размера на минималната пенсия от 136лв, КОЯТО Е ДОХОД ЗА ЧЕСТЕН ТРУД, ПРЕЗ ЦЯЛ ЖИВОТ, а сега понякога надвишават 1 000 лева!!!- ТОВА Е СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ- ЕТО ТОВА Е РАЗЛИКАТА, МЕЖДУ ДЯНКОВИТЕ СВРЪХ-ЛИБЕРАЛНИ ДИВАЩИНИ И НОРМАЛНОТО РАЗБИРАНЕ ЗА РЕФОРМИ???- БОКО, ЩОМ НЕ ИСКАШ С ТЕБ ЩЕ ГИ НАПРАВИМ, НО БЕЗ ТЕБ!!!
96
3
 
5
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
100,- А ти като не си ***...:- ВЯРВАШ ЛИ, ЧЕ КАТО СА СМЕНЕНИ ВСИЧКИ БУКВИ, (от БКП на ГЕРБ) МИЛИЦИОНЕРИТЕ НЕ СА СИ ПАК КОМУНИСТИ...???
95
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ахмед Демир Доган е агент на Държавна сигурност от 1974 година!!! По голямо ченге от това, няма накъде. И то "ченге" във най-долни и гнусен смисъл на думата!
94
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще си го преместя фара от другата страна с това увеличение. С него и без него все ще се изкара. Важното е, че след няколко месеца тия комунисти вече ги няма. Това е най-радостното.
93
0
 
5
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Друго което ми прави впечатление ,в края на статията има много по важна новина ,която може да е фунаментална ,на такива неща почти не се дава гласност по медиите .Да не говорим и за организация "Кеше" ,където група учени казват че са открили начин за безплатна енергия която и да е безплатна за хората ,като са поканили всички правителства този месец с условието да е безплатна за хората ,но това по телевизията не биха го излъчили .
92
2
 
3
 
! Отговори
Chiko преди 11 години
До 97/В БСП повечето са млади хора, необременени от комунизма-идиотизма и тия, които го възхваляваха. И Китай е соц. страна, но и световна икономика, а не гетото на света.

Спонсорирани публикации